Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

28 września 2024 r.
20:09

Praca od bladego świtu. Wszystko dla smaku świeżego pieczywa

0 A A
(fot. Piekarnia H. i T. Pęzioł)

Ich praca zaczyna się bladym świtem, aby rano ludzie mogli cieszyć się smakiem świeżego pieczywa. Piekarnia Pęzioł działa w Lublinie 21 lat.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Od 2003 roku Tadeusz Pęzioł wraz z żoną i dziećmi prowadzą rodzinną piekarnię ulokowaną przy ulicy Jana Sawy w Lublinie. W samej branży piekarniczej pan Tadeusz jest ponad 50 lat. Rozpoczynali od małego sklepiku i małego zakładu, w którym sami byli szefami i pracownikami. Przez lata zakład rozrósł się i oprócz sklepu firmowego działającego przy piekarni produkty rodzinnego biznesu możemy znaleźć w wielu sklepach na terenie Lublina i województwa.

Nie zapominają także o tradycji

– Oferujemy całą gamę pieczywa żytniego, pieczywa mieszanego oraz pszennego. Bardzo ważną pozycję w ofercie piekarni stanowią także wyroby regionalne, a w szczególności te znane z historii Lubelszczyzny – cebularze, pieróg z kaszy gryczanej oraz jaglanej. Stosujemy naturalne metody produkcji, a składnikami są lokalne produkty pochodzące z Lubelszczyzny i okolic Lublina – wylicza Tadeusz Pęzioł, założyciel piekarni.

To, że są piekarnią z tradycją i pracującą na naturalnych składnikach poświadczają nagrody i certyfikaty zdobywane przez nich. Właściciele mogą poszczycić się takimi tytułami jak Najlepsza Piekarnia Lubelszczyzny, Najlepszy Cebularz, Orły Piekarnictwa, Marka Lubelskie, a także Wojewódzki Lider Smaku.

Jednak ich praca, to nie tylko zarobek, ale także miłość do tego co robią. Właściciele angażują się w wiele akcji charytatywnych, poprzez wspieranie różnych instytucji, stowarzyszeń i wolontariatów. A tę miłość i pasję przekazują dalej. Założycielom piekarni zależy na tym, by zawód piekarza nie stał się wymarłym. W swoim zakładzie przyjmują na praktyki uczniów szkół zawodowych kształcących się w zawodzie piekarza oraz cukiernika i dbają o to, by przyszli rzemieślnicy wiedzieli, jak wytwarza się prawdziwe, naturalne pieczywo.

Wyzwania wypieku codziennego

Przez lata działalności firma rozwijała się prężnie. Wśród największych inwestycji jakie wymieniają właściciele, to głównie inwestycje związane z rozbudową i modernizacją piekarni, tak by była dostosowana do nowych technologii, ale z zachowaniem tradycji. Właściciele zainwestowali w remont budynków, w których mieści się piekarnia, zakupili nowoczesny piec piekarniczy, uzupełniają wiedzę w kierunku wytwarzania żywności ekologicznej dostosowanej do różnorakich potrzeb klientów.

Jednak jak w każdym biznesie się zdarza, ta droga nie była usłana różami. Przez ponad 20 lat działalności właściciele i pracownicy borykali i nadal borykają się problemami, z którymi muszą sobie radzić. Wśród nich wymieniają pandemię koronawirusa, ciągle rosnące ceny energii oraz zamierające zainteresowanie zawodem piekarza.

>>> „Złota Setka” Dziennika Wschodniego – poznaj wyniki, zobacz galerię <<<

– Jednym z problemów, które nas spotkały była pandemia. Staraliśmy się pracować normalnie, ale wiadomo, ludzie bali się wychodzić z domu. Jednak nie zawiedli nas nasi stali klienci. Oni przychodzili i kupowali nasze wyroby. To było dla nas motorem napędowym, dzięki któremu dalej możemy wypiekać pieczywo – mówi Pęzioł.

Kolejnym problemem jest brak wykwalifikowanych młodych pracowników i walka z wielkimi koncernami, które prowadzą wypiek z gotowych mieszanek lub ciasta mrożonego. Młodzi ludzie coraz rzadziej stawiają na zawód rzemieślniczy. A to dlatego, że praca piekarni obywa się w trybie trzyzmianowym. Ale dzięki takiej pracy mamy gwarancję, że dostaniemy świeże pieczywo przez cały dzień.

– Niewielu młodym ludziom chce się tak wcześnie wstawać – wskazuje Pęzioł. – Innym problemem jest walka z wielkimi koncernami. Idąc do supermarketu na zakupy mamy ciepły chleb praktycznie o każdej godzinie. To przez to, że pieczywo jest głęboko mrożone, a w sklepie tylko odpiekane. Taka produkcja łączy się z użyciem wielu polepszaczy i konserwantów.

Lata ciężkiej pracy

Jak podkreślają właściciele, do wszystkiego doszli sami. Wspierali się różnymi pożyczkami dla przedsiębiorców, ale głównym trzonem byli oni sami.

– Sukces naszej piekarni nie byłby możliwy, gdyby nie zaangażowanie pracowników zakładu, którzy w większości są z nami od kilku lub nawet kilkunastu lat. Nasza działalność ze względu na charakter produkcji, krótki termin przydatności, uniemożliwia daleki eksport. Nasz rozwój opieraliśmy na własnej pracy, zapleczu i doświadczeniu – podkreśla Tadeusz Pęzioł.

Piekarnia nie zwalnia tempa i chce dalej prężnie się rozwijać. Najważniejsze wyzwania na przyszłość? Pozostać na tym samym poziomie jakości pomimo rosnących cen energii i surowców. A z takich rzeczy bardziej materialnych, to rozbudowa istniejącego zakładu, a także otwarcie piekarni w bliskich okolicach Lublina.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Przejażdżka hulajnogą mogła skończyć się tragicznie. Oby to była cenna lekcja dla 41- letniego mężczyzny ze Świdnika...

Pijany za szybko na hulajnodze. Zakrwawiony stracił przytomność

Trzeźwość obowiązuje wszystkich użytkowników dróg - także tych jeżdżących na hulajnogach elektrycznych. Jeden z mieszkańców Świdnika o tej zasadzie zapomniał, a potem bardzo tego żałował.

Silna burza na Słońcu. Czy dzisiaj wieczorem zobaczymy zorzę polarną?

Silna burza na Słońcu. Czy dzisiaj wieczorem zobaczymy zorzę polarną?

Jak podaje Centrum Badań Kosmicznych Polskiej Akademii Nauk dzisiejszego wieczoru nad Polską istnieje duża szansa na obserwację zorzy polarnej. To skutek silnej burzy geomagnetyczej z koronalnym wyrzutem masy.

Polski Cukier Start Lublin rozpoczął nowy sezon od wygranej w Toruniu

Polski Cukier Start Lublin w piątek zagra u siebie z Legią Warszawa. Zwycięstwo zamienić w passę

Polski Cukier Start Lublin w piątkowy wieczór podejmuje Legię Warszawa. Spotkanie rozpocznie się o godz. 19.30.

Na Placu Łuczkowskiego już zostały wymienione lampy. Nadszedł czas na polepszenie warunków oświetleniowych w pozostałych miejscach w mieście

Dwa i pół tysiąca sodowych lamp do wymiany. Chełm stawia na LED-y

Chełmski Ratusz pozyskał dodatkowe fundusze od rządu na wymianę miejskiego oświetlenia. Wpłynęły pierwsze oferty potencjalnych wykonawców, które w najbliższych dniach będą analizowane. O wyborze zadecyduje cena.

Jazz w CSK: Krzysztof Gradziuk i jego wizja perkusyjnego brzmienia
17 października 2024, 19:00
film

Jazz w CSK: Krzysztof Gradziuk i jego wizja perkusyjnego brzmienia

Sonorismo to bogaty świat dźwięków, którego liderem jest perkusista tria RGG, Krzysztof Gradziuk. To też nowe brzmienie i nowa jakość, z wykorzystaniem rozmaitości barw nietypowego zestawienia instrumentów. Zespół współtworzy pianista Łukasz Ojdana, znany również z trio RGG oraz fiński saksofonista Pauli Lyytinen. Cała trójka wystąpi w Klubie Muzycznym CSK już w najbliższy czwartek.

Roksana Ratajczyk to jedna z najważniejszych postaci Górnika Łęczna

GKS Górnik Łęczna w sobotę zmierzy się z Resovią

Dla piłkarek Górnika Łęczna sobotni mecz powinien być spacerkiem. To dobrze, bo drużyna musi odbudować się po ostatniej porażce z GKS Katowice. Przypomnijmy, że lider Orlen Ekstraligi pokonał Górnika 2:0 będąc drużyną przeważającą niemal przez cały mecz.

