Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły sponsorowane

1 lutego 2019 r.
9:59

Jak samemu przygotować wędzoną wędlinę?

0 10 A A

Jeszcze do niedawna wszystko, co „sklepowe” wydawało nam się, jako społeczeństwu, lepsze niż „przygotowane w domu”. W czasach ogólnego niedostatku to, co można było kupić, było bardziej pożądane od tego, co byliśmy w stanie przygotować samemu. Dziś sytuacja odwróciła się o 180 stopni. Modę na fast food zastępuje moda na slow food, a przedmioty ręcznie wykonane są o wiele bardziej wartościowe, od tych robionych przez duże fabryki. Tak samo jest z jedzeniem.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wędzenie szynki we własnej wędzarni

Im bardziej kameralnie i manufakturkowo, tym lepiej. Dlatego nikogo już nie dziwi powrót do tradycyjnych metod przygotowywania żywności. Tradycyjnych, ale w nowoczesnym, higienicznym i estetycznym wydaniu. Wśród licznych pomysłów na domową produkcję smakołyków pojawia się opcja własnej, małej wędzarni, w której możemy przeprowadzać wędzenie mięsa, w tym na przykład wędzenie szynki, kiełbasy, ryb, a nawet serów.

Wbrew pozorom nie trzeba wznosić oddzielnego budynku, w którym urządzimy profesjonalną wytwórnię. Na początek wystarczy przygotowanie skromnej konstrukcji pod postacią dużej beczki, w której urządzimy naszą małą, przydomową, małą wędzarnię. Wędzarnia z beczki być może nie jest tak spektakularna jak urocza drewniana chatka obok domostwa, ale jeśli nie chcemy otwierać regularnej, lokalnej produkcji, w pełni powinna odpowiedzieć naszym potrzebom.

Dlaczego warto wędzić samodzielnie?

Oprócz aspektu hobbystycznego, który wzbogaca nasze życie, a także sprawia, że dobrze kodujemy się społecznie, ważny jest także fakt, że samodzielne wędzenie jest ekologiczne, a efekty naszych prac będą na pewno zdrowsze niż te pochodzące z przemysłu spożywczego.

Dlaczego tak się dzieje? Otóż nigdy nie mamy pewności, na ile wędzenie tych sklepowych mięs odbywa się w sposób pożyteczny dla zdrowia. Częstokroć mamy do czynienia nie z wędzeniem w dymie, a z opryskiem chemicznym, który zawiera aromaty podobne do tych dymnych. Kupując więc „gotowe” wędzone wędliny, nie mamy pewności, czy są one zdrowe. Gdy wiemy jak wędzić i w jaki sposób przygotowywać mięso do wędzenia, możemy mieć pewność, że spożywamy zdrowsze pokarmy.

Jak zrobić wędzarnię?

Czy zdecydujemy się na budowę małej, czy dużej wędzarni? Czy zbudujemy oddzielną chatkę, czy będziemy wędzić na otwartej przestrzeni? Czy będziemy wędzić w zimnym, czy w gorącym dymie? To wszystko zależy jedynie od naszego uznania. Zasady samego procesu są do siebie bardzo zbliżone. Jeśli chcemy zabrać się do rzeczy w sposób profesjonalny, musimy wszystko dobrze zaplanować.

Wbrew pozorom szybko może okazać się, że samo stworzenie miejsca do wędzenia jest prostsze, niż nam się wydawało, a samo jego konstruowanie przyniesie mnóstwo satysfakcji. Tu znajdziemy garść bardzo praktycznych porad: od czego zacząć i jak się przymierzyć do tego wspaniałego i ekologicznego hobby: https://www.jula.pl/porady/jak-zrobic-wedzarnie/

Wędzenie krok po kroku

  • Kupno mięsa z pewnego źródła

Nie oszukujmy się. Jeśli już chcemy wędzić samodzielnie, a zatem w sposób ekologiczny i zdrowy, musimy nabyć mięso w pewnym miejscu. Inaczej cały efekt będzie połowiczny. To mięso, pochodzące z masowych produkcji, często jest ostrzyknięte wodą i chemikaliami. Jeśli chcemy mieć porywający efekt na końcu, koniecznie kupmy produkty ze sprawdzonego źródła.

  • Przygotowanie mięsa do wędzenia

Niestety (albo na szczęście), filozofia „slow food” wymaga stonowanych, przemyślanych i długofalowych działań, w pełnym i szerokim zakresie. Nie tak od razu powiesimy mięso w dymie. Prawidłowo przygotowanie, musi odczekać tydzień w solance, a więc w odpowiednim roztworze z wody i soli. I tu też nasza rola nie zamyka się we wrzuceniu mięsa do słonej wody. Codziennie musimy je obracać i sprawiać, by roztwór dotarł wszędzie. Jeśli płaty mięsa są zbyt duże, możemy użyć strzykawki do wprowadzenia substancji głębiej. Możemy też na tym etapie użyć przypraw, choć nie jest to konieczne. Istotne będą też odpowiednie proporcje między solą i wodą, by nasza wędlina była po prostu smaczna.

  • Proces wędzenia

Gdy mamy już przygotowaną (choćby małą i prowizoryczną) wędzarnię wraz ze wszystkimi niezbędnymi akcesoriami, możemy powiesić wybrane mięso, np. szynkę i spokojnie czekać, co jakiś czas kontrolując temperaturę, by była ona zgodna z uniwersalnymi wskazówkami. Jakie akcesoria będą nam potrzebne? Przede wszystkim haki wędzarskie, a jeśli wędzimy szynkę i chcemy utrzymać jej odpowiedni kształt, również siatki do wędzenia. Przed rozpoczęciem bezpośredniego procesu należy cały system rozgrzać. Gdy jesteśmy już pewni, że wszystko działa, możemy przystąpić do odymiania. A jak długo wędzić szynkę? Uśredniony czas, to około pięciu godzin, w tym ta pierwsza służy do osuszenia materiału, a następne cztery do spokojnego wędzenia w temperaturze 55-60 stopni. Jakiego drewna najlepiej użyć? Tego z drzew liściastych i owocowych np. olchy, jabłoni, wiśni, orzecha, gruszy. Zaleca się nie stosowania drzew iglastych.

  • Parzenie mięsa

Po wędzeniu powinien nastąpić proces tzw. „parzenia”. Podobnie jak peklowanie w solance nie jest tak proste i jednoznaczne w kontekście każdego mięsa, tak samo wędzenie i parzenie też odbywa się na różne sposoby i według określonych tabel. Uśredniony czas i metoda dla szynki wygląda następująco: po wędzeniu wrzucamy do wody o temperaturze 100 stopni i przez 10 minut gotujemy we wrzątku. Po tym czasie czekamy aż temperatura wody spadnie do około 80 stopni i w okolicach tego zakresu parzymy szynkę przez kolejne pięćdziesiąt minut. Na tym etapie używamy ulubionych przypraw i wzbogacamy smak naszej produkcji.

  • Odpoczynek

Pozwalamy, by mięso odpoczęło w chłodnych warunkach przez całą noc.

  • Degustacja

Nie wymaga komentarza. Cieszymy się nie tylko smakiem, ale i pewnością, że to co jemy jest zdrowe.

Komentarze 10

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Tadeusz / 4 lutego 2019 o 17:29
+2
Wędzę od lat. Na orzechu też można tylko trzeba wiedzieć jak. Orzech biały albo włoski zmieszane z gruszą. Radzę spróbowac zamiast wypisywać bzdury.
Avatar
Zocha / 2 lutego 2019 o 09:58
+2
Od zawsze wędzony sami swoje mięsko.Nigdy nie kupujemy w sklepie tej trucizny.Może dlatego nasza rodzina żyje średnio po 92 lata.Pozdrawiam.
Avatar
szyna / 1 lutego 2019 o 23:08
+2
Wykonanie własnych wyrobów nie jest trudne. Opanowanie pewnych zasad i dobra organizacja pracy pozwoli nam na szybkie wykonanie konserw mięsnych, kiełbas swojskich, schabu wędzonego, szynki, boczku. Uzyskamy dobre wyroby bez zbędnych chemicznych dodatków oraz z dobrego jakościowo mięsa. ***alejak.pl/wyroby.html
Avatar
wera91 / 18 lipca 2019 o 10:13
0
ja wędziłam ostatnio z ciekawego pomysłu  ***s://***smokehouses.eu/poradnik/jak-wedzic-szynke-zeby-byla-soczysta/
Avatar
zibi123 / 4 lutego 2019 o 05:50
0
najpierw wykonczono rolnikow Teraz sie mowi o zdrowym miesie Chyba tym z ferm Tydzien w solancw to tez kpina A do tego 10 min gotowac po wedzeniu Chlopie skad taka wiedze masz To ma byc wedlina nie trocina
Avatar
Ja / 2 lutego 2019 o 09:46
0
Kobieto chorych świń nikt nie kupuje. Jak już to zakład skupuje z terenów objętych ASF ale zrozum że to jest od zdrowych tuczników
Avatar
Jouk / 1 lutego 2019 o 17:51
0
Wędzona wędlina Kamienny kamień Drzewiaste drzwi
Avatar
Zocha / 2 lutego 2019 o 10:00
-1
Orzechem nie wolno wędzić-nawet pies tego nie ruszy!
Avatar
anna / 1 lutego 2019 o 19:42
-2
Kupiłam niedawno tzw. rzemieślniczą kiełbasę na kiermaszu i była tak twarda i dziwna jakby była ze starego knura. Czy ktoś kontroluje te małe wytwórnie? Niedawno w Panoramie Lubelskiej rolnik mówił, że świnie z afrykańskim pomorem skupuje jedynie firma z okolic Góry Puławskiej. Co sie dzieje w tym kraj?
Avatar
Gość / 1 lutego 2019 o 17:12
-2
Tylko PAJACE wędzą orzechem !!!!
Avatar
wera91 / 18 lipca 2019 o 10:13
0
ja wędziłam ostatnio z ciekawego pomysłu  ***s://***smokehouses.eu/poradnik/jak-wedzic-szynke-zeby-byla-soczysta/
Avatar
Tadeusz / 4 lutego 2019 o 17:29
+2
Wędzę od lat. Na orzechu też można tylko trzeba wiedzieć jak. Orzech biały albo włoski zmieszane z gruszą. Radzę spróbowac zamiast wypisywać bzdury.
Avatar
zibi123 / 4 lutego 2019 o 05:50
0
najpierw wykonczono rolnikow Teraz sie mowi o zdrowym miesie Chyba tym z ferm Tydzien w solancw to tez kpina A do tego 10 min gotowac po wedzeniu Chlopie skad taka wiedze masz To ma byc wedlina nie trocina
Avatar
Zocha / 2 lutego 2019 o 10:00
-1
Orzechem nie wolno wędzić-nawet pies tego nie ruszy!
Avatar
Zocha / 2 lutego 2019 o 09:58
+2
Od zawsze wędzony sami swoje mięsko.Nigdy nie kupujemy w sklepie tej trucizny.Może dlatego nasza rodzina żyje średnio po 92 lata.Pozdrawiam.
Avatar
Ja / 2 lutego 2019 o 09:46
0
Kobieto chorych świń nikt nie kupuje. Jak już to zakład skupuje z terenów objętych ASF ale zrozum że to jest od zdrowych tuczników
Avatar
szyna / 1 lutego 2019 o 23:08
+2
Wykonanie własnych wyrobów nie jest trudne. Opanowanie pewnych zasad i dobra organizacja pracy pozwoli nam na szybkie wykonanie konserw mięsnych, kiełbas swojskich, schabu wędzonego, szynki, boczku. Uzyskamy dobre wyroby bez zbędnych chemicznych dodatków oraz z dobrego jakościowo mięsa. ***alejak.pl/wyroby.html
Avatar
anna / 1 lutego 2019 o 19:42
-2
Kupiłam niedawno tzw. rzemieślniczą kiełbasę na kiermaszu i była tak twarda i dziwna jakby była ze starego knura. Czy ktoś kontroluje te małe wytwórnie? Niedawno w Panoramie Lubelskiej rolnik mówił, że świnie z afrykańskim pomorem skupuje jedynie firma z okolic Góry Puławskiej. Co sie dzieje w tym kraj?
Avatar
Jouk / 1 lutego 2019 o 17:51
0
Wędzona wędlina Kamienny kamień Drzewiaste drzwi
Avatar
Gość / 1 lutego 2019 o 17:12
-2
Tylko PAJACE wędzą orzechem !!!!
Zobacz wszystkie komentarze 10

