Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

20 sierpnia 2016 r.
15:13

Europejski Festiwal Smaku. Co będzie się działo w tym roku?

133 4 A A
Stragany z żywnością na Starym Mieście w Lublinie podczas Europejskiego Festiwalu Smaku ‘2013
Stragany z żywnością na Starym Mieście w Lublinie podczas Europejskiego Festiwalu Smaku ‘2013

Podczas tegorocznej edycji wyruszymy w kulinarną podróż po Armenii. Festiwal startuje już 3 września (wernisaże, koncerty i spotkania), pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Pierwsze akcenty kulinarne pojawią się 6 i 7 września na placu Teatralnym, gdzie stanie Stół Spotkań. – Chcemy nakłaniać naszych odbiorców do zwrócenia się ku produktom regionalnym i sezonowym, ukazując ich obecność i twórcze wykorzystanie we wszystkich obszarach – kuchni wysokiej, wyrafinowanej, w restauracjach regionalnych, a także w kuchni domowej, codziennej – tłumaczy Monika Kucia z Warszawy, współautorka idei Stołu Spotkań.

Przy stole spotkacie małych producentów lokalnej żywności z regionu, szefów kuchni zainteresowanych sezonowym produktem. To rodzaj wolnego targu, możliwość spotkania z wytwórcami żywności, a może nawet zakupu sadzonek krzewów i drzewek owocowych.

Kaukaski Grill

W środę 7 września rusza Ormiańskie Miasteczko Smaku na placu Łokietka oraz Jarmark Inspiracji na Starym Mieście i deptaku. Ze swoim grillem stanie Paweł Portoyan, który od 2013 roku przyprawia i serwuje genialne szaszłyki po ormiańsku w Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie, ma swojego grilla w Krakowie. Portoyan sprowadza także najlepsze ormiańskie wina, opowiada o kuchni swego narodu.
W Lublinie będzie pracował wraz z Ormianami z Puław. Specjalnie z tej okazji zbudowali ormiański grill.

Takiej wieprzowiny (ze świni rasy puławskiej), jagnięciny uhruskiej – nigdzie indziej nie zjecie. Na miasteczku i stoisku Portoyana pojawi się także Diana Volokhova, która poprowadzi warsztaty z lubelskim szefami kuchni.

W ramach akcji Moc Restauracji w najlepszych restauracjach Starego Miasta i śródmieścia pojawią się najsłynniejsze dania kuchni ormiańskiej.

Na Ormiańskim Miasteczku Smaku spotkacie stoiska z ormiańskim jedzeniem (rewelacyjne chinkali), ormiańskimi serami, basturmą, słynnymi kiszonkami i bakaliami.

Kociołki Walentego Kani

Walenty Kania, pasjonat i ekscentryk z Krakowa rozstawi się przed Bramą Krakowską z kociołkami. Oraz grillem. To jedzenie dla prawdziwych twardzieli.

Na największych festiwalach smaku w Polsce podejmuje smakoszy tak modnymi dziś podrobami. Można u niego zjeść jedwabniki, ślimaki, nerki królicze z kociołka oraz grillowane kiełbasy z kozy, barana, sarny i świni.

Na Europejski Festiwal Smaku szykuje niezwykłe dania ze świni rasy puławskiej. Do wspólnego gotowania zaprasza publiczność, polityków i aktorów. W Krakowie jego stoisko przeżywa prawdziwe oblężenie.

Ślimaki z kardamonem

Razem z restauracją Kardamon będziemy poznawać nowe smaki. Dwa lata temu uczyliśmy się jeść świeże ostrygi, rok temu – ośmiornice z grilla.

W tym roku wraz z firmą Snails Garden Skalmowscy, która od 13 lat specjalizuje się w produkcji ślimaków jadalnych – będziemy jeść ślimaki. Okazuje się, że na polskich stołach są obecne od XVI wieku, przepisy na ślimaki znajdują się w najstarszej polskiej książce kucharskiej.

Kucharze z Kardamonu ugotują zupę ze ślimaków, podadzą ślimaki zapiekane w muszli. Ale będą mocne eksperymenty. Czy wiecie, że burgery ze ślimaków to nadzwyczajny przysmak?

Ślimaki wracają na polskie stoły – pojawią się w wybranych lubelskich restauracjach i festiwal będzie miał w tym swój udział.

Sery, golonki, cydry, nalewki i piwo

Miłośnicy zagrodowych serów będą mogli porównać smak serów zagrodowych z solonym serem ormiańskim. Swoje oscypki przywiezie Wojtek Komperda, najsłynniejszy polski baca.

Do serów bardzo pasują najlepsze polskie cydry z Krakowa. Będzie można je porównać z cydrem lubelskim. Cydrów szukacie na placu Rybnym, tam otworzy się targ rybny, tam też Pub U Fotografa będzie serwował burgery rybne. Hitem ma być premiera festiwalowego piwa „Mleczarz”, uwarzonego przez Browar Zakładowy z Poniatowej. Piwo uwarzy także Browar Grodzka 15 – to słynne zielone biłgorajskie. Także pod tym adresem – spotkają się miłośnicy golonek. Po pierwsze – z okazji konkursu na Najlepszą Golonkę, po drugie ze względu na Noc Golonkożerców.

W sobotę 10 września odbędzie się kolejny, XXV Ogólnopolski Turniej Nalewek – wiemy, że najwybitniejsi twórcy nalewek, którzy w konkursie startują, wystawią je także na festiwalowym jarmarku.

Wyróżniamy restauracje

„Lublin. Restauracje & hotele. Przewodnik kulinarny 2016/2017” to autorski, bardzo osobisty przewodnik Waldemara Sulisza. Po dobrych restauracjach i hotelach w Lublinie oraz okolicy. Tylko 5000 egzemplarzy.

Lublin jest miastem smaków. Jedzenie jest częścią kultury. Na kulinarnej mapie miasta mamy coraz więcej restauracji. Jak nie pogubić się w tym gąszczu? Europejski Festiwal Smaku po raz pierwszy przygotowuje profesjonalny przewodnik po restauracjach i hotelach. W środku recenzje, ciekawe miejsca w pobliżu restauracji, znane osoby, wspomnienia najsłynniejszych knajp przedwojennego i powojennego Lublina i przepisy na najsłynniejsze lubelskie potrawy. W roli gwiazdki, przyznawanej przez inne przewodniki – wystąpi blaszany kogucik z wiersza Józefa Czechowicza.

Autorski, bardzo osobisty przewodnik Waldemara Sulisza. Po dobrych restauracjach i hotelach w Lublinie oraz okolicy. Tylko 5000 egzemplarzy. Zapraszamy do współpracy.
Kontakt: +48 515 267 177, mail: jem.przewodnik@gmail.com

Komentarze 4

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 22 sierpnia 2016 o 10:50
0
Dobra ale to będą stragany z różnościamy czy nie będą? Jeśli tak, to kiedy? Przez cały czas?
Avatar
bart / 21 sierpnia 2016 o 15:52
0
Użytkownik niezarejestrowany napisał:
Po ile tym razem kromka chleba ze smalcem? Ja obstawiam 12-15 zł.
Kiedyś kromka ze smalcem + ogórek kiszony była chyba po 8 - 9 zł. Teraz może być drożej, bo program "Rodzina 500+" napędzi gawiedź na ten festiwal drogiego smaku.
Avatar
Gość / 20 sierpnia 2016 o 23:44
0
Panie Sulisz impera stacza się ku zamkowej studni znaczy się dna studni , było kiedyś jadło po sam zamek ale NIE musieliście to zmienić , na Gale , Browary , koncerty i bieganie po całym mieście , dla lubelska jak komuś czas pozwolił ok ale dla wielu turystów WTOPA , dlaczego pytam ? kuchnia Węgierska i Gruzińska jak było to co zawsze a raczej jeszcze mniej przez ostatnie edycje ??? tylko ceny wzrosły a jakość produktów uległa pogorszeniu i nie wciskajcie CIEMNOTY !!! Zaczęliście dobrze skończycie w rynsztoku bo nie potraficie efektownie i w jednym miejscu np Błonie i Stare Miasto poprowadzić imprezy kulinarnej , stoisk coraz mniej z roku na rok , orientu brak ale ceny naprawdę niezłe , tylko za co ??????
Panie Sulisz impera stacza się ku zamkowej studni znaczy się dna studni , było kiedyś jadło po sam zamek ale NIE musieliście to zmienić , na Gale , Browary , koncerty i bieganie po całym mieście , dla lubelska jak komuś czas pozwolił ok ale dla wielu turystów WTOPA , dlaczego pytam ? kuchnia Węgierska i Gruzińska jak było to co zawsze a raczej jeszcze mniej przez ostatnie edycje ??? tylko ceny wzrosły a jakość produktów uległa pogorszeniu i nie wciskajcie CIEMNOTY !!! Zaczęliście dobrze skończycie w rynsztoku bo nie potraficie efektownie i w... rozwiń
Avatar
Gość / 20 sierpnia 2016 o 17:11
0
Po ile tym razem kromka chleba ze smalcem? Ja obstawiam 12-15 zł.
Avatar
Gość / 22 sierpnia 2016 o 10:50
0
Dobra ale to będą stragany z różnościamy czy nie będą? Jeśli tak, to kiedy? Przez cały czas?
Avatar
bart / 21 sierpnia 2016 o 15:52
0
Użytkownik niezarejestrowany napisał:
Po ile tym razem kromka chleba ze smalcem? Ja obstawiam 12-15 zł.
Kiedyś kromka ze smalcem + ogórek kiszony była chyba po 8 - 9 zł. Teraz może być drożej, bo program "Rodzina 500+" napędzi gawiedź na ten festiwal drogiego smaku.
Avatar
Gość / 20 sierpnia 2016 o 23:44
0
Panie Sulisz impera stacza się ku zamkowej studni znaczy się dna studni , było kiedyś jadło po sam zamek ale NIE musieliście to zmienić , na Gale , Browary , koncerty i bieganie po całym mieście , dla lubelska jak komuś czas pozwolił ok ale dla wielu turystów WTOPA , dlaczego pytam ? kuchnia Węgierska i Gruzińska jak było to co zawsze a raczej jeszcze mniej przez ostatnie edycje ??? tylko ceny wzrosły a jakość produktów uległa pogorszeniu i nie wciskajcie CIEMNOTY !!! Zaczęliście dobrze skończycie w rynsztoku bo nie potraficie efektownie i w jednym miejscu np Błonie i Stare Miasto poprowadzić imprezy kulinarnej , stoisk coraz mniej z roku na rok , orientu brak ale ceny naprawdę niezłe , tylko za co ??????
Panie Sulisz impera stacza się ku zamkowej studni znaczy się dna studni , było kiedyś jadło po sam zamek ale NIE musieliście to zmienić , na Gale , Browary , koncerty i bieganie po całym mieście , dla lubelska jak komuś czas pozwolił ok ale dla wielu turystów WTOPA , dlaczego pytam ? kuchnia Węgierska i Gruzińska jak było to co zawsze a raczej jeszcze mniej przez ostatnie edycje ??? tylko ceny wzrosły a jakość produktów uległa pogorszeniu i nie wciskajcie CIEMNOTY !!! Zaczęliście dobrze skończycie w rynsztoku bo nie potraficie efektownie i w... rozwiń
Avatar
Gość / 20 sierpnia 2016 o 17:11
0
Po ile tym razem kromka chleba ze smalcem? Ja obstawiam 12-15 zł.
Zobacz wszystkie komentarze 4

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Lublin: Rozbierają budynki. W tym miejscu może stanąć hotel

Lublin: Rozbierają budynki. W tym miejscu może stanąć hotel 0 4

Zaczęła się rozbiórka budynków przy ul. 1 Maja, w których miejscu może powstać nowy hotel z częścią gastronomiczną oraz konferencyjną, biurową i handlową.

Lubelscy terytorialsi dostaną nową broń

Lubelscy terytorialsi dostaną nową broń 0 9

W przyszłym roku lubelscy terytorialsi dostaną nową broń. Będą to polskie moździerze LMP-2017.

Najmniej i najbardziej zadłużone gminy i miasta w woj. lubelskim

Najmniej i najbardziej zadłużone gminy i miasta w woj. lubelskim 5 20

Ani złotówki długu nie ma zaledwie jedno spośród 42 miast naszego województwa. To Świdnik. Spośród wszystkich 213 gmin zadłużonych nie jest tylko 10. Najwięcej do spłacenia ma samorząd Lublina, którego dług wynosi prawie tyle, co łączne zadłużenie wszystkich pozostałych gmin z województwa

Mocne, świąteczne granie w Puławach
26 grudnia 2018, 20:30

Mocne, świąteczne granie w Puławach 1 0

Co Gdzie Kiedy. Klub Peweks w Puławach (ul. Centralna 1) zaprasza na głośny, metalowy koncert w drugi dzień świąt, 26 grudnia o godz. 20.30.

To pierwszy bankomat tego typu w Polsce. "Pracownicy austriackiej firmy byli zaskoczeni..."

To pierwszy bankomat tego typu w Polsce. "Pracownicy austriackiej firmy byli zaskoczeni..." 12 9

Końskowola Mieszkańcy mogą już korzystać z jednego z najnowcześniejszych modeli bankomatów w Polsce. Urządzenie zamontowano przy ul. Pożowskiej na zlecenie miejscowego Banku Spółdzielczego. Kolejny sprzęt tego rodzaju trafi na Rynek w Kazimierzu Dolnym. Maszyna umożliwia wpłaty i wypłaty gotówki.

Sylwester miejski 2018/19 w Lublinie: Już wiemy, kto wystąpi

Sylwester miejski 2018/19 w Lublinie: Już wiemy, kto wystąpi 37 14

Znamy szczegóły plenerowej imprezy sylwestrowej, która tym razem będzie zorganizowana na dwóch scenach ustawionych na końcach deptaka Krakowskiego Przedmieścia. Z jednej strony wystąpią DJ-e z Litwy, z drugiej znani już w Lublinie rodzimi muzycy. Okazuje się, że będzie też trzecia, ze sztukmistrzami

Prapremiera polska spektaklu "Marleni" Teatru Starego
12 stycznia 2019, 12:00

Prapremiera polska spektaklu "Marleni" Teatru Starego 0 0

Co Gdzie Kiedy. W sobotę, 12 stycznia o godz. 19 w Teatrze Starym odbędzie się uroczysta prapremiera polska spektaklu Marleni na podstawie sztuki Thei Dorn. Przedstawienie reżyseruje Mikołaj Grabowski.

Sąsiadka zamieniła ich życie w horror. Lokatorzy wyprowadzają się
film

Sąsiadka zamieniła ich życie w horror. Lokatorzy wyprowadzają się 0 5

Jeden z bloków w podwarszawskim Karczewie wyludnia się. Lokatorzy wyprowadzają się, bo nie chcą żyć z uciążliwą sąsiadką. Dlaczego od lat nikt nie potrafi rozwiązać problemu?

25 lat politologii UMCS. Uniwersytet podpisał umowę na budowę nowej siedziby
galeria

25 lat politologii UMCS. Uniwersytet podpisał umowę na budowę nowej siedziby 18 11

Chyba najmilszą niespodziankę władzom Wydziału Politologii UMCS w Lublinie, jego pracownikom i studentom przygotował rektor tej uczelni prof. Stanisław Michałowski. – Dwa dni temu podpisaliśmy z firmą Warbud umowę na budowę nowej siedziby wydziału – oznajmił w piątek rektor podczas uroczystości 25-lecia Wydziału Politologii.

"Lubelskie drogi do wolności". Wystawa na dworcu [zdjęcia]
galeria

"Lubelskie drogi do wolności". Wystawa na dworcu [zdjęcia] 0 1

40 prac uczniów z całego województwa wyróżniono w konkursie plastycznym „lubelskie drogi do Wolności” zorganizowanym przez spółkę Lubelskie Dworce.

By zupa była niedroga. UMCS chce wskrzesić swoją dawną stołówkę

By zupa była niedroga. UMCS chce wskrzesić swoją dawną stołówkę 84 8

Największa lubelska uczelnia postanowiła wskrzesić zamkniętą przed laty stołówkę. Chcieli tego sami studenci, którzy prosili o miejsce, gdzie będą mogli zjeść tanio, smacznie i jeszcze raz tanio. Rektor UMCS obiecał, że stołówka powróci i właśnie zabiera się za remont budynku przy Langiewicza, choć nie jest to łatwe

TBV Start - King Szczecin, w niedzielę o godz. 18.30

TBV Start - King Szczecin, w niedzielę o godz. 18.30 0 0

Kibice w hali Globus będą mogli po raz pierwszy obejrzeć w akcji Joe Thomassona

16-metrowa choinka stanęła w centrum Lublina [zdjęcia]
galeria

16-metrowa choinka stanęła w centrum Lublina [zdjęcia] 1 4

16-metrowa choinka stanęła w piątek na placu przed pedetem, tuż przy szopce.

Jadłodzielnia w Lublinie już otwarta. Nawet garmażerka i sklepy będą tu zostawiać swoje jedzenie [wideo]
galeria
film

Jadłodzielnia w Lublinie już otwarta. Nawet garmażerka i sklepy będą tu zostawiać swoje jedzenie [wideo] 103 8

Zasada jest prosta: masz za dużo jedzenia, możesz je tu przynieść. Chcesz coś wziąć, to po prostu bierzesz. Za nic nie musisz płacić, ani nikogo pytać o zgodę. Samoobsługowa Jadłodzielnia działa od piątku na targowisku przy al. Tysiąclecia w Lublinie.

"Pszczółki" kontra Widzew Łódź, czyli starcie z zespołem nieprzewidywalnym

"Pszczółki" kontra Widzew Łódź, czyli starcie z zespołem nieprzewidywalnym 0 3

Dwa tygodnie przerwy na lepsze zgranie się z nową środkową i wyleczenie urazów. Koszykarki Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin pauzowały w ostatniej kolejce. W sobotę (godz. 19) powrócą na parkiet i zmierzą się z Widzewem Łódź

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.