Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły sponsorowane

1 lutego 2019 r.
9:59

Jak samemu przygotować wędzoną wędlinę?

Jeszcze do niedawna wszystko, co „sklepowe” wydawało nam się, jako społeczeństwu, lepsze niż „przygotowane w domu”. W czasach ogólnego niedostatku to, co można było kupić, było bardziej pożądane od tego, co byliśmy w stanie przygotować samemu. Dziś sytuacja odwróciła się o 180 stopni. Modę na fast food zastępuje moda na slow food, a przedmioty ręcznie wykonane są o wiele bardziej wartościowe, od tych robionych przez duże fabryki. Tak samo jest z jedzeniem.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wędzenie szynki we własnej wędzarni

Im bardziej kameralnie i manufakturkowo, tym lepiej. Dlatego nikogo już nie dziwi powrót do tradycyjnych metod przygotowywania żywności. Tradycyjnych, ale w nowoczesnym, higienicznym i estetycznym wydaniu. Wśród licznych pomysłów na domową produkcję smakołyków pojawia się opcja własnej, małej wędzarni, w której możemy przeprowadzać wędzenie mięsa, w tym na przykład wędzenie szynki, kiełbasy, ryb, a nawet serów.

Wbrew pozorom nie trzeba wznosić oddzielnego budynku, w którym urządzimy profesjonalną wytwórnię. Na początek wystarczy przygotowanie skromnej konstrukcji pod postacią dużej beczki, w której urządzimy naszą małą, przydomową, małą wędzarnię. Wędzarnia z beczki być może nie jest tak spektakularna jak urocza drewniana chatka obok domostwa, ale jeśli nie chcemy otwierać regularnej, lokalnej produkcji, w pełni powinna odpowiedzieć naszym potrzebom.

Dlaczego warto wędzić samodzielnie?

Oprócz aspektu hobbystycznego, który wzbogaca nasze życie, a także sprawia, że dobrze kodujemy się społecznie, ważny jest także fakt, że samodzielne wędzenie jest ekologiczne, a efekty naszych prac będą na pewno zdrowsze niż te pochodzące z przemysłu spożywczego.

Dlaczego tak się dzieje? Otóż nigdy nie mamy pewności, na ile wędzenie tych sklepowych mięs odbywa się w sposób pożyteczny dla zdrowia. Częstokroć mamy do czynienia nie z wędzeniem w dymie, a z opryskiem chemicznym, który zawiera aromaty podobne do tych dymnych. Kupując więc „gotowe” wędzone wędliny, nie mamy pewności, czy są one zdrowe. Gdy wiemy jak wędzić i w jaki sposób przygotowywać mięso do wędzenia, możemy mieć pewność, że spożywamy zdrowsze pokarmy.

Jak zrobić wędzarnię?

Czy zdecydujemy się na budowę małej, czy dużej wędzarni? Czy zbudujemy oddzielną chatkę, czy będziemy wędzić na otwartej przestrzeni? Czy będziemy wędzić w zimnym, czy w gorącym dymie? To wszystko zależy jedynie od naszego uznania. Zasady samego procesu są do siebie bardzo zbliżone. Jeśli chcemy zabrać się do rzeczy w sposób profesjonalny, musimy wszystko dobrze zaplanować.

Wbrew pozorom szybko może okazać się, że samo stworzenie miejsca do wędzenia jest prostsze, niż nam się wydawało, a samo jego konstruowanie przyniesie mnóstwo satysfakcji. Tu znajdziemy garść bardzo praktycznych porad: od czego zacząć i jak się przymierzyć do tego wspaniałego i ekologicznego hobby: https://www.jula.pl/porady/jak-zrobic-wedzarnie/

Wędzenie krok po kroku

  • Kupno mięsa z pewnego źródła

Nie oszukujmy się. Jeśli już chcemy wędzić samodzielnie, a zatem w sposób ekologiczny i zdrowy, musimy nabyć mięso w pewnym miejscu. Inaczej cały efekt będzie połowiczny. To mięso, pochodzące z masowych produkcji, często jest ostrzyknięte wodą i chemikaliami. Jeśli chcemy mieć porywający efekt na końcu, koniecznie kupmy produkty ze sprawdzonego źródła.

  • Przygotowanie mięsa do wędzenia

Niestety (albo na szczęście), filozofia „slow food” wymaga stonowanych, przemyślanych i długofalowych działań, w pełnym i szerokim zakresie. Nie tak od razu powiesimy mięso w dymie. Prawidłowo przygotowanie, musi odczekać tydzień w solance, a więc w odpowiednim roztworze z wody i soli. I tu też nasza rola nie zamyka się we wrzuceniu mięsa do słonej wody. Codziennie musimy je obracać i sprawiać, by roztwór dotarł wszędzie. Jeśli płaty mięsa są zbyt duże, możemy użyć strzykawki do wprowadzenia substancji głębiej. Możemy też na tym etapie użyć przypraw, choć nie jest to konieczne. Istotne będą też odpowiednie proporcje między solą i wodą, by nasza wędlina była po prostu smaczna.

  • Proces wędzenia

Gdy mamy już przygotowaną (choćby małą i prowizoryczną) wędzarnię wraz ze wszystkimi niezbędnymi akcesoriami, możemy powiesić wybrane mięso, np. szynkę i spokojnie czekać, co jakiś czas kontrolując temperaturę, by była ona zgodna z uniwersalnymi wskazówkami. Jakie akcesoria będą nam potrzebne? Przede wszystkim haki wędzarskie, a jeśli wędzimy szynkę i chcemy utrzymać jej odpowiedni kształt, również siatki do wędzenia. Przed rozpoczęciem bezpośredniego procesu należy cały system rozgrzać. Gdy jesteśmy już pewni, że wszystko działa, możemy przystąpić do odymiania. A jak długo wędzić szynkę? Uśredniony czas, to około pięciu godzin, w tym ta pierwsza służy do osuszenia materiału, a następne cztery do spokojnego wędzenia w temperaturze 55-60 stopni. Jakiego drewna najlepiej użyć? Tego z drzew liściastych i owocowych np. olchy, jabłoni, wiśni, orzecha, gruszy. Zaleca się nie stosowania drzew iglastych.

  • Parzenie mięsa

Po wędzeniu powinien nastąpić proces tzw. „parzenia”. Podobnie jak peklowanie w solance nie jest tak proste i jednoznaczne w kontekście każdego mięsa, tak samo wędzenie i parzenie też odbywa się na różne sposoby i według określonych tabel. Uśredniony czas i metoda dla szynki wygląda następująco: po wędzeniu wrzucamy do wody o temperaturze 100 stopni i przez 10 minut gotujemy we wrzątku. Po tym czasie czekamy aż temperatura wody spadnie do około 80 stopni i w okolicach tego zakresu parzymy szynkę przez kolejne pięćdziesiąt minut. Na tym etapie używamy ulubionych przypraw i wzbogacamy smak naszej produkcji.

  • Odpoczynek

Pozwalamy, by mięso odpoczęło w chłodnych warunkach przez całą noc.

  • Degustacja

Nie wymaga komentarza. Cieszymy się nie tylko smakiem, ale i pewnością, że to co jemy jest zdrowe.

Pozostałe informacje

Nie każdy ma pełną lodówkę. Jadłodzielnia w Lublinie daje posiłek i nadzieję
galeria

Nie każdy ma pełną lodówkę. Jadłodzielnia w Lublinie daje posiłek i nadzieję

Ponad 30 tysięcy osób w naszym województwie zmaga się z niedożywieniem, podczas gdy tony warzyw i owoców marnują się na polach. W odpowiedzi na ten problem lubelski oddział PCK otworzył jadłodzielnię – miejsce, gdzie każdy może zostawić nadmiar jedzenia lub z niego skorzystać.

Jolanta Mazurkiewicz (z lewej) i Aleksandra Mazurkiewicz - właścicielki rodzinnego gospodarstwa ze Starej Wsi tuż za miastem Końskowola w powiecie puławskim. Produkty ich Manufaktury Różanej to jeden z kulinarnych hitów Lubelszczyzny
Złota Setka

Różany sukces rodzinnej manufaktury z Końskowoli

Manufaktura Różana to gospodarstwo, które słynie z ręcznie wykonywanych, tradycyjnych przetworów z dzikiej róży i pigwowca. Wielokrotnie nagradzane stały się jednym z eksportowych produktów Lubelszczyzny. Za ich sukcesem stoi miłość do róż, praca i poświęcenie.

Elektryki

Cała pula 12 elektryków już dotarła do miasta. W planach centrum przesiadkowe

Już pełna pula, a więc 12 autobusów elektrycznych zakupionych przez miejskiego przewoźnika, jeździ po ulicach Białej Podlaskiej. Ale to nie koniec inwestycji w transport.

Prof. dr hab. inż. Marek Opielak promuje studentów pierwszego roku w WSEI

WSEI świętuje 25-lecie i rekordową liczbę studentów

Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie obchodzi 25-lecie powstania. Uczelnia, która zaczynała od 368 studentów, dziś kształci niemal 12 tysięcy osób z 99 krajów i jest drugą co do wielkości w Lublinie.

Lublin lubi zwierzaki. W tych miejscach zjesz, poczytasz czy zrobisz zakupy w towarzystwie pupila

Lublin lubi zwierzaki. W tych miejscach zjesz, poczytasz czy zrobisz zakupy w towarzystwie pupila

Lublin zaprasza firmy i instytucje do udziału w kolejnej edycji akcji „Miejsce przyjazne zwierzętom”. Dzięki niej mieszkańcy mogą załatwiać codzienne sprawy w towarzystwie swoich pupili, bez konieczności zostawiania ich w domu.

Kiedy sypać mączkę bazaltową? Klucz do żyznej gleby i zdrowych roślin

Kiedy sypać mączkę bazaltową? Klucz do żyznej gleby i zdrowych roślin

Większość ogrodników stosuje mączkę bazaltową intuicyjnie, często w przypadkowych momentach sezonu. Tymczasem właściwy czas aplikacji tego naturalnego nawozu może zadecydować o różnicy między przeciętnym a spektakularnym efektem. Mączka bazaltowa działa powoli i systematycznie, dlatego jej skuteczność zależy głównie od momentu wprowadzenia do gleby. Poznanie optymalnych terminów stosowania pozwoli Ci maksymalnie wykorzystać potencjał tego wulkanicznego skarbu natury.

Projektowanie elewacji – jak nadać budynkowi charakter i nowoczesny wygląd?

Projektowanie elewacji – jak nadać budynkowi charakter i nowoczesny wygląd?

Atrakcyjna elewacja może zwiększyć wartość nieruchomości nawet o 15%. Jednocześnie błędy popełnione na etapie projektowania fasady generują koszty naprawcze sięgające często dziesiątek tysięcy złotych. Elewacja stanowi wizytówkę budynku, łącząc funkcje estetyczne z praktycznymi aspektami ochrony konstrukcji przed warunkami atmosferycznymi. Przemyślane projektowanie fasady wpływa również na energooszczędność i komfort użytkowania całego domu.

Święta w firmie - jak budować relacje przez prezenty? O trendach 2025 mówi ekspert GiftDesign.pl

Święta w firmie - jak budować relacje przez prezenty? O trendach 2025 mówi ekspert GiftDesign.pl

Okres świąteczny w każdej organizacji to wyjątkowy czas, który sprzyja zacieśnianiu więzi i podsumowaniom całorocznej pracy. Wręczanie upominków stało się nieodłącznym elementem tej tradycji, jednak dziś to znacznie więcej niż tylko miły gest. Starannie dobrany prezent jest potężnym narzędziem budowania relacji oraz motywowania zespołu, a nadchodzące trendy na 2025 rok wyraźnie to podkreślają.

Właściciel psów, które zagryzły człowieka zatrzymany. Ataków na ludzi było więcej
na sygnale

Właściciel psów, które zagryzły człowieka zatrzymany. Ataków na ludzi było więcej

Na polecenie szefa wydziału śledczego Prokuratury Okręgowej w Zielonej Górze, właściciel psów został zatrzymany. 53-latek to były policjant, właściciel miejscowej strzelnicy. Jego psy, jak poinformowała rzecznik prokuratury, w przeszłości atakowały już ludzi.

Fundusze Europejskie wsparciem dla instytucji rynku pracy

Fundusze Europejskie wsparciem dla instytucji rynku pracy

Wojewódzki Urząd Pracy w Lublinie zachęca do skorzystania z oferty w ramach programu „Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027”. Nabór konkurencyjny 9.3 Wsparcie instytucji rynku pracy (typ projektu 1) z alokacją na ponad 29 mln zł. Wnioskodawcy mogą aplikować o dofinansowanie projektów na podnoszenie kwalifikacji, kompetencji pracowników PSZ i innych instytucji rynku pracy, wynikających z potrzeb regionalnego/lokalnego rynku pracy.

Łukasz Reszka (z lewej) został dzisiaj nowym starostą łęczyńskim, a Mariusz Fijałkowski (na zdj.) zajął miejsce Teodora Kosiarskiego przejmując funkcję przewodniczącego rady powiatu
Łęczna

PiS bierze powiat łęczyński. Wybrali nowego starostę i przewodniczącego rady

Koalicja Obywatelska i Trzecia Droga tracą powiat łęczyński. Na sporze koalicjantów zyskało Prawo i Sprawiedliwość. Podczas czwartkowej sesji na nowego starostę wybrano Łukasza Reszkę. Nowym przewodniczącym rady powiatu - Mariusz Fijałkowski.

Podczas obchodów prezydent Banaszek przyznał nagrody finansowe: 3700 zł dla nauczycieli oraz od 2000 do 5000 zł dla dyrektorów
galeria

Prezydent docenił nauczycieli. Podziękowania, wzruszenia i nagrody

W środę (15 października) w Szkole Podstawowej nr 6 w Chełmie odbyły się miejskie obchody Dnia Edukacji Narodowej. Wyróżniono kilkudziesięciu nauczycieli i dyrektorów – za pasję, poświęcenie i serce oddane uczniom.

Ulica Akademicka ma być odnowiona na kilkusetmetrowym odcinku kilkusetmetrowym od ronda, gdzie kończy kostka granitowa, aż do ulicy Zamkowej

Kierowcy, uważajcie na drogowców. Trwa remont ulicy na Starym Mieście

Tak jak zapowiadano we wrześniu, w październiku ruszył remont ulicy Akademickiej na Starym Mieście w Zamościu. Nie jest ona zamknięta dla ruchu, ale zmotoryzowani muszą uważać i zachować ostrożność.

Piotr Całabecki, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego

Samorządowcy zrzeszeni w Komitecie Regionów żądają decentralizacji polityki spójności

„Nie chodzi o to, że nie mamy zaufania do rządów w swoich krajach, ale o spójność. Wszystkie regiony europejskie jednoznacznie żądają decentralizacji polityki spójności” - powiedział w rozmowie z PAP marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.

Nielegalny towar został skonfiskowany

Nie będzie wapowania. Celnicy przejęli nielegalne liquidy

Przeszukali setki pudeł i znaleźli w nich mnóstwo opakowań liquidów do e-papierosów. Takiego odkrycia w transporcie, który miał pojechać na Ukrainę, dokonali ostatnio celnicy z przejścia w Zosinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium