Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

12 kwietnia 2017 r.
19:10

Wielkanoc będzie droższa niż rok temu. Niektóre ceny wyższe nawet o jedną trzecią

0 31 A A

Tegoroczna Wielkanoc będzie nas kosztowała więcej niż poprzednio. Podrożała większość produktów, które zwykle lądują na świątecznym stole. Niektóre ceny podskoczyły nawet o jedną trzecią.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Do takich wniosków prowadzi lektura wielkanocnego „koszyka cen” przygotowanego przez lubelskich statystyków. Porównali oni aktualne ceny popularnych produktów do tych sprzed roku. Okazuje się, że przygotowanie wielkanocnego koszyczka nie powinno być droższe niż ostatnio. Chleb, babka i jajka kosztują mniej więcej tyle co przed rokiem. Wzrosły tylko ceny chrzanu i pieprzu, odpowiednio o blisko 8 i ponad 12 procent.

Podrożały wędliny i mięso. Według danych Urzędu Statystycznego w Lublinie za kilogram wołowiny z kością trzeba zapłacić ok. 26 zł. To o ponad 5 proc. więcej niż rok temu. Wędzona kiełbasa to średnio wydatek 17,50 zł za kilogram. Tu podwyżka sięgnęła 8 proc. Wędzony boczek podrożał aż o 14 proc., do 18,5 zł za kg. Nieznacznie wzrosły również ceny szynki i polędwicy. Tego typu produkty kosztują 21-22 zł za kg. Spośród mięs i wędlin nieznacznie potaniały tylko wołowina bez kości i pasztet.

Za biały ser trzeba zapłacić o 9 proc. więcej – 14,32 zł za kg. Masło podrożało prawie o jedną czwartą. Symbolicznie spadły natomiast ceny mleka i śmietany. Sporo, bo o prawie 25 proc., wzrosły ceny cukru. Kilogramowa paczka kosztuje już ponad 3 zł. Podrożała również czekolada. Ceny mąki i drożdży są niewiele niższe niż przed rokiem.

– Można również zaobserwować znaczny wzrost cen owoców cytrusowych, pochodzących z importu – dodaje Andrzej Matacz, zastępca dyrektora Urzędu Statystycznego w Lublinie. – Jednocześnie widać wyraźny spadek cen polskich warzyw.

Tańsze więc będzie przygotowanie świątecznej sałatki. Ceny marchwi, ziemniaków i cebuli spadły od 20 do 30 procent. Niestety, znacznie podrożały pomidory, ogórki czy papryka. Nawet o 37 proc. Kilogram pomidorów kosztuje średnio ponad 9 zł, ogórków 10 zł, a papryki prawie 14 zł.

Cieszyć może spadek cen jabłek o ponad 14 proc. Teraz kosztują niewiele ponad 2 zł za kg. Cytryny potaniały o prawie 20 proc., a banany o 10 proc. – do poziomu ok. 4,6 zł za kg. Z kolei zwolennicy pomarańczy i mandarynek muszą głębiej sięgać do kieszeni, bo są one dziś o ok. 15 proc. droższe niż rok temu.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 31