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Fonie Lublina: Moniuszko i Fryderyk Chopin
24 sierpnia 2019, 18:00

Fonie Lublina: Moniuszko i Fryderyk Chopin 0 0

Kolejny koncert w ramach Festiwalu Fonie Lublina odbędzie się 24 sierpnia o godz. 18 w Trybunale Koronnym. Tym razem Grzegorz Biegas, Ewa Biegas i Agnieszka Schulz-Brzyska zaprezentują dzieła Moniuszki i Chopina.

Lubelskie: Koalicja Obywatelska przedstawiła pełne listy wyborcze

Lubelskie: Koalicja Obywatelska przedstawiła pełne listy wyborcze 0 0

Znamy pełne listy Koalicji Obywatelskiej w wyborach do Sejmu. W woj. lubelskim na "jedynkach" znaleźli się Joanna Mucha i Riad Haidar

Śmierć w izbie wytrzeźwień w Lublinie. Interweniuje Helsińska Fundacja Praw Człowieka

Śmierć w izbie wytrzeźwień w Lublinie. Interweniuje Helsińska Fundacja Praw Człowieka 13 2

Helsińska Fundacja Praw Człowieka interweniuje w sprawie 36-latka, który zmarł w lubelskiej izbie wytrzeźwień. Dokładne okoliczności jego śmierci wyjaśnia prokuratura. Rodzina zmarłego podejrzewa, że mógł on zostać pobity

Wojcieszków: Biblioteka zachęca do... rehabilitacji

Wojcieszków: Biblioteka zachęca do... rehabilitacji 0 0

Biblioteka w Wojcieszkowie (powiat łukowski) realizuje nietypowy projekt. Będzie to połączenie kultury i... rehabilitacji.

Konkurs na dyrektora MOSiR Puławy zaskarżony

Konkurs na dyrektora MOSiR Puławy zaskarżony 0 7

Jeden z odrzuconych kandydatów startujących w konkursie na dyrektora Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Puławach nie zgadza się z decyzją komisji. Zaskarżył ją do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Lublinie. – Jeśli wygram to będzie kompromitacja puławskich władz – mówi.

Centralny Plac Zabaw (23-29 sierpnia): Tadeusz Kulas, ZINiONI i Nowe Szaty Króla
23 sierpnia 2019, 0:00

Centralny Plac Zabaw (23-29 sierpnia): Tadeusz Kulas, ZINiONI i Nowe Szaty Króla 0 0

Przedostatni weekend sierpnia na Centralnym Placu Zabaw (plac przed Centrum Kultury) będzie obfitował w artystyczne występy. Na scenie pojawią się m.in. Tadeusz Kulas i grupa ZINiONI.

Biała Podlaska: Kierowca hyundaia wyjechał wprost pod audi
galeria

Biała Podlaska: Kierowca hyundaia wyjechał wprost pod audi 0 0

Do wypadku doszło w sobotę na skrzyżowaniu ulicy Kruczej i Długosza w Białej Podlaskiej.

Słoneczny i upalny poniedziałek. Wkrótce pogoda może się zmienić
ostrzeżenie IMGW

Słoneczny i upalny poniedziałek. Wkrótce pogoda może się zmienić 3 0

Gorący poniedziałek może się zakończyć burzami z gradem w woj. lubelskim. Meteorolodzy ostrzegają.

Ostatnie pokazy w Kinie Perła: "Dogman", "Młynarski" i "Green Book"
23 sierpnia 2019, 21:00

Ostatnie pokazy w Kinie Perła: "Dogman", "Młynarski" i "Green Book" 0 0

Dobiega końca tegoroczna edycja plenerowego Kina Perła (ul. Bernardyńska 15). Przez trzy letnie miesiące mieszkańcy Lublina mogli oglądać pod chmurką starannie wyselekcjonowane filmy z całego świata. Na koniec organizatorzy proponują filmowe perełki, zobaczymy m.in. tegorocznego zdobywcę Oscara - "Green Book".

Na dożynkach w Żyrzynie stoły uginały się od specjałów [zdjęcia]
galeria

Na dożynkach w Żyrzynie stoły uginały się od specjałów [zdjęcia] 8 0

Setki mieszkańców gminy Żyrzyn niedzielne popołudnie spędziło na degustacji tradycyjnych dań oraz zabawie przy ludowych utworach w wykonaniu regionalnych zespołów. W konkursach na najładniejsze wieńce wygrały "Zagrody Razem" oraz "Niezapominajka" z Borysowa. Wieczorem zagrała "Loka".

Tragiczny pożar w Woli Uhruskiej. Zginęła 83-letnia kobieta

Tragiczny pożar w Woli Uhruskiej. Zginęła 83-letnia kobieta 0 0

Zwarcie instalacji elektrycznej było przyczyną pożaru budynku gospodarczego. 83-latka mieszkała w nim na czas remontu domu.

Lublin: Ul. Grygowej otwarta po kilkumiesięcznym przestoju. Kluczowa była ekspertyza
galeria

Lublin: Ul. Grygowej otwarta po kilkumiesięcznym przestoju. Kluczowa była ekspertyza 26 45

W poniedziałek, po kilkumiesięcznym przestoju, otwarta została przebudowana ul. Grygowej wraz z nowymi wiaduktami nad torami kolejowymi. W przyszłym miesiącu zacznie tędy kursować także komunikacja miejska

Azoty Puławy bez szans w meczu z wicemistrzem Polski

Azoty Puławy bez szans w meczu z wicemistrzem Polski 0 0

W weekend przeciwnikiem Azotów Puławy była Orlen-Wisła Płock. Kontrolne spotkanie na wyjeździe zakończyło się wysoką porażką puławian 22:35. Warto przypomnieć, że pierwszym rywalem Azotów w nowym sezonie będą właśnie wicemistrzowie Polski

Szalona ucieczka ulicami Nałęczowa. Uszkodził przypadkowy samochód i radiowóz

Szalona ucieczka ulicami Nałęczowa. Uszkodził przypadkowy samochód i radiowóz 16 8

25-latek w renault podjął ucieczkę przed policyjną kontrolą. Uszkadzając po drodze przypadkowy samochód, a następnie radiowóz, ostatecznie próbował uciekać pieszo. Został zatrzymany przez policjantów.

Policjanci ścigali 15-latka na motocyklu. Nie zatrzymał się do kontroli

Policjanci ścigali 15-latka na motocyklu. Nie zatrzymał się do kontroli 0 4

15-latek nie zatrzymał się do kontroli drogowej i zaczął uciekać przed policjantami.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.