Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

2 lipca 2016 r.
14:50

Miguel Bravo: To jest moje miasto

Miguel Bravo, hiszpański kucharz z Andaluzji na Europejskim Festiwalu Smaku przyrządzi dania oparte na mięsie świni rasy puławskiej. - Jest delikatne, soczyste, jakością dorównuje naszej wieprzowinie iberyjskiej - mówi Bravo

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Miguel Angel Gonzales Bravo zakochał się w Polsce na amen. - Miłość zapukała do mojego serca. Serce u was zostało - śmieje się Miguel. Siedzimy na tarasie Browaru Restauracja Grodzka 15. Na grillu piecze się ośmiornica. A Miguel opowiada swoją historię.

Szynka Serrano

Urodził się w 1988 roku w hiszpańskim mieście Huelva, w regionie Andaluzja.

- To małe miasto z wielką historią. Stąd w 1492 roku, dzięki wstawiennictwu mnichów z klasztoru La Rabida i zezwoleniu od królowej Izabeli I Katolickiej, Kolumb wypłynął na wyprawę do Indii. W 1528 przypłynął tutaj Hernán Cortés po podbiciu Meksyku - opowiada Miguel. Uśmiecha się i dodaje, że stąd pochodzi najlepsza szynka serrano, tu jest kolebka hodowli świnki rasy iberyjskiej. - Stąd pochodzą najlepsze krewetki na świecie - dodaje z dumą.

Smaki z dzieciństwa

Były różnorodne. Mama pochodzi z Portugalii. Kuchnia była tradycyjna. - Na stole musiała być paella, owoce morza, cienkie płatki szynki serrano. Na co dzień i od święta - dodaje Miguel Bravo.
W domu gotują mama z tatą. Najważniejsze, że ojciec założył malutką farmę, w której hoduje ekologiczne warzywa, kury, świnie rasy iberyjskiej. Do marketu nie jeździ.

Dziś w polskiej restauracji Bravo stosuje podobną zasadę. - Zapotrzebowanie na żywność na świecie jest coraz większe. Duże firmy starają się najtańszym kosztem wyprodukować najwięcej żywności. Jakość produktów spada. To jest błędne koło. Ratunkiem jest żywność z małych, ekologicznych gospodarstw, gdzie do hodowli i uprawy podchodzi się z miłością.

Powrót do natury

Kiedy pytam go o filozofię gotowania, mówi, że gotuje prosto i od serca.
Czy chodzi o kuchnię prosto od człowieka?

- Dokładnie tak, jak pan powiedział - mówi. - Wracamy do korzeni. Rozwój naszej cywilizacji jest coraz szybszy. Oderwaliśmy się do ziemi. Musimy wrócić do natury.

Kuchnia to pokarm. Gotując, karmimy bliskie osoby. Ale kuchnia wyraża także emocje. - Gość, który przychodzi do mojej restauracji musi na talerzu czuć miłość do naturalnych, regionalnych produktów. Nie podejdę do mojego gościa z miłością, jeżeli na talerzu podam mu danie ze składników drugiego sortu - tłumaczy hiszpański szef. - Kiedy pojadę do mojego ojca, on zawsze czeka z dobrym jedzeniem. Z najlepszych składników. Dusi kurę na wolnym ogniu, żeby mięso było soczyste i jak najlepsze. Każdy krok, każdy detal jest ważny, bo przyjechał mój syn i przez ten talerz pokazuję mu, jak bardzo go kocham. Tak samo, jak przychodzi do mnie gość, chcę mu dać to co mam najlepsze.

Filozofia gotowania

W gotowaniu najważniejsze jest spotkanie - mówi Miguel Angel Gonzales Bravo. Kuchnia jest spotkaniem człowieka z człowiekiem. Tego, co ugotował i tego co je. Kuchnia to emocje, zaskoczenia. - Chciałbym, żeby mój gość zakochał się w tym, co je. Zakochał się w moim kraju. Ale także zakochał się w produktach regionalnych z regionu. Tu, w Lublinie ona są dla nas kucharzy najważniejsze. Moja filozofia gotowania? Kuchnia sezonowa, prosto od człowieka, zgodna z porami roku. Nie ma lepszej recepty. Nasza szynka serrano jest najlepszym produktem, jaki mamy. I tego się trzymamy, promując nasze miasto i nasz region. Kiedyś Krzysztof Kolumb wyruszył z Huelva do Indii. To była także wyprawa po smaki. Dziś, dzięki wyspecjalizowanym firmom gastronomicznym możemy mieć najlepsze produkty z całego świata. Co stoi na przeszkodzie, żeby szefowie kuchni z Europy mieli dostęp do mięsa świnki rasy puławskiej. Kiedy 2 lata temu po raz pierwszy zrobiłem polędwiczki z tego mięsa, byłem zachwycony - dodaje Bravo.

Skąd Lublin?

Z miłości. - Miłość zapukała do mojego serca. I tam została - mówi z radością. W Hiszpanii skończyłem biologię. Po studiach pojechałem do Granady. Zakochałem się. Każdy krok w tym mieście daje spokój dla ducha.

Dlaczego?

- Z murów, z ulic, z kamieni spływa na mnie harmonia.

Zaczął pracować w Granadzie. - Mieszkaliśmy w moim kolegą w domu, gdzie mieszkało sporo obcokrajowców. W tym Polacy. Któregoś dnia moja dziewczyna, mam nadzieję, że moja żona zapukała do drzwi mojego serca - mówi Bravo. Po 6 miesiącach, kiedy zdecydowała się wracać do Polski, rzuciłem swoją pracę. Przyjechałem do Lublina. Pracowałem z Ismaelem Hernandezem w Carmen, potem z Jarkiem Sakiem w Trybunalskiej, następnie w Tapas Bar G-20, teraz szefuję w Browarze Restauracji Grodzka 15.

Ulubione polskie potrawy

Trzy najlepsze polskie potrawy? - Bigos mojej przyszłej teściowej. Żurek Jarka Saka. Pierogi z kapustą i grzybami. Uwielbiam. W bigosie nie jestem najlepszy. Takiego żurku, jak Jarek nie ugotuję. Ale pierogi zrobię. W restauracji wprowadziłem pierogi z chorizo. Mają wzięcie - mówi skromnie.

Jak to było ze świnką puławską? - Mam zasadę, że im mniej przypraw, tym więcej smaku. Najważniejszy jest smak owoców morza, mięsa, warzyw. Kiedyś udało mi się kupić polędwiczkę oznaczoną jako wieprzowina rasy puławskiej. Sprawdziłem zapach, zaintrygował mnie. Przyszedłem do domu, zrobiłem na patelni. Podczas smażenia mięso zaczęło pięknie pachnieć. Spróbowałem. Miała doskonały smak. Mięso przypomniało mi smak dzieciństwa i smak naszej wieprzowiny iberyjskiej.
Jak przyrządzić polędwiczki z mięsa świni rasy puławskiej? - Oczyścić polędwiczki, odciąć końce. Delikatnie natrzeć pieprzem. Obsmażyć na ostrym ogniu na oleju rzepakowym. Kiedy mięso się zamknie, zmniejszyć ogień, smażyć 8 minut, obracając co jakiś czas. Pokroić w plastry, na talerzu posolić - mówi hiszpański szef. Zamyśla się. Spogląda na zamek widoczny z tarasu. - To jest moje miasto. To jest mój region. To jest dziś moja ojczyzna. Na długo. Przyjechałem tu na rok. Chciałem poznać waszą kuchnię i jechać do kolejnego kraju, by zdobywać nowe doświadczenia. Zostałem.

Pozostałe informacje

GKS Górnik Łęczna w sobotę postara się o utrzymanie pierwszego miejsca w tabeli

GKS Górnik Łęczna w sobotę postara się o utrzymanie pierwszego miejsca w tabeli

GKS Górnik Łęczna staje przed szansą utrzymania fotela lidera. Rywalem jest jednak Lech/UAM Poznań

49-letni mężczyzna zatrzymany przez policję za utopienie kota

Utopił kota i wyrzucił ciało. Grozi mu pięć lat więzienia

49-letni mieszkaniec gminy Michowo jest podejrzewany o zabicie swojego kota ze szczególnym okrucieństwem. Został zatrzymany przez policję. Grozi mu do pięciu lat pozbawienia wolności.

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę
ZDJĘCIA
galeria

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę

Po trzech latach studiów nastąpił uroczysty finał. Mury Akademii Zamojskiej opuściło kolejne grono pielęgniarek i pielęgniarzy z tytułem licencjata. Wszyscy na zakończenie tego etapu edukacji odebrali symboliczne czepki, a trzy najlepsze studentki dostały etaty.

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje
26 września 2025, 17:00

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje

Od 26 września do 12 października Centrum Spotkania Kultur stanie się areną magii, akrobacji i… czystej energii. Wszystko za sprawą 12. edycji Wschodnioeuropejskiego Festiwalu Cyrku Współczesnego Cyrkulacje. To już tradycja, że jesienią stolica Lubelszczyzny wita artystów, którzy sztukę cyrku wynoszą poza granice wyobraźni.

Bartłomiej Pelczar jest jednym z graczy, którzy w poprzednim sezonie sięgnęli po wicemistrzostwo Polski

PGE Start Lublin chce powalczyć o Pekao Superpuchar Polski

W sobotę w Warszawie sezon koszykarski w Polsce zostanie oficjalnie zainaugurowany rozgrywkami o Pekao Superpuchar Polski

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?
PROGNOZA POGODY
film

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?

Pierwszy jesienny weekend przywita nas słońcem, jednak z biegiem godzin pojawiać się będzie coraz więcej chmur. O szczegółach opowiada Katarzyna Rybacka.

Projekt utworzenia Miejskiego Urzędu Pracy w Chełmie został zdjęty z porządku obrad sesji Rady Miasta

Pat w sprawie Miejskiego Urzędu Pracy Chełmie. Radni podzieleni

Ponad 2,5 mln zł rocznie Chełm dopłaca do funkcjonowania Powiatowego Urzędu Pracy. Rosnące koszty skłoniły władze miasta do propozycji utworzenia własnej instytucji – Miejskiego Urzędu Pracy. Jednak pomysł prezydenta Jakuba Banaszka już na starcie budzi poważne wątpliwości radnych.

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

W piątek rano doszło do tragicznego wypadku na drodze powiatowej nr 1415L. Niestety jedna osoba nie żyje.

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Motor Lublin w czwartkowy wieczór przegrał po dogrywce 0:1 z Arką w Gdyni i odpadł z rozgrywek STS Pucharu Polski. Jak spotkanie podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie został uhonorowany prestiżowym wyróżnieniem „Wymagaj Jakości”, przyznawanym przez Rzecznika Praw Pacjenta i Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia. Nagrodę odebrała 23 września Dyrektor Naczelna placówki Beata Gawelska.

Jesteś mistrzem scrabble? Zgłoś się do tego turnieju

Jesteś mistrzem scrabble? Zgłoś się do tego turnieju

W weekend Politechnika Lubelska zaprasza na V Otwarte Mistrzostwa Lublina w Scrabble. Turniej odbędzie się w budynku Wydziału Budownictwa i Architektury przy ul. Nadbystrzyckiej 40.

Tętent kopyt, rżenie i skoki. Święto Konia 2025
NASZ PATRONAT
galeria

Tętent kopyt, rżenie i skoki. Święto Konia 2025

To były dwa wyjątkowe dni, podczas których w Sitnie, na placu Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli królowały rumaki i jeźdźcy. Piątą edycję Święta Konia zorganizowało Terenowe Koło Hodowców Koni w Zamościu wspólnie ze Szwadronem Kawalerii Ochotniczej w Barwach 9 Pułku Ułanów Małopolskich w Zamościu.

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

W piątek, o godzinie 17, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Zdjęcie ilustracyjne
BOGDANKA

Morderstwo w Boże Narodzenie. Brat zabił brata

Do Sądu Okręgowego w Lublinie wpłynął akt oskarżenia przeciwko 36-letniemu górnikowi, który miał zabić swojego brata. W tle dramatu pojawiają się alkohol, konflikt o majątek i porachunki miłosne.

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie
galeria

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie

Od dłuższego czasu mecze pomiędzy Arką Gdynia, a Motorem Lublin budzą ogromne emocje i tak też było w „Pucharze Tysiąca Drużyn”. Do wyłonienia zwycięzcy w czwartkowym starciu potrzebna była dogrywka, w której gola na wagę awansu zdobył zespół znad morza

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium