Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Restauracje

Biała kiełbasa z miodem? Tak, to ma sens
Magazyn

Biała kiełbasa z miodem? Tak, to ma sens

Mięsa jem niewiele. Zrobię białą kiełbasę z miodem, żeby tradycji stało się zadość. I upiekę dużo mazurków – mówi Monika Mikołajczuk, redaktor prowadząca pismo „Kraina Bugu”.

Wielkanoc 2022. Poniatowski żurek, portugalski chleb i ukraińska paska
Magazyn

Wielkanoc 2022. Poniatowski żurek, portugalski chleb i ukraińska paska

Konstanty jest inżynierem mechanikiem, Larisa skończyła Akademię Sztuk Pięknych we Lwowie na kierunku projektowanie odzieży. Od czterech lat prowadzą w Poniatowej małą restaurację „Miło Smaki Kaukazu”

Wielkanoc 2022. Szef kuchni poleca babkę marchewkową
Magazyn

Wielkanoc 2022. Szef kuchni poleca babkę marchewkową

Wędzić na święta można wszystko, jajka, sery, wędliny, ryby. W końcu mamy wiosnę, drewno szybciej schnie, daje bardziej aromatyczny dym – mówi Arkadiusz Krzesiak

Babka lubelska, czyli coś dobrego na wielkanocny stół
Magazyn

Babka lubelska, czyli coś dobrego na wielkanocny stół

Anna Augustyniak z Sobieskiej Woli, pasjonatka kuchni regionalnej, według receptury Agnieszki Filiks

Świąteczne przygotowania czas zacząć. Co trafi na nasze stoły? [przepisy]
Magazyn

Świąteczne przygotowania czas zacząć. Co trafi na nasze stoły? [przepisy]

Wielkanoc. Co warto przygotować wcześniej? Dobry chrzan, polędwicę dojrzewającą, szynkę z piekarnika, zakwas na żurek i pasztet, który z dnia na dzień będzie lepszy.

Uchodźczynie wzięły sprawy w swoje ręce. "Ukraiński gar" stał się hitem
film

Uchodźczynie wzięły sprawy w swoje ręce. "Ukraiński gar" stał się hitem

Na wyjątkowy pomysł wpadły ukraińskie uchodźczynie w Białymstoku.

Co na obiad? Lubelskie kaszą stoi. Sprawdzone przepisy
Magazyn

Co na obiad? Lubelskie kaszą stoi. Sprawdzone przepisy

Zaglądamy do książki „Kulinarne skarby Ziemi Janowskiej” z dwóch powodów. Po pierwsze: Janów Lubelski jest kulinarną stolicą potraw z kaszy. Po drugie: rokrocznie towarzyszymy festiwalowi „Gryczaki”, poznając coraz to nowe potrawy z kaszy, które są zdrowe i pyszne. Do janowskich receptur dorzucamy przepisy z całego regionu.

Foodtruckowe przywitanie wiosny w Lublinie
8 kwietnia 2022, 11:00
galeria

Foodtruckowe przywitanie wiosny w Lublinie

Food trucki wracają do Lublina! Pierwszy wiosenny zlot organizowany przez FUTRAKI odbędzie się na parkingu Felicity Lublin (al. Wincentego Witosa 32) już w dniach 8-10 kwietnia.

Pierwszy wiosenny grill. Może boczniaki z grilla albo karkówka w czosnku [przepisy]
Magazyn

Pierwszy wiosenny grill. Może boczniaki z grilla albo karkówka w czosnku [przepisy]

Jest ciepło, więc warto zjeść coś dobrego na świeżym powietrzu. Od kiełbasy z musztardą, przez szaszłyki po pyszne żeberko.

Europejskie smaki, wśród nich bułgarska sałatka szopska, gulasz i hiszpańska tortilla [przepisy]
Magazyn

Europejskie smaki, wśród nich bułgarska sałatka szopska, gulasz i hiszpańska tortilla [przepisy]

Zapraszamy do wiosennej wyprawy kulinarnej po Europie. Od bułgarskiej sałatki szopskiej, przez hiszpańską tortillę po niemiecką pieczeń w piwie. Jak na tym tle wypada nasz polski schabowy z kapustą? Zagraniczni turyści twierdzą, że znakomicie.

Bałtyckie przysmaki. Dania z dorsza, flądry, łososia i śledzi [przepisy]
Magazyn

Bałtyckie przysmaki. Dania z dorsza, flądry, łososia i śledzi [przepisy]

Postne dania z ryb to doskonały smak. Dziś polecamy ryby z naszego Bałtyku. Polskie dorsze, flądry, łososie i śledzie są bardzo cenione w Europie. W polskiej części Bałtyku żyje nawet tajemniczy zając morski. Jego ikra po zabarwieniu na czarno sprzedawana jest jako tani kawior. Jaką bałtycką rybę warto zjeść? Oto nasze propozycje

Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki
Magazyn

Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki

Nie ma barszczu, nie ma jedzenia – mówi ukraińskie przysłowie. W kuchni ukraińskiej łączą się słowiańskie i muzułmańskie granice. Co ciekawe, samych receptur na barszcz jest ponad sto. W Lublinie są malutkie bary i garmażerki z napisem kuchnia ukraińska. Warto tam zawsze, a dziś w szczególności, kupować pyszne pielmieni, wareniki i inne przysmaki.

Ferie w Lublinie. Batoniki, tortille, pankejki czyli dietetyczna Akademia Gotowania
Zdjęcia
galeria

Ferie w Lublinie. Batoniki, tortille, pankejki czyli dietetyczna Akademia Gotowania

Ferie w w naszym województwie wciąż trwają, więc mali miłośnicy gotowania znaleźli coś dla siebie. Do 25 lutego w Szwedzkim Stole w Skende odbywa się Akademia Gotowania czyli seria warsztatów kulinarnych, które prowadzą profesjonalni kucharze.

Jak przyrządzić regionalne dania. Warsztaty kulinarne dla mieszkańców gmin wiejskich

Jak przyrządzić regionalne dania. Warsztaty kulinarne dla mieszkańców gmin wiejskich

W marcu ruszają bezpłatne warsztaty kulinarne dla mieszkańców gmin wiejskich, w tym stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich w powiatu puławskiego. W menu m.in. krem z rokitnika, krokiety z kurczaka, syrop z orzechów i dekorowanie ciast.

Boczek na widelcu. Tagliatelle z wędzonym boczkiem czy zupa serowa z boczkiem [przepisy]
Magazyn

Boczek na widelcu. Tagliatelle z wędzonym boczkiem czy zupa serowa z boczkiem [przepisy]

Cóż warta byłaby dobra kanapka bez boczku? Albo karkówka, tagliatelle czy carbonara? Jak zjeść szaszłyki bez aromatycznego boczku? Dziś boczek na przystawkę, boczek w zupie i boczek na drugie.

Gdzie na niedzielny obiad? W menu hotelowej restauracji debiutuje kiszka ziemniaczana
Magazyn

Gdzie na niedzielny obiad? W menu hotelowej restauracji debiutuje kiszka ziemniaczana

Ma swoje święto w Supraślu na Podlasiu, gdzie w okolicach maja odbywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki ziemniaczanej. Okazuje się, że kultowy przysmak Podlasia ma swoją lokalną odmianę na lubelskim Polesiu. W karcie restauracji Hotelu Drob w Urszulinie debiutuje poleska kiszka ziemniaczana. Jeszcze lepsza od podlaskiej.

Nowa restauracja w Lublinie. Będzie można zjeść koshari

Nowa restauracja w Lublinie. Będzie można zjeść koshari

Prawdopodobnie jako jedyni po tej stronie Wisły podawać będziemy koshari, czyli narodowe danie egipskie mix makaronów, ciecierzycy i cieciorki – Rozmowa z Magdaleną Muchą, współwłaścicielką otwieranej jutro restauracji Makani street food.

Chinkali krok po kroku. Zaczynamy od mięsa [przepisy]
Magazyn

Chinkali krok po kroku. Zaczynamy od mięsa [przepisy]

Czy chinkali to duże kołduny? Nie do końca. Ale mają jedną wspólną cechę. Po nadgryzieniu tryskają rosołem, który znajduje się w środku. Czym się różnią? Kołduny zjadamy w całości, czubek chinkali odkładamy na talerz. Oto przepis krok po kroku, jak w domu zrobić pyszne chinkali.

Nowa restauracja w Lublinie. Co ma wspólnego z samolotami?
Magazyn

Nowa restauracja w Lublinie. Co ma wspólnego z samolotami?

W marcu w Lublinie wystartuje restauracja „Ansaldo”. To ukłon w stronę samolotu Ansaldo, wyprodukowanego w Lublinie w Zakładach Mechanicznych Plage i Laśkiewicz. Po raz pierwszy samolot wzbił się w powietrze 19 czerwca 1921 roku. To także ukłon w stronę znakomitej kuchni dwudziestolecia międzywojennego, która w Lublinie wciąż czeka na intrygujące odkrycia.

Trudny moment, ale nowe restauracje otwierają się w Lublinie. "Nie powinno się czekać na lepszy czas"

Trudny moment, ale nowe restauracje otwierają się w Lublinie. "Nie powinno się czekać na lepszy czas"

Rozmowa z Michałem Nieradko, menadżerem nowej restauracji Sueño Lublin.

Pierogi na widelcu. Przepisy na te kozackie, olenderskie i kołduny poleskie
Magazyn

Pierogi na widelcu. Przepisy na te kozackie, olenderskie i kołduny poleskie

Według legendy do Lublina trafiły za sprawą św. Jacka. Pierogi są jednym ze znaków rozpoznawczych regionalnej kuchni lubelskiej. Od tatarskich cebulników, przez kołduny poleskie, olenderskie z suszoną gruszką czy włodawskie z duszą.

Żurek Boryny, pierogi Jagusi. Jak jadał Władysław Reymont [przepisy]
magazyn

Żurek Boryny, pierogi Jagusi. Jak jadał Władysław Reymont [przepisy]

Dużo podróżował, był na Podlasiu i w naszym regionie, napisał zbiór reportaży „Z ziemi chełmskiej”. Barwnie pisał o jedzeniu. Jak na przykład w „Chłopach”. Czy na ziemi chełmskiej posmakował dobrego żuru i pierogów?

Dania z ryb. Liny w śmietanie czy węgorz w ziołowym sosie [PRZEPISY]
Magazyn

Dania z ryb. Liny w śmietanie czy węgorz w ziołowym sosie [PRZEPISY]

Nadal jemy 3 razy mniej ryb niż inni Europejczycy. Z Nowym Rokiem warto to zmienić. Specjalnie dla nas Maestro Jean Bos, nadworny kucharz króla Belgów wybrał iście królewski przepis na węgorza w ziołowym sosie. Agnieszka Filiks podpowiada, jak zrobić liny w śmietanie, a włoski szef kuchni Ivo Violante poleca smaczną solę w pomidorach.

Od sylwestrowej zupy cytrynowej do śliwek w boczku
magazyn

Od sylwestrowej zupy cytrynowej do śliwek w boczku

Carpaccio, śliwki w boczku i tatar ze śledzia na przystawkę. Posilny forszmak lub smaczna fasolka po bretońsku. Pyszny barszcz czerwony z kołdunami, orzeźwiająca zupa cytrynowa lub paprykowa oraz wytworne francuskie naleśniki gryczane. Oto nasze propozycje na noworoczną kuchnię.

Anna Rymkiewicz maluje na piernikach obrazy. "Wypieka prawdziwe cuda"
Magazyn

Anna Rymkiewicz maluje na piernikach obrazy. "Wypieka prawdziwe cuda"

Wypieka prawdziwe cuda. Jej pierniki trafiły do pałacu prezydenckiego, gdy zajęła drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie „Sposób na sukces”. W ciągu jednej nocy potrafi z piernikowego ciasta wyczarować bożonarodzeniową szopkę, kilka aniołów, a nawet wiejski pejzaż z podświetlanym stawem.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!