Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 stycznia 2020 r.
17:58

Zupa na przednówku musi być. Proste, przaśne potrawy wracają do łask [przepisy]

Na przednówku jadało się biednie, ale smacznie. Najczęściej raz dziennie. Dziś proste, przaśne potrawy wracają do łask. Wracają, bo doskonale smakują i są bardzo zdrowe.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Przednówek (przed nowymi zbiorami) - dziś już historyczne, nieprecyzyjne określenie czasu liczonego na wsi pomiędzy okresem kończenia się zapasów żywności z poprzedniego roku w gospodarstwach, zwykle pod koniec zimy, a okresem zazielenienia się łąk (w stopniu umożliwiającym rezygnację z karmienia bydła paszą zimową) i pierwszych plonów w nowym roku. W czasie przednówka większość chłopów zmuszona była do spożywania jednego posiłku dziennie, uzupełnianego komosa białą (lebiodą), perzem, pokrzywami i korą - czytamy na Wikipedii.

Za zwięzłym opisem kryje się bogata symbolika. Przednówek zapowiadał Wielki Post. Przednówek był naturalnym krokiem do wstrzemięźliwości. Krokiem do ascezy.

Sztuka prostoty

Dziś wracamy do tej przednówkowej ascezy, która w połączeniu z kontaktem z naturą może prowadzić do zwiększenia wrażliwości na jej piękno. Dietetycy i psychoterapeuci namawiają do stosowania zasady „Mniej, znaczy więcej”.

– Prowadząc skromniejsze życie wzbogacasz swoją egzystencję. Współczesne społeczeństwo konsumpcyjne twierdzi coś innego? Nie wierz. Mieszkająca od wielu lat w Japonii Dominique Loreau przyjęła styl życia swojej przybranej ojczyzny. Jest on oparty na zasadzie „mniej znaczy więcej”, stosowanej we wszystkich dziedzinach: od spraw materialnych po życie duchowe – czytamy na stronie Świata Książki. Książka „Sztuka prostoty” wspomnianej autorki stoi dziś na półce wielu domów obok książek kulinarnych.

Oto kilka receptur. Postnych i nie. Na początek przepisy z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego.

Barszcz postny

„Bierze się boraczanka. Potym na patelce rozparzy się oliwa, klaruje się ta oliwa i [w] sklarowaną sypie się trochę mąki, która się z tą oliwą powinna przetretować. Potym się ten smak ćwiklany wlewa w tę mąkę z oliwą przetretowaną, ubija się dobrze i doprawia się octem i cukrem. Do tego dają w ten barszcz linka w oliwie usmażonego, jak jest w poprzedniej preskrypcyi.

Do tego żyłują się ryby, czyli nasoliwszy je, obiera się je surowe nieodgotowane. Te ryby surowe, z kości dobrze obrane, kraje się surowe i mąką się obwalają. I potym, w maśle się tretują. Takowe utretowane, kładą się w barszcz zamiast odgotowanych i osmażonych jajec”.

Polewka postna

„Migdałów uwiercieć i przecedzić, wlać połowę wina, połowę wody, zaprawić cukrem tak jako winną polewkę i przyżółcić, będzie tak dobra jako i z jajem. Grzaneczkę ususzyć białą i skrajawszy, potrząsnąć cynamonem”.

A teraz kilka regionalnych przepisów na smakowite zupy. Zaczynamy od najsłynniejszej zupy z Lubelszczyzny. Receptura wywodzi się z kuchni żydowskiej.

Według Długosza w bitwie pod Grunwaldem brał udział Aleksander, bratanek Dymitra Gorajskiego. Według miejscowych legend przed bitwą posilał się zupą cebulową. Jej smak do perfekcji doprowadziły rodziny żydowskie zamieszkujące Goraj, zupę cebulową jedli bohaterowie opowiadań i powieści Singera. Cebulowa z Goraja występuje w wersji bez mięsa i z mięsem.

Cebulowa z Goraja

Składniki: 1 kg kości wieprzowych, 3 kg cebuli, 1 kg marchwi, 1 kg ziemniaków, 0,5 kg selera, 50 dag pietruszki, około 5 litrów wody i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty i mielony, pieprz ziołowy, sól do smaku, olej rzepakowy, kieliszek śliwowicy.

Wykonanie: nastawić kości wieprzowe z ziołami i gotować wywar przez trzy, cztery godziny. Przecedzić przez gęste sito i odstawić na pół godziny, żeby przyprawy opadły na dno. Odcedzić jeszcze raz.

Cebulę podsmażyć na oleju rzepakowym, a kiedy nabierze ładnego koloru, wlać kieliszek śliwowicy, podpalić. Kiedy ogień zgaśnie, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Można zmiksować. Podawać z cebularzem.

