Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Wojciech Modest Amaro przyjął zaproszenie Jacka Szklarka i przyjedzie do Lublina na słynny festiwal „Czas Dobrego Sera”, który 22 i 23 czerwca odbędzie się na Starym Mieście w Lublinie.
Kulinarne smaki Azji będą mogli poznać goście klubu Radość (ul. Bernardyńska 15) w dniach 8-9 czerwca. W lokalu zostanie zorganizowana kolejna już edycja Festiwalu Azjatyckiego.
Menu mięsne i wegetariańskie oparte między innymi na oryginalnych przepisach kuchni arabskiej, a na deser sztuka – obrazy i rzeźby lubelskich artystów, które można od razu kupić. Jimmy’s Art Grill, który od tygodnia działa na Jasnej to także historia długoletniej przyjaźni.
Duży kaflowy piec, charakterystyczne wnętrze i zapach kadzidełek, tańce do starych piosenek Maanamu, a nawet ten sam kolor ścian. Po 14 latach Cafe Lulu przeniosło się z Orlej na Jasną, do większego lokalu, ale klimat tego miejsca udało się odtworzyć w stu procentach. Nowością jest ogródek i kuchnia, dzięki której niedługo w Lulu będzie można coś zjeść. Ma być też więcej imprez.
W niedzielę odbył się w Bychawie XX Jubileuszowy Ogólnopolski Festiwal W Krainie Pierogów.
Król Zygmunt August jadał palcami, ręce wycierał w drogi, haftowany obrus, ale wino pił ze srebrnego kielicha. Król i królowa jadali osobno, mieli osobnych kuchmistrzów i odrębny budżet. Sylwia Stachyra, zwyciężczyni Top Chef i Jean Bos, nadwornych kucharz króla Belgów będą za to gotować razem. We wrześniu na Europejskim Festiwalu Smaku pokażą unię od kuchni.
Rozmowa z Izą Gawrysiuk o prowadzeniu baru „Wegetarianin” z ul. Narutowicza
Od zawsze chciałam być kucharzem. Mój ojciec się na to nie zgodził, skończyłam V Liceum Ogólnokształcące im. Marii Skłodowskiej-Curie w Lublinie, następnie dostałam się na prawo na KUL - opowiada Sylwia Stachyra, która okazała się najlepsza w Top Chefie.
W Lublinie powstało pierwsze miejsce, w którym zjeść można chińskie pierożki przygotowywane na parze i podawane w specjalnych koszykach
Z powstaniem chili con carne związana jest legenda o hiszpańskiej zakonnicy. Choć nigdy nie opuściła swojego klasztoru, to wielokrotnie miała wizje. Jej duch opuszczał ciało i krzewił chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z wypraw duch miał zapisać przepis na chili con carne, otrzymany od Indian: chili, mięso, cebula i pomidory.
Królowa Jadwiga lubiła poziomki i jabłka. Król Władysław Jagiełło jabłek nie lubił, uwielbiał za to gruszki. Oboje lubili śliwki. Owoce w kuchni mają w naszym regionie specjalnie miejsce. Jabłka lubelskie robią furorę w Polsce, w restauracjach znów pojawiają się pierogi ze śliwkami, naleśniki z jabłkami i cynamonem, a słynna kraśnicka szarytka w marynacie stoi w słojach w warszawskich restauracjach.
Najlepsze szparagi są w maju. Zrobiło się ciepło i rosną, jak się patrzy. Warto pojechać w okolice Rogowa, gdzie są ich plantacje. Podpowiadamy, co zrobić ze szparagami w kuchni.
Rozmowa z Magdaleną Makarowską, dietetyczką, autorką wielu poradników o zdrowym odżywianiu z serii „Jedz pysznie...”. Pani Magda wkrótce odwiedzi Międzyrzec Podlaski
Czosnek niedźwiedzi na sałatkę, kurdybanek do jajecznicy i na pielmieni, pokrzywa na zupę. Wielka trójka jadalnych chwastów rządzi w majowej kuchni
Restauracja Wojewódzka to nowy punkt na gastronomicznej mapie Lublina. Znajduje się w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim, w miejscu działającego tu do końca ubiegłego roku baru Podjadek.
Czy istnieje polska kuchnia w kolorze naszej flagi? Gdyby odwołać się tylko do koloru, to takich potraw znajdzie się wiele. Wystarczy podać czerwony barszcz z białym jajkiem czy białą rybę z konfiturą dereniową
Jeden woli boczek z grilla, drugi warzywną duszonkę z żeliwnego garnka. Jeśli macie przenośny grill i żeliwny garnek, możecie wyprawić na zielonej trawce prawdziwą ucztę. Do waszych przepisów dorzucamy garść pomysłów
O wielkanocnej babie króla Stanisława Leszczyńskiego pisał sam Aleksander Dumas ojciec. Powstawała z półtora kilograma mąki pszennej, dwudziestu dwóch jaj i kilograma masła. Do ciasta szły rodzynki, skórka pomarańczowa i łodygi arcydzięgla. Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim.
Wielkanocny stół. Dla jednych to smak jajka na twardo z chrzanem, który wierci w nosie. Dla drugich piekący smak rzeżuchy, która rozrasta się w koszyczku do święcenia. Dla jeszcze innych żurek i dobra, wiejska kiełbasa. Oto kilka przepisów na ostatnią chwilę z życzeniami zdrowych, spokojnych Świąt.
Zwyczaj święcenia pokarmów przywędrował do Polski około XII wieku. Najpierw pokarmy święcono w domach. Potem pokarmy święcono na powietrzu, pod krzyżami lub na placach. W końcu XVIII wieku święcenie przeniosło się do kościołów. świątyń i tak jest do dziś.
Przepisy polecają Marek Panek, szef kuchni w Hades Szeroka w Lublinie oraz Agnieszka Filiks, szefową kuchni i właścicielką Willi Filiks w Nałęczowie.
Rozmowa z Agnieszką Filiks, szefową kuchni i właścicielką Willi Filiks w Nałęczowie.
Przepis na wielkanocny żurek z kiełbasą.
Jak przygotować wielkanocne pisanki? W "Dzień Dobry TVN" rodzina Sprytnych zdradziła kilka pomysłów. Jak udekorować jajka w stylu rustykalnym i glamour?
Kulinarna wstrzemięźliwość pozwoli rozsmakować się w wielkanocnej kuchni. Oto 10 najciekawszych postnych dań ze staropolskim rodowodem