Tegorocznymi mistrzami cydru zostali Mateusz Bątorek i Mariusz Ziółkowski za cydr domowy wytrawny 2016. O tytuł podczas Święta Młodego Cydru walczyło aż 23 domowych cydrowników. Liczył się smak, styl oraz niepowtarzalny charakter.
Konkurs na domowy cydr Mistrz Cydru 2017 organizowany przez Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru odbył się w sobotę 16 września w Lublinie w ramach Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Była to pierwsza edycja konkursu.
- Do udziału zaprosiliśmy wszystkich cydrowników amatorów oraz producentów, którzy chcą pochwalić się swoimi eksperymentalnymi cydrami. Warunkiem było zgłoszenie cydru z polskich jabłek, który nie jest w sprzedaży - mówi Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru. 23 konkursowe cydry oceniało sześcioosobowe jury, składające się z wytrawnych znawców tego napoju podpartych fachową wiedzą naukowców z Politechniki Łódzkiej.
- Konkurs jest niewątpliwie okazją do zweryfikowania swoich umiejętności poprzez poddanie cydrów domowych pod ocenę jury. Może on stanowić jednocześnie zachętę do dalszego rozwoju i podnoszenia umiejętności cydrowniczych - komentuje Tomasz Piotrowski, który obserwował konkurs z Winicjatywa.pl.
Zgłoszone cydry jurorzy oceniali podczas degustacji w ciemno. Zgodnie z regulaminem wzięli pod uwagę m.in. wygląd, aromat, równowagę, smak. Tytuł Mistrza Cydru 2017 zdobyli Mateusz Bątorek i Mariusz Ziółkowski za Cydr Domowy Wytrawny 2016. Drugie miejsce zajął Michał Oleksiński za Opoczkę Nieznaną. Ex aequo na trzecim miejscu znaleźli się Waldemar Cybulak Czar Czerniejowa 2015 oraz Michał Oleksiński tym razem cydr Opoczka Cesarz.
Zwycięzca otrzymał 1650 zł, drugie miejsce premowiano kwotą 1100 zł, a za trzecie po 550 zł oraz zaproszenie na warsztaty we wzorcowej cydrowni Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce k. Kraśnika.