Rybna polewka

Składniki: litr bulionu rybnego, 50 dag ryb (karp, tołpyga, miętus, sum), 2 czerwone papryki, 1 puszka pomidorów, pęczek natki pietruszki, 2 papryczki chili. Na bulion rybny: łby ryb (bez oczu i skrzeli), kręgosłupy, ogonki, marchewka, seler, por, cebula, sól, pieprz, listek laurowy, ziele.

Wykonanie: na bazie łbów, kręgosłupów, ogonków gotujemy wywar, dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i podpieczoną cebulą, gotujemy 2 godziny. Po odcedzeniu do bulionu dodajemy pomidory z puszki, posiekane papryczki, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Kiedy papryka będzie miękka, wkładamy pokrojone filety rybne. Gotujemy 5 minut, na talerzach posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Pokrzywowa bardzo dobra

Składniki: 50 dag młodych listków z pokrzywy, 1,5 litra bulionu warzywnego, 10 dag bekonu, 1 mały kubek kwaśnej śmietany, 10 dag ostrego, żółtego sera, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: bekon pokroić w kostkę, przesmażyć na łyżce oleju. Wrzucić do bulionu warzywnego. Zagotować. Dodać drobno posiekane listki pokrzywy. Po 10 minutach wlać śmietanę, doprawić solą z pieprzem. Na talerzach posypać startym, żółtym serem.

Zupa kminkowa

Składniki: 4 łyżki kminku, 2 ziemniaki, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula, listek bobkowy, pieprz, sól, 1 łyżka mąki, olej.

Wykonanie: kminek zalać wodą na trzy godziny. Marchew, pietruszkę i ziemniak pokroić w kostkę, dodać listek bobkowy, posolić. Ugotować do miękkości. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać mąkę, zasmażyć na rumiano. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z zupy, połączyć z zupą.

Zupa z bobu

Składniki: 50 dag bobu (teraz mrożonego), 25 dag ziemniaków, 2 małe pietruszki, 3 marchewki, ćwierć selera, 1 kalarepka, 4 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, kubeczek kwaśnej śmietany.

Wykonanie: do wody wrzucić 2 kostki rosołku warzywnego. Do tego pokrojone w kostkę warzywa. W oddzielnym garnku ugotować bób. Obrać go ze skórki i poddusić na oliwie czosnkiem. Dodać zupy. Zaraz potem kartofle pokrojone w kostkę. Na koniec zaprawić śmietaną i posypać świeżą bazylią. Trochę masła na koniec dobrze robi.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Azoty Puławy przegrały w Kwidzynie z Energa Bank BPS MMTS Kwidzyn 30:35

Azoty Puławy przegrały w Kwidzynie z Energa Bank BPS MMTS

W spotkaniu kończącym 7. kolejkę Azoty Puławy przegrały na wyjeździe z Energa Bank PBS MMTS Kwidzyn 30:35

Stal Kraśnik w tym sezonie pokonała chociażby kandydata do awansu z Chełma. I to 5:1

Co dalej ze Stalą Kraśnik? Awaria autokaru to najmniejszy problem

Przyszłość Stali Kraśnik stoi pod dużym znakiem zapytania. W piątek drużyna nie pojechała na mecz do Dębicy z powodu zaległości finansowych, które w niektórych przypadkach sięgają już ponoć... pół roku. Kolejny termin wypłat ustalono na dzisiaj, ale pieniądze ponownie nie dotarły na konta piłkarzy.

Ciężarówka w rowie. S19 w stronę Rzeszowa zablokowana

Ciężarówka w rowie. S19 w stronę Rzeszowa zablokowana

Na drodze S19d w Kornelówce samochód ciężarowy wjechał do rowu. Droga w stronę Rzeszowa jest zablokowana, a utrudnienia mogą potrwać nawet do godziny 22.

Plac manewrowy równiejszy i dostosowany do nowych przepisów

Plac manewrowy równiejszy i dostosowany do nowych przepisów

Plac manewrowy przy WORD w Białej Podlaskiej jest równiejszy. Remont był konieczny również z innych powodów.

Poseł Bartłomiej Pejo

Koalicja z Platformą? Wszystko jest możliwe – mówi lubelski poseł Konfederacji

Jesteśmy przekonani do tego, że PiS i Platforma mogą być jedynymi koalicjantami Konfederacji, a może być tak, że pojawi się trzecia siła polityczna, która będzie w stanie współrządzić z Konfederacją – mówi Bartłomiej Pejo, poseł Konfederacji.

Zełenski potwierdza: Spotkanie z Trumpem w piątek w Waszyngtonie

Zełenski potwierdza: Spotkanie z Trumpem w piątek w Waszyngtonie

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski potwierdził, że w najbliższy piątek spotka się z prezydentem USA Donaldem Trumpem w Waszyngtonie.

Groził nożem własnej rodzinie. 70-latek z gminy Stary Brus trafił do aresztu

Groził nożem własnej rodzinie. 70-latek z gminy Stary Brus trafił do aresztu

Przez ponad rok jego dom był miejscem strachu, a nie schronienia. Teraz 70-letni mieszkaniec gminy Stary Brus spędzi najbliższe trzy miesiące za kratkami. Decyzję o tymczasowym areszcie podjął włodawski sąd po tym, jak mężczyzna uzbrojony w nóż groził śmiercią swoim najbliższym.

Poszukiwany za organizowanie nielegalnego przekraczania granicy już zatrzymany

Poszukiwany za organizowanie nielegalnego przekraczania granicy już zatrzymany

Na widok funkcjonariuszy zabarykadował się w pokoju na piętrze. 45-latek był poszukiwany listem gończym m.in. za organizowanie nielegalnego przekraczania granicy.

Lublin w remoncie. Niektóre ulice już gotowe, na innych zaraz zaczną się prace

Lublin w remoncie. Niektóre ulice już gotowe, na innych zaraz zaczną się prace

Trwają intensywne prace przy remoncie wielu miejskich arterii. Część z nich została już oddana do użytku, ale miasto zapowiada kolejne modernizacje.

Cztery nowe szynobusy już są. Plan na Lubelskie Koleje będzie

Cztery nowe szynobusy już są. Plan na Lubelskie Koleje będzie

Samorząd województwa lubelskiego kupił cztery 176-osobowe szynobusy za ponad 194 mln zł. Nowe pojazdy mają zostać do-starczone w 2029 r. Marszałek województwa Jarosław Stawiarski rozważa utworzenie własnej spółki do przewozów kolejowych.

Sprawca zatrzymany po latach. Dzięki badaniom DNA

Sprawca zatrzymany po latach. Dzięki badaniom DNA

Po szesnastu latach od brutalnego rozboju nad Jeziorem Zagłębocze, policjanci z Parczewa ustalili i zatrzymali sprawcę. Do mężczyzny doprowadził ślad DNA pozostawiony na miejscu zdarzenia.

Pełna hala, wielkie emocje i triumf Bogdanki LUK Lublin
ZDJĘCIA KIBICÓW
galeria

Pełna hala, wielkie emocje i triumf Bogdanki LUK Lublin

Kibice spragnieni siatkarskich emocji wypełnili w weekend halę Globus do ostatniego krzesełka. Trudno się dziwić, bo w końcu mieli okazję zobaczyć w akcji czołowe drużyny w kraju, w ramach turnieju Bogdanka Volley Cup im. Tomasza Wójtowicza. Bilety rozeszły się błyskawicznie, niczym świeże bułeczki, a fani na pewno się nie zawiedli, bo obejrzeli sporo emocjonujących meczów, a na koniec najlepsza okazała się miejscowa Bogdanka LUK.

Wodorowy Mercedes e-Citaro Fuel-Cell był wcześniej testowany m.in. w Krakowie, Wrocławiu, Szczecinie i Poznaniu.

Wodorowy autobus Mercedesa już jeździ w Lublinie. Na razie na próbę

Ma 12 metrów długości, jest niskopodłogowy, klimatyzowany i zasilany wodorem. I od poniedziałku (13 października) jeździ we Lublinie. Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne w Lublinie testuje autobus wodorowy Mercedes-Benz model eCitaro Fuel Cell.

Za badania nad zrównoważonym wzrostem zostali laureatami Nobla z ekonomii

Za badania nad zrównoważonym wzrostem zostali laureatami Nobla z ekonomii

Joel Mokyr, Philippe Aghion i Peter Howitt zostali laureatami tegorocznej Nagrody Nobla z ekonomii - ogłosił komitet no-blowski Królewskiej Szwedzkiej Akademii Nauk. Uhonorowano ich za badania nad zrównoważonym wzrostem.

Podziękowali nauczycielom za ich pasję i zaangażowanie. Dzień Edukacji Narodowej w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Podziękowali nauczycielom za ich pasję i zaangażowanie. Dzień Edukacji Narodowej w Lublinie

Choć Dzień Edukacji Narodowej obchodzimy dopiero jutro, lubelscy nauczyciele świętowali już dziś. W Szkole Muzycznej im. Tadeusza Szeligowskiego odbyła się uroczystość, podczas której wręczono nagrody i wyróżnienia.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium