Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 maja 2021 r.
12:42

Weekend premier w lubelskich restauracjach. Co zamówisz na tarasie i w ogródku

14 1 A A
Najbardziej dumny jestem z pielmieni. Inspiracją była dla mnie karta gwiazdowej francuskiej restauracji. Farsz składa się z grzybów i kremowej cebulki, w daniu pojawią się orzechy nerkowca i maślany sos – mówi Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 Pi eR
Najbardziej dumny jestem z pielmieni. Inspiracją była dla mnie karta gwiazdowej francuskiej restauracji. Farsz składa się z grzybów i kremowej cebulki, w daniu pojawią się orzechy nerkowca i maślany sos – mówi Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 Pi eR (fot. Maciej Kaczanowski)

To weekend premier w lubelskich restauracjach. Sprawdziliśmy, co ciekawego zamówicie na taras czy do ogródka. Jak smakuje wiosenny Lublin?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zajrzeliśmy do kart z wiosennym menu. Co tu kryć, wyposzczeni szefowie kuchni poszli na całość. Wiosenne menu prezentuje się dobrze. Oto siedem wybranych adresów, jak zawsze nasz wybór jest subiektywny. Jak zwykle też nasze propozycje układamy w porządku alfabetycznym.

2 Pi eR

Chyba najpiękniejszy taras w mieście. Można zerknąć na cztery strony świata a przy tym dobrze zjeść. Co na premierę wiosennej karty wyszykował szef Kuba Piętowski? Zajrzyjmy do popandemicznego menu.

Szef ma talent do łączenia tego co najlepsze w regionalnej kuchni z tym, co modne wśród klientów. Świetnie komponuje przystawki. Na dobry początek sezonu zjecie tatara z lodami musztardowymi, deskę serów zagrodowych z Cycowa z chrupkami marchewkowymi i smalcem z fasoli i jabłek. Ale my szykujemy się na mule w cydrze lubelskim, z cebulą i śmietanka.

Z zup weźmiemy szczawiówkę z grzybami, musztardą Dijon, ziołami i jajkiem. Na drugie najbardziej zaintrygował nas taki zestaw: bekon steak, rosti z wafli krzczonowskich z boczkiem i serem Bursztyn, warzywa sezonowe, chołodziec, sos pieprzowy.

– Najbardziej dumny jestem z pielmieni. Takich, jakie podamy, jeszcze w Lublinie nie jedliście. Inspiracją była dla mnie karta gwiazdowej francuskiej restauracji. Farsz składa się z grzybów i kremowej cebulki, w daniu pojawią się orzechy nerkowca i maślany sos – mówi Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 Pi eR.

Arte del Gusto

W ogródku będzie można zamówić największe przeboje Arte del Gusto. Wśród nich prym wiedzie mały i duży talerz owoców morza podawany na przykład z grillowanymi karczochami.

– W karcie pojawią się raki, tak popularne przed wojną w polskich restauracjach. Osobiście polecam „Saltimbocca alla romana”, jego z najbardziej znanych na całym świecie dań kuchni włoskiej – mówi Agnieszka Przytuła, właścicielka restauracji.

Nazwa dania pochodzi od wł. salta in bocca (dosłownie. „skacze do ust”). Danie przyrządzane jest z rozbitego płata cielęciny (carne di vitello) oraz surowej szynki (prosciutto crudo). Mięso obkłada się płatkami szałwi, zwija w rulon i obsmaża na maśle, podlewając białym winem.

Atrium

W sobotę ogródek otworzyła Iwona Baruk, właścicielka włoskiej restauracji „Atrium”. Jeśli szukacie doskonale ugotowanych i podanych makaronów, to najpewniejszy adres. Co w premierowej karcie? – Krem kukurydziany z ośmiorniczkami. To wstęp do naszej ośmiornicy z grilla. Danie cieszy się takim wzięciem, że ludzie zapisują się do kolejki – mówi Iwona Baruk.

Atrium wprowadza jagnięcinę.

– Będzie comber jagnięcy, podamy także raqu z paccheri – dodaje Iwona baruk.

Paccheri to neapolitański makaron, jego nazwa pochodzi z języka greckiego – πας oznacza wszystko, a χειρ to ręka. Fani wołowiny natrafią w karcie na nowe danie, będą szparagi spod Lublina w kilku odsłonach i włoskie, słodkie desery. 

BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka

Najbardziej znany lubelski hotel, dzięki któremu Lublin nazywany był przed wojną Małym Wiedniem, wprowadził pokoje modern z klimatycznymi oknami dachowymi, przez które leżąc w łóżku można oglądać wschód i zachód słońca nad lubelskim niebem. Oczywiście tradycyjne pokoje i apartamenty w szlachetnym przedwojennym stylu zostały. To połączenie starego z nowym charakteryzuje także kuchnię restauracji BelEtage. Pamiętajmy, że tu przed wojną jadał poeta Józef Czechowicz czy Hanka Ordonówna. W sobotę hotel otworzył zaciszne patio, gdzie zamówicie dania z klimatem.

Tradycja zobowiązuje, dlatego Marcin Nieznaj, szef kuchni starannie dobiera dania do karty.

– Na sobotę przygotowałem łososia marynowanego w cytrusach. Ugotuję zupę krem ze skorzonery z boczniakiem. Szczególnie polecam stek, który podam z musem dyniowym oraz ziemniakami pieczonymi w popiele – wylicza Marcin Nieznaj. My szczególnie cieszymy się ze skorzonery, hołubionej przez staropolskich kuchmistrzów.

Chapter one Piotr Kwiatosz

Restauracja ruszy z ogródkiem po weekendzie.

– Mamy sporo przyjęć zarezerwowanych dużo wcześniej. Co w wiosennej karcie? Szparagi przede wszystkim, bo zaczyna się na nie czas. A ponieważ ten czas jest bardzo krótki, to szparagi pojawią się w kilku odsłonach. Podamy krem szparagowy, będzie osobne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa – opowiada Piotr Kwiatosz, szef kuchni i właściciel restauracji.

Co jeszcze u Piotra? Kwiatosz to wybitny interpretator świeżej, sezonowej kuchni regionalnej. Ma także niezwykły dar do komponowania potraw na talerzu i ozdabiania ich jadalnymi kwiatami.

– Zapraszam także na słynną lubelską sałaciankę, czyli regionalną zupę z sałaty oraz sznycel cielęcy w wiosennej odsłonie – mówi Piotr Kwiatosz. 

Mandragora

Jeśli zatęskniliście za smakiem świeżutkie chałki i na przykład żydowskiego kawioru, to rezerwujcie miejsce w ogródku Mandragory.

Fani porannego śledzia znajdą tam kilka dań, my polecamy śledzia z rodzynkami i migdałami. Fani wołowiny mają w Mandragorze kultowe danie: to Salt Beef, peklowana wołowina o wybitnym smaku. My najbardziej lubimy w Mandragorze wątróbkę na słodko oraz przedobre pierogi ruskie z czosnkiem, prawdopodobnie najlepsze ruskie w Lublinie.

Warto także zamówić mandragorowe słodkości. Od słynnej paschy, przez izraelski deser Malabi po rugelachy. To cynamonowe ciasteczka rogaliki. To tych słodkości obowiązkowo zamówcie herbatę „Nana” z miętą lub kieliszek wina z owoców granatu.

Trybunalska City Pub

Jeden z najlepszych ogródków z widokiem na Wieżę Trynitarską i kogucika na wieży, o którym pisał Józef Czechowicz. Trybunalska to królestwo Jarka Saka, jednego z najbardziej doświadczonych szefów kuchni w Lublinie i regionie. Trybunalska słynie z kurczaka kukurydzianego soubise-vide i gnocchi, golonki na kapuście z grzybami, pysznych curry.

Co szef przygotował na otwarcie?

– Zapraszam na kozi ser z grilla, bardzo smaczne medaliony oraz dla wegetarian faszerowane bataty. Na zwolenników słodkości czeka cała witryna wypieków z naszej piekarni. Dobrą herbatę i kawę też podamy – wylicza Jarek Sak.

Nas szczególnie cieszą medaliony. – Całkiem zapomniane danie z historią, z przyjemnością umieściłem go w karcie – dodaje Jarek Sak.

– Kuchnia staropolska to marzenie ludzi, którzy w drugiej połowie XX wieku ze wsi wyjeżdżali do miast i tam marzyli, że będą w tym mieście jeść tak, jak na wsi w niedzielę i od święta – żartuje prof. Jarosław Dumanowski i dodaje, że jak będzie w Lublinie to na medaliony trybunalskie obowiązkowo wpadnie.

Najbardziej dumny jestem z pielmieni. Inspiracją była dla mnie karta gwiazdowej francuskiej restauracji. Farsz składa się z grzybów i kremowej cebulki, w daniu pojawią się orzechy nerkowca i maślany sos – mówi Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 Pi eR.

Ogródki piwne przy lubelskich restauracjach pełne gości

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Nowatorskie leczenie migotania przedsionków. Lubelscy lekarze pionierami w kraju
Foto/Wideo
galeria
film

Nowatorskie leczenie migotania przedsionków. Lubelscy lekarze pionierami w kraju

Kardiolodzy ze szpitala przy ul. Jaczewskiego przeprowadzili małoinwazyjną ablację techniką PFA. To pierwsze takie zabiegi w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej.

MKS FunFloor Lublin uciekł spod topora podczas meczu z Piotrcovią [zdjęcia]
galeria

MKS FunFloor Lublin uciekł spod topora podczas meczu z Piotrcovią [zdjęcia]

MKS FunFloor Lublin pokonał MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski 30:27 po bardzo zaciętym spotkaniu.

Bulla papieska z XVIII wieku i prawosławna ikona znalezione na Lubelszczyźnie
galeria

Bulla papieska z XVIII wieku i prawosławna ikona znalezione na Lubelszczyźnie

Wojewódzki konserwator zabytków pochwalił się kolejnymi cennymi znaleziskami z terenów naszego województwa . Jedno z nich należało do papieża, a drugie reprezentuje prawosławnych staroobrzędowców.

1,5 promila i parkowanie na przejściu. Wszystko w drodze na komendę

1,5 promila i parkowanie na przejściu. Wszystko w drodze na komendę

Pod komendę policji w Krasnymstawie przyjechał 49-latek, na którego był nałożony dozór policyjny. Zaparkował na wprost komendy. Na przejściu dla pieszych. Nie był trzeźwy.

Skrzydłowy Motoru wraca do gry

Skrzydłowy Motoru wraca do gry

Jacques Ndiaye będzie mógł pojawić się już na boisku podczas czwartkowego meczu Motoru Lublin z Chrobrym Głogów (godz. 18, na Arenie Lublin). Skrzydłowy z Senegalu, z powodu kontuzji pauzował od ponad miesiąca.

Agresja wśród młodzieży. Jak reagować i jak przeciwdziałać?

Agresja wśród młodzieży. Jak reagować i jak przeciwdziałać?

Stop agresji wśród młodzieży – to temat konferencji poświęconej sposobom zapobiegania sytuacjom konfliktowym w środowisku młodych osób. Spotkanie w piątek, 26 kwietnia, o godzinie 9 w siedzibie Urzędu Miasta Lublin przy ul. Spokojnej 2.

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”
28 kwietnia 2024, 18:00

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”

W najbliższą niedzielę na scenie Sali Operowej w lubelskim CSK z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca odbędzie się przedstawienie „Z kapelusza”.

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza
25 kwietnia 2024, 18:00

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza

Gabinety historii naturalnej Lublina to tytuł wystawy nawiązuje do ducha oświeceniowych gabinetów historii naturalnej i osobliwości przyrody. Otwarcie wystawy odbędzie się 25 kwietnia o godzinie 18 w lubelskim Muzeum Józefa Czechowicza.

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji
Patronat Dziennika Wschodniego
26 kwietnia 2024, 9:00

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji

Profilaktyka, choroby metaboliczne, rehabilitacja i zdrowe żywienie - takie tematy poruszą specjaliści podczas międzynarodowej konferencji „Healthy Aging”.

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od czwartku, 25 kwietnia, część ulicy Wallenroda zostanie zamknięta. Wszystko przez rozpoczęcie kolejnego etapu prac remontowych.

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą
pilne

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą

Przy ulicy Sidorskiej w Białej Podlaskiej znaleziono aż 11 niewybuchów. Saperzy zakończyli dziś pracę o godz. 16.30. Ale powrócą tu w piątek. Wówczas ponownie mieszkańcy będą ewakuowani.

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin
galeria

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin

Tegoroczna, 18. już edycja festiwalu Nocy Kultury odbędzie się w nocy z soboty na niedzielę 1 i 2 czerwca. Poznaliśmy program tej imprezy. Będą się na niego składały projekty zgłoszone w otwartym naborze oraz wydarzenia specjalne Warsztatów Kultury.

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Platforma Obywatelska przedstawiła swoich kandydatów do europarlamentu. Wśród nich jest Borys Budka, Dariusz Joński oraz lubelska posłanka, Marta Wcisło.

Bakterie coli w popularnym tatarze

Bakterie coli w popularnym tatarze

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Escherichia coli w partii tatara wołowego łukowskiej firmy

Kawa. Fakty i mity
WIDEO
film

Kawa. Fakty i mity

Wokół kawy narosło wiele mitów. Z pomocą dietetyka Macieja Pokarowskiego postanowiliśmy sprawdzić co z nich jest prawdą, a co nie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium