Będzie można skosztować potraw z ryb słodkowodnych przygotowanych przez restauracje, gospodarstwa rybackie czy Koła Gospodyń Wiejskich. W niedzielę Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich k. Lublina odbędą się 16. Ogólnopolskie Dożynki Rybackie.
W tym roku to kobiety zdominowały dożynki. Najliczniej wystawiają się właśnie Koła Gospodyń. Wśród 11 kół odnajdziemy między innymi Grupę Teatralną Ogniwo Samoklęski i gospodynie z Rososzy, Osówki czy Kawki. Kobiety przygotowują nie tylko dania z ryb, ale też ciasta. W dożynkach bierze udział również Zespół Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli, a także 9 gospodarstw rybackich oraz 7 restauracji z Lublina, Siedlec, Bogucina i Kocka.
Najwięcej będzie, jak zwykle, dań z karpia. Na stołach znajdą się również szczupaki, pstrągi czy jesiotry.
Dania będą oceniać m.in. wicemarszałek województwa lubelskiego Zbigniew Wojciechowski, wójt gminy Niemce Krzysztof Urbaś, wiceprezes Polskiego Karpia Jakub Jarosz czy medalista Mistrzostw Świata i Europy w boksie Grzegorz Skrzecz.
– Ryby są bardzo ważną częścią polskiej kuchni. Należy promować ich jedzenie. Ryby słodkowodne są bardzo zdrowe, zawierają kwasy omega 3. My – Polacy jemy bardzo mało ryb. Przeciętnie 13 kg ryb rocznie. Nasi sąsiedzi Czesi 30, a Niemcy 33. Nie wspominając już o np. Finach, którzy zjadają 50 kg ryb rocznie – mówi organizator wydarzenia Kazimierz Gajek.
Podczas dożynek odbędzie się zbiórka na rzecz wsparcia Fundacji "Żyć z autyzmem" w Lublinie. Podczas ostatniej edycji do puszek udało się zebrać ok. 7 tys. złotych.
W ubiegłym roku w kategorii gospodarstwa rybackie pierwsze miejsce zajęło Gospodarstwo Rybackie Bełżec za pierogi z karpia. W kategorii koła gospodyń wiejskich i szkoły zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczance, które podbiło podniebienia jury różą z karpiami, a wśród restauracji Zaścianek Polski z Siedlec, który przygotował budyń z pstrąga.
Dożynki w Dworze Anna rozpoczną się o godz. 12.