Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

19 czerwca 2016 r.
13:38

Włoski smak Chełma. W Gospodzie Sto Pociech podają mule i ośmiornicę z grilla

0 4 A A

Ośmiornica w Chełmie? Muszę to sprawdzić - mówi Ivo Violante, włoski szef kuchni z Lublina. Ma co sprawdzać, bo w Gospodzie Sto Pociech w Chełmie Edyta Wojtowicz podaje krewetki z papryczką, mule, ośmiornicę z grilla i smażone sardynki. Oto historia jej pasji i autorskie przepisy

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Korzenie rodzinne? Ziemia Chełmska. I legenda o gorącej, cygańskiej krwi. - To więcej niż legenda, pradziadkowie byli Cyganami, płynie we mnie cygańska krew - mówi Edyta Wojtowicz. Siedzimy na ganku malowniczego domu. - Ta cygańska krew pcha mnie do Włoch i wszędzie - dodaje Edyta Wojtowicz. A skąd nazwa restauracji Gospoda „Sto Pociech”? - Ktoś mi kiedyś powiedział: Ja to mam z Tobą sto pociech. Nie potrafię usiedzieć na miejscu.

Corleone

Wracała z wakacji. Z rodziną wstąpiła do brata, który prowadzi restaurację w Krakowie. - Szukałam na siebie pomysłu. Rzucił: Otwórzcie sobie włoską restaurację, bo to jest proste, tanie, nie wymaga dużych nakładów i będzie się sprzedawało - opowiada Edyta Wójtowicz.
Otworzyła Corleone. Włoskiej kuchni uczyła się z książek. Czytała, oglądała filmy. Zaczęła gotować razem z kucharzami. Szybko wyszło, że goście wolą jej jedzenie.
Po sześciu latach ciężkiej pracy chciała spróbować coś nowego. Znów zaczęła szukać dla siebie miejsca. Postawiła na Lublin, w którym Włosi byli od zawsze.

Lublin

Kupiła restaurację i tak postało „Dolce Vita”; z pięknym podwórkiem, jakby wyjętym z włoskiego miasteczka. Z prostą filozofią. - W dobrej restauracji liczy się dobre jedzenie, które smakuje ludziom. Polacy cenią kuchnię śródziemnomorską. Postawiłam na najlepsze produkty włoskie. Plus świeże, lokalne warzywa i owoce - mówi Edyta Wójtowicz.

Tak jak w Corleone, była właścicielem i szefem kuchni w jednym. Decydowała o zaopatrzeniu. - Wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest optymalne. Karmię ludzi tak, jakbym karmiła swoje dzieci.
To właśnie dzieci zadecydowały o tym, żeby wróciła z restauracją do Chełma. - Coraz trudniej było mi pogodzić dojazdy. Po dwóch latach podjęłam decyzję, że wracam.

Sto Pociech

Znalazła lokal z historią. Willę, którą u stóp Chełmskiej Góry. - Mówi się, że Żyd wybudował swej kochance. Znalazłam ich nazwiska. Lokal powstał z miłości. Ważny był dla mnie układ domu. Na dole kuchnia, salon, pokoje, na górze pokoje. Marzyłam o restauracji, gdzie ludzie będą czuli się jak u siebie w domu - mówi Wójtowicz.

Zaczęła od polskiej kuchni. Szybko kaczka w „Sto Pociech” stała się przebojem. Wieczorem można było potańczyć. Ludzie zaczęli przychodzi w gościnę. Najpierw do Edyty, potem do restauracji. - Ludzie zaczęli dopominać się włoskich smaków. Bliska jest mi idea trattorii, włoskiej knajpki, mniej eleganckiej i zobowiązującej od ristorante, gdzie można wpaść bez specjalnych ceregieli i zjeść dobre rzeczy w dobrej cenie. Wybierając z karty opartej na lokalnych, sezonowych produktach.

Kiedy ogłosiła włoską kartę, ceny zaskakiwały. Przekąski i zupy za 5 zł? Gamberi all aglio olio (skwierczące krewetki z czosnkiem oraz pikantną papryczką), czyli wypasione Antipasti za 10 zł? Carpaccio di manzo (polędwica wołowa z sosem, posypana wiórkami parmezanu) za 10 zł? Spaghetti nero allo scoglio (spaghetti barwione sepią z owocami morza, suszonymi pomidorkami) za 10 zł? Teraz w karcie pojawiła się ośmiornica. - Mam ceny dla ludzi. I bardzo wielu klientów z Lublina - mówi z dumą Edyta Wójtowicz. I zdradzi kilka przepisów.

Krewetki na maśle

Składniki: 500 g (około 40 sztuk) krewetek Black Tiger, surowych lub gotowanych, mrożonych lub świeżych, 4 ząbki czosnku, drobno posiekane, 40 g masła, sól morska do smaku, listki z 2 gałązek natki pietruszki, 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej.

Wykonanie: mrożone krewetki włożyć do miski z letnią wodą na około 20 minut, następnie oderwać głowę, zdjąć pancerz, zostawiając ogonek. Wzdłuż tułowia naciąć nożem i wyjąć jelito, czarną nitkę. Następnie krewetki opłukać i wysuszyć. Na patelni rozgrzać masło, włożyć czosnek oraz chili, następnie wrzucić krewetki i smażyć minutę z każdej strony. Dodać natkę pietruszki, podawać z bagietką i cytryną.

Sardynki
Składniki: 300 g sardynek, 1 szklanka oliwy z oliwek, 100 g masła, sól, pieprz, 1 szklanka mąki, 1 cytryna.

Wykonanie: sardynki wypatroszyć, opłukać, ręcznikiem papierowym. Obtaczać w mące i smażyć na oliwie połączonej z masłem lub w głębokim tłuszczu. Podawać skropione oliwą i sokiem z cytryny.

Ośmiornica z grilla

Składniki: 2 mrożone ośmiornice, 1 cebula pokrojona w ćwiartki, 2 marchewki, seler naciowy, 4 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 15 ziaren czarnego pieprzu, 2-3 ząbków czosnku, 1 łyżka gruboziarnistej najlepiej morskiej soli.

Wykonanie: w Polsce można kupić mrożoną ośmiornicę, jest ona już wypatroszona i oczyszczona. Koniecznie trzeba usunąć część pomiędzy workiem, a mackami. W samym środku rozety znajduje się aparat gębowy, wystarczy od spodu wcisnąć palcem i wyjdzie bez problemu z czarnym podwójnym zębem. Przygotować wywar z warzyw, kilkakrotnie zanurzyć ośmiornicę we wrzątku, za każdym razem coraz głębiej, następnie gotować na średnim ogniu około godziny. Ugotowaną ośmiornicę przed pokrojeniem wystudzić. Zimną ośmiornicę pokroić w kawałki. Wrzucić na patelnię grillową, zrumienić Podawać na ciepło lub zimno skropioną oliwą z czosnkiem i cytryną.

Pozostałe informacje

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Przyjemność, praca, pasja i miłość splatają się w moim życiu i płyną szczęśliwie w różnych dawkach. Myślę, że nie jest dobrze być poza życiowym balansem. Dobrze jest stać równo na obu nogach – ROZMOWA z Janem Hussakowskim, reżyserem spektaklu „Balladyna”, którego premierę zobaczymy 10 maja w Teatrze Osterwy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Najważniejsze: nie grillujemy na żywym ogniu, który zwęgli potrawy i nada im gorzki smak. A na powierzchni potrawy wytworzą się rakotwórcze substancje.

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Dziś przed południem, 4 maja, 64-letni mężczyzna kierujący motorowerem marki Yamasaki na zakręcie w Tarkawicy (pow. Ostrówek Lubelski) stracił panowanie nad jednośladem i staranował ogrodzenie jednego z domów

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

W niedzielę o godzinie 15.00 Motor Lublin rozegra jeden z kluczowych meczów w tym sezonie. Żółto-biało-niebiescy zmierzą się w Płocku z tamtejszą Wisłą i chcąc myśleć o barażach o PKO BP Ekstraklasę nie mogą tego spotkania przegrać. O tym jakie nastroje panują w obozie lublinian przed tym spotkaniem zdradził trener Mateusz Stolarski

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty Puławy sprawiła swoim kibicom bardzo miłą niespodziankę. W sobotę podopieczni trenera Mikołaja Raczyńskiego wygrali w Stężycy z tamtejszą Radunią i wciąż są w grze o pozostanie w przyszłym sezonie na centralnym poziomie rozgrywkowym

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Na targu pod Zamkiem można było dziś kupić pierwsze krajowe truskawki, spod Zwolenia. Cena za kilogram 28 zł, za łubiankę 70 zł

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej
galeria

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej

Wierni obrządku prawosławnego obchodzą Wielką Sobotę, kończąc w ten sposób czas oczekiwania na Święta Wielkanocne. W tym roku Wielkanoc u prawosławnych przypada na 5 maja, w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni księżyca wg. kalendarza juliańskiego, po obchodach Paschy Żydowskiej. W Cerkwi prawosławnej wierni poświęcili pokarmy jakie będą spożywać podczas wielkanocnego śniadania.

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Nie ma lepszej rzeczy w maju niż młoda, zasmażana kapusta z koperkiem. No chyba, że jest to chrupiąca golonka z grilla podana z młodą kapustą

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

1 maja 2024r. w wieku 85 lat zmarł mój Tata HENRYK PRAŻMO - sportowiec, pięściarz wagi ciężkiej WKS Lublinianka. Młodzieżowy Mistrz i Wicemistrz Polski ,,ZRYW”, 10-krotny Mistrz Województwa Lubelskiego. W latach 1956-1969 stoczył ok. 150 walk w większości zwycięskich. Był czołowym bokserem wagi ciężkiej w Polsce. Kuszony intratnymi ofertami z czołowych klubów - Legii, Gwardii i innych…pozostał wierny Lublinowi….! W środową majową noc usłyszał ostatni gong…- poinformował Jerzy Prażmo

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

Listerioza to choroba zagrażająca głównie kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością. Bakterie, które mogą ją wywołać wykryto w mleku modyfikowanym dla niemowląt

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Tak gmina dba o eko turystykę, nad jeziorem Piaseczno pełno śmieci, gdy zawieje wiatr, fruwają po okolicy i pływają w wodzie - alarmuje nasz Czytelnik

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji
4 maja 2024, 8:00
galeria

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji

Od rana do popołudnia jest otwarta 4 maja Zamojska Akademia Kultury mieszcząca się w gmachu dawnej Akademii Zamojskiej. Na dziś zaplanowano tutaj mnóstwo atrakcji dla dużych i małych gości. Bo to ma być rodzinne otwarcie sezonu letniego

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Marzy ci się policyjny mundur? Jest okazja, bo komenda w Krasnymstawie prowadzi nabór do służby

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole
galeria

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole

W piątkowy wieczór Górnik Łęczna zdobył bardzo ważne trzy punkty pokonują na swoim stadionie Odrę Opole. Dla łęcznian było to tym samym przełamanie po dwóch domowych porażkach z rzędu. Jak mecz podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Niepokonany Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę (godz. 16.30) zmierzy się na wyjeździe z Krono-Plast Włókniarzem Częstochowa. Ekipa spod Jasnej Góry we wtorek nadrobiła ligowe zaległości, ale wciąż czeka na premierowe zwycięstwo w tym sezonie

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!