Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

7 kwietnia 2020 r.
16:51

Perła wstrzymała produkcję piwa w Lublinie. Jeden z pracowników browaru jest zakażony koronawirusem

(fot. Maciej Kaczanowski)

Perła – Browary Lubelskie wstrzymała produkcję w swoim browarze w Lublinie. Powód? U jednego z pracowników potwierdzono zakażenie koronawirusem

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

O sytuacji, jaka miała mieć miejsce w zakładzie przy ul. Kunickiego, dowiedzieliśmy się nieoficjalnie. Spółka na nasze pytania w tej sprawie odpowiedziała, przesyłając oświadczenie podpisane przez dyrektora generalnego Andrzeja Rutkowskiego. Jego treść potwierdza nasze informacje.

W piśmie czytamy, że dyrekcja browaru o potwierdzeniu zakażenia u jednego z pracowników dowiedziała się w sobotę. – Wobec powyższego zarząd spółki zdecydował o niezwłocznym wstrzymaniu produkcji w Browarze nr 1 przy ul. Kunickiego w Lublinie. Podjęliśmy tę decyzję natychmiast, informując jednocześnie Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Lublinie celem podjęcia działań przewidzianych w takich wypadkach, kierując się przy tym nadrzędnym poczuciem odpowiedzialności za naszych pracowników – pisze Rutkowski.

Po przeprowadzeniu wywiadów telefonicznych ze wszystkimi wskazanymi osobami, które mogły mieć kontakt z chorym, sanepid podjął decyzję o objęciu niektórych pracowników kwarantanną.

Jak mówi Dziennikowi Wschodniemu wojewódzki inspektor sanitarny Maria Korniszuk, do zakażenia u związanej z browarem osoby doszło najprawdopodobniej poza województwem lubelskim, bo od jakiegoś czasu przebywa ona na północy Polski.

– Jest duże prawdopodobieństwo, że zaraziła się w podróży lub w miejscu, w którym teraz przebywa. Mimo to firma podjęła działania i wytypowała 100 osób, które mogły mieć kontakt z tym pracownikiem. Są na obserwacji. Na razie u nikogo nie wystąpiły objawy świadczące o zakażeniu – przyznaje Korniszuk.

Z kolei spółka informuje, że we wtorek rozpoczęto niezbędne czynności technologiczne w części wydziałów browaru, w których przez ostatnie 14 dni nie przebywała zakażona osoba i nie miała kontaktu z ich pracownikami. Pełna produkcja w lubelskim zakładzie ma zostać wznowiona we wtorek, 14 kwietnia.

– Pragniemy jednocześnie podkreślić, że proces produkcji piwa jest w pełni zamknięty i wysoce zautomatyzowany, w związku z czym zaistniała sytuacja epidemiczna nie stanowi żadnego zagrożenia dla bezpieczeństwa produktu finalnego. Nie istnieje bowiem możliwość fizycznego kontaktu pracowników z samym produktem, jakim jest piwo, czy to w trakcie jego warzenia, czy też rozlewu do opakowań – podkreśla dyrektor Rutkowski.

Pełne oświadczenie spółki Perła - Browary Lubelskie S.A. z dnia 7 kwietnia 2020 r.

W związku z pojawiającymi się pytaniami ze strony przedstawicieli mediów dotyczących funkcjonowania naszej Spółki w okresie pandemii koronawirusa informujemy, że podjęliśmy szereg działań mających na celu zapewnienie pracownikom Perła – Browary Lubelskie S.A. możliwie wysokiego poziomu bezpieczeństwa w związku z pracą wykonywaną w trakcie epidemii. Za generowanie i wdrażanie rozwiązań w tym zakresie odpowiada Zespół Zarządzania Kryzysowego złożony z menedżerów wszystkich pionów, powołany w momencie wystąpienia zagrożenia epidemicznego na terenie Polski.

Na podstawie zaleceń Zespołu zostały wprowadzone m.in. następujące rozwiązania:

  • umożliwienie w szerokim zakresie pracy zdalnej pracowników, jeśli tylko specyfika ich stanowiska na to pozwala;
  • maksymalne ograniczenie kontaktów pracowników z osobami z zewnątrz;
  • zakup na potrzeby pracowników maseczek jednorazowych oraz wielorazowych, płynu do dezynfekcji rąk, rękawic ochronnych oraz wprowadzenie obowiązku ich stosowania;
  • wprowadzenie obowiązkowego badania temperatury wszystkich wchodzących na teren Spółki (pomiar dokonywany przez pracowników ochrony) na zasadach dopuszczalnych prawnie;
  • wdrożenie rotacyjnych przerw w pracy w Pionie Produkcji i Logistyki w celu uniknięcia możliwości gromadzenia się większej liczby pracowników w tym samym czasie w tych samych miejscach;
  • szereg działań związanych z podniesieniem poziomu bezpieczeństwa sanitarnego: wdrożenie dezynfekcji elementów często dotykanych przez wiele osób, zwiększenie częstotliwości sprzątania i dezynfekcji pomieszczeń socjalnych, wyposażenie portierni i sanitariatów w środki dezynfekcyjne, rozklejenie plakatów informacyjnych GIS oraz zasad mycia rąk.

Powyższe działania zostały zrealizowane niezależnie od obowiązujących na co dzień w naszej Spółce bardzo wysokich standardów higienicznych, wynikających z wymogów wdrożonego i certyfikowanego systemu ISO 22 000 Zarządzania Bezpieczeństwem Zdrowotnym Żywności.

Pomimo priorytetowego potraktowania prac mających na celu ochronę zatrudnianych przez nas osób przed skutkami epidemii, z oczywistych powodów nie ma obecnie sposobu na zagwarantowanie komukolwiek pełnego bezpieczeństwa. W dniu 4 kwietnia br. otrzymaliśmy informację o potwierdzeniu zakażenia koronawirusem jednego z pracowników naszej firmy. Wobec powyższego Zarząd Spółki zdecydował o niezwłocznym wstrzymaniu produkcji w Browarze nr 1 przy ul. Kunickiego w Lublinie. Podjęliśmy tę decyzję natychmiast informując jednocześnie Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Lublinie celem podjęcia działań przewidzianych w takich wypadkach, kierując się przy tym nadrzędnym poczuciem odpowiedzialności za naszych pracowników. Po informacji z naszej Spółki Sanepid przeprowadził wywiady telefoniczne ze wszystkimi osobami, które mogły mieć bezpośredni, tzw. bliski kontakt z zakażonym pracownikiem i na ich podstawie podjął decyzje o objęciu poszczególnych pracowników  kwarantanną lub o braku takiej konieczności.

Od wtorku 7 kwietnia br. na części wydziałów Browaru nr 1 wykonywana jest praca w celu przeprowadzenia niezbędnych operacji technologicznych. Czynności przeprowadzone przez Sanepid, w szczególności wywiady z pracownikami ponownie uruchamianych wydziałów, wykluczyły prawdopodobieństwo bezpośredniego kontaktu z zakażoną osobą, która nie przebywała  w przeciągu ostatnich 14 dni na tych wydziałach, jak również nie miała kontaktu z ich pracownikami. Od poświątecznego wtorku, tj. od 14 kwietnia br. planowana jest praca Browaru nr 1 w pełnym zakresie. Działalność Spółki w pozostałych lokalizacjach odbywa się bez zakłóceń.

Pragniemy jednocześnie podkreślić, że proces produkcji piwa jest w pełni zamknięty i wysoce zautomatyzowany, w związku z czym zaistniała sytuacja epidemiczna nie stanowi żadnego zagrożenia dla bezpieczeństwa produktu finalnego. Nie istnieje bowiem możliwość fizycznego kontaktu pracowników z samym produktem, jakim jest piwo, czy to w trakcie jego warzenia, czy też rozlewu do opakowań.

W dniu dzisiejszym specjalne pismo skierowaliśmy także do naszych odbiorców – hurtowni i sieci handlowych. Zapewniliśmy w nim, że obowiązujące w Spółce procedury umożliwiające sprawne przeciwdziałanie wszelkim sytuacjom kryzysowym pozwolą nam w pełni wywiązać się ze zobowiązań wobec naszych kontrahentów i ugruntować wizerunek Perła – Browary Lubelskie S.A. nie tylko jako odpowiedzialnego pracodawcy, ale także solidnego, godnego zaufania partnera biznesowego. 

Andrzej Rutkowski

Dyrektor Generalny Perła – Browary Lubelskie S.A.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Na inaugurację 31. kolejki Górnik Łęczna przegrał u siebie z broniącą się przed spadkiem Pogonią Siedlce

Górnik Łęczna przegrywa z Pogonią Siedlce. Były napastnik zielono-czarnych boleśnie o sobie przypomniał

Na otwarcie 31. kolejki Górnik Łęczna w pełni zasłużenie przegrał na własnym boisku z walczącą o utrzymanie Pogonią Siedlce 1:3, a wszystkie gole dla rywali strzelili dwaj byli zawodnicy zielono-czarnych

Stare i nowe. Muzyczna konfrontacja w Helium Club
foto
galeria

Stare i nowe. Muzyczna konfrontacja w Helium Club

Tłum roztańczonych gości, świetlne efekty i pulsujący beat tworzyły niezapomnianą atmosferę w Helium Club. Stylizacje gości były równie zróżnicowane jak muzyka, która zdominowała parkiet, a energia uczestników nie miała końca. Jeśli chcecie poczuć ten klimat na własnej skórze, zapraszamy do naszej fotogalerii, gdzie uchwyciliśmy najlepsze momenty z tej wyjątkowej imprezy!

Pogrom na torze, feta na trybunach. Tak kibicowaliście Orlen Oil Motorowi Lublin [ZDJĘCIA]
galeria

Pogrom na torze, feta na trybunach. Tak kibicowaliście Orlen Oil Motorowi Lublin [ZDJĘCIA]

W piątkowy wieczór Orlen Oil Motor Lublin pokonał wysoko Innpro ROW Rybnik i wprawił obecnych na trybunach kibiców w szampański nastrój

 3 maja ulicami Lublina przejdzie korowód w rytm poloneza
Przypominamy
1 maja 2025, 0:00
galeria

Majówka za pasem. Atrakcje 3-majowe

Jutro 3 maja. Podpowiadamy co wtedy dzieje się w regionie.

Orlen Oil Motor Lublin rozgromił w piątek Innpro ROW Rybnik
galeria

Pogrom w Lublinie. Orlen Oil Motor przejechał się po beniaminku z Rybnika [ZDJĘCIA]

Pogrom w Lublinie. W starciu mistrza Polski z beniaminkiem PGE Ekstraligi Orlen Oil Motor Lublin nie dał absolutnie żadnych szans ekipie Innpro ROW Rybnik zwyciężając 63:27. Najważniejszymi wydarzeniami w piątkowym spotkaniu była brawurowa jazda Mateusza Cierniaka i pierwszy w karierze punkt w najmocniejszej lidze świata 17-letniego Bartosza Jaworskiego

Weekend z 30-tką.
foto
galeria

Weekend z 30-tką.

Nieważne, czy święto, czy weekend, popularna Trzydziestka wypełniona jest spragnionymi dobrej zabawy gośćmi. Na parkiecie króluje najlepsza muza, począwszy od najnowszych hitów po klasyki. Do tego atmosfera i można się bawić. Zobaczcie, jak się bawiono w ostatni weekend, i co się działo na parkiecie.

W pierwszym spotkaniu finału play-of PLS 1. Ligi ChKS Chełm pokonał Mickiewicza Kluczbork 3:0

ChKS Chełm lepszy od Mickiewicza Kluczbork

W pierwszym spotkaniu finałowym play-off ChKS Chełm pokonała Mickiewicza Kluczbork 3:0 i w rywalizacji do trzech wygranych objął prowadzenie 1-0. W poniedziałek drugi mecz finału, w Kluczborku o godzinie 20.30

Do tragedii doszło w lesie w Woli Małej koło Biłgoraja

Tragedia w lesie. Życia nastolatki nie udało się uratować

Tragiczny finał majówki pod Biłgorajem. W lesie w miejscowości Wola Mała doszło do nieszczęśliwego wypadku. Nie żyje 14-letnia dziewczynka.

Julia PIętakiewicz była bohaterką rywalizacji w Rzeszowie

Górnik Łęczna rozbił Resovię

Podopieczne Artura Bożyka nie pozwoliły sobie na moment dekoncentracji w swojej pogoni za brązowym medalem mistrzostw Polski. Zawodniczki Górnika rozbiły aż 6:0 Resovię.

Idzie korowód, auta stop. Jutro utrudnienia w centrum Lublina
Przypominamy

Idzie korowód, auta stop. Jutro utrudnienia w centrum Lublina

W sobotę 3 maja w Lublinie odbędzie się barwny korowód tańczący poloneza. Na kierowców w czasie obchodów święta czekają utrudnienia.

Chciał zarobić na kryptowalutach, stracił 400 tysięcy złotych

Chciał zarobić na kryptowalutach, stracił 400 tysięcy złotych

Ponad 400 tysięcy złotych stracił 51-letni mieszkaniec Lublina, który chciał zarobić na handlu kryptowalutami. Mężczyzna został sprawnie zmanipulowany przez przestępców, którzy wyłudzili od niego wszystkie oszczędności.

Orlen Oil Motor Lublin - Innpro ROW Rybnik [zapis relacji na żywo]

Orlen Oil Motor Lublin - Innpro ROW Rybnik [zapis relacji na żywo]

Czas na drugi domowy mecz Orlen Oil Motoru Lublin w PGE Ekstralidze. W piątek wieczorem lubelskie "Koziołki" zmierzą sie z Innpro ROW Rybnik i będą zdecydowanym faworytem do zwycięstwa. Zapraszamy do śledzenia naszej relacji na żywo

KPR Padwa Zamość nie dała rady liderowi I ligi centralnej Handball Stali Mielec

KPR Padwa Zamość nie dała rady liderowi I ligi centralnej Handball Stali Mielec

W spotkaniu 24 kolejki KPR Padwa Zamość przegrała na wyjeździe z liderem I ligi centralnej Handball Stalą Mielec 23:26

Sprawdzone przepisy na grilla: co i jak zrobić, żeby majówka się udała?
SMACZNEGO

Sprawdzone przepisy na grilla: co i jak zrobić, żeby majówka się udała?

Czas rozpalic grilla i zrobić kaszankę albo golonkę. Do tego chłodnik z ziemniakami i ukisić małosolne, A na deser jabłka z grilla w glazurze miodowej. Albo boczniaki z rusztu.

Konferencja bialskiego oddziału Nowej Nadziei i przedstawiciela mieszkańców, Jacka Dobrzyńskiego
galeria

Od incydentu Brauna się odcinają, ale flagi Ukrainy na urzędzie nie chcą

-Flaga Ukrainy powoduje podziały w społeczeństwie Białej Podlaskiej -uważa bialski oddział Nowej Nadziei. Jego szef Paweł Borysiuk apeluje do prezydenta Michała Litwiniuka o zaniechanie pomysłu ponownego jej wywieszenia.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Rolnictwo -> Maszyny rolnicze -> Sprzedam

Wyważanie dynamiczne wentylatorów-wałów maszyn inż. mechanik dojazd

Lublin

350,00 zł

Różne -> Sprzedam

pasek

ZAMOŚĆ

33,00 zł

Różne -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

169,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

trojnik

ZAMOŚĆ

12,00 zł

Różne -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

165,00 zł

Komunikaty