Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

2 lipca 2016 r.
14:50

Miguel Bravo: To jest moje miasto

Miguel Bravo, hiszpański kucharz z Andaluzji na Europejskim Festiwalu Smaku przyrządzi dania oparte na mięsie świni rasy puławskiej. - Jest delikatne, soczyste, jakością dorównuje naszej wieprzowinie iberyjskiej - mówi Bravo

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Miguel Angel Gonzales Bravo zakochał się w Polsce na amen. - Miłość zapukała do mojego serca. Serce u was zostało - śmieje się Miguel. Siedzimy na tarasie Browaru Restauracja Grodzka 15. Na grillu piecze się ośmiornica. A Miguel opowiada swoją historię.

Szynka Serrano

Urodził się w 1988 roku w hiszpańskim mieście Huelva, w regionie Andaluzja.

- To małe miasto z wielką historią. Stąd w 1492 roku, dzięki wstawiennictwu mnichów z klasztoru La Rabida i zezwoleniu od królowej Izabeli I Katolickiej, Kolumb wypłynął na wyprawę do Indii. W 1528 przypłynął tutaj Hernán Cortés po podbiciu Meksyku - opowiada Miguel. Uśmiecha się i dodaje, że stąd pochodzi najlepsza szynka serrano, tu jest kolebka hodowli świnki rasy iberyjskiej. - Stąd pochodzą najlepsze krewetki na świecie - dodaje z dumą.

Smaki z dzieciństwa

Były różnorodne. Mama pochodzi z Portugalii. Kuchnia była tradycyjna. - Na stole musiała być paella, owoce morza, cienkie płatki szynki serrano. Na co dzień i od święta - dodaje Miguel Bravo.
W domu gotują mama z tatą. Najważniejsze, że ojciec założył malutką farmę, w której hoduje ekologiczne warzywa, kury, świnie rasy iberyjskiej. Do marketu nie jeździ.

Dziś w polskiej restauracji Bravo stosuje podobną zasadę. - Zapotrzebowanie na żywność na świecie jest coraz większe. Duże firmy starają się najtańszym kosztem wyprodukować najwięcej żywności. Jakość produktów spada. To jest błędne koło. Ratunkiem jest żywność z małych, ekologicznych gospodarstw, gdzie do hodowli i uprawy podchodzi się z miłością.

Powrót do natury

Kiedy pytam go o filozofię gotowania, mówi, że gotuje prosto i od serca.
Czy chodzi o kuchnię prosto od człowieka?

- Dokładnie tak, jak pan powiedział - mówi. - Wracamy do korzeni. Rozwój naszej cywilizacji jest coraz szybszy. Oderwaliśmy się do ziemi. Musimy wrócić do natury.

Kuchnia to pokarm. Gotując, karmimy bliskie osoby. Ale kuchnia wyraża także emocje. - Gość, który przychodzi do mojej restauracji musi na talerzu czuć miłość do naturalnych, regionalnych produktów. Nie podejdę do mojego gościa z miłością, jeżeli na talerzu podam mu danie ze składników drugiego sortu - tłumaczy hiszpański szef. - Kiedy pojadę do mojego ojca, on zawsze czeka z dobrym jedzeniem. Z najlepszych składników. Dusi kurę na wolnym ogniu, żeby mięso było soczyste i jak najlepsze. Każdy krok, każdy detal jest ważny, bo przyjechał mój syn i przez ten talerz pokazuję mu, jak bardzo go kocham. Tak samo, jak przychodzi do mnie gość, chcę mu dać to co mam najlepsze.

Filozofia gotowania

W gotowaniu najważniejsze jest spotkanie - mówi Miguel Angel Gonzales Bravo. Kuchnia jest spotkaniem człowieka z człowiekiem. Tego, co ugotował i tego co je. Kuchnia to emocje, zaskoczenia. - Chciałbym, żeby mój gość zakochał się w tym, co je. Zakochał się w moim kraju. Ale także zakochał się w produktach regionalnych z regionu. Tu, w Lublinie ona są dla nas kucharzy najważniejsze. Moja filozofia gotowania? Kuchnia sezonowa, prosto od człowieka, zgodna z porami roku. Nie ma lepszej recepty. Nasza szynka serrano jest najlepszym produktem, jaki mamy. I tego się trzymamy, promując nasze miasto i nasz region. Kiedyś Krzysztof Kolumb wyruszył z Huelva do Indii. To była także wyprawa po smaki. Dziś, dzięki wyspecjalizowanym firmom gastronomicznym możemy mieć najlepsze produkty z całego świata. Co stoi na przeszkodzie, żeby szefowie kuchni z Europy mieli dostęp do mięsa świnki rasy puławskiej. Kiedy 2 lata temu po raz pierwszy zrobiłem polędwiczki z tego mięsa, byłem zachwycony - dodaje Bravo.

Skąd Lublin?

Z miłości. - Miłość zapukała do mojego serca. I tam została - mówi z radością. W Hiszpanii skończyłem biologię. Po studiach pojechałem do Granady. Zakochałem się. Każdy krok w tym mieście daje spokój dla ducha.

Dlaczego?

- Z murów, z ulic, z kamieni spływa na mnie harmonia.

Zaczął pracować w Granadzie. - Mieszkaliśmy w moim kolegą w domu, gdzie mieszkało sporo obcokrajowców. W tym Polacy. Któregoś dnia moja dziewczyna, mam nadzieję, że moja żona zapukała do drzwi mojego serca - mówi Bravo. Po 6 miesiącach, kiedy zdecydowała się wracać do Polski, rzuciłem swoją pracę. Przyjechałem do Lublina. Pracowałem z Ismaelem Hernandezem w Carmen, potem z Jarkiem Sakiem w Trybunalskiej, następnie w Tapas Bar G-20, teraz szefuję w Browarze Restauracji Grodzka 15.

Ulubione polskie potrawy

Trzy najlepsze polskie potrawy? - Bigos mojej przyszłej teściowej. Żurek Jarka Saka. Pierogi z kapustą i grzybami. Uwielbiam. W bigosie nie jestem najlepszy. Takiego żurku, jak Jarek nie ugotuję. Ale pierogi zrobię. W restauracji wprowadziłem pierogi z chorizo. Mają wzięcie - mówi skromnie.

Jak to było ze świnką puławską? - Mam zasadę, że im mniej przypraw, tym więcej smaku. Najważniejszy jest smak owoców morza, mięsa, warzyw. Kiedyś udało mi się kupić polędwiczkę oznaczoną jako wieprzowina rasy puławskiej. Sprawdziłem zapach, zaintrygował mnie. Przyszedłem do domu, zrobiłem na patelni. Podczas smażenia mięso zaczęło pięknie pachnieć. Spróbowałem. Miała doskonały smak. Mięso przypomniało mi smak dzieciństwa i smak naszej wieprzowiny iberyjskiej.
Jak przyrządzić polędwiczki z mięsa świni rasy puławskiej? - Oczyścić polędwiczki, odciąć końce. Delikatnie natrzeć pieprzem. Obsmażyć na ostrym ogniu na oleju rzepakowym. Kiedy mięso się zamknie, zmniejszyć ogień, smażyć 8 minut, obracając co jakiś czas. Pokroić w plastry, na talerzu posolić - mówi hiszpański szef. Zamyśla się. Spogląda na zamek widoczny z tarasu. - To jest moje miasto. To jest mój region. To jest dziś moja ojczyzna. Na długo. Przyjechałem tu na rok. Chciałem poznać waszą kuchnię i jechać do kolejnego kraju, by zdobywać nowe doświadczenia. Zostałem.

Pozostałe informacje

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

W środę rywalem lublinian będzie bułgarski Rilski Spotis

Zdjęcie ilustracyjne

Zima coraz bliżej – reagujmy, gdy ktoś potrzebuje pomocy

Dzięki szybkiej i empatycznej reakcji dzielnicowych z Komendy Powiatowej Policji w Lubartowie, 66-letni bezdomny mężczyzna otrzymał niezbędną pomoc i schronienie. Funkcjonariusze znaleźli go na jednej z posesji w Lubartowie, gdzie od pewnego czasu spał pod gołym niebem.

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?
11 listopada 2025, 9:00

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?

Nie zabraknie znanych artystów, nowoczesnych aranżacji i ponadczasowego przesłania. Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji.

Lubelszczyzna pamięta  o obrońcach Niepodległej...
DODATEK IPN

Lubelszczyzna pamięta o obrońcach Niepodległej...

Wśród wielu dat w historii Polski jedną z najpiękniejszych i najważniejszych jest 11 listopada 1918 r. Po 123 latach zaborów nasz kraj odzyskał upragnioną niepodległość i ponownie pojawił się na mapie Europy. Wspólny wysiłek podjęli zarówno wielcy politycy – tacy jak Józef Piłsudski, Ignacy Paderewski czy Roman Dmowski – jak i zwykli żołnierze, mieszkańcy wsi, miast i miasteczek.

Pegimek otworzy okienko w galerii
Świdnik

Pegimek otworzy okienko w galerii

To będzie duże ułatwienie dla mieszkańców Świdnika. W centrum miasta powstanie punkt obsługi klientów Pegimeku.

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Ostatnie tygodnie to zdecydowanie wspaniały czas dla Mateusza Kochalskiego. Wychowanek BKS-u Lublin właśnie otrzymał awaryjne powołanie do reprezentacji Polski na listopadowe mecze eliminacyjne.

11 listopada zostanie oficjalnie odsłoniony mural, który powstał kilka dni temu przy ul. Zamojskiej – jadąc od strony centrum, ul. Bernardyńską lub ul. Prymasa Stefana Wyszyńskiego, trafimy na niego niemal na wprost (kamienica po prawej stronie)

Lublin świętuje 107. rocznicę odzyskania niepodległości

Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, 11 listopada na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji. Obok koncertu, odsłonięcia muralu i okolicznych miejskich iluminacji nie zabraknie również momentów bardziej oficjalnych.

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Ponad 170 rowerów, w tym głównie elektrycznych, zabezpieczyli kryminalni z Krasnegostawu podczas szeroko zakrojonej akcji wymierzonej w grupę przestępczą kradnącą jednoślady w Belgii i Holandii. Na czele szajki miał stać 27-letni mieszkaniec powiatu krasnostawskiego. Sprawa, prowadzona od półtora roku, ma charakter rozwojowy.

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Zużyte łopaty turbin wiatrowych to rosnący problem dla branży energetycznej. Naukowcy z Politechniki Lubelskiej i partnerskich uczelni sprawdzają, jak nadać im drugie życie – tym razem w konstrukcjach inżynierskich.

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

Można się tylko cieszyć, że postać Andrzeja Kasprzaka doczekała się swojego uhonorowania. Ten wybitny zawodnik Lublinianki w latach 60-tych i 70-tych cieszył oczy kibiców w Lublinie swoją wybitną grą

Przed nami IV Janowiecki Bieg Niepodległości nad zalewem
Janowiec

Przed nami IV Janowiecki Bieg Niepodległości nad zalewem

W tegorocznych biegach nad janowieckim zalewem weźmie udział ponad 250 zawodników. Rywalizacji sportowej będą towarzyszyć atrakcje kulturalne, w tym występ zespołu śpiewaczego Oblasianki.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium