Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Biznes

26 lipca 2019 r.
9:16

Bistro Pazłotko, czyli nowe miejsce w centrum Lublina. "Chcemy skracać dystans i tworzyć relacje"

Autor: Zdjęcie autora ask
321 10 A A
Dawid Furmanek i Aleksanda Bogdanowicz-Furmanek, właściciele Bistro Pazłotko
Dawid Furmanek i Aleksanda Bogdanowicz-Furmanek, właściciele Bistro Pazłotko (fot. Maciej Kaczanowski)

Ostatnie wielkie przygotowania przed dzisiejszym otwarciem trwały wczoraj w Bistro Pazłotko przy ul. Ewangelickiej. Ma to być miejsce wyjątkowe – i ze względu na kuchnię i podejście do gości.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Początki były trudne. Restauracja miało początkowo działać przy ulicy Złotej. – Wtedy padł pomysł na nazwę łączący nazwę ulicy, z czymś lekkim, sympatycznym i niespodziewanym. Bo tak jest z pazłotkiem. Rozwijasz je i nie wiesz, jaką czekoladkę znajdziesz w jego środku – śmieją się Dawid Furmanek i Aleksanda Bogdanowicz-Furmanek, właściciele nowego kulinarnego miejsca.

– Pazłotko zrodziło się z pasji. Tworzę bloga kulinarnego, organizuję warsztaty kulinarne, gotuję. Długo walczyłem jednak z myślą, żeby lokalu nie zakładać, bo to jeden z trudniejszych biznesów, jakie człowiek wymyślił – przyznaje Furmanek. – To bardzo trudna praca, ale i dająca dużo satysfakcji. Coś się dzieje. Poznaje się nowych ludzi. To możliwość do nieograniczonego bycia kreatywnym i na sali, i w kuchni.

Była też chęć robienia czegoś, czego na rynku brakuje.

– Chcemy słuchać gości. Liczymy na to, że będą z nami rozmawiać mówiąc wprost, co im pasuje, a co nie – podkreślają właściciele. – W każdej chwili możemy coś z karty wyrzucić. Będziemy też czekać na pomysły, co warto do niej dodać. Słuchać będziemy gości i pracowników, a nie kierowników, dostawców, czy menadżerów. Informacja od nich będą bezcenne, a te najbardziej krytyczne są zwykle najbardziej wartościowe. Dzięki nim można się zmieniać się i poprawiać.

Ma nie być też anonimowo. Jeśli będzie to możliwe dania do stolika podawać będą kucharze.

– Chcemy skracać dystans i tworzyć relacje. Chcemy żeby ludzie się poznawali – podkreśla Dawid Furmanek. – Żeby przychodzili nie tylko dla jedzenia i dobrych napoi, ale dla atmosfery. Żeby wstępowali nawet tylko na bezpłatną wodę. Tak po prostu, żeby się przywitać i porozmawiać. Dla mnie to będzie wyróżnienie.

Ważna będzie też kuchnia. Będą przystawki, dania główne i desery. Pierwsze nazywane będą „Hej, Złotko!”, a wśród nich pojawi się m.in. omlet francuski.

– Nie będzie problemu, żeby danie serwowane zwykle na śniadanie zjeść późnym wieczorem. Zresztą jak klient będzie miał ochotę na jajecznicę, której nie ma w karcie to też mu ją chętnie przygotujemy. Bo ludzie są najważniejsi – podkreśla właściciel.

Wśród dań głównych, czyli „Noooo, Złotko!” zjeść będzie można m.in. zupę piwną na lokalnym piwie z prażoną kaszą gryczaną i lokalnym chlebem oraz wołowinę po burgundzku z grzybami, piklowaną czerwoną cebulą i bobem na palonym maśle z podpłomykiem.

– To produkt, którego robić nauczyła mnie ciocia. Nazywam go roztoczańskim podpłomykiem sodowym, ale na Lubelszczyźnie funkcjonuje pod różnymi nazwami. To coś pięknego i stanowiącego wspaniałą alternatywę dla mącznej pizzy – zachęca Furmanek. – Chcę w menu nawiązywać do naszego regionu i do jego historii. Dlatego będę przemycać kaszę. Będzie pieróg biłgorajski smażony na maśle. Będzie humus z falafelem podawany z marynowanymi burakami.

A na koniec desery, czyli „Pa, Złotko!”, a wśród nich Kręgłe Basi (teściowej właściciela) i Sernik Uli (jego bratowej) z sosem owocowym i… niespodzianką.

– Stawiamy na to, co kojarzy nam się z domem. Zależy mi też żeby pojawił się jakiś zaskakujący element i bawiący zarówno kucharzy, jak i gości – mówi właściciel.

Od poniedziałku do czwartku Pazłotko będzie otwarte w godz. 9-21. W weekend – do ostatniego gościa.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Pasażer nic nie przegapi, a PKP wyda 65 mln

Pasażer nic nie przegapi, a PKP wyda 65 mln

Pojawią się na peronach i w przejściach podziemnych. Ma ich być 290. Tyle nowych wyświetlaczy zamontują na kolejnych stacjach między Otwockiem a Lublinem Głównym. Będą też głośniki i kamery monitoringu. To będzie dużo kosztowało.

Pijani kierowcy zatrzymani

Pijani kierowcy zatrzymani

Policjanci z Włodawy zatrzymali wczoraj dwóch kierowców. Obaj jechali „na podwójnym gazie”.

Ze wsi do miasta ścieżką rowerową. Sejmik rozpatrzył petycję mieszkańców

Ze wsi do miasta ścieżką rowerową. Sejmik rozpatrzył petycję mieszkańców

Dzięki ścieżce rowerowej ma być bezpieczniej - przekonują marszałka w petycji mieszkańcy kilku podbialskich miejscowości. Na razie, radni sejmiku dali zielone światło na to, by przy trasie 811 wybudować ścieżkę rowerową.

Nowe rezerwaty przyrody w Lubelskiem. Będzie ich jeszcze więcej

Nowe rezerwaty przyrody w Lubelskiem. Będzie ich jeszcze więcej

Od środy w Polsce będą 53 nowe rezerwaty przyrody, spośród nich 3 powstaną w Lubelskiem, w trzech różnych powiatach. To odsłona akcji „100 rezerwatów na 100-lecie Lasów Państwowych”.

Kamil Podlecki ma 41 lat. List gończy wystawiono za nim m.in. za udział w zorganizowanej grupie przestępczej

Tego człowieka szuka policja. To groźny przestępca

Ma na koncie wymuszenia i oszustwa związane z prostytucją. Jest poszukiwany listem gończym za udział w zorganizowanej grupie przestępczej. Lubelska policja będzie wdzięczna za każdą informację o miejscu pobytu 41-letniego Kamila Podleckiego.

42-latek został zatrzymany i tymczasowo aresztowany

Matka go urodziła i wychowała, a syn był dla niej okrutny

Miał zakaz zbliżania się do matki, ale nic sobie z tego nie robił. Od lat znęcał się nad kobietą. Już nie będzie. 42-latek został zatrzymany i tymczasowo aresztowany. grozi mu długa odsiadka.

To już 24. edycja akcji przeprowadzana w Świdniku

Świąteczna zbiórka dla rodaków. „Każdy drobny gest ma znaczenie”

Świdnik po raz kolejny organizuje świąteczną akcję dla potrzebujących polskich rodzin. Tym razem z Ukrainy. Zbiórka potrwa do 12 grudnia.

Mariusz Paszko (pierwszy z lewej) z pozostałymi laureatami i organizatorami konkursu „Hospital AI Challenge”.

AI pomoże w leczeniu nowotworów krwi? Taki pomysł zrodził się w Zamościu

Ten projekt to na razie tylko teoria. Ale gdyby udało się go wdrożyć, praca lekarzy byłaby łatwiejsza, przebiegała sprawniej, a leczenie można byłoby podjąć szybciej. Zamojski Szpital Niepubliczny otrzymał nagrodę za koncepcję wykorzystania sztucznej inteligencji w terapii hematologicznej.

Groził podpaleniem domu i samochodu. Trafił do aresztu

Groził podpaleniem domu i samochodu. Trafił do aresztu

43-letni mieszkaniec powiatu ryckiego aresztowany za groźby podpalenia domu i samochodu swojej partnerki. Mężczyzna od miesięcy stosował przemoc psychiczną i fizyczną wobec kobiety.

Bogdanka LUK Lublin dzisiaj spróbuje rozpocząć nową serię zwycięstw przed własną publicznością

Bogdanka LUK Lublin kontynuuje rywalizację w Challenge Cup

Dzisiaj o godz. 20.30 Bogdanka LUK zagra pierwszy mecz w ramach 1/8 finału CEV Volleyball Challenge Cup. Rywalem drużyny z Lublina tym razem będzie francuski Tourcoing-Lille Metropole. Spotkanie w hali Globus rozpocznie się o godz. 20.30, a transmisję zapowiada stacja Polsat Sport 2.

To nie jest konserwa dla alergików. Ma składnik, który może zaszkodzić

To nie jest konserwa dla alergików. Ma składnik, który może zaszkodzić

Producent obiecał, że wszystkie puszki z tej partii wycofa, a konsumentów poinformuje o skłądniku, który wykryto w konserwie. Własne ostrzeżenie w tej sprawie wydał również Główny Inspektorat Sanitarny.

Płonie hala magazynowa ze słomą. Akcja gaśnicza trwa
ZDJĘCIA
galeria

Płonie hala magazynowa ze słomą. Akcja gaśnicza trwa

Do pożaru doszło przed południem w hali magazynowej w Kolonii Jelnica. Na miejscu nadal działa 6 zastępów straży pożarnej.

Batabe Zempare dobrze zaprezentowała się w FIBA EuroCup

Polski Cukier AZS UMCS zakończył grę w EuroCup na fazie grupowej. Wynik na miarę możliwości?

Polski Cukier AZS UMCS Lublin chociaż pokonał Panathinaikos Ateny to i tak odpadł z międzynarodowej rywalizacji. Co zapamiętamy z europejskich bojów akademiczek?

Uczniowie z ZS im. Adama Naruszewicza w stadninie

Rodzice przestraszyli się granicy i uchodźców. Nie puszczają dzieci do szkoły w Janowie Podlaskim

Jeszcze do niedawna ten kierunek był oblegany przez młodzież z całej Polski. Teraz problemem jest znaleźć tylu chętnych, by w ogóle uruchomić klasę w technikum hodowli koni w Janowie Podlaskim. Rodzice przestraszyli się granicy i uchodźców.

Kacper Gieryk zawieszony za naruszenie przepisów antydopingowych

Kacper Gieryk zawieszony za naruszenie przepisów antydopingowych

Kacper Gieryk został zawieszony za naruszenie przepisów antydopingowych. Kolarz Lubelskie Perła Polski Cycling Team został złapany na dopingu podczas mistrzostw świata.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium