Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Biznes

19 lutego 2021 r.
12:49

Restauracja to nie tylko jedzenie. "Epidemia dała nam jedną rzecz pozytywną"

32 1 A A
Dariusz Klimek
Dariusz Klimek (fot. Maciej Kaczanowski)

– Epidemia dała nam jedną rzecz pozytywną: pokazała, że możemy czas spędzać razem, celebrując posiłki – mówi Dariusz Klimek, właściciel lubelskiej Restauracji Giuseppe. Teraz uruchomił sklep, dzięki któremu można nauczyć się gotować.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
  • Giuseppe działa od…

– 23 lat. W tym czasie rynek gastronomiczny w Lublinie bardzo się zmienił. Pojawiło się wiele nowych restauracji. Wzrosła konkurencja. Po drodze przeżyliśmy też pożar lokalu. Mieliśmy więc momenty gorsze i lepsze, ale nigdy nie było tragicznie.

  • Teraz jest?

– Tak. W tych warunkach typowej restauracji nie da się prowadzić. Działamy więc na pół gwizdka, a olbrzymie powierzchnie restauracji nie zarabiają na siebie. Oczywiście realizujemy zamówienia w dostawie, ale to nie jest to samo. Po pierwsze jedzenie z pojemniczka nie smakuje tak, jak serwowane bezpośrednio po przygotowaniu. Po drugie, ludzie do restauracji nie przychodzą tylko po to, żeby jeść. Szukają relacji i bycia z innymi ludźmi. Nie możemy im więc teraz dawać tego, co oczekują.

  • Stąd pomysł na uruchomienie sklepu Giuseppe?

– Na ten pomysł wpadliśmy tuż przed walentynkami cztery lata temu. To trudny czas dla panów, którzy czasami bezowocnie szukają wolnych stolików i dla restauratorów, którzy nie mogą sprostać zapotrzebowaniu. Wymyśliłem wtedy walentynkowy kurs dla mężczyzn, podczas którego uczyliśmy ich, jak własnoręcznie przygotować w domu kolację, na którą zaproszą swoje partnerki. Padło na makaron, bo to jednocześnie proste w przyrządzeniu, ale ze względu na wykorzystane składniki także wykwintne danie. To był strzał w dziesiątkę, bo takie własnoręcznie przygotowane kolacje wywarły na paniach ogromne wrażenie. Otrzymaliśmy wiele pozytywnych komentarzy, ale okazało się też, że panowie pozapominali receptury. Mieli też problemy z kupnem wszystkich potrzebnych składników.

  • I tak powstał pomysł, by sprzedawać pudełka, w których znajdują się składniki na posiłek dla dwóch osób wraz z przepisem.

– Mamy pudełka z pizzą wraz ze świeżym ciastem. Oferujemy kamienie, na których pizza przygotowana w piekarniku smakuje tak samo jak w lokalu. Mamy ravioli i własnoręcznie przygotowywane własne makarony wraz z pysznymi dodatkami. Wybór jest coraz większy. Wkrótce chcemy wprowadzić też zestawy na więcej osób, by można było przygotować większy obiad, na który zaprosimy rodzinę czy przyjaciół lub sąsiadów. Wprowadzimy też pudełka dla osób bardziej w gotowaniu zaawansowanych.

  • Jest zainteresowanie?

– Coraz większe. Wiele osób jest zachwyconych tym, że nie mając wcześniejszej wprawy w gotowaniu, w kilkanaście minut mogą przygotować naprawdę rewelacyjne danie. Przede wszystkim jednak odkrywają, że w jedzeniu nie chodzi tylko o zaspokajanie głodu. Takie wspólne gotowanie i wspólne jedzenie pomaga utrzymywać relacje międzyludzkie. W ostatnich latach kultura stołu nieco osłabła. Mama była na diecie, tata jadł coś na stacji benzynowej, dzieci w szkole. Epidemia dała nam jedną rzecz pozytywną: pokazała, że możemy czas spędzać razem, celebrując posiłki.

  • Kiedy skończy się epidemia, nie zlikwidujecie więc sklepu?

– Na pewno nie. To krok w dobrym kierunku.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Nowatorskie leczenie migotania przedsionków. Lubelscy lekarze pionierami w kraju
Foto/Wideo
galeria
film

Nowatorskie leczenie migotania przedsionków. Lubelscy lekarze pionierami w kraju

Kardiolodzy ze szpitala przy ul. Jaczewskiego przeprowadzili małoinwazyjną ablację techniką PFA. To pierwsze takie zabiegi w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej.

MKS FunFloor Lublin uciekł spod topora podczas meczu z Piotrcovią [zdjęcia]
galeria

MKS FunFloor Lublin uciekł spod topora podczas meczu z Piotrcovią [zdjęcia]

MKS FunFloor Lublin pokonał MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski 30:27 po bardzo zaciętym spotkaniu.

Bulla papieska z XVIII wieku i prawosławna ikona znalezione na Lubelszczyźnie
galeria

Bulla papieska z XVIII wieku i prawosławna ikona znalezione na Lubelszczyźnie

Wojewódzki konserwator zabytków pochwalił się kolejnymi cennymi znaleziskami z terenów naszego województwa . Jedno z nich należało do papieża, a drugie reprezentuje prawosławnych staroobrzędowców.

1,5 promila i parkowanie na przejściu. Wszystko w drodze na komendę

1,5 promila i parkowanie na przejściu. Wszystko w drodze na komendę

Pod komendę policji w Krasnymstawie przyjechał 49-latek, na którego był nałożony dozór policyjny. Zaparkował na wprost komendy. Na przejściu dla pieszych. Nie był trzeźwy.

Skrzydłowy Motoru wraca do gry

Skrzydłowy Motoru wraca do gry

Jacques Ndiaye będzie mógł pojawić się już na boisku podczas czwartkowego meczu Motoru Lublin z Chrobrym Głogów (godz. 18, na Arenie Lublin). Skrzydłowy z Senegalu, z powodu kontuzji pauzował od ponad miesiąca.

Agresja wśród młodzieży. Jak reagować i jak przeciwdziałać?

Agresja wśród młodzieży. Jak reagować i jak przeciwdziałać?

Stop agresji wśród młodzieży – to temat konferencji poświęconej sposobom zapobiegania sytuacjom konfliktowym w środowisku młodych osób. Spotkanie w piątek, 26 kwietnia, o godzinie 9 w siedzibie Urzędu Miasta Lublin przy ul. Spokojnej 2.

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”
28 kwietnia 2024, 18:00

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”

W najbliższą niedzielę na scenie Sali Operowej w lubelskim CSK z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca odbędzie się przedstawienie „Z kapelusza”.

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza
25 kwietnia 2024, 18:00

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza

Gabinety historii naturalnej Lublina to tytuł wystawy nawiązuje do ducha oświeceniowych gabinetów historii naturalnej i osobliwości przyrody. Otwarcie wystawy odbędzie się 25 kwietnia o godzinie 18 w lubelskim Muzeum Józefa Czechowicza.

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji
Patronat Dziennika Wschodniego
26 kwietnia 2024, 9:00

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji

Profilaktyka, choroby metaboliczne, rehabilitacja i zdrowe żywienie - takie tematy poruszą specjaliści podczas międzynarodowej konferencji „Healthy Aging”.

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od czwartku, 25 kwietnia, część ulicy Wallenroda zostanie zamknięta. Wszystko przez rozpoczęcie kolejnego etapu prac remontowych.

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą
pilne

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą

Przy ulicy Sidorskiej w Białej Podlaskiej znaleziono aż 11 niewybuchów. Saperzy zakończyli dziś pracę o godz. 16.30. Ale powrócą tu w piątek. Wówczas ponownie mieszkańcy będą ewakuowani.

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin
galeria

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin

Tegoroczna, 18. już edycja festiwalu Nocy Kultury odbędzie się w nocy z soboty na niedzielę 1 i 2 czerwca. Poznaliśmy program tej imprezy. Będą się na niego składały projekty zgłoszone w otwartym naborze oraz wydarzenia specjalne Warsztatów Kultury.

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Platforma Obywatelska przedstawiła swoich kandydatów do europarlamentu. Wśród nich jest Borys Budka, Dariusz Joński oraz lubelska posłanka, Marta Wcisło.

Bakterie coli w popularnym tatarze

Bakterie coli w popularnym tatarze

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Escherichia coli w partii tatara wołowego łukowskiej firmy

Kawa. Fakty i mity
WIDEO
film

Kawa. Fakty i mity

Wokół kawy narosło wiele mitów. Z pomocą dietetyka Macieja Pokarowskiego postanowiliśmy sprawdzić co z nich jest prawdą, a co nie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium