Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Recenzje książek

27 marca 2013 r.
11:41
Edytuj ten wpis

Agnieszka Lisak, "Życie towarzyskie w XIX wieku”

0 0 A A
Agnieszka Lisak, "Życie towarzyskie w XIX wieku” (Wydawnictwo BELLONA)
Agnieszka Lisak, \"Życie towarzyskie w XIX wieku” (Wydawnictwo BELLONA)

Właśnie na księgarskie półki trafiła kolejna książka Agnieszki Lisak, której zainteresowanie sięgają w przeszłość. Po znakomitych "Miłośc, kobieta i małżeństwo w XIX wieku” oraz "Miłość staropolska”, przyszła kolej na rozrywki, bale, wypoczynek – na życie towarzyskie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Teraz mamy okazję dowiedzieć się, jak to naprawdę dawniej bywało – czy rzeczywiście relacje między ludźmi w XIX wieku były takie przejrzyste, grzeczne, eleganckie. Okaże się szybko, że pozory mylą.

Właśnie – pozory. Były tym, co charakteryzowało wiele zachowań tamtych czasów szczególnie w tzw. sytuacjach towarzyskich i salonowych, gdzie panny udawały piękniejsze i bardzo posażne, młodzieńcy dobrze wychowanych i wykształconych. Matrony czuwały nad obyczajnością i plotkowały zawzięcie, gospodarze rujnowali się na bale, na które nie było ich stać. Wszystko dla zachowania pozorów.

Agnieszka Lisak zabiera nas w podróż trochę do świata pani Dulskiej, trochę do salonów opisywanych przez Prusa. Zagląda za kulisy życia, uchyla drzwi sali balowej, wyjeżdża do wód z prababkami, idzie do cyrku lub na proszoną herbatkę. Wszędzie obowiązywały surowe zasady. Czy zawsze przestrzegane? Niekoniecznie.

Jeśli dziś myślimy o balu, to na pewno jako zabawie świetnej, beztroskiej, radosnej. Kiedyś bal był targowiskiem panien i obowiązywały sztywne konwenanse.

"…w dziewiętnastym wieku spotkania panien z przedstawicielami płci niebezpiecznej bez udziału dorosłych były surowo zabronione. Wystawiano je więc pod ścianami balowych sal, niczym towar na sprzedaż, w nadziei, że w końcu ktoś podejdzie i kupi. Można je było oglądać, rozmawiać raczej zdawkowo, dotykać tylko w tańcu i oględnie…”

Niby tak dużo już wiemy o życiu towarzyskim w XIX wieku, ale Agnieszka Lisak znów udowadnia, że pozory mylą. Zdziera puder z pięknych twarzyczek i zagląda pod spódnicę. I wyłazi na wierzch wiele bardzo ciekawych, czasem śmiesznych, często zaskakujących zachowań i wydarzeń. Jest i strasznie, i śmiesznie. Świetna lektura.

Zapowiedzi wydarzeń z regionu znajdziesz na strefaimprez.pl

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Lublin: Zamkną fragment ul. Staszica

Lublin: Zamkną fragment ul. Staszica 0 0

Z powodu rozbiórki starego budynku szpitala zamknięta zostanie dziś po południu ul. Staszica w rejonie zakrętu przy szpitalnej bramie.

Najbogatsi politycy z woj. lubelskiego. Kto zgromadził największy majątek?
galeria

Najbogatsi politycy z woj. lubelskiego. Kto zgromadził największy majątek? 5 7

Sześcioro przedstawicieli województwa lubelskiego trafiło na listę 50 najbogatszych polskich polityków. Na podium uplasował się senator PiS z Białej Podlaskiej Grzegorz Bierecki. Wysoko w stawce znalazł się także jego kolega z  senackich ław, Jacek Bury z Koalicji Obywatelskiej

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 19 lutego 2020 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 19 lutego 2020 r. 0 0

Malarstwo Jana Szancenbacha w Galerii Wirydarz
21 lutego 2020, 18:00

Malarstwo Jana Szancenbacha w Galerii Wirydarz 0 0

W piątek, 21 lutego o godz. 18 w Galerii Sztuki Współczesnej Wirydarz odbędzie się wernisaż wystawy malarstwa Jana Szancenbacha. Na ekspozycji zobaczymy ok. 20 obrazów olejnych powstałych na przestrzeni lat 80 i 90-tych XX wieku.

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie będzie miała nowy pas startowy

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie będzie miała nowy pas startowy 2 3

Pas startowy, który powstaje na lotnisku Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie, będzie miał długość 1020 m i szerokość 30 metrów. Szkoła dotychczas korzystała z trawiastego lądowiska, co oznaczało, że w Depułtyczach mogły lądować i startować stosunkowo lekkie samoloty komunikacyjne i szkolne. Lotnisko miało ograniczenia wagi, bo kaprysy pogody często ograniczały liczbę startów i lądowań z obawy, że samoloty mogłyby po prostu ugrzęznąć.

Gmina Biała Podlaska chce rozbudować szkołę. Pomoże premier?

Gmina Biała Podlaska chce rozbudować szkołę. Pomoże premier? 0 2

Gmina Biała Podlaska szuka wsparcia w kancelarii premiera. Chodzi m.in. o remont szkoły w Grabanowie.

Lublin: Ruszyły wycinki na górkach czechowskich

Lublin: Ruszyły wycinki na górkach czechowskich 117 95

Na ogrodzonych przez spółkę TBV Investment fragmentach górek czechowskich wycięta została część zieleni. Nie są to duże cięcia, dotyczą tylko niektórych drzew owocowych i samosiejek o rozmiarach, do których usuwania nie potrzeba pozwolenia.

Szpaku z koncertem "Dzieci Duchy" w Klubie30
5 kwietnia 2020, 19:00

Szpaku z koncertem "Dzieci Duchy" w Klubie30 0 0

Już 5 kwietnia o godz. 19 w Klubie30 w Lublinie (ul. Jasna 7) z promocją najnowszego albumu wystąpi raper Szpaku.

Nakarmią, rozruszają, rozbawią. Oficjalnie otwarto Dzienny Dom Senior+ w Lublinie [zdjęcia]
galeria

Nakarmią, rozruszają, rozbawią. Oficjalnie otwarto Dzienny Dom Senior+ w Lublinie [zdjęcia] 15 17

Obiady, zajęcia rehabilitacyjne, ćwiczenie ciała i pamięci oraz zajęcia artystyczne zapewnia starszym i niesamodzielnym mieszkańcom Lublina nowa miejska placówka przy ul. Jana Pawła II. Seniorom pomaga tu również psycholog.

Zamość: Wcześniej była tu apteka, a teraz będzie biblioteka

Zamość: Wcześniej była tu apteka, a teraz będzie biblioteka 0 1

Są pieniądze, będzie nowa biblioteka. Na osiedlu Karolówka w Zamościu, w pomieszczeniach po aptece, powstanie nowoczesna przestrzeń. To będzie kolejna przeprowadzka w historii Filii nr 6, ale całe osiedle na to czeka.

Lubelskie: Zakończył się proces ukraińskiego gangu. Bili, podtapiali i przypalali żelazkiem swoje ofiary
galeria

Lubelskie: Zakończył się proces ukraińskiego gangu. Bili, podtapiali i przypalali żelazkiem swoje ofiary 37

Grozili widłami, przypalali żelazkiem i podtapiali. Tak działał ukraiński gang odpowiedzialny za serię brutalnych napadów w okolicach Chełma. Proces trzech mężczyzn właśnie się zakończył

Lublin: Można przekazać 1 proc. podatku na organizacje społeczne

Lublin: Można przekazać 1 proc. podatku na organizacje społeczne 0 0

Trwa druga edycja akcji promującej oddawanie 1 proc. podatku na organizacje społeczne z Lublina. Nabór do piątku!

Jarosław Gowin popiera Andrzeja Dudę w wyborach prezydenckich [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Jarosław Gowin popiera Andrzeja Dudę w wyborach prezydenckich [zdjęcia, wideo] 59 17

O głosy na ubiegającego się o reelekcję prezydenta Andrzeja Dudę zaapelował dzisiaj w Lublinie wicepremier i minister nauki Jarosław Gowin. Działacze jego Porozumienia, które wchodzi w skład obozu Zjednoczonej Prawicy, od ponad tygodnia zbierają podpisy pod kandydaturą głowy państwa.

Bił, dusił i straszył swoją partnerkę. Miał ponad 2 promile alkoholu we krwi

Bił, dusił i straszył swoją partnerkę. Miał ponad 2 promile alkoholu we krwi 0 4

44-latek z Zamościa odpowie za znęcanie się nad partnerką. Groził, że ją zabije i spali jej mieszkanie. Mężczyzna został już tymczasowo aresztowany.

MKS AZS UMCS Lublin ‒ UKS Varsovia Warszawa 28:39. Skuteczna Jagoda Lasek

MKS AZS UMCS Lublin ‒ UKS Varsovia Warszawa 28:39. Skuteczna Jagoda Lasek 0 0

Szczypiornistki MKS AZS UMCS Lublin wyraźnie przegrały z faworyzowanymi zawodniczkami UKS Varsovii Warszawa 28:39. Duży wkład w zwycięstwo gości miała do ubiegłego sezonu broniąca barw Lublina ‒ Jagoda Lasek.

Kalendarz
luty 2020
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Co Gdzie Kiedy - aplikacja mobilna

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.