Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

19 czerwca 2016 r.
13:38

Włoski smak Chełma. W Gospodzie Sto Pociech podają mule i ośmiornicę z grilla

Ośmiornica w Chełmie? Muszę to sprawdzić - mówi Ivo Violante, włoski szef kuchni z Lublina. Ma co sprawdzać, bo w Gospodzie Sto Pociech w Chełmie Edyta Wojtowicz podaje krewetki z papryczką, mule, ośmiornicę z grilla i smażone sardynki. Oto historia jej pasji i autorskie przepisy

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Korzenie rodzinne? Ziemia Chełmska. I legenda o gorącej, cygańskiej krwi. - To więcej niż legenda, pradziadkowie byli Cyganami, płynie we mnie cygańska krew - mówi Edyta Wojtowicz. Siedzimy na ganku malowniczego domu. - Ta cygańska krew pcha mnie do Włoch i wszędzie - dodaje Edyta Wojtowicz. A skąd nazwa restauracji Gospoda „Sto Pociech”? - Ktoś mi kiedyś powiedział: Ja to mam z Tobą sto pociech. Nie potrafię usiedzieć na miejscu.

Corleone

Wracała z wakacji. Z rodziną wstąpiła do brata, który prowadzi restaurację w Krakowie. - Szukałam na siebie pomysłu. Rzucił: Otwórzcie sobie włoską restaurację, bo to jest proste, tanie, nie wymaga dużych nakładów i będzie się sprzedawało - opowiada Edyta Wójtowicz.
Otworzyła Corleone. Włoskiej kuchni uczyła się z książek. Czytała, oglądała filmy. Zaczęła gotować razem z kucharzami. Szybko wyszło, że goście wolą jej jedzenie.
Po sześciu latach ciężkiej pracy chciała spróbować coś nowego. Znów zaczęła szukać dla siebie miejsca. Postawiła na Lublin, w którym Włosi byli od zawsze.

Lublin

Kupiła restaurację i tak postało „Dolce Vita”; z pięknym podwórkiem, jakby wyjętym z włoskiego miasteczka. Z prostą filozofią. - W dobrej restauracji liczy się dobre jedzenie, które smakuje ludziom. Polacy cenią kuchnię śródziemnomorską. Postawiłam na najlepsze produkty włoskie. Plus świeże, lokalne warzywa i owoce - mówi Edyta Wójtowicz.

Tak jak w Corleone, była właścicielem i szefem kuchni w jednym. Decydowała o zaopatrzeniu. - Wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest optymalne. Karmię ludzi tak, jakbym karmiła swoje dzieci.
To właśnie dzieci zadecydowały o tym, żeby wróciła z restauracją do Chełma. - Coraz trudniej było mi pogodzić dojazdy. Po dwóch latach podjęłam decyzję, że wracam.

Sto Pociech

Znalazła lokal z historią. Willę, którą u stóp Chełmskiej Góry. - Mówi się, że Żyd wybudował swej kochance. Znalazłam ich nazwiska. Lokal powstał z miłości. Ważny był dla mnie układ domu. Na dole kuchnia, salon, pokoje, na górze pokoje. Marzyłam o restauracji, gdzie ludzie będą czuli się jak u siebie w domu - mówi Wójtowicz.

Zaczęła od polskiej kuchni. Szybko kaczka w „Sto Pociech” stała się przebojem. Wieczorem można było potańczyć. Ludzie zaczęli przychodzi w gościnę. Najpierw do Edyty, potem do restauracji. - Ludzie zaczęli dopominać się włoskich smaków. Bliska jest mi idea trattorii, włoskiej knajpki, mniej eleganckiej i zobowiązującej od ristorante, gdzie można wpaść bez specjalnych ceregieli i zjeść dobre rzeczy w dobrej cenie. Wybierając z karty opartej na lokalnych, sezonowych produktach.

Kiedy ogłosiła włoską kartę, ceny zaskakiwały. Przekąski i zupy za 5 zł? Gamberi all aglio olio (skwierczące krewetki z czosnkiem oraz pikantną papryczką), czyli wypasione Antipasti za 10 zł? Carpaccio di manzo (polędwica wołowa z sosem, posypana wiórkami parmezanu) za 10 zł? Spaghetti nero allo scoglio (spaghetti barwione sepią z owocami morza, suszonymi pomidorkami) za 10 zł? Teraz w karcie pojawiła się ośmiornica. - Mam ceny dla ludzi. I bardzo wielu klientów z Lublina - mówi z dumą Edyta Wójtowicz. I zdradzi kilka przepisów.

Krewetki na maśle

Składniki: 500 g (około 40 sztuk) krewetek Black Tiger, surowych lub gotowanych, mrożonych lub świeżych, 4 ząbki czosnku, drobno posiekane, 40 g masła, sól morska do smaku, listki z 2 gałązek natki pietruszki, 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej.

Wykonanie: mrożone krewetki włożyć do miski z letnią wodą na około 20 minut, następnie oderwać głowę, zdjąć pancerz, zostawiając ogonek. Wzdłuż tułowia naciąć nożem i wyjąć jelito, czarną nitkę. Następnie krewetki opłukać i wysuszyć. Na patelni rozgrzać masło, włożyć czosnek oraz chili, następnie wrzucić krewetki i smażyć minutę z każdej strony. Dodać natkę pietruszki, podawać z bagietką i cytryną.

Sardynki
Składniki: 300 g sardynek, 1 szklanka oliwy z oliwek, 100 g masła, sól, pieprz, 1 szklanka mąki, 1 cytryna.

Wykonanie: sardynki wypatroszyć, opłukać, ręcznikiem papierowym. Obtaczać w mące i smażyć na oliwie połączonej z masłem lub w głębokim tłuszczu. Podawać skropione oliwą i sokiem z cytryny.

Ośmiornica z grilla

Składniki: 2 mrożone ośmiornice, 1 cebula pokrojona w ćwiartki, 2 marchewki, seler naciowy, 4 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 15 ziaren czarnego pieprzu, 2-3 ząbków czosnku, 1 łyżka gruboziarnistej najlepiej morskiej soli.

Wykonanie: w Polsce można kupić mrożoną ośmiornicę, jest ona już wypatroszona i oczyszczona. Koniecznie trzeba usunąć część pomiędzy workiem, a mackami. W samym środku rozety znajduje się aparat gębowy, wystarczy od spodu wcisnąć palcem i wyjdzie bez problemu z czarnym podwójnym zębem. Przygotować wywar z warzyw, kilkakrotnie zanurzyć ośmiornicę we wrzątku, za każdym razem coraz głębiej, następnie gotować na średnim ogniu około godziny. Ugotowaną ośmiornicę przed pokrojeniem wystudzić. Zimną ośmiornicę pokroić w kawałki. Wrzucić na patelnię grillową, zrumienić Podawać na ciepło lub zimno skropioną oliwą z czosnkiem i cytryną.

Pozostałe informacje

Pegimek otworzy okienko w galerii
Świdnik

Pegimek otworzy okienko w galerii

To będzie duże ułatwienie dla mieszkańców Świdnika. W centrum miasta powstanie punkt obsługi klientów Pegimeku.

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Ostatnie tygodnie to zdecydowanie wspaniały czas dla Mateusza Kochalskiego. Wychowanek BKS-u Lublin właśnie otrzymał awaryjne powołanie do reprezentacji Polski na listopadowe mecze eliminacyjne.

11 listopada zostanie oficjalnie odsłoniony mural, który powstał kilka dni temu przy ul. Zamojskiej – jadąc od strony centrum, ul. Bernardyńską lub ul. Prymasa Stefana Wyszyńskiego, trafimy na niego niemal na wprost (kamienica po prawej stronie)

Lublin świętuje 107. rocznicę odzyskania niepodległości

Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, 11 listopada na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji. Obok koncertu, odsłonięcia muralu i okolicznych miejskich iluminacji nie zabraknie również momentów bardziej oficjalnych.

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Ponad 170 rowerów, w tym głównie elektrycznych, zabezpieczyli kryminalni z Krasnegostawu podczas szeroko zakrojonej akcji wymierzonej w grupę przestępczą kradnącą jednoślady w Belgii i Holandii. Na czele szajki miał stać 27-letni mieszkaniec powiatu krasnostawskiego. Sprawa, prowadzona od półtora roku, ma charakter rozwojowy.

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Zużyte łopaty turbin wiatrowych to rosnący problem dla branży energetycznej. Naukowcy z Politechniki Lubelskiej i partnerskich uczelni sprawdzają, jak nadać im drugie życie – tym razem w konstrukcjach inżynierskich.

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

Można się tylko cieszyć, że postać Andrzeja Kasprzaka doczekała się swojego uhonorowania. Ten wybitny zawodnik Lublinianki w latach 60-tych i 70-tych cieszył oczy kibiców w Lublinie swoją wybitną grą

Przed nami IV Janowiecki Bieg Niepodległości nad zalewem
Janowiec

Przed nami IV Janowiecki Bieg Niepodległości nad zalewem

W tegorocznych biegach nad janowieckim zalewem weźmie udział ponad 250 zawodników. Rywalizacji sportowej będą towarzyszyć atrakcje kulturalne, w tym występ zespołu śpiewaczego Oblasianki.

Szpital powiatowy we Włodawie zyskał wyposażenie bloku operacyjnego
zdrowie

Nowy sprzęt dla włodawskiego szpitala. "Placówka ma strategiczne znaczenie"

Na wyposażenie bloku operacyjnego Szpitala Powiatowego we Włodawie trafiły nowe urządzenia o wartości prawie 600 tys. zł. Dla pacjentów oznacza to mniej bólu pooperacyjnego i krótszą rekonwalescencję, a dla lekarzy - wyższą precyzję podczas zabiegów.

BKS Bodaczów wygrywa w hicie kolejki. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

BKS Bodaczów wygrywa w hicie kolejki. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Po trzech meczach bez zwycięstwa BKS Bodaczów wrócił na zwycięską ścieżkę. W sobotę, w hicie kolejki, zespół dowodzony przez trenera Krzysztofa Hadło pokonał u siebie Andorią Mircze 2:1

Lubelscy złodzieje grasowali w Radzyniu Podlaskim. Zabrali jaguara
na sygnale

Lubelscy złodzieje grasowali w Radzyniu Podlaskim. Zabrali jaguara

Samochód marki jaguar, alufelki oraz elektronarzędzia o łącznej wartości blisko 20 tys. zł z jednego z garaży w Radzyniu Podlaskim ukradła trójka mieszkańców Lublina. Skradzione auto ze zmienionymi tablicami rejestracyjnymi odnalazło się w Lublinie.

Koncert symfoniczny utworów skomponownaych przez polskich kompozytorów 11 listopada zakończy puławski festiwal Wszystkie Strony Świata
Puławy

Sportowo i symfonicznie. Puławy zapraszają na Święto Niepodległości

We wtorek, 11. listopada Miasto Puławy zaprasza wszystkich zainteresowanych uroczystości patriotyczne w tym zmagania sportowe oraz biletowany koncert Orkiestry Symfonicznej Filharmonii Częstochowskiej.

Z kijem bejsbolowym i nożem na seniorów. Tak świętowali "osiemnastkę"

Z kijem bejsbolowym i nożem na seniorów. Tak świętowali "osiemnastkę"

Brutalny, niczym niesprowokowany atak na leśnej ścieżce za ul. Wróblewskiego w Puławach. Dwóch nastolatków uzbrojonych w kij bejsbolowy i nóż, atakowało przechodniów. 67-latek trafił do szpitala. Sprawcy trafili już za kratki.

Burza po meczu Motoru Lublin z Wisłą Płock. Prezes Jakubas domaga się wyjaśnień
kontrowersje

Burza po meczu Motoru Lublin z Wisłą Płock. Prezes Jakubas domaga się wyjaśnień

W sobotę Motor Lublin po emocjonującym meczu zremisował na własnym stadionie z Wisłą Płock 1:1. Lublinianie przez długi czas byli bardzo nieskuteczni, a gdy już trafili po raz drugi do siatki rywala sędzia Damian Sylwestrzak po analizie VAR anulował trafienie. W poniedziałek żółto-biało-niebiescy pokazali treść pisma jakie zostało wysłane do Kolegium Sędziów Polskiego Związku Piłki Nożnej.

Obchody Narodowego Święta Niepodległości w Chełmie rozpoczną się o godzinie 9:00 mszą świętą w Bazylice pw. Narodzenia NMP
Chełm

Hymn, defilada, bieg i koncert – Chełm w biało-czerwonych barwach

Msza w bazylice, uroczystości na Placu Łuczkowskiego, bieg uliczny i wieczorny koncert – tak Chełm uczci Narodowe Święto Niepodległości. 11 listopada miasto po raz kolejny pokaże, że pamięć o wolności to coś więcej niż tradycja.

Az-Bud Komarówka Podlaska zainkasował w weekend komplet punktów

Pogrom w Komarówce Podlaskiej, ważna wygrana Unii Żabików. Grała bialska klasa okręgowa

Unia Żabików wygrała mecz za „dziewięć” punktów. Victoria Parczew rozbiła ŁKS Łazy. Rezerwy Podlasia Biała Podlaska rozgromiły Kujawiaka Stanin 9:1, a Az-Bud Komarówka Podlaska, Red Sielczyk 8:2

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium