Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lubelskie

2 sierpnia 2015 r.
15:50

Kolorowy smak lata. Przepisy na dania z owocami

Czy jedliście zupę wiśniową, do której na osobnym talerzyku podaje się młode ziemniaki ze skwarkami? Lato w pełni, najwyższy czas rozpocząć sezon na zupy owocowe, pierogi z owocami i inne owocowe przyjemności

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Czereśnie już się kończą. To ostatni moment, żeby zrobić na obiad pierogi z czereśniami. Mogą być większe, mogą być mniejsze. Ponieważ sok z czereśni lubi wytrysnąć na ubranie – najlepiej robić pierogi z czereśniami jak najmniejsze. Jak kołduny, na jeden kęs.

Składniki: 50 dag mąki, 1 żółtko, ciepła woda, sól na smak. Na farsz: 50 dag czereśni, cukier. Masło i śmietana do polania.

Wykonanie: Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać ciepłą wodę, zagnieść ciasto z żółtkiem, osolić. Odstawić. Podzielić na części, rozwałkować, wykroić szklanką koła. Na każdy krążek ciasta włożyć po 3 wydrylowane czereśnie, dać szczyptę cukru, lepić pierogi i gotować do wypłynięcia. Podawać polane masłem z dodatkiem śmietany.

Trześniówka. Nalewka na dzikiej czereśni

Trześń to dzika czereśnia. Ma małe, niepozorne owoce, najpierw żółte, potem czerwone, w końcu ciemne, przechodzące w fiolet. Nalewka na trześni to arystokracja.

Od czego zacząć. Od wymieszania spirytusu z wodą. W proporcji 60 do 40. Taka mieszanka musi stać co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie zlewamy ją delikatnie do drugiego słoja, tak by fuzle zostały na dnie. Następnie szukamy trześni. Rośnie na miedzach i polnych drogach. Najlepiej zbierać jej owoce na początku lipca. Należy je przebrać, odrzucić te uszkodzone, dobrze wypłukać i odstawić do wyrośnięcia.

Owoce wrzucić do dużego słoja, który musi mieć co najmniej 3 litry. Zasypać brązowym cukrem (1 szklanka na 4 kg owoców). Wlać szklaneczkę naszego spirytusu, nakryć gazą i odstawić na parapet na kilka dni. Co jakiś czas potrząsać słojem.

Kiedy trześnie porządnie puszczą sok, należy je zalać naszą mieszanką monopolową. Proporcja: pół słoja owoców, pół spirytusu zmieszanego z wodą. Odstawić na 6 tygodni, co jakiś czas obracając słój. Przefiltrować przez filtr od kawy lub wygotowaną ściereczkę lnianą. Rozlać do butelek, zakręcić i odstawić na 3 miesiące. Warto sporządzić własną etykietę i nakleić na butelki. Pełny smak trześniówka osiągnie po roku, po 3 latach będzie to już absolutny rarytas.

Zupa wiśniowa z ziemniakami

Jadłem ją ostatnio w Zajeździe Marta w Pułankowicach. Kiedy obok zupy zobaczyłem talerz młodych ziemniaków posypanych skwarkami – pomyślałem: ahoj przygodo. – Tak podawano ją w moim rodzinnym domu. Z młodymi ziemniakami, bez koperku, za to ze świeżymi skwarkami ze słoniny – mówi Marta Stelmach. Spróbowałem. Winny, orzeźwiający smak, słodycz, w zderzeniu z ziemniakiem – rewelacja.

Składniki: 1 kg wiśni, 3 łyżki cukru, odrobina cynamonu, łyżeczka startej skórki z cytryny, szczypta soli. 50 dag młodych ziemniaków, skwarki ze słoniny.

Wykonanie: Wiśnie wydrylować. Odłożyć kilka do dekoracji. Pestki zalać małą ilością wody i zagotować. Wiśnie wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać cynamon, skórkę z cytryny, dodać cukier, sól oraz wodę z gotowania pestek. Gotować 5 minut. Można zabielić śmietaną. Podawać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi skwarkami.

– Ja dodaję do zupy wiśniowej plasterki winnych jabłek. Nadają zupie jeszcze ciekawszy smak – mówi Marta Stelmach.

Wiśniówka

Najważniejsze są wiśnie. A dokładnie ich odmiana. Najlepszą wiśniówkę robi się z odmiany łutówka. Pięć litrów wiśni wrzućcie do słoja. Do tego rozdrobnioną skórkę z całej pomarańczy, usmażoną w cukrze. Oraz smażoną skórkę z połowy cytryny. Do wiśni dodajecie laskę wanilii.

Całość zalewacie 1,5 litra spirytusu i czekacie trzy miesiące. Następnie zlewacie wiśniówkę ze słoja do gąsiorka. Wiśnie zasypujecie cukrem. Gdy zrobi się syrop – dodajecie do gąsiorka. Na zdrowie.
Warto wiedzieć, że taką wiśniówkę, przygotowywaną w jednej z parafii na terenie Lubelszczyzny – wysyłano do Watykanu. Ponoć jak miłośnikiem był sam Karol Wojtyła.

Pierogi olęderskie

Ich nazwa pochodzi od Olędrów, osadników z Fryzji i Niderlandów, którzy mieszkali nad Bugiem. Opracowali recepturę nadzienia do pierogów, w których ser łączony był z suszonymi owocami.
NA CIASTO: 1 kg mąki, 2 jaja, 4-5 dag drożdży, szczypta soli, woda. Na farsz: 1 kg sera białego, 30-35 dag suszonych gruszek, szczypta cynamonu, cukier do smaku.

WYKONANIE: ser zemleć przez maszynkę, dodać obgotowane, wystudzone i przekręcone przez maszynkę gruszki. Doprawić cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem do smaku. Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie zagnieść ponownie na stolnicy, wykrawać szklanką krążki, kłaść nadzienie (farsz) i zlepić brzegi. Gotować na maleńkim ogniu 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Ryba z agrestem

Składniki: 4 filety z sandacza, masło, 2 cebule, 2 łyżki masła, 15 dag agrestu, 250 ml białego wina, 1 łyżka miodu, szczypta cynamonu, pieprz biały.

Wykonanie: cebulę kroimy w kostkę i smażymy na szklisto na sklarowanym maśle lub oliwie. Filety rybne układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy wino i kilka łyżek wody. Dodajemy agrest, cebulę, miód, cynamon, pieprz. Przykrywamy, pieczemy 20 minuty w temperaturze 200 °C.
Filety układamy na talerzu, polewamy sosem z pieczenia ryby, jaki otrzymaliśmy w czasie zapiekania ryby. Podajemy z młodymi ziemniakami.

Naleśniki dla łasuchów

Jeśli lubicie czekoladę, to naleśniki dla was. Jeśli lubicie świeże owoce, tym bardziej. Naleśniki z czekoladą to najszybszy sposób na przyrządzenie słodkich naleśników.

Co potrzebujemy? 8 naleśników, 1 szklankę gorącej czekolady, owoce (wiśnie, czereśnie, śliwki), świeżą miętę. Najpierw smażymy puszyste naleśniki (do mąki możemy dodać wodę gazowaną). Do zrobienia czekolady potrzebujemy jedną tabliczkę gorzkiej czekolady i 1 kartonik słodkiej czekolady, Czekoladę łamiemy na kawałki, do garnuszka wlewamy śmietankę, wrzucamy czekoladę i powoli podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady.

Każdy naleśnik smarujemy czekoladą, układamy wydrylowane owoce, zwijamy w rulon. Można ozdobić dobrą konfiturą. Coś pięknego.

Pikle z owocami

Składniki: 20 dag małych ogóreczków, 1 marchew, pół kalafiora, 4 małe cebulki, 1 żółta i 1 czerwona papryka, trochę wiśni, trochę mirabelek, pęczek koperku, sól, 450 ml octu ziołowego, 1 łyżka ziaren pieprzu i gorczycy.

Wykonanie: ogórki umyć. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Kalafior podzielić na różyczki. Kawałki marchewki i różyczki kalafiora blanszować we wrzącej wodzie. Osobno blanszować wydrylowane owoce. Paprykę umyć i pokroić na małe kawałki. Koperek umyć, oberwać listki.

Warzywa i koperek ułożyć warstwami w wyparzonych słoikach. Ocet zagotować z pół litra wody, 2 łyżkami soli, pieprzem i gorczycą. Wrzącą mieszanką zalać warzywa i owoce, szybko zakręcić słoiki.

Pozostałe informacje

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

W środę rywalem lublinian będzie bułgarski Rilski Spotis

Zdjęcie ilustracyjne

Zima coraz bliżej – reagujmy, gdy ktoś potrzebuje pomocy

Dzięki szybkiej i empatycznej reakcji dzielnicowych z Komendy Powiatowej Policji w Lubartowie, 66-letni bezdomny mężczyzna otrzymał niezbędną pomoc i schronienie. Funkcjonariusze znaleźli go na jednej z posesji w Lubartowie, gdzie od pewnego czasu spał pod gołym niebem.

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?
11 listopada 2025, 9:00

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?

Nie zabraknie znanych artystów, nowoczesnych aranżacji i ponadczasowego przesłania. Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji.

Lubelszczyzna pamięta  o obrońcach Niepodległej...
DODATEK IPN

Lubelszczyzna pamięta o obrońcach Niepodległej...

Wśród wielu dat w historii Polski jedną z najpiękniejszych i najważniejszych jest 11 listopada 1918 r. Po 123 latach zaborów nasz kraj odzyskał upragnioną niepodległość i ponownie pojawił się na mapie Europy. Wspólny wysiłek podjęli zarówno wielcy politycy – tacy jak Józef Piłsudski, Ignacy Paderewski czy Roman Dmowski – jak i zwykli żołnierze, mieszkańcy wsi, miast i miasteczek.

Pegimek otworzy okienko w galerii
Świdnik

Pegimek otworzy okienko w galerii

To będzie duże ułatwienie dla mieszkańców Świdnika. W centrum miasta powstanie punkt obsługi klientów Pegimeku.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium