Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Janów Lubelski

10 sierpnia 2024 r.
10:00

Jedziemy na gołąbki i Gryczaki do Janowa Lubelskiego

10 sierpnia 2024 15:30
Gryczaki zaczynają się dzisiaj i potrwają do niedzieli
Gryczaki zaczynają się dzisiaj i potrwają do niedzieli (fot. UM Janów Lubelski/Archiwum)

W sobotę i niedzielę 10 -11 sierpnia 2024 w Janowie Lubelskim będą królowały potrawy z kaszy gryczanej. W tym roku hitem będą gołąbki, do gołąbków zagra zespół Poparzeni Kawą Trzy. Widzimy się w Zoomie Natury nad zalewem. I podpowiadamy, czego wypatrywać w licznych zagrodach smaku, na pokazach i prezentacjach.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Festiwal Kaszy Gryczaki 2024 to dziś jeden z najważniejszych tematycznych festiwali smaku w Polsce.

– Turysta z pieniędzmi szuka w Polsce nieskażonej przyrody, chce odpocząć i dobrze zjeść. Tu na Lubelszczyźnie macie dobrą ziemię, gryka rośnie bez nawozów, powstają kwatery agroturystyczne a festiwal kaszy dowiódł, że bogaty Niemiec dobrze tu zje. Tego się powinniście trzymać – mówił mi dr Grzegorz Russak, wieloletni dyrektor Domu Polonii w Pułtusku, który z pomocą kresowych potraw i nalewek ściągał do Pułtuska tysiące turystów z całego świata, a w jednym z pierwszych festiwali w Janowie Lubelskim jurorował w konkursie na potrawę regionalną i nalewkę żurawinową.

W pismach Kolberga możemy przeczytać, że na Lubelszczyźnie wyrabiano „placki z mąki pszennej, pierogi z kaszą hreczaną tłusto okraszoną lub serem na rozmaity sposób robione. (…) Lepszem cokolwiek jest już pożywienie mieszczan, a osobliwie sitarzy w Biłgoraju, lubo także do wykwintnych zaliczanem być nie może, bo i u nich kilka tylko (a najczęściej kilkanaście) razy do roku ukazuje się mięso na stole.

Sitarze biłgorajscy jadają na śniadanie: kapustę, kartofle (…). W niedzielę lub święto gotują: pierogi (w kształcie bułek lub kukiełek) z żytniej lub pszennej mąki z serem i jajami urobionej; pieką też placki z kapustą, albo placki lub ciasto z kaszą hreczaną, do czego niekiedy wchodzi i kartoflana mąka”. I tej pięknej tradycji festiwal jest poświęcony.

Co w programie?

W sobotę 10 sierpnia 2024 festiwal startuje o godz. 15.30. Po prezentacji zagród smaku, wystawców i twórców ludowych o 16 rozpocznie się pokaz gotowania wigilijnych gołąbków z kaszą gryczaną w wykonaniu KGW Otroczanki.

- Nasz festiwal ma to do siebie, że lokalne Koła Gospodyń Wiejskich i wystawcy w zagrodach smaku co rok zaskakują nowymi pomysłami na smaczne dania z kaszą. W tym roku szczególnie polecam gołąbki. Wigilijne, tradycyjne i po naszemu z kaszą gryczaną. Kto jeszcze pamięta ten smak - mówi Łukasz Drewniak, dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury, pomysłodawca i dyrektor festiwalu. Po gołąbkach muzyczny przerywnik w postaci piosenek Elvisa Presleya, o 18 rozpoczną się Zawody Mocarzy Kaszowych. -

O 19 zapraszamy na koncert Takiej Sobie Orkiestry, będziemy bawić się do przebojów zespołu Abba, o 21 gwiazda soboty czyli zespół Poparzeni Kawą Trzy - mówi Łukasz Drewniak.

W niedzielę 11 sierpnia 2024 festiwal startuje o 14.30, na początek malowniczy spacer po zagrodach Króla Gryczaka i Królowej Żurawiny w asyście Olek Orkiestry. To początek wielkiej degustacji dań z kaszy. O 15.30 na scenie pokaz gotowania Tomasza Królikowskiego, o 16.30 startuje janowska Siekierezadza (konkurs drwali, konkursy dla publiczności).

O 18 na scenie nastąpi ogłoszenie wyników prestiżowego konkursu na potrawę z kaszy i nalewkę żurawinową.

– O 19 zapraszam do udziału w Mistrzostwach Świata w jedzeniu pierogów z kaszy, o 19 na koncert zespołu Tacy Sami (przeboje Lady Pank), o 21 na koncert zespołu Skolim. Przyjeżdżajcie na festiwal. Jak zawsze będzie sielsko, smacznie, muzycznie, tanecznie i nie tylko – dodaje Łukasz Drewniak.

A my podrzucamy najlepsze regionalne przepisy na dania z kaszy, pracowicie zbierane i dokumentowane przez Barbarę Nazarewicz, wieloletnią dyrektor Muzeum Regionalnego w Janowie Lubelskim i pomysłodawczynię konkursu na potrawę z kaszy i nalewkę żurawinową. Tych potraw szukajcie na festiwalu.

Ciasteczka gryczane

Składniki: 15 dag mą ki gryczanej lub zmielonej młynkiem do kawy kaszy gryczanej, 15 dag mą ki ż ytniej, 8 dag cukru , 25 dag miodu, 20 dag masła, 4-5 łyż ek oleju słonecznikowego, 2 jajka, 5 dag orzechów, 5 dag sezamu, 5 dag dyni, 5 dag słonecznika, szczypta imbiru, 8 kropli olejku migdałowego.

Wykonanie: wszystkie składniki połą czyć ze sobą , zagnieś ć ciasto. Wstawić do lodówki na okres 1 godziny. Nastę pnie formować z ciasta placuszki (lub rozwałkować i wykrawać szklanką krą ż ki) i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temperaturze 180°C około 25-35 minut.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Składniki: 1 kg kapusty białej, 10 dag cebuli, 10 dag masła, bulion z ekologicznej kostki, sól, pieprz, liś ć laurowy. Farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej, 5 dag suszonych grzybów, cebula, olej, przyprawy.

Wykonanie: Kapustę sparzyć oddzielając liście. Suszone grzyby namoczyć w wodzie, a nastę pnie podsmaż yć na maś le z cebulką i przyprawami. Potem połą czyć z uparowaną kaszą gryczaną i nakładać na liś ć kapusty formują c gołą bka. Nastę pnie dusić na małym ogniu około 30 min. i zapiec przez 10 minut. Moż na podawać z ketchupem lub sosem pomidorowym.

Goły jaglak z Kocudzy

Składniki: 1 l jaglanej kaszy, 1,5 l mleka, 1-1,2 białego sera, 20-30 dag masła, 1 l gę stej ś mietany, 4-5 jaj, sól i cukier do smaku.

Wykonanie: gotują cym mlekiem sparzyć jaglaną kaszę . Garnek okrę cić rę cznikiem i włoż yć pod pierzynkę na 8-10 godz. Nastę pnie wyłoż yć do naczynia i dodać pozostałe składniki. Dodawane masło musi być rozpuszczone, ale chłodne. Doprawić do smaku. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę . Piec w gorącym piekarniku 1 do 1,5 godziny.

Gryczak

Składniki: 1 kg ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, 1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, 1,5 kg twarogu, 70 dag stopionej na skwarki słoniny, pół litra 18% śmietany, 10 jajek, sól, pieprz, mięta.

Wykonanie: wyrobić składniki na jednolitą masę. Doprawić. Wyłożyć masę do wysokiej blachy grubo wysmarowanej smalcem i starannie ugnieść, by nie było pustych przestrzeni. Wierzch wygładzić i zwilżyć wodą (można posmarować jajkiem). Wstawić do nagrzanego pieca (180-200 st. C) i piec około 1,5 godziny.

Kasza hreczana Marysi

Składniki: pół litra kaszy, półtora litra wody, pół łyżki soli, olej.

Wykonanie: przebraną kaszę wsypać na wrzącą, osoloną wodę, wymieszać. Gdy stężeje w garnku wstawić do piekarnika. Piec 45 minut. Gorącą wyłożyć na stolnicę zmoczoną wodą. Rozłożyć na grubość palca. Ucisnąć łyżką, wyrównać w kwadrat. Gdy zastygnie i stwardnieje, pokroić w grubą kostkę, przysmażyć na oleju. Podawać jako dodatek do sosów.

Łupcie potockie

Składniki: 0,5 szklanki kaszy gryczanej, 0,5 szklanki kaszy ję czmiennej, 0,5 szklanki kaszy manny, ćwiartka główki białej kapusty, 40 dag wieprzowego mię sa mielonego, 1 jajko, sól, pieprz.

Wykonanie: kapustę drobno posiekać i ugotować do mię kkoś ci. Kaszę uparować z wodą każ dą osobno. Mielone mięso poddusić na smalcu do ś redniej mię kkoś ci. Wszystkie składniki wymieszać , dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Formować wię ksze kulki i osmaż yć na tłuszczu. Podawać z sosem kurkowym.

Serowe kotleciki

Składniki: 20 dag kaszy gryczanej, 2 jaja, 2 dag masła, 25 dag białego sera, czosnek, sól, pieprz, natka pietruszki, bułka tarta, olej.

Wykonanie: kaszę ugotować na pół sypko z dodatkiem czosnku. Ser przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć na masę, dodać jaja, ser, rozdrobnioną cebulę i dobrze wymieszać. Do ciepłej ugotowanej kaszy dodać rozmącone jajko, wymieszać. Kaszę połączyć z serem, doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować 10 kotlecików. Kotlety panierować w bułce i usmażyć, następnie wstawić na kilka minut do piekarnika. Podawać z grzybami w sosie śmietanowym.

Super krokiety

Składniki: 3 szklanki kaszy gryczanej, 30 dag żółtego sera, 2 - 3 jajka, 3 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 30 dag pieczarek, 3 łyżki natki pietruszki, przyprawa ziołowa, sól, pieprz, bułka tarta, olej, usmażone naleśniki.

Wykonanie: uparowaną kaszę przekręcić przez maszynkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Pieczarki udusić z cebulą. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić do smaku, na koniec wycisnąć czosnek. Tak przygotowanym farszem smarować wcześniej usmażone naleśniki i formować krokiety, panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Krokiety podawać z czerwonym barszczem, kefirem lub sosem pomidorowym.

Super roladki

Składniki: 1 paczka wafli, 2 szklanki kaszy gryczanej, 20 dag sera białego, 2 jajka, 3 cebule, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: kaszę uparować, dodać drobno pokruszony twaróg, jajka i pokrojoną w kostkę cebulę usmażoną na złoty kolor. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masą posmarować wafel, poczekać kilka minut aby lekko zmiękł. Zwinąć roladę, pokroić na kawałki. Małe roladki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym ogniu. Podawać na gorąco z czerwonym barszczem lub kefirem. Na zdrowie i smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

W środę rywalem lublinian będzie bułgarski Rilski Spotis

Zdjęcie ilustracyjne

Zima coraz bliżej – reagujmy, gdy ktoś potrzebuje pomocy

Dzięki szybkiej i empatycznej reakcji dzielnicowych z Komendy Powiatowej Policji w Lubartowie, 66-letni bezdomny mężczyzna otrzymał niezbędną pomoc i schronienie. Funkcjonariusze znaleźli go na jednej z posesji w Lubartowie, gdzie od pewnego czasu spał pod gołym niebem.

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?
11 listopada 2025, 9:00

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?

Nie zabraknie znanych artystów, nowoczesnych aranżacji i ponadczasowego przesłania. Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji.

Lubelszczyzna pamięta  o obrońcach Niepodległej...
DODATEK IPN

Lubelszczyzna pamięta o obrońcach Niepodległej...

Wśród wielu dat w historii Polski jedną z najpiękniejszych i najważniejszych jest 11 listopada 1918 r. Po 123 latach zaborów nasz kraj odzyskał upragnioną niepodległość i ponownie pojawił się na mapie Europy. Wspólny wysiłek podjęli zarówno wielcy politycy – tacy jak Józef Piłsudski, Ignacy Paderewski czy Roman Dmowski – jak i zwykli żołnierze, mieszkańcy wsi, miast i miasteczek.

Pegimek otworzy okienko w galerii
Świdnik

Pegimek otworzy okienko w galerii

To będzie duże ułatwienie dla mieszkańców Świdnika. W centrum miasta powstanie punkt obsługi klientów Pegimeku.

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Ostatnie tygodnie to zdecydowanie wspaniały czas dla Mateusza Kochalskiego. Wychowanek BKS-u Lublin właśnie otrzymał awaryjne powołanie do reprezentacji Polski na listopadowe mecze eliminacyjne.

11 listopada zostanie oficjalnie odsłoniony mural, który powstał kilka dni temu przy ul. Zamojskiej – jadąc od strony centrum, ul. Bernardyńską lub ul. Prymasa Stefana Wyszyńskiego, trafimy na niego niemal na wprost (kamienica po prawej stronie)

Lublin świętuje 107. rocznicę odzyskania niepodległości

Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, 11 listopada na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji. Obok koncertu, odsłonięcia muralu i okolicznych miejskich iluminacji nie zabraknie również momentów bardziej oficjalnych.

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Ponad 170 rowerów, w tym głównie elektrycznych, zabezpieczyli kryminalni z Krasnegostawu podczas szeroko zakrojonej akcji wymierzonej w grupę przestępczą kradnącą jednoślady w Belgii i Holandii. Na czele szajki miał stać 27-letni mieszkaniec powiatu krasnostawskiego. Sprawa, prowadzona od półtora roku, ma charakter rozwojowy.

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Zużyte łopaty turbin wiatrowych to rosnący problem dla branży energetycznej. Naukowcy z Politechniki Lubelskiej i partnerskich uczelni sprawdzają, jak nadać im drugie życie – tym razem w konstrukcjach inżynierskich.

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

Można się tylko cieszyć, że postać Andrzeja Kasprzaka doczekała się swojego uhonorowania. Ten wybitny zawodnik Lublinianki w latach 60-tych i 70-tych cieszył oczy kibiców w Lublinie swoją wybitną grą

Przed nami IV Janowiecki Bieg Niepodległości nad zalewem
Janowiec

Przed nami IV Janowiecki Bieg Niepodległości nad zalewem

W tegorocznych biegach nad janowieckim zalewem weźmie udział ponad 250 zawodników. Rywalizacji sportowej będą towarzyszyć atrakcje kulturalne, w tym występ zespołu śpiewaczego Oblasianki.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium