Maszyny do pakowanie kurczaków i wędliny, ale też gotowych dań można było oglądać wczoraj podczas VI Wystawy Technologii Pakowania.
To najbardziej znany producent maszyn pakujących próżniowo na świecie. Firma obecna jest w ponad 110 krajach. Jako spółka jest jedną z 49 firm siostrzanych. Na polskim rynku działa od końca lat 80. – Zapakować można wszystkie świeże produkty: wędliny, sery, surowe mięso, twaróg, sałatki, jak też gotowe dania.
Ostatnim hitem jest cuisson sous vide – proces zamykania próżniowego składników dania – mięs czy warzyw.
– Jest to ciekawa propozycja dla gastronomii, coraz popularniejsza wśród restauracji i cateringu – zaznacza Rachwalski. – Dany produkt, np. ryba, jest zamknięty próżniowo a później gotowany w niskich temperaturach (50–60 st. C), przez co zachowane są dobre parametry odżywcze. Kolejny etap to schładzanie. – Taki produkt można przechowywać przez 2–3 tygodnie – dodaje przedstawiciel Multivac. Prezentacja maszyn pakujących odbyła się w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym "Etiuda”.