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 15 kwietnia 2017 r. o 23:54
0
Rządy pisowskie powoli nas wykończą, doprowadzą gospodarkę do ruiny, już zadłużyły kraj na 350 milionów dolarów. Podniosą ceny i podatki by nachapać się jak świnia przy korycie a naród niech zaciska pasa i głoduje. Tyle w temacie.
Avatar
weteran / 13 kwietnia 2017 r. o 13:46
0
Szynka za 18 -25zl nie jest szynka, jest sprasowanym wytworem z innych czesci tzw tuszy zwierzecej to nie znaczy ze jako wedlina nie moze byc smaczna i pozywna, z tym ze obecnie mamy wybor, za 35-40zl mozemy kupic swietne wyroby z mniejszych zakladow robionych metoda tradycyjna.Mysle ,ze ludziom poprzewracalo sie w glowie, jak sobie przypomne czasy PRL-kiedy za szynke [koniec lat 70-tych} trzeba bylo placic 90 zl kg kielbasa zwyczjna 44zl, ktorej czesto nie dawalo sie zjesc, lepsza 70-80 zl kg, i wszystko trzeba bylo odstac w wielogodzinnych kolejkach. Jesli chodzi o zarobki,to nominalnie zblizone byly do dzisiejszych, potem przyszly kartki. Przygotowania do Swiat w tamtych latach to byl KOSZMAR!
Szynka za 18 -25zl nie jest szynka, jest sprasowanym wytworem z innych czesci tzw tuszy zwierzecej to nie znaczy ze jako wedlina nie moze byc smaczna i pozywna, z tym ze obecnie mamy wybor, za 35-40zl mozemy kupic swietne wyroby z mniejszych zakladow robionych metoda tradycyjna.Mysle ,ze ludziom poprzewracalo sie w glowie, jak sobie przypomne czasy PRL-kiedy za szynke [koniec lat 70-tych} trzeba bylo placic 90 zl kg kielbasa zwyczjna 44zl, ktorej czesto nie dawalo sie zjesc, lepsza 70-80 zl kg, i wszystko trzeba bylo odstac w wielogodzinnych... rozwiń
Avatar
m / 13 kwietnia 2017 r. o 13:37
0
Użytkownik niezarejestrowany napisał:
Kupując typową szynkę w sklepie masz w niej tylko ok 50% mięsa. Niedrogie, wielkie rozmiarem szynki powstają ze sklejanych kawałów mięsa. Prawdziwa szynka (przecież to mięsień, ale nie pudziana) , ma kształt zbliżony do piłki do gry w rugby. Wilgotne, z ładnym kolorkiem? Znaczy malowane, szprycowane chemią, stabilizatorami, solankami, saletrą etc. ! Lepiej kup surowe mięso, natrzyj solą i przyprawami, odstaw na kilka godzin, nagrzej piekarnik na 180 i w zamknietym naczyniu upiecz. Dla kolorku - ostatnie 15 min bez przykrycia. I teraz porównaj smak swojego wyrobu z tym sklepowym syfem.
Od lat tak robię.Ubojnie widząc to podniosły cenę mięsa produkowanego na "paszach" po których tucznik rośnie szybko.Takie mięso bez zapachu nieporównanie gorsze od mięsa ze świni z domowego chowu,ale zawsze wyrób lepszy niż ze sklepu.
Od lat tak robię.Ubojnie widząc to podniosły cenę mięsa produkowanego na "paszach" po których tucznik rośnie szybko.Takie mięso bez zapachu nieporównanie gorsze od mięsa ze świni z domowego chowu,ale zawsze wyrób lepszy niż ze sklepu. rozwiń
Avatar
Gość / 13 kwietnia 2017 r. o 13:21
0
Kupując typową szynkę w sklepie masz w niej tylko ok 50% mięsa. Niedrogie, wielkie rozmiarem szynki powstają ze sklejanych kawałów mięsa. Prawdziwa szynka (przecież to mięsień, ale nie pudziana) , ma kształt zbliżony do piłki do gry w rugby. Wilgotne, z ładnym kolorkiem? Znaczy malowane, szprycowane chemią, stabilizatorami, solankami, saletrą etc. ! Lepiej kup surowe mięso, natrzyj solą i przyprawami, odstaw na kilka godzin, nagrzej piekarnik na 180 i w zamknietym naczyniu upiecz. Dla kolorku - ostatnie 15 min bez przykrycia. I teraz porównaj smak swojego wyrobu z tym sklepowym syfem.
Kupując typową szynkę w sklepie masz w niej tylko ok 50% mięsa. Niedrogie, wielkie rozmiarem szynki powstają ze sklejanych kawałów mięsa. Prawdziwa szynka (przecież to mięsień, ale nie pudziana) , ma kształt zbliżony do piłki do gry w rugby. Wilgotne, z ładnym kolorkiem? Znaczy malowane, szprycowane chemią, stabilizatorami, solankami, saletrą etc. ! Lepiej kup surowe mięso, natrzyj solą i przyprawami, odstaw na kilka godzin, nagrzej piekarnik na 180 i w zamknietym naczyniu upiecz. Dla kolorku - ostatnie 15 min bez przykrycia. I teraz porówna... rozwiń
Avatar
Gość / 13 kwietnia 2017 r. o 13:11
0
- Najważniejsze to nie kupować jednak jedzenia na zapas, by potem nie lądowało w śmietniku.
Avatar
Gość / 13 kwietnia 2017 r. o 13:06
0
​„Teraz k…, to paliwo może być nawet po 7 zł”. - Pamietacie tuSSka po wyborach?
Avatar
Gość / 13 kwietnia 2017 r. o 13:04
0
Pytajcie pośredników i wytwórców: Kiedyś z 10 kg surowej szynki otrzymywaliśmy maks 8 kg "swojskiej" wędliny. Teraz z 10kg robi się (klienta w konia) i produkuje NAWET 19 kg pseudo szynki. SMACZNEGO!
Avatar
masarz / 13 kwietnia 2017 r. o 12:48
0
Użytkownik niezarejestrowany napisał:
Szynka nie kosztuje 22 zł. Tyle kosztuje wyrób szynkopodobny. A święta będą droższe, jeśli fury jedzenia, wywiezione na sklepowych wózkach, wylądują po świętach na śmietnikach. Nie rozumiem ludzi kupujących 3 kg schabu, 5 kg kiełbasy, 3 kg szynki, 3 kg boczku i - dodatkowo - tyle samo, tego samego, tylko surowego. Potem przejeżdżają dalej. Może robią zaopatrzenie dla całej wsi?...
Dokładnie.Jak ciemny naród kupuje,to producenci,hutownie,sklepy to wykorzystują i ceny podnoszą.Czy w Święta je się więcej?.Zbojkotować cwaniaków produkujących  wyroby wędlinopodobne,bez smaku i zapachu.Te wyroby kupione dzisiaj w niedzielę będą śliskie i śmierdzące.
Dokładnie.Jak ciemny naród kupuje,to producenci,hutownie,sklepy to wykorzystują i ceny podnoszą.Czy w Święta je się więcej?.Zbojkotować cwaniaków produkujących  wyroby wędlinopodobne,bez smaku i zapachu.Te wyroby kupione dzisiaj w niedzielę będą śliskie i śmierdzące. rozwiń
Avatar
JAANNA / 13 kwietnia 2017 r. o 11:19
0
JAJA TO JUŻ SĄ . WIDZĘ JE NA KAŻDYM KROKU.
Avatar
fantas-sista / 13 kwietnia 2017 r. o 09:29
0
Inflacja nakręca gospodarkę!!!!
Avatar
Gość / 15 kwietnia 2017 r. o 23:54
0
Rządy pisowskie powoli nas wykończą, doprowadzą gospodarkę do ruiny, już zadłużyły kraj na 350 milionów dolarów. Podniosą ceny i podatki by nachapać się jak świnia przy korycie a naród niech zaciska pasa i głoduje. Tyle w temacie.
Avatar
weteran / 13 kwietnia 2017 r. o 13:46
0
Szynka za 18 -25zl nie jest szynka, jest sprasowanym wytworem z innych czesci tzw tuszy zwierzecej to nie znaczy ze jako wedlina nie moze byc smaczna i pozywna, z tym ze obecnie mamy wybor, za 35-40zl mozemy kupic swietne wyroby z mniejszych zakladow robionych metoda tradycyjna.Mysle ,ze ludziom poprzewracalo sie w glowie, jak sobie przypomne czasy PRL-kiedy za szynke [koniec lat 70-tych} trzeba bylo placic 90 zl kg kielbasa zwyczjna 44zl, ktorej czesto nie dawalo sie zjesc, lepsza 70-80 zl kg, i wszystko trzeba bylo odstac w wielogodzinnych kolejkach. Jesli chodzi o zarobki,to nominalnie zblizone byly do dzisiejszych, potem przyszly kartki. Przygotowania do Swiat w tamtych latach to byl KOSZMAR!
Szynka za 18 -25zl nie jest szynka, jest sprasowanym wytworem z innych czesci tzw tuszy zwierzecej to nie znaczy ze jako wedlina nie moze byc smaczna i pozywna, z tym ze obecnie mamy wybor, za 35-40zl mozemy kupic swietne wyroby z mniejszych zakladow robionych metoda tradycyjna.Mysle ,ze ludziom poprzewracalo sie w glowie, jak sobie przypomne czasy PRL-kiedy za szynke [koniec lat 70-tych} trzeba bylo placic 90 zl kg kielbasa zwyczjna 44zl, ktorej czesto nie dawalo sie zjesc, lepsza 70-80 zl kg, i wszystko trzeba bylo odstac w wielogodzinnych... rozwiń
Avatar
m / 13 kwietnia 2017 r. o 13:37
0
Użytkownik niezarejestrowany napisał:
Kupując typową szynkę w sklepie masz w niej tylko ok 50% mięsa. Niedrogie, wielkie rozmiarem szynki powstają ze sklejanych kawałów mięsa. Prawdziwa szynka (przecież to mięsień, ale nie pudziana) , ma kształt zbliżony do piłki do gry w rugby. Wilgotne, z ładnym kolorkiem? Znaczy malowane, szprycowane chemią, stabilizatorami, solankami, saletrą etc. ! Lepiej kup surowe mięso, natrzyj solą i przyprawami, odstaw na kilka godzin, nagrzej piekarnik na 180 i w zamknietym naczyniu upiecz. Dla kolorku - ostatnie 15 min bez przykrycia. I teraz porównaj smak swojego wyrobu z tym sklepowym syfem.
Od lat tak robię.Ubojnie widząc to podniosły cenę mięsa produkowanego na "paszach" po których tucznik rośnie szybko.Takie mięso bez zapachu nieporównanie gorsze od mięsa ze świni z domowego chowu,ale zawsze wyrób lepszy niż ze sklepu.
Od lat tak robię.Ubojnie widząc to podniosły cenę mięsa produkowanego na "paszach" po których tucznik rośnie szybko.Takie mięso bez zapachu nieporównanie gorsze od mięsa ze świni z domowego chowu,ale zawsze wyrób lepszy niż ze sklepu. rozwiń
Avatar
Gość / 13 kwietnia 2017 r. o 13:21
0
Kupując typową szynkę w sklepie masz w niej tylko ok 50% mięsa. Niedrogie, wielkie rozmiarem szynki powstają ze sklejanych kawałów mięsa. Prawdziwa szynka (przecież to mięsień, ale nie pudziana) , ma kształt zbliżony do piłki do gry w rugby. Wilgotne, z ładnym kolorkiem? Znaczy malowane, szprycowane chemią, stabilizatorami, solankami, saletrą etc. ! Lepiej kup surowe mięso, natrzyj solą i przyprawami, odstaw na kilka godzin, nagrzej piekarnik na 180 i w zamknietym naczyniu upiecz. Dla kolorku - ostatnie 15 min bez przykrycia. I teraz porównaj smak swojego wyrobu z tym sklepowym syfem.
Kupując typową szynkę w sklepie masz w niej tylko ok 50% mięsa. Niedrogie, wielkie rozmiarem szynki powstają ze sklejanych kawałów mięsa. Prawdziwa szynka (przecież to mięsień, ale nie pudziana) , ma kształt zbliżony do piłki do gry w rugby. Wilgotne, z ładnym kolorkiem? Znaczy malowane, szprycowane chemią, stabilizatorami, solankami, saletrą etc. ! Lepiej kup surowe mięso, natrzyj solą i przyprawami, odstaw na kilka godzin, nagrzej piekarnik na 180 i w zamknietym naczyniu upiecz. Dla kolorku - ostatnie 15 min bez przykrycia. I teraz porówna... rozwiń
Avatar
Gość / 13 kwietnia 2017 r. o 13:11
0
- Najważniejsze to nie kupować jednak jedzenia na zapas, by potem nie lądowało w śmietniku.
Avatar
Gość / 13 kwietnia 2017 r. o 13:06
0
​„Teraz k…, to paliwo może być nawet po 7 zł”. - Pamietacie tuSSka po wyborach?
Avatar
Gość / 13 kwietnia 2017 r. o 13:04
0
Pytajcie pośredników i wytwórców: Kiedyś z 10 kg surowej szynki otrzymywaliśmy maks 8 kg "swojskiej" wędliny. Teraz z 10kg robi się (klienta w konia) i produkuje NAWET 19 kg pseudo szynki. SMACZNEGO!
Avatar
masarz / 13 kwietnia 2017 r. o 12:48
0
Użytkownik niezarejestrowany napisał:
Szynka nie kosztuje 22 zł. Tyle kosztuje wyrób szynkopodobny. A święta będą droższe, jeśli fury jedzenia, wywiezione na sklepowych wózkach, wylądują po świętach na śmietnikach. Nie rozumiem ludzi kupujących 3 kg schabu, 5 kg kiełbasy, 3 kg szynki, 3 kg boczku i - dodatkowo - tyle samo, tego samego, tylko surowego. Potem przejeżdżają dalej. Może robią zaopatrzenie dla całej wsi?...
Dokładnie.Jak ciemny naród kupuje,to producenci,hutownie,sklepy to wykorzystują i ceny podnoszą.Czy w Święta je się więcej?.Zbojkotować cwaniaków produkujących  wyroby wędlinopodobne,bez smaku i zapachu.Te wyroby kupione dzisiaj w niedzielę będą śliskie i śmierdzące.
Dokładnie.Jak ciemny naród kupuje,to producenci,hutownie,sklepy to wykorzystują i ceny podnoszą.Czy w Święta je się więcej?.Zbojkotować cwaniaków produkujących  wyroby wędlinopodobne,bez smaku i zapachu.Te wyroby kupione dzisiaj w niedzielę będą śliskie i śmierdzące. rozwiń
Avatar
JAANNA / 13 kwietnia 2017 r. o 11:19
0
JAJA TO JUŻ SĄ . WIDZĘ JE NA KAŻDYM KROKU.
Avatar
fantas-sista / 13 kwietnia 2017 r. o 09:29
0
Inflacja nakręca gospodarkę!!!!
Zobacz wszystkie komentarze 31

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Udany występ Szymona Ładniaka w Austrii

Udany występ Szymona Ładniaka w Austrii

Dobry start Szymona Ładniaka na austriackim Red Bull Ringu. Zawodnik z Lublina dwa razy ukończył rywalizację w pierwszej dziesiątce.

Lubelskie: Zmarło pięć osób z COVID-19

Lubelskie: Zmarło pięć osób z COVID-19

Na terenie województwa lubelskiego zmarło pięć osób z infekcją COVID-19 – informuje Katarzyna Wnuk, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

Biznes z Finami. Północna kultura vs. polskie przyzwyczajenia

Biznes z Finami. Północna kultura vs. polskie przyzwyczajenia

Prowadzenie biznesu w Finlandii wymaga zmiany przyzwyczajeń co do tego, jak wyglądają spotkania i biznesowe. Czego należy się spodziewać w tym północnym kraju?

Koronawirus Lubelskie: Gdzie najwięcej zakażeń? Jest zmiana

Koronawirus Lubelskie: Gdzie najwięcej zakażeń? Jest zmiana

Na terenie województwa lubelskiego potwierdzono pozytywnymi wynikami testów laboratoryjnych 219 nowych przypadków zakażenia koronawirusem – informuje Agnieszka Strzępka, rzecznik wojewody lubelskiego.

Piłeczki golfowe jakie dla początkujących a jakie dla zaawansowanych?

Piłeczki golfowe jakie dla początkujących a jakie dla zaawansowanych?

Piłeczki golfowe tylko na pierwszy rzut oka nie różnią się od siebie. Wszystkie mają okrągły kształt. Przepisy określają, że średnica piłeczki do golfa nie może być mniejsza niż 42,67 mm a waga nie powinna przekraczać 45,93 g. Regulamin pozostawia dowolność w wyborze materiału, z którego ma być wykonana. Zauważono, że spin, zasięg i trajektoria lotu zależą od twardości piłeczki. Sytuacja jest podobna jak z piłką do futbolu. Silnie napompowana, po kopnięciu potoczy się prosto i daleko. Tak samo kopnięta, ale słabo napompowana piłka będzie poruszała się wolniej i często po torze trudnym do przewidzenia.

Koronawirus w Polsce: 9291 nowych zakażeń. Trzy województwa z ponad tysiącem przypadków
Raport z dziś

Koronawirus w Polsce: 9291 nowych zakażeń. Trzy województwa z ponad tysiącem przypadków

Mamy 9291 nowych i potwierdzonych przypadków zakażenia koronawirusem – informuje Ministerstwo Zdrowia w porannym raporcie z 20 października.

Kontroluj wydatki i zużycie GB dzięki Orange Flex

Kontroluj wydatki i zużycie GB dzięki Orange Flex

Co to jest Orange Flex i czym wyróżnia się ta oferta? Dlaczego jest wygodna, a jednocześnie masz w niej pełną kontrolę, jak wydajesz środki i korzystasz z internetu? Sprawdziliśmy, co daje najbardziej elastyczna usługa od Orange.

Rzecznik rządu: Można się spodziewać, że niektóre obostrzenia zostaną rozszerzone

Rzecznik rządu: Można się spodziewać, że niektóre obostrzenia zostaną rozszerzone

W czwartek zapadną decyzje o potencjalnych obostrzeniach; można się spodziewać, że niektóre obostrzenia zostaną rozszerzone, np. dotyczące limitów wejść do poszczególnych miejsc - powiedział we wtorek rzecznik rządu Piotr Müller.

Uważaj na takie wiadomości. Nie wysyła ich policja, a mogą być bardzo groźne

Uważaj na takie wiadomości. Nie wysyła ich policja, a mogą być bardzo groźne

Policja ostrzega przed fałszywymi wiadomościami przesyłanymi drogą elektroniczną informującymi o wezwaniu.

Samochód wjechał w pieszych. Szli niewłaściwą stroną drogi i bez odblasków

Samochód wjechał w pieszych. Szli niewłaściwą stroną drogi i bez odblasków

Do groźnego wypadku doszło w poniedziałek wieczorem pomiędzy miejscowościami Tarnogród i Luchów Górny.

Wisła Puławy kontra Lewart. Nikt nie odpuszcza Pucharu Polski

Wisła Puławy kontra Lewart. Nikt nie odpuszcza Pucharu Polski

Niewiele czasu na odpoczynek mają piłkarze Wisły Puławy i Lewartu. Obie drużyny już we wtorek zmierzą się w Puławach w ramach ćwierćfinału okręgowego Pucharu Polski. Spotkanie rozpocznie się o godz. 18. Na trybunach nie będą mogli się pojawić kibice, ale gospodarze planują przeprowadzić bezpłatną transmisję w internecie.

W lesie w Puławach znalazł granat

W lesie w Puławach znalazł granat

W Puławach, w pobliżu starej drogi prowadzącej do Zakładów Azotowych, mężczyzna spacerujący po lesie znalazł granat z czasów II wojny światowej.

Braki kadrowe, ogrom pacjentów. Przychodnia na wystawienie e-recepty daje sobie 7 dni roboczych
Alarm 24

Braki kadrowe, ogrom pacjentów. Przychodnia na wystawienie e-recepty daje sobie 7 dni roboczych

– Pacjenci Przychodni Rejonowej w Bychawie na e-receptę muszą czekać 7 dni roboczych – denerwuje się nasz Czytelnik. Dyrektor SP ZOZ przyznaje, że takie ogłoszenie zostało wywieszone. I tłumaczy dlaczego tak się stało.

Nie odkładajmy i nie przerywajmy leczenia onkologicznego!

Nie odkładajmy i nie przerywajmy leczenia onkologicznego!

W związku z dużą ilością pytań od zaniepokojonych pacjentów onkologicznych po informacji z Narodowego Funduszu Zdrowia dotyczącej ograniczenia planowych zabiegów, NU-MED Centrum Diagnostyki i Terapii Onkologicznej Zamość Sp. z o.o. przyłącza się do stanowiska COZL w Lublinie o nieprzerywanie leczenia onkologicznego i wykonywanie badań diagnostycznych

Łęczna: Złodzieje kradli stąd od kilku tygodni

Łęczna: Złodzieje kradli stąd od kilku tygodni

Na gorącym uczynku kradzieży z włamaniem do hurtowni zatrzymani zostali przez łęczyńskich policjantów dwaj złodzieje.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.