Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

18 sierpnia 2018 r.
11:23

Wódka, jazz i obiady na wynos. Gdzie jadano w Lublinie?

„Astoria”, której budowa rozpoczęła się w 1965 roku, była największym obiektem gastronomicznym w Lublinie. Po uruchomieniu lokalu pracowało tu nawet 120 osób na dwie, a nawet trzy zmiany
„Astoria”, której budowa rozpoczęła się w 1965 roku, była największym obiektem gastronomicznym w Lublinie. Po uruchomieniu lokalu pracowało tu nawet 120 osób na dwie, a nawet trzy zmiany

Gdzie wydawano tysiąc obiadów dziennie, a w którym lokalu pracowało nawet 120 osób na trzy zmiany? Gdzie koncertowali światowej sławy jazzmani, a gdzie występowała „Tosca”? I na czym polegał brygadowy system pracy?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na brak klientów nie narzekała również restauracja „Polonia” na Krakowskim Przedmieściu; niedaleko Bramy Krakowskiej. Swego czasu słynęła ze znakomitej kuchni. Goście chwalili m.in. schab firmowy, cielęcinę à la kurczę, antrykot po partyzancku, kurę w sosie koperkowym czy nerkę z rusztu.

Tysiąc obiadów

Na początku lat 60. restauracja sprzedawała tysiąc obiadów dziennie. W tym samym czasie wprowadziła jako pierwsza w Lublinie obiady dietetyczne. Jadłospis był układany pod nadzorem lekarza. Restauracja przez wiele lat serwowała m.in. kuchnię staropolską: w menu znajdowała się nalewka winna, pieczeń husarska, cygańska itp. Przy opracowaniu tych dań swoją radą służył w latach 60. nestor lubelskich gastronomików: pan Radzymiński.

Dwie butelki wódki

„Polonia” przez długi czas słynęła ze sznycla po wiedeńsku, a kucharze nie bali się wprowadzać co jakiś czas nowych, nieznanych dotąd dań. Swego czasu pracował tu także Wacław Sztrajber, kucharz, który gotował kiedyś na dworach. Warto także wspomnieć o wieloletnim szefie „Polonii” w latach 50. i 60.: Józefie Szerksznisie. Kuchmistrzem przez wiele lat był tu również Władysław Goluch, który swoją pracę w kuchni rozpoczął w wieku 14 lat.

W „Polonii” można było również kupić dania dla dzieci. Były o połowę mniejsze i o połowę tańsze od „normalnych”.
Restauracja mieściła się nieopodal Ratusza. Stanisław Bora, prezydent Lublina w latach 70., często podejmował tu zagraniczne delegacje. Jest z tym związana anegdota. Prezydent pewnego razu zaprosił do „Polonii” gości z Debreczyna. Na sali był on, sekretarz miasta oraz dwie osoby z Węgier. Obsługiwał ich sam kierownik lokalu. Na początek zaproponował przystawki. Prezydent to zaaprobował i dwukrotnie mrugnął okiem. Kierownik opacznie zrozumiał, że chodzi o dwie butelki wódki. Nie wiedział, że Stanisław Bora (który nie pił alkoholu) miał, niestety, nerwowy tik polegający na mruganiu okiem. Na stole wkrótce - zamiast przystawek - pojawiły się dwie zmrożone butelki wódki. Prezydent poczerwieniał z oburzenia i ponownie nerwowo mrugnął dwa razy okiem. Kierownik lokalu zrozumiał swój błąd. Przyniósł kolejne dwie butelki wódki...

Pierwsze obiady na wynos

Restauracja „Stylowa” na Placu Zamkowym serwowała potrawy węgierskie. Podawano tu również bardzo smaczny barszcz czerwony z krokietem. Niezła była także golonka. Kierownikami lokalu w czasach PRL-u byli m.in. Mieczysław Bryczkowski oraz Zygmunt Chojnacki. Utrudnieniem dla personelu był fakt, że zamówione dania były transportowane windą, przez co kontakt kelnerów z kuchnią był utrudniony. Z czasem odbywały się tu dancingi, grali klezmerzy, a swoje interesy załatwiali cinkciarze z pobliskiego targu. Po godz. 22 w lokalu nie grano już muzyki z uwagi na to, że „Stylowa” sąsiadowała z mieszkaniami.

Siedząc przy stoliku, można było podziwiać przez okno Zamek Lubelski. W 1961 r. restauracja - jako pierwsza w Lublinie - wprowadziła domowe obiady na wynos. Za 10-procentową dopłatą pracownik restauracji przynosił obiad do domu.
Na ul. Świętoduskiej mieściła się restauracja „Pod Arkadami”. Lokal otwarto w 1976 r.; początkowo działał jako klub studencki. W planach było m.in. stworzenie lokalu na kształt wagonu ze słynnego Orient Expressu. Można tu było wypić piwo, zjeść obiad. Lokal jednak - nie wiadomo, z jakich powodów - nie przyjął się.

Dwa koniaki, dwie kanapki

Na rogu ul. Narutowicza i Osterwy (Kapucyńska) działała restauracja „Śródmiejska” (prowadzona przez LSS), zwana też „Śródziemnomorską”, ale nie z powodu menu. Był to podrzędny lokal, z niskimi cenami, cieszący się nie najlepszą sławą. Potem się nieco poprawiło, ale „Śródmiejska” do końca miała kiepską opinię. Czasami przychodzili tu po próbach aktorzy z teatru oraz - na śledzika - studenci z pobliskiej WSI.

Z tą restauracją związana jest dość zabawna historia, która miała miejsce w połowie lat 60. Otóż: personel zamknął w lokalu śpiącego klienta. Nie wiadomo, czy gość usnął pod stołem, czy też akurat był w toalecie - faktem jest, że kiedy się obudził, to nie wierzył swojemu szczęściu: sam w lokalu. Rano, kiedy obsługa otwierała restaurację, znaleziono go ponownie śpiącego. Jak podaje „Kurier Lubelski” z 8 lutego 1966 roku, gość wypił dwa koniaki gruzińskie, polski wiśniak i zjadł dwie kanapki.

Nora tętni życiem

Obok „Europy” mieściła się „Karczma Lubelska” (dawniej „Litewska”). Był to lokal dużo tańszy od renomowanej restauracji; można tu było szybko (nawet na stojąco) coś przekąsić, wypić wódeczkę lub piwo. Była też zwykła sala restauracyjna. Lokal był bardzo często wynajmowany na wesela.

„Nora” przy dzisiejszym deptaku (Krakowskie Przedmieście 32) była miejscem spotkań artystów, dziennikarzy, aktorów. Przed wojną mieściła się tu słynna restauracja „Pod Strzechą”, w której znajdowało się ogromne akwarium. Goście łowili siatką lub nawet rękoma wybraną rybę i ta natychmiast wędrowała na patelnię.

„Nora” wieczorami tętniła życiem, przychodzono tu na spotkania towarzyskie: funkcjonowała na kształt krakowskiej „Piwnicy pod Baranami” czy STS. W podpiwniczeniu stał stół pingpongowy, gdzie rozgrywano zacięte mecze. Nie było tu typowej kuchni, posiłki były zamawiane w innych restauracjach. Wódkę można było zamówić tylko w kieliszkach.

- Jeśli ktoś chciał zamówić od razu pół litra, to kelnerka przynosiła 10 „pięćdziesiątek” - wspomina Teofil Hubala, który przez wiele lat był szefem restauracji w „Dworku Grafa”

Jazz i filmy

W „Norze” odbywały się odczyty, spotkania ze znanymi ludźmi, a nawet kursy tańca. Bywali tu m.in. Wojciech Młynarski, Kazimierz Brusikiewicz czy Irena Karel i Jerzy Waldorff. Częstym gościem był także Kazimierz Grześkowiak, który pewnego razu wrócił z RFN z nieznanym wówczas u nas gadżetem: sztucznymi, plastikowymi wymiocinami. Położył je na stole, obok puste butelki i udawał, że śpi. Kiedy zobaczył to ówczesny kierownik, zrobił awanturę i wybiegł z sali. Po chwili pojawił się Grześkowiak. „Panie kierowniku, o co chodzi, ja już wytrzeźwiałem...”

Tu swoje pierwsze kroki stawiali m.in. Joanna Rawik, Piotr Szczepanik czy Michał Hochman. W 1960 r. debiutował tu Edward Stachura. Przez wiele lat szefem był Jacek Abramowicz. W „Norze” koncertowali światowej sławy jazzmani: Janusz Muniak czy Jan Ptaszyn-Wróblewski. Byli też Skaldowie. W latach 70., po koncercie jazzowym z udziałem m.in. muzyków z Anglii i USA, goście nie chcieli opuścić lokalu. Wtedy ktoś zadzwonił na milicję, która pałkami przekonała ich, że pora iść do domu.

W lokalu odbywały się również pokazy filmowe. W 1970 r. - z okazji 25-lecia zakończenia wojny - w klubie odbyła się projekcja „Czterech pancernych i psa”, a po niej goście spotkali się z Piotrem Wysockim - aktorem, który w filmie grał por. Kozuba, ps. „Hiszpan”.

Na trzy zmiany

„Astoria”, której budowa rozpoczęła się w 1965 r., była największym obiektem gastronomicznym w Lublinie (720 miejsc). Początkowo miała się nazywać... „Cizia”. Według dokumentacji taki neon miał stanąć na dachu budynku. Jej budowa od samego początku przebiegała ospale i lublinianie z niecierpliwością oczekiwali otwarcia. Kiedy budynek był już gotowy, okazało się, że budowlani pozostawili po sobie wiele niedoróbek. Doszło do tego, że aby wstawić urządzenie chłodnicze do produkcji lodów, trzeba było zdjąć drzwi, a potem rozebrać kawałek ściany.

Po uruchomieniu lokalu pracowało tu nawet 120 osób na dwie, a nawet trzy zmiany: od godz. 6 rano do 2 w nocy. Na parterze mieścił się samoobsługowy bar z imponującym różnorodnością menu. Na pierwszym piętrze była restauracja, a na drugim kawiarnia. Korzystna lokalizacja powodowała, że zwłaszcza kawiarnia była oblegana przez klientów, a znalezienie wolnego miejsca w weekendowe wieczory nie było łatwe.

Aranżacją wystroju w tym obiekcie zajęło się lubelskie małżeństwo plastyków: Barbara i Lucjan Wengorkowie.

Tosca

„Victoria” przez długi czas należała do rzędu ekskluzywnych lokali z dość wysokimi cenami. Powstała w 1972 r. Często odbywały się tu dancingi - sala była pełna do 2 w nocy; organizowano również wesela i bankiety z udziałem zagranicznych gości.
W „Victorii” odbył się również pierwszy striptiz w Lublinie. Cieszył się wielką popularnością. Potem na striptiz zapraszał „Dworek Grafa” i „Unia”. Przez dłuższy czas do Lublina przyjeżdżała striptizerka z Warszawy.

- Mówili na nią Tosca - mówi jeden z ówczesnym kelnerów. - Była bardzo ładna, zgrabna, o czarnych włosach. I do tego sympatyczna. Miała całą rzeszę fanów, którzy po jej występie w lokalu jechali na następny”.

„Victoria” w latach swojej świetności zatrudniała 240 osób, z czego 102 pracowały w części gastronomicznej.
Brygadowy system pracy
Swego czasu modnym i obleganym głównie przez studentów lokalem był bar „Tip-Top” przy Al. Racławickich. Był on niejako konkurencją dla restauracji na drugim rogu Sowińskiego i Al. Racławickich, która do połowy lat 70. nazywała się „Pod Fafikiem” albo popularnie „Fafik”.

W latach 60. prasa lubelska określała ten lokal jako coctail bar, a jego popisowym daniem był słynny rostbef po cygańsku. Nazwa lokalu nawiązywała do bohatera kreskówek z „Przekroju” - psa Fafika. Pierwszym kierownikiem został Tadeusz Nieczaj, później zastąpił go Antoni Pazderski; szefem kuchni na początku lat 60. był Józef Łańczont, a klienci słuchali muzyki, którą wykonywała orkiestra kierowana przez Janusza Bednarczyka. Restauracja jako pierwsza w Lublinie wprowadziła brygadowy system pracy.

Polegał on na tym - jak podaje prasa z tamtego okresu - że „najstarszy kelner przyjmuje zamówienie, młodszy podaje, a trzeci tylko sprząta”. 

W konkurencyjnym „Tip-Topie” bywalcami byli głównie studenci. Najczęściej - oprócz jedzenia - zamawiali wino na szklanki. Bar słynął również z doskonałych pierogów.

W latach 60. „Tip-Top” nie miał dobrej opinii ze względu na to, że - jak to określała prasa - studenci zbyt często nadużywali tu alkoholu. 1 stycznia 1964 r. patronat nad tą restauracją objęli m.in. Związek Młodzieży Socjalistycznej i komisja przeciwdziałania alkoholizmowi, a personel stanowili członkowie brygad ZMS. Pierwszym ich krokiem było wprowadzenie zakazu sprzedaży alkoholu. W lokalu miały się teraz odbywać wieczorki, konkursy, spotkania. A zamiast piwa i wina wprowadzono różnorodne słodycze.

Karczma Słupska

„Fafika”, który został otwarty 27 lutego 1960 r. przemianowano później na „Karczmę Słupską”. Skąd ta nazwa? Podobno kiedyś w Słupsku przebywali I sekretarz KC PZPR Edward Gierek i premier Piotr Jaroszewicz. Obydwaj odwiedzili tamtejszą restaurację urządzoną w „starosłowiańskim” stylu. Zrobiła na nich dobre wrażenie. Wkrótce po tej wizycie w całym kraju, jak grzyby po deszczu, zaczęły powstawać liczne „Karczmy Słupskie”. Niewykluczone, że w miastach wojewódzkich były one wówczas wręcz obowiązkowe, podobnie jak ich jadłospis.

Sama nazwa lokalu przy góralskim wystroju wnętrza była drobnym nieporozumieniem. Lubelska „Karczma Słupska” przez wiele lat serwowała smaczne i tanie obiady, była też jednym z ulubionych miejsc spotkań studentów. W latach świetności było tu zatrudnionych kilkanaście kelnerek i nie narzekały na brak pracy. Zdarzało się, że przy wejściu stał tłum klientów czekających na wolny stolik.

Kulinarny Lublin

To kolejna część książki Krzysztofa Załuskiego „Kulinarny Lublin” (projekt zrealizowany w ramach stypendium Prezydenta Miasta Lublin). Następny odcinek już za tydzień

Pozostałe informacje

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Był zawsze tam, gdzie grała Chełmianka – na stadionie, przy ławce rezerwowych, w szatni i na trybunach. W wieku 75 lat zmarł Janusz Oleszkiewicz, wieloletni kierownik drugiego zespołu i drużyn młodzieżowych biało-zielonych.

AZS AWF Biała Podlaska przegrał w derbach z KPR Padwą Zamość 27:30

I Liga Centralna Piłkarzy Ręcznych: w derbach KPR Padwa lepsza od AZS AWF Biała Podlaska

W meczu derbowym KPR Padwa Zamość pokonała na wyjedzie AZS AWF Biała Podlaska 30:27. Tym samym zamościanie wzięli rewanż za ostatnią przegraną w wojewódzkim finale Pucharu Polski

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lubelskie Centrum Konferencyjne zostało nagrodzone w konkursie Lodołamacze 2025 w kategorii „Przyjazna Przestrzeń”. To wyróżnienie trafia do instytucji i firm, które szczególnie dbają o dostępność i otwartość swoich przestrzeni dla osób z niepełnosprawnościami.

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Prezydent RP Karol Nawrocki podpisał ustawę o pomocy obywatelom Ukrainy - przekazał w piątek szef prezydenckiej kancelarii Zbigniew Bogucki. Poinformował też, że w poniedziałek do Sejmu trafią dwa projekty: ws. wydłużenia okresu, po którym obcokrajowcy mogą ubiegać się o polskie obywatelstwo, oraz ws. ścigania banderyzmu. Zapisy ustawy ograniczają m.in. wypłatę 800 plus.

Budowa S19

Unia sypie kasą na drogi. Miliony na ekspresówkę z Lublina do Lubartowa

Unia Europejska dokłada miliony do budowy S19 Lublin - Lubartów Północ. Trasa ma być gotowa pod koniec 2027 roku.

Siatkarze Avii w weekend zagrają na terenie beniaminka z Grodziska Mazowieckiego

PZL Leonardo Avia Świdnik celuje w pierwsze zwycięstwo w tym sezonie

W trzeciej kolejce PZL Leonardo Avia Świdnik zagra na wyjeździe ze Spartą Grodzisk Mazowiecki. Sobotnie spotkanie rozpocznie się o godzinie 18

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?
galeria

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?

Najpierw 3-letnia nauka, a później służba. W piątek 16 nowych funkcjonariuszy Straży Granicznej złożyło ślubowanie. Zarobią od 5300 zł na rękę.

Niedzielnym uroczystościom będzie towarzyszył przemarsz ulicami Lubelską, Pocztową i Hrubieszowską

Inauguracja roku akademickiego w PANS Chełm. Będą utrudnienia w ruchu

W niedzielę, 28 września, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie zainauguruje rok akademicki 2025/2026. W programie znalazła się msza święta, uroczysty przemarsz i oficjalna część w siedzibie uczelni. Kierowcy muszą liczyć się z czasowymi utrudnieniami.

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych
sonda

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych

Temat zakazu nocnej sprzedaży alkoholu w Warszawie obiegł ostatnio cały kraj. Stołeczni radni, póki co wprowadzili prohibicję na terenie dwóch dzielnic. Ale od lipca przyszłego roku ma to już dotyczyć całego miasta. Czy takie rozwiązanie jest potrzebne również w Lublinie? Zapytaliśmy o to miejskich radnych.

Tężnia nad Krzną i ścieżka

Nad Krzną będzie nowe miejsce do odpoczynku. Podest, hamaki i lornetki

Nad Krzną powstanie nowe miejsce do odpoczynku. Urzędnicy szukają teraz wykonawcy.

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Trwa wielkie odliczanie do niedzielnego, rewanżowego meczu finałowego PGE Ekstraligi. O godzinie 19.30 Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się przy Al. Zygmuntowskich z PRES Grupą Deweloperską Toruń. W piątek odbyła się przedmeczowa konferencja prasowa, w której wzięli Maciej Kuciapa i Bartosz Zmarzlik. Z jakim nastawieniem „Koziołki” podejdą do decydującej batalii o złoto?

Z całego serca dziękujemy każdej osobie, która oddała głos za naszymi zwierzakami. To dzięki Wam możemy działać jeszcze skuteczniej i z jeszcze większą nadzieją patrzeć w przyszłość - napisali po ogłoszeniu wyników głosowania pracownicy schroniska dla zwierząt w Zamościu.

Wielka radość w schronisku dla zwierząt. To oni dostaną 1,3 mln zł z budżetu obywatelskiego

Nie strefy sportu, nie modernizacja boiska i nie naprawa drogi, ale gruntowny remont budynku dla psów w schronisku dla bezdomnych zwierząt w Zamościu to inwestycja, która jako projekt ogólnomiejski zostanie w 2026 roku zrealizowana z budżetu obywatelskiego. Jest na to zabezpieczone 1,3 mln zł.

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Masz mało czasu, a chcesz podarować coś z klasą? Zamiast szukać przypadkowego drobiazgu, wybierz dopracowany, gotowy zestaw w eleganckiej oprawie. Jeśli potrzebujesz punktu startu, zajrzyj na prezent dla niego - łatwo dopasujesz styl do osoby obdarowywanej. Pomyśl o tym jak o krótkiej ścieżce decyzyjnej: cel, styl, osobisty akcent. Gdy te trzy elementy zagrają, nawet wybór w pośpiechu wygląda jak planowany z wyprzedzeniem.

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Chełmscy kryminalni odnaleźli poszukiwaną listem gończym 44-latkę. Kobieta, chcąc uniknąć zatrzymania, schowała się w szafie pod płaszczem. Zamiast wolności zyskała dodatkowe zarzuty – tym razem za kradzież z włamaniem na miejscowym targu.

kurtka zimowa M-TAC

Survival w mieście i w lesie – jaka kurtka zimowa sprawdzi się w obu warunkach?

Dlaczego wybór odpowiedniej kurtki zimowej ma znaczenie? Zima w mieście może być równie bezlitosna, co mróz w lesie. Niezależnie czy codziennie przemierzasz ulice, czy wybierasz się na weekendowy survival, odpowiednia kurtka zimowa to podstawa. Wybór nie jest prosty, bo często zwykłe modele są albo modne, albo funkcjonalne, rzadko łączą oba te aspekty. Właśnie tutaj wkracza kurtka survivalowa, która łączy wytrzymałość z estetyką. W codziennym użytkowaniu docenimy jej lekkość i wygodę, a w lesie – odporność na warunki atmosferyczne.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

zawór

ZAMOŚĆ

43,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

ruraelas

ZAMOŚĆ

43,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

129,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

69,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

139,00 zł

Komunikaty