Sobolewski za Szymajdę w puławskim technoparku. Kim jest przyszły prezes PPNT?
Puławy

Sobolewski za Szymajdę w puławskim technoparku. Kim jest przyszły prezes PPNT?

Nowym prezesem Puławskiego Parku Naukowo-Technologicznego ma zostać Grzegorz Sobolewski. To specjalista od pozyskiwania funduszy europejskich, który w ostatnich latach pracował w jednej ze stołecznych spółek komunalnych.

Koszykarze Quattro Tech. rozpoczęli sezon od porazki

Rozpoczął się rekordowy sezon w rozgrywkach Pod Koszami Dziennika Wschodniego

Rozgrywki Pod Koszami Dziennika Wschodniego im. Andrzeja Wawrzyckiego stały się prawdziwą oazą maxikoszykówki. W pierwszej kolejce świetnie zaprezentował się Piąty Faul

W Lubelskiej Akademii WSEI po raz 24. rozbrzmiało Gaudeamus Igitur
zdjęcia
galeria

W Lubelskiej Akademii WSEI po raz 24. rozbrzmiało Gaudeamus Igitur

To już po raz 24. w WSEI rozpoczyna studia pierwszy rocznik. Przez prawie ćwierć wieku prywatna uczelnia urosła do jednej z największych placówek akademickich w Lublinie.

Droga w Zemborzycach otwarta. "Większej radości w naszej wsi nie było od 40 lat"
galeria
film

Droga w Zemborzycach otwarta. "Większej radości w naszej wsi nie było od 40 lat"

Mamy cztery kilometry nowego, równego asfaltu. Droga powiatowa Lublin - Zemborzyce Tereszyńskie - rondo "Marynin" oficjalnie otwarta. Nowa droga połączyła trzy miejscowości. Mieszkańcy długo na nią czekali.

Szczęściarz z Terespola znalazł słonia wartego 40 tysięcy

Szczęściarz z Terespola znalazł słonia wartego 40 tysięcy

To największe pieniądze, jakie w tym miesiącu udało się wygrać grającemu w województwie lubelskim w loterii –zdrapce Totalizatora Sportowego. W środę, 9 października, w Terespolu ktoś zdrapał „Słonia Lotka” wartego aż 40 tysięcy złotych.

Choć Kamil Orlik strzelił w Głogowie długo wyczekiwanego gola to po meczu nie mógł być w pełni zadowolony

Górnik Łęczna już ponad miesiąc bez wygranej

Piłkarze Górnika Łęczna ostatni raz trzy punkty zdobyli 25 sierpnia. I jeszcze trochę będą musieli poczekać na zwycięstwo. Ze względu na przerwę reprezentacyjną zielono-czarni do gry wrócą dopiero 18 października

Miasto Puławy ma finansowe problemy - dziurę budżetową, którą zasypać miała pożyczka w postaci emisji obligacji komunalnych. Zgodę na taki ruch musi wyrazić rada, a ta w tej sprawie jest podzielona

Radni blokują nowy dług. Czy tym razem zmienią zdanie?

Czy w tym roku zabraknie pieniędzy na inwestycje i wynagrodzenia? Władze miasta o dziurze budżetowej wynikającej z braku zgody na nową pożyczkę nie chcą słyszeć. W tym miesiącu podejmą kolejną próbę przekonania radnych do zgody na emisję pakietu obligacji.

Rekordowa WySPA. Sztuczna inteligencja dla wszystkich
Lublin
galeria
film

Rekordowa WySPA. Sztuczna inteligencja dla wszystkich

Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie, najstarsza w regionie uczenia niepubliczna, w czwartek zainaugurowała nowy rok akademicki 2024/2025. Naukę przy ul. Bursaki rozpoczyna aż 716 pierwszaków, z czego 250 na informatyce, najwięcej w 27-letniej historii uczelni.

Reprezentacja Polskich Pisarzy zremisowała w Wiedniu z Reprezentacją Pisarzy Austriackich 3:3

Reprezentacja Polskich Pisarzy na remis z Austrią

Reprezentacja Polskich Pisarzy zremisowała w Wiedniu z Reprezentacją Pisarzy Austriackich 3:3. W Biało-Czerwonych barwach teamu „ludzi pióra” wystąpiło trzech reprezentantów Lubelszczyzny.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

129,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

295,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

zlacz

ZAMOŚĆ

53,00 zł

Rolnictwo -> Maszyny rolnicze -> Sprzedam

gruber z bronami

lublin

1 300,00 zł

Różne -> Sprzedam

drewno opałowe

lublin

0,00 zł

Komunikaty