Warsztaty, pokazy i wystawa pełna ciekawostek, a w centrum uwagi tradycyjny przysmak. Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych już działa.
Każdy, kto zajrzy do nowego muzeum, będzie mógł wziąć udział w pokazach wyplatania kogutów, spotkaniach kulinarnych i warsztatach prowadzonych przez specjalistów w różnych kulinarnych dziedzinach i znawców specyfiki nadwiślańskiego miasteczka.
Podczas pokazów, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych, uczestniczy poznają legendę o kogucie, przygotują składniki do produkcji ciasta i zaplotą własnego koguta.
Jest też specjalna wystawa. Można się z niej dowiedzieć wielu rzeczy nie tylko o kazimierskim kogucie, jego historii i tradycji wypiekania, ale także o bardzo bogatym dziedzictwie kulinarnym i restauracyjnym Kazimierza Dolnego, m.in tradycji dymionych śliwek węgierek, lokalnym winiarstwie i browarnictwie. Będzie też o typowych wielowiekowych uprawach, lokalnych produktach spożywczych i domowych sposobach przetwarzania żywości. Wystawa obejmuje też kuchnię żydowską Kazimierza Dolnego, dawne restauracje i jadłodajnie dla letników, kazimierskie targi i wiele innych ciekawostek.
Bilety wstępu dostępne na miejscu w piekarni przy ul. Nadrzecznej.
Bilety: normalny (od 18 lat) - 8 zł, ulgowy - 6 zł, rodzinny 2+ (rodzice + 2 dzieci) - 25 zł, rodzinny 3+ (rodzice + 3 i więcej dzieci) - 30 zł, pokazy z kogutem - 30 zł, warsztaty na wyłączność - wycena indywidualna.