Lublin szykuje się na wielkie święto lokalnych smaków. W dwa ostatnie weekendy listopada odbędzie się IV edycja Festiwalu Kuchnia Inspiracji, tym razem w całości poświęcona… ziemniakowi. To właśnie to popularne, ale często niedoceniane warzywo stanie w centrum spacerów, warsztatów, konkursów i jarmarków kulinarnych.
– Festiwal Kuchnia Inspiracji to wydarzenie, dzięki któremu powracamy do kulinarnych tradycji naszego regionu. Ich nieodłączną częścią jest ziemniak, uprawiany na Lubelszczyźnie od wieków w wielu odmianach. Przed nami dwa ostatnie weekendy listopada, podczas których będą mogli Państwo jeszcze lepiej poznać to wyjątkowe warzywo – podkreśla Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępczyni prezydenta Lublina ds. Kultury, Sportu i Partycypacji.
Start: konkurs kulinarny dla studentów
Festiwal potrwa od 21 do 23 listopada oraz od 28 do 30 listopada. Wydarzenie otworzy konkurs dla studentów kierunków gastronomicznych Uniwersytetu Przyrodniczego. Młodzi kucharze będą rywalizować 21 listopada, przygotowując dania z ziemniakiem w roli głównej. Ich popisy oceni jury złożone z wykładowców i doświadczonych lubelskich szefów kuchni. Celem konkursu jest zacieśnianie współpracy uczelni z miastem oraz wspieranie promocji dziedzictwa kulinarnego regionu.
Warsztaty z ziemniakiem w roli głównej
Dzień później, 22 listopada o godz. 14.00, w Perłowej Pijalni Piwa odbędą się warsztaty kulinarne. Uczestnicy pod okiem kucharza przygotują trzy potrawy: francuskie ziemniaki sauphinoise, hiszpańską tortilla de patatas oraz włoskie gnocchi. Na wydarzenie obowiązują zapisy online, które ruszają 19 listopada o godz. 19.00. Liczba miejsc — mocno limitowana.
Dwa spacery tematyczne po Lublinie
Na odkrywców historii i miejskich ciekawostek czekają dwa spacery:
- „Od andyjskich gór do podlubelskich pól” – 22 listopada, godz. 11.00
Start: Ratusz
Prowadzenie: Marta Łukasik
Spacer przybliży niezwykłą drogę ziemniaka – od rośliny medycznej, przez królewskie salony, po codzienny, regionalny przysmak. - „Ziemniaki, kartofle, pyry i babole polecają się na stole” – 30 listopada, godz. 11.00
Start: wejście do Zamku Lubelskiego
Prowadzenie: Danuta Borzecka
Uczestnicy dowiedzą się, jak ziemniak wyparł kasze z lubelskiej kuchni i jak zmieniały się kulinarne zwyczaje mieszkańców przez wieki.
Ziemniaczany jarmark na Lubartowskiej 77
W soboty (22 i 29 listopada) w godz. 9.30–13.00 na terenie Lubartowskiej 77 odbędą się targi tematyczne. Będzie można spróbować potraw inspirowanych ziemniakiem, kupić lokalne produkty, a także wziąć udział w dodatkowych wydarzeniach:
- 22 listopada, godz. 9.30 – spotkanie z dietetyczką Kingą Głaszewską-Furman
• 29 listopada, godz. 10.00 – degustacja ziemniaczanych specjałów
Na jarmark wstęp jest wolny.
