Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Rolnictwo

27 listopada 2015 r.
13:41

Lubelskie ze smakiem. Głosuj na najlepsze produkty

0 21 A A

Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie – ta słynna maksyma co prawda z biegiem czasu coraz bardziej traci na znaczeniu, bo klienci po okresie zachłyśnięcia się produktami tanimi, ale nie zawsze wysokiej jakości, powracają do lokalnych, dobrze im znanych marek, ale warto cały czas przypominać, że nie ma nic lepszego jak dobra żywność pochodząca od lokalnych, sprawdzonych producentów

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dlatego dziś rozpoznamy nowy plebiscyt Dziennika Wschodniego, w którym nasi Czytelnicy wybiorą najlepsze lubelskie produkty spożywcze.

Takie, które ze względu na swą unikatowość i jakość będą kulinarną wizytówką regionu.

Co jemy

Na Lubelszczyznę przyjeżdża coraz więcej turystów z Polski i Europy, dla których dobre jedzenie jest równie ważne jak zabytki, kultura czy wydarzenia. Wybierają takie restauracje, gdzie szefowie kuchni gotują w oparciu o lokalne produkty. W sklepach chcą kupować masło, ser, wędliny od uznanych producentów z regionu. Takich, którzy oferują zdrową żywność w oparciu o tradycyjne receptury i miejscowe, sprawdzone produkty.

- I właśnie takich producentów i ich unikatowe wyroby chcemy wyróżnić w naszym plebiscycie - mówi Krzysztof Wiejak, redaktor naczelny Dziennika Wschodniego. - Robiąc zakupy zauważyłem, że coraz częściej mając wybór między podobnymi produktami, to wybieram te nasze, lubelskie, nawet jeżeli są nieco droższe. To nie tylko kwestia smaku, ale także świadomości, że wkładając do koszyka masło produkowane przez którąś z lubelskich mleczarni, jednocześnie dajemy pracę osobom z naszego województwa i powodujemy, że podatki zostają w naszym regionie. A poza tym po prostu lubię wiedzieć, co jem i co je moja rodzina.

Mapa dobrych smaków

Od poniedziałku będziemy prezentować produkty zgłoszone do konkursu. Prezentacja i głosowanie potrwa do 11 grudnia.

Na liście już zgłoszonych produktów mamy między innymi: lubelski cydr, słynną musztardę z Parczewa, pstrągi z Pustelni, żytni chleb, miód z lubelskich pól i lasów, swojską kiełbasę, polędwicę, baleron. A nawet słynny makowiec lubartowski i piwo z Browaru Jagiełło.
Liczymy jednak na to, że do naszego konkursu zgłoszą się także inni producenci, którzy chcą promować swoje artykuły bo uważają, że ze względu na swoją jakość i unikatowość są one kulinarną wizytówką naszego regionu.

Razem szukamy szlachetnych produktów. Chcemy wpierać dobre praktyki w rolnictwie, produkcji żywności, przetwórstwie i gastronomii. Liczymy, że razem z producentami, którzy zgłoszą się do konkursu „Lubelskie ze smakiem” i naszymi czytelnikami, którzy będą na nie głosować, zbudujemy swoistą mapę dobrych smaków z naszego regionu.

Z pokolenia na pokolenie

Lublin jest stolicą regionu, w którym jak w tyglu mieszają się smaki z Polski i Europy. Na kulinarną wielokulturowość nakłada się tak modny dziś organiczny trend.

Moda na zdrowe gotowanie w oparciu o regionalną żywność „prosto od człowieka” ogarnęła telewizyjne programy, restauracje i nasze domy. Według Wojciecha Modesta Amaro nowoczesne gotowanie jest hołdem złożonym tradycji. W tym gotowaniu najważniejsze są produkty „prosto od człowieka”.

A jakie smaki rozsławiają Lubelszczyznę?

Na pierwszym miejscu zdecydowanie króluje cebularz, czyli wywodzący się z kuchni żydowskiej placek pszenny z dodatkiem farszu z drobno poszatkowanej cebuli z dodatkiem maku. Jego receptura była w rodzinach żydowskich przekazywana z pokolenia na pokolenie. Popularność placek zyskał w XIX w. i zaczął być wypiekany na całej Lubelszczyźnie.

 

Miłośnicy turystyki kulinarnej po naszym rejonie tuż obok niego wymieniają także lubelskie pierogi z farszem z kaszy gryczanej ugotowanej na sypko i twarogu z dodatkiem cebuli, wędzonej słoniny lub boczku i śmietany. Ponieważ Lubelszczyzna kaszą stoi, swoich amatorów mają także placuszki gryczane żukowskie oraz izbickie golasy wykonane z utłuczonych ziemniaków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera, jajek i przypraw.

Przysmaki z regionu

Nie tylko turystom, ale i mieszkańcom polecić można także flaki po zamojsku, forszmak lubelski, karpia w śmietanie po poniatowsku, czy chociażby zawijas nasutowski, czyli kartoflane nadzienie zawinięte w ciasto i pieróg biłgorajski inaczej zwany krupniakiem. To oczywiście nie wszystko, bo tradycyjna kuchnia Lubelszczyzny jest tak wysoko ceniona dlatego, że wykorzystuje w swoich przepisach doskonałe produkty.

Na Liście Produktów Tradycyjnych i tych, które oczekują na wpis prowadzonej przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego znajduje się blisko 200 tradycyjnych przysmaków z regionu. Dlaczego by nie pochwalić się na przykład znanymi w całej Polsce, a także daleko poza nią nadwiślańskimi sokami jabłkowymi, syropem z owoców dzikiej róży tradycyjnie wyrabianych w okolicach Końskowoli, produktami z kraśnickich malin, czy roztoczańskiej żurawiny?

- Nasze wspaniałe produkty regionalne mogą być wykorzystane do przygotowania dań tradycyjnych, ale także podawane w odmiennej formie. W czasie warsztatów kulinarnych organizowanych dla młodzieży w szkołach gastronomicznych staramy się to proponować - mówi Adam Rychliczek, dyrektor lubelskiego oddziału terenowego Agencji Rynku Rolnego. - Często dania kuchni lokalnej są przygotowywane z surowców nieprzetworzonych, dlatego są bardzo proste dla współczesnego konsumenta i w konkurencji z serwowanymi daniami kuchni nowoczesnej często przegrywają. W związku z tym nowe propozycje użycia i dosmakowania produktów kuchni tradycyjnej lubelskiej oraz zaproponowanie innej formy ich podania w zestawach z oryginalnymi daniami mogą uatrakcyjnić menu wielu kuchni domowych i restauracji. I tak na przykład: pierogi nie muszą wyglądać tradycyjnie, ale mogą przybrać formę mieszków, placki mogą powstać z kaszy gryczanej, a puree z selera.

JAK GŁOSOWAĆ

Jeśli chcesz oddać głos na wybrany produkt, wyślij SMS pod numer 71466, w treści wpisując LZS. nr produktu (np. LZS.99).

Z jednego numeru można wysłać nieograniczoną liczbę SMS-ów.

Koszt jednego SMS-a wynosi 1,23 zł z VAT.

Na Wasze głosy czekamy do 11 grudnia do godziny 12 w południe

RANKING

Lubelskie ze smakiem

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
Czytaj więcej o:

Komentarze 21

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 10 grudnia 2015 r. o 18:27
PIEROGI PO LUBELSKU!!!!!
Avatar
Gość / 8 grudnia 2015 r. o 11:22
Jakim cudem perła jest wyrobem regionalnym. W momencie gdy został kupiony przez koncern zagraniczny stracił możliwość mówienia o sobie jako o browarze regionalnym.
Avatar
Gość / 8 grudnia 2015 r. o 11:11
dziwi mnie brak na liście doskonałych serów z Radzynia Podlaskiego. przecież Spomlek od wielu lat słynie ze swych produktów, zaczynając od Radamera, przez salami i goudę spod znaku Serenady, na długo dojrzewających serach kończąc. spośród produktów, na które można głosować mój głos idzie na wędliny z Wisznic. głównie dlatego, że ich skład to mięso i sól peklowa, a nie połowa tablicy Mendelejewa jak u innych producentów. od ok. pół roku nie kupuję innych wędlin.
Avatar
Gość / 7 grudnia 2015 r. o 14:34
Chipsy, fast food -y, pizza-e, kebab-y , to czy ktoś chce czy nie, przyszłość...A że niezdrowe ? Pokażcie mi jeden element zdrowy obecnego świata...;-(((
Avatar
Gość / 7 grudnia 2015 r. o 13:37
Mateusz, na stronie internetowej Browaru Jagiełło, w zakładce: "Gdzie kupić?", znajdziesz adresy sklepów, w których można kupić ich piwo: http://www.browar-jagiello.pl/gdzie-kupic.html
Avatar
Gość / 6 grudnia 2015 r. o 15:54
Kto ma kase ten wygra.Jeden producent moze wyslac na siebie nieograniczona ilosc sms-ow.Niewazne czy wyrob dobry,wazne ze producent bogaty.A gazeta zyska dzieki sms-om.Czy o to chodzi?
Avatar
Gość / 4 grudnia 2015 r. o 14:42
Najciekawsze, że aby produkt wziął udział w konkursie to jego wytwórca musiał za to zapłacić i to wcale nie małą sumkę.
Avatar
Mateusz / 4 grudnia 2015 r. o 12:43

Browar Jagiełło. Produkują prawdziwe piwo!

A można gdzieś te piwka Jagiełło kupować w innych regionach? W Wawie, na Śląsku? Chętnie bym spróbował. Ostatnio w sklepiku na Ursynowie kupiłem i potem popróbowałem kilka takich piwek lokalnych (np. Pilsweizer Femme Fatale, Konstancin Starodawne) i chyba zostanę fanem takich wyrobów.

Avatar
Gość / 4 grudnia 2015 r. o 11:38
Powinien stać w miejscu turystycznym np stare miasto sklep i restauracja z produktami typowo z naszego województwa jak i regionalne potrawy bo jest wiele osób które niewiedza ze takowe istnieją !!! Głosowanie przez sms to nabijanie kasy mało mające wspólnego z uczciwym wyborem.
Avatar
Gość / 4 grudnia 2015 r. o 10:33
Dlaczego nie ma głosowania na stronie tylko w formie sms??
Avatar
Gość / 10 grudnia 2015 r. o 18:27
PIEROGI PO LUBELSKU!!!!!
Avatar
Gość / 8 grudnia 2015 r. o 11:22
Jakim cudem perła jest wyrobem regionalnym. W momencie gdy został kupiony przez koncern zagraniczny stracił możliwość mówienia o sobie jako o browarze regionalnym.
Avatar
Gość / 8 grudnia 2015 r. o 11:11
dziwi mnie brak na liście doskonałych serów z Radzynia Podlaskiego. przecież Spomlek od wielu lat słynie ze swych produktów, zaczynając od Radamera, przez salami i goudę spod znaku Serenady, na długo dojrzewających serach kończąc. spośród produktów, na które można głosować mój głos idzie na wędliny z Wisznic. głównie dlatego, że ich skład to mięso i sól peklowa, a nie połowa tablicy Mendelejewa jak u innych producentów. od ok. pół roku nie kupuję innych wędlin.
Avatar
crx / 8 grudnia 2015 r. o 09:56

Chipsy, fast food -y, pizza-e, kebab-y , to czy ktoś chce czy nie, przyszłość...A że niezdrowe ? Pokażcie mi jeden element zdrowy obecnego świata...;-(((

Polak (katolik) nie odżywia się polskimi produktami, bo nie wierzy w uczciwość producenta Polaka (katolika)...!!!Poza tym uważa, że ten produkuje w kiepskich warunkach sanitarnych !!! Sam znałem już śp. pewną starszą damę , która wczesne truskawki na noc podsypywała saletrą , oby szybko złapały kolor ,przykrywała je w tym celu folią ,a rano sprzedawała młodym matkom dla dzieci jako ekologiczne !!! Ale co istotne sama,  ich nie jadła, bo miała świadomość ich szkodliwości...;-(((

Polak (katolik) nie odżywia się polskimi produktami, bo nie wierzy w uczciwość producenta Polaka (katolika)...!!!Poza tym uważa, że ten produkuje w kiepskich warunkach sanitarnych !!! Sam znałem już śp. pewną starszą damę , która wczesne truskawki na noc podsypywała saletrą , oby szybko złapały kolor ,przykrywała je w tym celu folią ,a rano sprzedawała młodym matkom dla dzieci jako ekologiczne !!! Ale co istotne sama,  ich nie jadła, bo miała świadomość ich szkodliwości...;-(((

rozwiń
Avatar
Gość / 7 grudnia 2015 r. o 14:34
Chipsy, fast food -y, pizza-e, kebab-y , to czy ktoś chce czy nie, przyszłość...A że niezdrowe ? Pokażcie mi jeden element zdrowy obecnego świata...;-(((
Avatar
Gość / 7 grudnia 2015 r. o 13:37
Mateusz, na stronie internetowej Browaru Jagiełło, w zakładce: "Gdzie kupić?", znajdziesz adresy sklepów, w których można kupić ich piwo: http://www.browar-jagiello.pl/gdzie-kupic.html
Avatar
Gość / 6 grudnia 2015 r. o 15:54
Kto ma kase ten wygra.Jeden producent moze wyslac na siebie nieograniczona ilosc sms-ow.Niewazne czy wyrob dobry,wazne ze producent bogaty.A gazeta zyska dzieki sms-om.Czy o to chodzi?
Avatar
Gość / 4 grudnia 2015 r. o 14:42
Najciekawsze, że aby produkt wziął udział w konkursie to jego wytwórca musiał za to zapłacić i to wcale nie małą sumkę.
Avatar
Mateusz / 4 grudnia 2015 r. o 12:43

Browar Jagiełło. Produkują prawdziwe piwo!

A można gdzieś te piwka Jagiełło kupować w innych regionach? W Wawie, na Śląsku? Chętnie bym spróbował. Ostatnio w sklepiku na Ursynowie kupiłem i potem popróbowałem kilka takich piwek lokalnych (np. Pilsweizer Femme Fatale, Konstancin Starodawne) i chyba zostanę fanem takich wyrobów.

Avatar
Gość / 4 grudnia 2015 r. o 11:38
Powinien stać w miejscu turystycznym np stare miasto sklep i restauracja z produktami typowo z naszego województwa jak i regionalne potrawy bo jest wiele osób które niewiedza ze takowe istnieją !!! Głosowanie przez sms to nabijanie kasy mało mające wspólnego z uczciwym wyborem.
Zobacz wszystkie komentarze 21

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

 Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 20 maja 2022 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 20 maja 2022 r.

Lublin. Już planują lato dla małych uchodźców i chcą zaprosić polskie dzieci

Lublin. Już planują lato dla małych uchodźców i chcą zaprosić polskie dzieci

Mali uchodźcy wciąż mogą korzystać z pomocy świetlicy działającej w Galerii Labirynt. W planach na lato są spotkania integrujące małych Ukraińców i Polaków.

Zmiany koło dworca PKS w Lublinie. Tego budynku już nie ma

Zmiany koło dworca PKS w Lublinie. Tego budynku już nie ma

Obok Dworca Głównego PKS zburzono jeden z budynków handlowych. Pozostałe na razie zostają.

Łukasz Maciec wraca do ringu

Łukasz Maciec wraca do ringu

Pięściarz z Lublina w piątek w Środzie Wielkopolskiej zmierzy się z Joelem Julio

Lublin. 160 osób na bruk. Przez sankcje

Lublin. 160 osób na bruk. Przez sankcje

Szwajcarska firma likwiduje swoje podmioty w Polsce. Taka zapowiedź to efekt odrzucenia przez polski rząd wniosku firmy o skreślenie z listy podmiotów objętych sankcjami. W tle jest rosyjski oligarcha i najazd armii Putina na Ukrainę.

Premier: KE zaakceptowała krajowy plan odbudowy
wideo
film

Premier: KE zaakceptowała krajowy plan odbudowy

Komisja Europejska zaakceptowała polski krajowy plan odbudowy, a pieniądze z unijnych funduszy na rzecz odbudowy po pandemii COVID-19 za kilka miesięcy popłyną do Polski szerokim strumieniem - zapewnił Mateusz Morawiecki.

IPN znalazł ludzkie kości na górkach czechowskich. Co na to TBV i miasto?
zdjęcia
galeria

IPN znalazł ludzkie kości na górkach czechowskich. Co na to TBV i miasto?

Około 50 fragmentów ludzkich kości należących do dwóch osób odnaleźli specjaliści z IPN na górkach czechowskich. Teraz znaleziskiem zajmą się eksperci z Zakładu Medycyny Sądowej.

Zamość. ZOO zaprasza do siebie do kina
22 maja 2022, 12:00

Zamość. ZOO zaprasza do siebie do kina

22 maja przypada Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej. Ogród Zoologiczny im. Stefana Milera w Zamościu postanowił to uczcić.

Czy to przyszli lekarze? Dni otwarte Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
zdjęcia
galeria

Czy to przyszli lekarze? Dni otwarte Uniwersytetu Medycznego w Lublinie

Jeszcze w piątek będzie można odwiedzić Uniwersytet Medyczny, żeby poznać ofertę uczelni.

Zielone Agro Show. Coś specjalnie dla rolników już w ten weekend

Zielone Agro Show. Coś specjalnie dla rolników już w ten weekend

Zielone Agro Show w Ułężu (powiat rycki) już w ten weekend. „Jest pierwszą imprezą w Polsce poświęconą nowoczesnej technice i technologii produkcji wysokiej jakości pasz zielonych dla bydła” – zapewniają organizatorzy.

Nowy odcinek S19 w Lubelskiem. Otwarcie uzależnione od kalendarza premiera
Zdjęcia tuż przed otwarciem
galeria

Nowy odcinek S19 w Lubelskiem. Otwarcie uzależnione od kalendarza premiera

Najprawdopodobniej w sobotę zostanie otwarty 20-kilometrowy odcinek drogi ekspresowej S19 między Kraśnikiem i Niedrzwicą Dużą. To ostatni fragment ekspresówki z Lublina do Rzeszowa, jaki nie został jeszcze oddany do użytku.

Granica Terespol i Ar-Tig Huta Dąbrowa będą do końca walczyć o utrzymanie

Granica Terespol i Ar-Tig Huta Dąbrowa będą do końca walczyć o utrzymanie

Sytuacja obu ekip na tym etapie rozgrywek nie wygląda różowo. Granica i Ar-Tig zajmują bowiem dwa ostatnie miejsca

Lubelskie. 20 ton na kołach, a za kierownicą pijany Rosjanin
wideo
film

Lubelskie. 20 ton na kołach, a za kierownicą pijany Rosjanin

Na opublikowanym przez policję nagraniu widać, jak ciężarówka jedzie środkiem jezdni. I t w miejscu przejścia dla pieszych.

"Jak rozlana woda" - nowy spektakl Teatru Pierwszego Kontaktu
21 maja 2022, 17:00

"Jak rozlana woda" - nowy spektakl Teatru Pierwszego Kontaktu

W sobotę, 21 maja o godz. 17 w Domu Kultury Błonie (ul. Dragonów 2) zostanie zorganizowana premiera nowego spektaklu Teatru Pierwszego Kontaktu pt. "Jak rozlana woda".

Kancelaria prawna – jakimi sprawami się zajmuje?

Kancelaria prawna – jakimi sprawami się zajmuje?

Nieznajomość prawa szkodzi – tak mówi jedna z podstawowych prawniczych zasad. Trudno jednak wymagać od przeciętnego Kowalskiego biegłości we wszystkich przepisach, kruczkach, pozwach, wnioskach czy procedurach sądowych. Kancelaria prawna jest podmiotem zatrudniającym adwokatów lub radców prawnych, którzy służą poradą prawną oraz reprezentują swoich klientów przed sądami, organami administracji, czy w trakcie transakcji biznesowych.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium