Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Dzisiaj w aplikacji Foodsi można było kupić w Lublinie zestawy w cenie od 6 do 12 złotych

Co zrobić z jedzeniem, którego nikt nie kupi? Te lubelskie restauracje sprzedają za pół ceny

W Lublinie w kilku restauracjach i kawiarniach można już zamawiać niesprzedane posiłki przez aplikację, która pomaga walczyć z marnowaniem żywności.

W Lublinie powstaje restauracja Kozia Broda
Magazyn

Nowe miejsce na Starym Mieście w Lublinie. Ma serwować słynne dania związane z miastem

W Lublinie powstaje restauracja Kozia Broda, w której będą serwowane słynne dania związane z Lublinem i regionem. Postanowiliśmy wybrać osiem dań, związanych ze znanymi postaciami. Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny i ułożony w porządku alfabetycznym.

Coś dobrego, czyli sylwester od kuchni. Najlepsze przepisy na imprezę i Nowy Rok
Magazyn

Coś dobrego, czyli sylwester od kuchni. Najlepsze przepisy na imprezę i Nowy Rok

Warto przyłożyć się do ostatniego posiłku w roku. Warto złożyć sobie serdeczne życzenia przy szampanie i zjeść z tej okazji coś dobrego i pięknie podanego. Stare przysłowie mówi, że tak jak spędzimy pierwszy dzień Nowego Roku, tak spędzimy cały rok

Nie wyrzucaj, podziel się. Gdzie oddać jedzenie po świętach?

Nie wyrzucaj, podziel się. Gdzie oddać jedzenie po świętach?

Nie wiesz co zrobić z nadmiarem świątecznych potraw? Zamiast do kosza, jedzeniem można podzielić się z innymi. Pomoże w tym lubelska Jadłodzielnia.

Mama kisiła ją po swojemu, składowała w beczce w sieni. I tak robi do dziś. Jak zrobi kapustę z grzybami, to pachnie w całym domu - opowiada Mirosława Zaziąbło-Hubiak
Magazyn

Boże Narodzenie po góralsku: kapuśniorka, ryby, świąteczny rosół i kołoc z bryndzą [przepisy na święta]

Jej wigilia odbędzie się w drewnianym domu z bali, który stoi nad brzegiem Dunajca. Mirosława Zaziąbło-Hubiak Śpiewa po słowacku i po polsku, nagrała świetną płytę „Kulturowa rozmowa”. Ostatnio zagrała kameralny koncert w Domu Kultury w Motyczu, w marcu zagra z Tryptykiem w bazylice Dominikanów w Lublinie.

Jacek Ochal z Cukierni Williams na święta poleca makaroniki, strucle makową i czekoladki
Magazyn

Makaroniki, strucla makowa i czekoladki. Przepisy na świąteczne słodkości

Najlepsze czekoladki na świecie powstają w Belgii. Ich sekret zawiera się w dwóch słowach: morze przyjemności. Jacek Ochal ze słynnej Cukierni Williams zaczął specjalizować się w belgijskich pralinkach. A ponieważ lubi słodycze, ma dla was autorski przepisy na słynne makaroniki, strucle makową i czekoladki.

Jarmark Inspiracji z kozią brodą. Trzy dni kosztowania tradycyjnych i regionalnych przysmaków [zdjęcia]
20 grudnia 2019, 0:00
galeria

Jarmark Inspiracji z kozią brodą. Trzy dni kosztowania tradycyjnych i regionalnych przysmaków [zdjęcia]

W najbliższy piątek na Starym Mieście w Lublinie zaczyna się zimowy Jarmark Inspiracji. Przez trzy dni szefowie kuchni będą gotować, na stoiskach pojawią się tradycyjne i regionalne przysmaki. To wspólna inicjatywa Europejskiego Festiwalu Smaku oraz Polskiej izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. – Chcemy pokazać tradycyjne smaki Bożego Narodzenia i na nowo je zinterpretować – mówi Marcin Jurek, szef kuchni restauracji Titno w Lublinie.

Nowe miejsce na Starym Mieście w Lublinie. Czym chce zaskoczyć klientów Czekoladowa Willa?
galeria

Nowe miejsce na Starym Mieście w Lublinie. Czym chce zaskoczyć klientów Czekoladowa Willa?

W weekend swoje podwoje otworzyła Czekoladowa Willa. Przy ul. Grodzkiej 1 kupować można słodycze, jakich dotychczas w Polsce jeszcze nie było.

Szykujemy ryby na święta. Najciekawsze przepisy na karpia

Szykujemy ryby na święta. Najciekawsze przepisy na karpia

Ryby w staropolskiej kuchni były ozdobą stołów. W najstarszych księgach kucharskich zachowały się przepisy na pstrągi z rodzynkami, szczupaki z limoniami, karpie z kaparami. Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb. Nie tylko od święta.

Kultowe miejsce w Zamościu znowu żyje. Byliśmy na otwarciu Parkowa Caffe [zdjęcia]
galeria

Kultowe miejsce w Zamościu znowu żyje. Byliśmy na otwarciu Parkowa Caffe [zdjęcia]

Do Miejskiego Parku w Zamościu wróciła gastronomia. W piątek otwarto tam restaurację Parkowa Caffe. Właścicielem lokalu jest Paweł Łyś z Zamościa, który otworzył go w miejscu dawnej Parkowej.

Kawiarnia wraca do Parku Miejskiego w Zamościu. W okresie PRL było tu popularne miejsce spotkań
galeria

Kawiarnia wraca do Parku Miejskiego w Zamościu. W okresie PRL było tu popularne miejsce spotkań

Do Miejskiego Parku w Zamościu wraca gastronomia. Znów będzie można zjeść deser albo obiad mając za wielkimi oknami piękny park. Nie obejdzie się bez wspomnień, bo historia tego miejsca sięga czasów PRL a nawet międzywojnia.

Tu zjesz szakszuki, nie zjesz mięsa. Restauracja Falla kusi przekąskami i napojami [zdjęcia]
galeria

Tu zjesz szakszuki, nie zjesz mięsa. Restauracja Falla kusi przekąskami i napojami [zdjęcia]

W weekend przy Alejach Racławickich 8 otwarto restaurację Falla. To kolejny punkt w tej części miasta, który kusi przekąskami i napojami

Smak Włodawy. Hołubici z sumem albo pirohy z duszoj
Magazyn

Smak Włodawy. Hołubici z sumem albo pirohy z duszoj

Lublin ma nadbużańską, tęskną, włodawską duszę. Tam, nad Bugiem, jeszcze można spotkać bursztynowy świerzop i grykę jak śnieg białą. Tam, we Włodawie, można zejść nad Bug, przysiąść na ławce i oddychać pełną piersią

Ogólnopolskie Dożynki Rybackie. Najwięcej będzie dań z karpia
8 grudnia 2019, 12:00

Ogólnopolskie Dożynki Rybackie. Najwięcej będzie dań z karpia

Będzie można skosztować potraw z ryb słodkowodnych przygotowanych przez restauracje, gospodarstwa rybackie czy Koła Gospodyń Wiejskich. W niedzielę Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich k. Lublina odbędą się 16. Ogólnopolskie Dożynki Rybackie.

Nowe miejsca w Lublinie. Pomysł na cukiernię wypalił, więc otworzyła już drugą
galeria

Nowe miejsca w Lublinie. Pomysł na cukiernię wypalił, więc otworzyła już drugą

Pavlove, makaroniki, muffinki czy cakepops to tylko niektóre słodkości, które można kupić w otwartej właśnie cukierni Yummy Sweets przy ul. Dolińskiego. To już drugi adres producenta wyjątkowych wypieków.

Pijalnia Czekolady E. Wedel otworzyła pierwszy lokal w Lublinie [zdjęcia]
galeria

Pijalnia Czekolady E. Wedel otworzyła pierwszy lokal w Lublinie [zdjęcia]

Pijalnia Czekolady E. Wedel otworzyła się w poniedziałek u zbiegu Krakowskiego Przedmieścia i ulicy Kapucyńskiej.

Otwarcie pubu U Fotografa. Nowe miejsce z piwem rzemieślniczym i burgerami [zdjęcia]
galeria

Otwarcie pubu U Fotografa. Nowe miejsce z piwem rzemieślniczym i burgerami [zdjęcia]

Po dwóch latach na mapę lubelskich pubów wraca U Fotografa. W nowym miejscu (ul. Złota 2) i w nowej odsłonie.

Dominikańskie, bełżyckie, a może kacapoły? Kilka sposobów na dobre pierogi
kuchnia
galeria

Dominikańskie, bełżyckie, a może kacapoły? Kilka sposobów na dobre pierogi

Talerz gorących pierogów rozgrzeje serca w największą pluchę i ziąb. Żeby zrobić dobre pierogi, trzeba znać kilka patentów i mieć pod ręką sprawdzony przepis. Oto nasz pierogowy top. Zaczynamy od pierogów św. Jacka

Dyskusja na Facebooku od tygodnia nie ustaje, liczy już ponad 2,1 tys. postów

Strzał w dziesiątkę czy wtopa roku? Burger Rebel Whopper nie dla wegetarian

- Nikogo nie okłamujemy, nikogo nie wprowadzamy w błąd - zapewniają PR-owcy Burger King Polska po tym, jak posypał się na nich grad negatywnych komentarzy. - Od początku zaznaczamy, że Rebel Whopper nie może być określony jako stricte wegetariański - tłumaczą.

Kiełbasa po proletariacku, śledź w koperku czy cynaderki. Przepisy na męską kuchnie
Magazyn
galeria

Kiełbasa po proletariacku, śledź w koperku czy cynaderki. Przepisy na męską kuchnie

Czyli prosta męska kuchnia, którą uwielbiał poeta Józef Czechowicz i znaczna część uduchowionej cyganerii. We wspomnieniach czytamy, że autor „Poematu o mieście Lublinie” lubił zaspokoić głód po proletariacku

Gruzińskie smaki w Lublinie. "To moje rodzinne przepisy" [zdjęcia]
galeria

Gruzińskie smaki w Lublinie. "To moje rodzinne przepisy" [zdjęcia]

"Megobari. Otwarta kuchnia prawdziwej Gruzji" to nowa restauracja z ulicy Świętoduskiej 8. Dzięki niej szare do niedawna podwórko zmienia się, zapraszając do wejścia. Kusi też zapach kuchni pełnej bakłażanów i kolendry

Emilia Truszcz i Agnieszka Szcześniak ze spółdzielni socjalnej Ósmesmake w niedzielę zapraszają do Próba Cafe na spotkanie wokół kuchni roślinnej
Program warsztatów i spotkań

W tej kawiarni w Lublinie każda złotówka nie tylko daje zarobek pracownikom

Zmienianie świata zaczynam od kawy! – proponuje fundacja Teatrikon i zaprasza na tydzień z ekonomią społeczną od kuchni. W programie warsztaty patchworkowe, szycia wielorazowych woreczków, spotkania z kuchnią roślinną. – Chcemy pokazać, że warto robić coś razem, nie tylko dla siebie. Zainspirować innych.

W ciągu kilkunastu lat spożycie gęsiny, bardzo zdrowego mięsa, znacząco wzrosło - mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska

Na świętego Marcina najlepsza gęsina. Najciekawsze przepisy

Gęsina jest jesienną specjalnością, a już 8 listopada w restauracjach zacznie się akcja „Gęsina na św. Marcina”.

Jedzenie Zamiast Bomb. Talerz zupy pod Bramą Krakowską

Jedzenie Zamiast Bomb. Talerz zupy pod Bramą Krakowską

W listopadzie startuje nowy sezon Jedzenia Zamiast Bomb – akcji wydawania gorących posiłków osobom bezdomnym i potrzebującym. Od 23 listopada (godz. 14) co tydzień przez całą zimę każdy może bezpłatnie odebrać talerz ciepłej, wegetariańskiej zupy. Wystarczy przyjść pod Bramę Krakowską.

W lokalu po pizzerii, która tu działała dobre pół wieku trwa remont. Będzie kebab

Znika jedna z najstarszych pizzerii w Lublinie. Wiadomo, co powstanie po niej

To będą hiobowe wieści dla tych, którzy wnukom opowiadają jak szli na wagary do kina Wyzwolenie a potem po sąsiedzku na pizzę. Zniknęła pizzeria „Pod Koziołkiem”. W jej miejscu będzie kebab. To nie jedyne pożegnanie z lubelskimi lokalami

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium