Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Rolnictwo

27 listopada 2015 r.
13:41

Lubelskie ze smakiem. Głosuj na najlepsze produkty

Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie – ta słynna maksyma co prawda z biegiem czasu coraz bardziej traci na znaczeniu, bo klienci po okresie zachłyśnięcia się produktami tanimi, ale nie zawsze wysokiej jakości, powracają do lokalnych, dobrze im znanych marek, ale warto cały czas przypominać, że nie ma nic lepszego jak dobra żywność pochodząca od lokalnych, sprawdzonych producentów

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dlatego dziś rozpoznamy nowy plebiscyt Dziennika Wschodniego, w którym nasi Czytelnicy wybiorą najlepsze lubelskie produkty spożywcze.

Takie, które ze względu na swą unikatowość i jakość będą kulinarną wizytówką regionu.

Co jemy

Na Lubelszczyznę przyjeżdża coraz więcej turystów z Polski i Europy, dla których dobre jedzenie jest równie ważne jak zabytki, kultura czy wydarzenia. Wybierają takie restauracje, gdzie szefowie kuchni gotują w oparciu o lokalne produkty. W sklepach chcą kupować masło, ser, wędliny od uznanych producentów z regionu. Takich, którzy oferują zdrową żywność w oparciu o tradycyjne receptury i miejscowe, sprawdzone produkty.

- I właśnie takich producentów i ich unikatowe wyroby chcemy wyróżnić w naszym plebiscycie - mówi Krzysztof Wiejak, redaktor naczelny Dziennika Wschodniego. - Robiąc zakupy zauważyłem, że coraz częściej mając wybór między podobnymi produktami, to wybieram te nasze, lubelskie, nawet jeżeli są nieco droższe. To nie tylko kwestia smaku, ale także świadomości, że wkładając do koszyka masło produkowane przez którąś z lubelskich mleczarni, jednocześnie dajemy pracę osobom z naszego województwa i powodujemy, że podatki zostają w naszym regionie. A poza tym po prostu lubię wiedzieć, co jem i co je moja rodzina.

Mapa dobrych smaków

Od poniedziałku będziemy prezentować produkty zgłoszone do konkursu. Prezentacja i głosowanie potrwa do 11 grudnia.

Na liście już zgłoszonych produktów mamy między innymi: lubelski cydr, słynną musztardę z Parczewa, pstrągi z Pustelni, żytni chleb, miód z lubelskich pól i lasów, swojską kiełbasę, polędwicę, baleron. A nawet słynny makowiec lubartowski i piwo z Browaru Jagiełło.
Liczymy jednak na to, że do naszego konkursu zgłoszą się także inni producenci, którzy chcą promować swoje artykuły bo uważają, że ze względu na swoją jakość i unikatowość są one kulinarną wizytówką naszego regionu.

Razem szukamy szlachetnych produktów. Chcemy wpierać dobre praktyki w rolnictwie, produkcji żywności, przetwórstwie i gastronomii. Liczymy, że razem z producentami, którzy zgłoszą się do konkursu „Lubelskie ze smakiem” i naszymi czytelnikami, którzy będą na nie głosować, zbudujemy swoistą mapę dobrych smaków z naszego regionu.

Z pokolenia na pokolenie

Lublin jest stolicą regionu, w którym jak w tyglu mieszają się smaki z Polski i Europy. Na kulinarną wielokulturowość nakłada się tak modny dziś organiczny trend.

Moda na zdrowe gotowanie w oparciu o regionalną żywność „prosto od człowieka” ogarnęła telewizyjne programy, restauracje i nasze domy. Według Wojciecha Modesta Amaro nowoczesne gotowanie jest hołdem złożonym tradycji. W tym gotowaniu najważniejsze są produkty „prosto od człowieka”.

A jakie smaki rozsławiają Lubelszczyznę?

Na pierwszym miejscu zdecydowanie króluje cebularz, czyli wywodzący się z kuchni żydowskiej placek pszenny z dodatkiem farszu z drobno poszatkowanej cebuli z dodatkiem maku. Jego receptura była w rodzinach żydowskich przekazywana z pokolenia na pokolenie. Popularność placek zyskał w XIX w. i zaczął być wypiekany na całej Lubelszczyźnie.

 

Miłośnicy turystyki kulinarnej po naszym rejonie tuż obok niego wymieniają także lubelskie pierogi z farszem z kaszy gryczanej ugotowanej na sypko i twarogu z dodatkiem cebuli, wędzonej słoniny lub boczku i śmietany. Ponieważ Lubelszczyzna kaszą stoi, swoich amatorów mają także placuszki gryczane żukowskie oraz izbickie golasy wykonane z utłuczonych ziemniaków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera, jajek i przypraw.

Przysmaki z regionu

Nie tylko turystom, ale i mieszkańcom polecić można także flaki po zamojsku, forszmak lubelski, karpia w śmietanie po poniatowsku, czy chociażby zawijas nasutowski, czyli kartoflane nadzienie zawinięte w ciasto i pieróg biłgorajski inaczej zwany krupniakiem. To oczywiście nie wszystko, bo tradycyjna kuchnia Lubelszczyzny jest tak wysoko ceniona dlatego, że wykorzystuje w swoich przepisach doskonałe produkty.

Na Liście Produktów Tradycyjnych i tych, które oczekują na wpis prowadzonej przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego znajduje się blisko 200 tradycyjnych przysmaków z regionu. Dlaczego by nie pochwalić się na przykład znanymi w całej Polsce, a także daleko poza nią nadwiślańskimi sokami jabłkowymi, syropem z owoców dzikiej róży tradycyjnie wyrabianych w okolicach Końskowoli, produktami z kraśnickich malin, czy roztoczańskiej żurawiny?

- Nasze wspaniałe produkty regionalne mogą być wykorzystane do przygotowania dań tradycyjnych, ale także podawane w odmiennej formie. W czasie warsztatów kulinarnych organizowanych dla młodzieży w szkołach gastronomicznych staramy się to proponować - mówi Adam Rychliczek, dyrektor lubelskiego oddziału terenowego Agencji Rynku Rolnego. - Często dania kuchni lokalnej są przygotowywane z surowców nieprzetworzonych, dlatego są bardzo proste dla współczesnego konsumenta i w konkurencji z serwowanymi daniami kuchni nowoczesnej często przegrywają. W związku z tym nowe propozycje użycia i dosmakowania produktów kuchni tradycyjnej lubelskiej oraz zaproponowanie innej formy ich podania w zestawach z oryginalnymi daniami mogą uatrakcyjnić menu wielu kuchni domowych i restauracji. I tak na przykład: pierogi nie muszą wyglądać tradycyjnie, ale mogą przybrać formę mieszków, placki mogą powstać z kaszy gryczanej, a puree z selera.

JAK GŁOSOWAĆ

Jeśli chcesz oddać głos na wybrany produkt, wyślij SMS pod numer 71466, w treści wpisując LZS. nr produktu (np. LZS.99).

Z jednego numeru można wysłać nieograniczoną liczbę SMS-ów.

Koszt jednego SMS-a wynosi 1,23 zł z VAT.

Na Wasze głosy czekamy do 11 grudnia do godziny 12 w południe

RANKING

Lubelskie ze smakiem

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Psy służbowe wywęszyły przemyt papierosów z Białorusi

Psy służbowe wywęszyły przemyt papierosów z Białorusi

Ponad 1,9 tysiąca paczek papierosów bez polskich znaków akcyzy wykryli funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej w Koroszczynie. Do odkrycia przemytu przyczyniły się służbowe labradory Vigo i Zora, wyszkolone do wykrywania wyrobów tytoniowych.

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie
17 listopada 2025, 13:00

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie

Już w najbliższym tygodniu w dniach 17–21 listopada Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie (filie nr 6 i 27) stanie się miejscem spotkań mody, ekologii i społecznego zaangażowania. Biblioteka, we współpracy z Fundacją Mody Cyrkularnej, organizuje wydarzenie ,,Biblioteka w Obiegu’’, które połączy ze sobą pokolenia poprzez ciekawe wykłady, kreatywne zajęcia oraz stylowe pokazy mody. Uczestników czekają lekcje gotowania i rękodzieła oraz przestrzeń do wymiany ubrań i akcesoriów.

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Spółka Warbus ponownie przegrała w sądzie z Gminą Lublin. Sąd Apelacyjny w Lublinie oddalił apelację przewoźnika i podtrzymał wcześniejszy, korzystny dla miasta wyrok dotyczący wielomilionowych roszczeń. To już kolejna sprawa zakończona na korzyść lubelskiego Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego (dawniej ZTM).

Fragment środowych zawodów

PGE Start Lublin pokonał Rilski Sportist w FIBA Europe Cup

Biorąc pod uwagę serię ostatnich porażek, to mecz z Rilskim Sportis był bardzo ważny. Mistrz Bułgarii to drużyna absolutnie w zasięgu lubelskiej ekipy i to było widać od pierwszych akcji w hali Globus.

Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W meczu na szczycie Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W spotkaniu 13. kolejki rozegranym awansem Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

Zgubili się podczas grzybobrania

Zgubili się podczas grzybobrania

Dziadek z wnukami wybrał się na grzybobranie, jednak w pewnym momencie zgubili się w lubartowskich lasach. Pomogła szybka reakcja lokalnego dzielnicowego.

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Spółka Black Red White planuje przeprowadzenie dużych zwolnień grupowych. Jak poinformował Powiatowy Urząd Pracy w Biłgoraju, do końca 2026 roku pracę może stracić około 800 osób zatrudnionych w różnych lokalizacjach firmy w całym kraju.

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

46-letni mieszkaniec powiatu lubelskiego liczył na ogromny zysk na amerykańskiej giełdzie. Wizja zysku okazała się zwykłym oszustwem. Mężczyzna stracił 900 tys. zł.

Przemysław Czarnek i przedstawiciele PiS pod Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie

Kłótnia o stan szpitali. Czarnek atakuje, NFZ się broni

Przemysław Czarnek, wspierany przez grupę przedstawicieli Prawa i Sprawiedliwości, stanął przed Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie i ogłosił, że sytuacja w polskiej służbie zdrowia jest dramatyczna. Padły słowa o tragedii pacjentów, przekładanych operacjach onkologicznych i setkach milionów złotych niewypłaconych szpitalom przez NFZ. Ten wszystkiemu zaprzecza.

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Policja i prokuratura wyjaśniają okoliczności tragedii, do której doszło podczas polowania w Milejowie. Śmierć poniósł 68-letni mężczyzna. Zatrzymano innego uczestnika polowania – 50-latka.

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte
film

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte

Od jakiegoś czasu obserwujemy, że nasze dzieci izolują się i mają trudności w radzeniu sobie z emocjami, ale dopiero pandemia z 2020 roku ujawniła, z jak dużymi problemami psychicznymi się mierzą i jak bardzo potrzebują pomocy - powiedział Robert Raczyński, prezydent Lubina podczas uroczystego otwarcia Dolnośląskiego Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie. Dodał, że miasto za 130 mln zł zbudowało miejsce kompleksowego wsparcia dla dzieci i ich rodziców.

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Z lubelskiego lotniska będzie można polecieć prosto na Sycylię. Linia lotnicza Ryanair ogłosiła uruchomienie nowego sezonowego połączenia do Trapani – malowniczego miasta w zachodniej części wyspy. Pierwsze loty zaplanowano na początek sezonu letniego 2026.

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Rok 2025 zapowiada się dla Volkswagena jako okres strategicznej dwutorowości, który balansuje między przyspieszoną ofensywą elektryczną a ewolucją modeli spalinowych. Gigant motoryzacyjny wprowadza na rynek premiery, które mają zdefiniować jego pozycję na nadchodzące lata. Obserwujemy wyraźny trend poprawy ergonomii oraz integracji zaawansowanych technologii cyfrowych we wszystkich segmentach rynkowych. Klienci mogą spodziewać się zarówno modeli rewolucyjnych, jak i starannie zmodernizowanych, uwielbianych przez kierowców bestsellerów.

W tym budynku, przy ul. Hrubieszowskiej 102, planowane jest otwarcie pierwszej wystawy

1,2 mln zł na pamięć i pojednanie. Rusza projekt Muzeum Ofiar Rzezi Wołyńskiej w Chełmie

W Chełmie postawiono właśnie ważny krok na drodze do budowy miejsca, które w założeniu ma łączyć pamięć o ofiarach z misją pojednania narodów. Prezydent miasta Jakub Banaszek podpisał umowę z firmą Pas Projekt Sp. z o.o. z Nadarzyna na opracowanie pełnej dokumentacji projektowo-kosztorysowej dla Muzeum Pamięci Ofiar Rzezi Wołyńskiej oraz Centrum Prawdy i Pojednania im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego.

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Coraz więcej sklepów zamiast jednodniowego święta zakupów organizuje całe tygodnie pełne okazji. Black Weeks to czas, kiedy ceny spadają, a klienci masowo ruszają na zakupy w poszukiwaniu wymarzonych produktów w niższych cenach. Wystartował okres, który dla wielu jest najlepszym momentem w roku, aby kupić elektronikę, sprzęt RTV, ubrania czy kosmetyki taniej niż zwykle. Jednak czy każda promocja jest tak korzystna, na jaką wygląda? Warto przyjrzeć się bliżej, na czym polega promocja Black Weeks, skąd się wywodzi i jak nie dać się złapać w marketingowe pułapki.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium