Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Recenzje książek

1 września 2017 r.
12:54

Emmy Abrahamson, „Jak się zakochać w facecie, który mieszka w krzakach”

0 1 A A

Lekka, zabawna, utrzymana w konwencji komedii romantycznej opowieść, która mówi w gruncie rzeczy o sprawach wagi ciężkiej; o tolerancji, stereotypach, schematach, normach społecznych. A wszystko w kontekście – jakże by inaczej – miłości…

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Julia ma trzydzieści lat, pochodzi e Szwecji, a aktualnie uczy angielskiego w Wiedniu. Jest samotna, do mężczyzn nie ma szczęścia. Oczywiście marzy o miłości, dobrym związku, partnerstwie, byciu razem na dobre i złe… Tymczasem mieszka z kotem, wiedzie dość nudne, przewidywalne życie i nic nie wskazuje, by miało się to zmienić. A zmienia się w nieoczekiwany sposób i niebanalnych okolicznościach. Julia poznaje Bena, który jest przeuroczy, zabawny, błyskotliwy i nieco szalony. Ma w sobie to coś. Tyle że Ben jest kloszardem. Jest bezdomny.

Ale miłość – jak to miłość – nie zna granic i barier, więc zakochana para zamieszkuje razem u Julii. I na tym można by zakończyć tę lekką, romantyczną historyjkę, gdyby nie fakt, że takie historie nie od razu (i niezbyt często) mają happy end. Bo świat Julii i świat Bena to dwa różne światy. Bo nawet jeśli ludzi łączy zauroczenie czy zakochanie, to dzielą dotychczasowe nawyki, przyzwyczajenia, upodobania. To próba sił, charakterów, osobowości. Próba niezależności od narzuconych społecznie norm.

Ale też można z tego doświadczenia wiele dla siebie wyciągnąć. Oczywiście, jeśli potrafi się wyjść poza granice własnych uprzedzeń, a przede wszystkim schematów i stereotypów, które rządzą nami, czy tego chcemy czy nie.

Czytaj więcej o:

Komentarze 1

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 1 września 2017 o 14:21
0
Kolejna odsłona literatury i sztuki ogłupiającej? 9 na 10 lasek, która spróbuje płomiennego romansu z kloszardem skończy źle. Choćby dlatego, że mało kto zostaje kloszardem kto się na taki sposób życia nie godzi. Przyczyną jest z reguły uzależnienie od używek albo obrzydzenie do pracy i niskie ambicje życiowe. Świetne cechy potencjalnego partnera :)
Avatar
Gość / 1 września 2017 o 14:21
0
Kolejna odsłona literatury i sztuki ogłupiającej? 9 na 10 lasek, która spróbuje płomiennego romansu z kloszardem skończy źle. Choćby dlatego, że mało kto zostaje kloszardem kto się na taki sposób życia nie godzi. Przyczyną jest z reguły uzależnienie od używek albo obrzydzenie do pracy i niskie ambicje życiowe. Świetne cechy potencjalnego partnera :)
Zobacz wszystkie komentarze 1

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

TBV Start Lublin skompletował już kadrę krajową

TBV Start Lublin skompletował już kadrę krajową 0 1

Teraz działacze skupiają się na pozyskaniu zawodników zagranicznych

Szkoła „Paderewski” musi się tłumaczyć. Miasto Lublin domaga się zwrotu blisko miliona złotych

Szkoła „Paderewski” musi się tłumaczyć. Miasto Lublin domaga się zwrotu blisko miliona złotych 0 1

Zwrotu prawie miliona złotych żądają władze miasta od Międzynarodowej Szkoły Podstawowej „Paderewski”. Według Ratusza szkoła nienależnie pobrała z miejskiej kasy dotacje na 171 uczniów objętych nauczaniem domowym. Urzędnicy podważają opinie psychologiczne wystawione każdemu z tych uczniów.

Lubelskie: Pościg za kierowcą. Rozbił samochód i uciekł w las, trwa policyjna obława

Lubelskie: Pościg za kierowcą. Rozbił samochód i uciekł w las, trwa policyjna obława 2 0

Policjanci chcieli zatrzymać kierowcę volkswagena do kontroli drogowej. Mężczyzna się jednak nie zatrzymał i podjął próbę ucieczki.

PO nie pójdzie z SLD do wyborów. "Grzegorz Schetyna abdykował z funkcji lidera opozycji"
film

PO nie pójdzie z SLD do wyborów. "Grzegorz Schetyna abdykował z funkcji lidera opozycji" 0 5

– Grzegorz Schetyna abdykował z pozycji lidera opozycji – stwierdził szef SLD Włodzimierz Czarzasty, uzasadniając, dlaczego jego formacja opuszcza Koalicję Obywatelską i decyduje się na samodzielny start w wyborach, w ramach bloku lewicowego.

Zderzenie dwóch szybowców w powietrzu. Pilot wyskoczył ze spadochronem [zdjęcia]
galeria

Zderzenie dwóch szybowców w powietrzu. Pilot wyskoczył ze spadochronem [zdjęcia] 4 4

W okolicach lotniska w Radawcu zderzyły się dwa szybowce. Pilot jednego z nich zdołał bezpiecznie wylądować. Pilotka drugiego szybowca wyskoczyła na spadochronie.

Przez pomyłkę dostał pieniądze za koncert i ich nie oddał. Znany tenor zaskakująco się tłumaczy
galeria

Przez pomyłkę dostał pieniądze za koncert i ich nie oddał. Znany tenor zaskakująco się tłumaczy 9 11

– To wcale nie omyłkowo przelana kwota, tylko zwrot kosztów transportu za mój koncert w Białej Podlaskiej – wyjaśniał na czwartkowej rozprawie w bialskim Sądzie Rejonowym znany tenor Marek T. Prokuratura oskarża go o przywłaszczenie 4555 zł, w wyniku czego stratę poniosło Bialskie Centrum Kultury.

Spływ kajakowy i festyn w Kośminie
20 lipca 2019, 13:00

Spływ kajakowy i festyn w Kośminie 0 0

20 lipca o godz. 13 rozpocznie się świętowanie w Kośminie. W programie m.in. spływ kajakowy i festyn rodzinny w stylu retro.

Nowoczesny krwiobus już jeździ do dawców
galeria

Nowoczesny krwiobus już jeździ do dawców 0 2

Ok. 2,5 mln zł kosztował nowy krwiobus, z którego korzysta już Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Lublinie.

Lublin: Kierowca busa potrącił mężczyznę na dworcu

Lublin: Kierowca busa potrącił mężczyznę na dworcu 10 5

Do zdarzenia doszło dzisiaj o godz. 10.40 na placu manewrowym dworca autobusowego przy ul. Ruskiej, naprzeciwko cerkwi.

Przemycane papierosy w Lublinie? Policjanci odstraszają nielegalnych handlarzy
galeria

Przemycane papierosy w Lublinie? Policjanci odstraszają nielegalnych handlarzy 74 17

Dwóch policjantów rano staje na środku bazaru przy ulicy Ruskiej. W ciągu dnia patrol również się często tutaj pojawia. Jest to część akcji zwalczania nielegalnego handlu przemycanymi papierosami.

Lublin: Kino Niepodległej. Najważniejsze filmy stulecia

Lublin: Kino Niepodległej. Najważniejsze filmy stulecia 0 0

Już 20 lipca w Lublinie odbędzie się plenerowy pokaz arcydzieł polskiej kinematografii z cyklu „Kino Niepodległej. Najważniejsze filmy stulecia”. Organizatorem wydarzenia jest Polski Instytut Sztuki Filmowej.

Lublin: Problemy z komunikacją miejską potrwają jeszcze kilka dni
galeria

Lublin: Problemy z komunikacją miejską potrwają jeszcze kilka dni 5 74

Nie uda się od jutra przywrócić pełnej obsady linii autobusowych, z których wycofała swoje pojazdy warszawska spółka Warbus. Luka w rozkładach jazdy nie zostanie zapełniona nawet w połowie. Jej łatanie potrwa kilka dni

Młoda dziewczyna została ranna w wypadku w Tomaszowie Lubelskim

Młoda dziewczyna została ranna w wypadku w Tomaszowie Lubelskim 0 1

19-latka trafiła do szpitala w wyniku wypadku w Tomaszowie Lubelskim. Do zdarzenia doszło wczoraj przed godz. 22.

Wpuściła "opiekę społeczną". To był duży błąd

Wpuściła "opiekę społeczną". To był duży błąd 0 1

54-latka z Chełma straciła ponad 2 tys. zł. Wpuściła do domu kobiety, podające się za pracownice opieki społecznej. Z mieszkania zniknął laptop, toster i pieniądze.

Wystawa fotografii Daniela Mroza w Janowie Lubelskim
19 lipca 2019, 18:00

Wystawa fotografii Daniela Mroza w Janowie Lubelskim 0 0

Galeria Muzealna Muzeum Fotografii w Janowie Lubelskim (ul. Sukiennicza) zaprasza na wernisaż wystawy fotografii Daniela Mroza. Otwarcie ekspozycji nastąpi 19 lipca o godz. 18.

Kalendarz
lipiec 2019
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Co Gdzie Kiedy - aplikacja mobilna

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.