Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
W Lublinie w kilku restauracjach i kawiarniach można już zamawiać niesprzedane posiłki przez aplikację, która pomaga walczyć z marnowaniem żywności.
W Lublinie powstaje restauracja Kozia Broda, w której będą serwowane słynne dania związane z Lublinem i regionem. Postanowiliśmy wybrać osiem dań, związanych ze znanymi postaciami. Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny i ułożony w porządku alfabetycznym.
Warto przyłożyć się do ostatniego posiłku w roku. Warto złożyć sobie serdeczne życzenia przy szampanie i zjeść z tej okazji coś dobrego i pięknie podanego. Stare przysłowie mówi, że tak jak spędzimy pierwszy dzień Nowego Roku, tak spędzimy cały rok
Nie wiesz co zrobić z nadmiarem świątecznych potraw? Zamiast do kosza, jedzeniem można podzielić się z innymi. Pomoże w tym lubelska Jadłodzielnia.
Jej wigilia odbędzie się w drewnianym domu z bali, który stoi nad brzegiem Dunajca. Mirosława Zaziąbło-Hubiak Śpiewa po słowacku i po polsku, nagrała świetną płytę „Kulturowa rozmowa”. Ostatnio zagrała kameralny koncert w Domu Kultury w Motyczu, w marcu zagra z Tryptykiem w bazylice Dominikanów w Lublinie.
Najlepsze czekoladki na świecie powstają w Belgii. Ich sekret zawiera się w dwóch słowach: morze przyjemności. Jacek Ochal ze słynnej Cukierni Williams zaczął specjalizować się w belgijskich pralinkach. A ponieważ lubi słodycze, ma dla was autorski przepisy na słynne makaroniki, strucle makową i czekoladki.
W najbliższy piątek na Starym Mieście w Lublinie zaczyna się zimowy Jarmark Inspiracji. Przez trzy dni szefowie kuchni będą gotować, na stoiskach pojawią się tradycyjne i regionalne przysmaki. To wspólna inicjatywa Europejskiego Festiwalu Smaku oraz Polskiej izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. – Chcemy pokazać tradycyjne smaki Bożego Narodzenia i na nowo je zinterpretować – mówi Marcin Jurek, szef kuchni restauracji Titno w Lublinie.
W weekend swoje podwoje otworzyła Czekoladowa Willa. Przy ul. Grodzkiej 1 kupować można słodycze, jakich dotychczas w Polsce jeszcze nie było.
Ryby w staropolskiej kuchni były ozdobą stołów. W najstarszych księgach kucharskich zachowały się przepisy na pstrągi z rodzynkami, szczupaki z limoniami, karpie z kaparami. Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb. Nie tylko od święta.
Do Miejskiego Parku w Zamościu wróciła gastronomia. W piątek otwarto tam restaurację Parkowa Caffe. Właścicielem lokalu jest Paweł Łyś z Zamościa, który otworzył go w miejscu dawnej Parkowej.
Do Miejskiego Parku w Zamościu wraca gastronomia. Znów będzie można zjeść deser albo obiad mając za wielkimi oknami piękny park. Nie obejdzie się bez wspomnień, bo historia tego miejsca sięga czasów PRL a nawet międzywojnia.
W weekend przy Alejach Racławickich 8 otwarto restaurację Falla. To kolejny punkt w tej części miasta, który kusi przekąskami i napojami
Lublin ma nadbużańską, tęskną, włodawską duszę. Tam, nad Bugiem, jeszcze można spotkać bursztynowy świerzop i grykę jak śnieg białą. Tam, we Włodawie, można zejść nad Bug, przysiąść na ławce i oddychać pełną piersią
Będzie można skosztować potraw z ryb słodkowodnych przygotowanych przez restauracje, gospodarstwa rybackie czy Koła Gospodyń Wiejskich. W niedzielę Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich k. Lublina odbędą się 16. Ogólnopolskie Dożynki Rybackie.
Pavlove, makaroniki, muffinki czy cakepops to tylko niektóre słodkości, które można kupić w otwartej właśnie cukierni Yummy Sweets przy ul. Dolińskiego. To już drugi adres producenta wyjątkowych wypieków.
Pijalnia Czekolady E. Wedel otworzyła się w poniedziałek u zbiegu Krakowskiego Przedmieścia i ulicy Kapucyńskiej.
Po dwóch latach na mapę lubelskich pubów wraca U Fotografa. W nowym miejscu (ul. Złota 2) i w nowej odsłonie.
Talerz gorących pierogów rozgrzeje serca w największą pluchę i ziąb. Żeby zrobić dobre pierogi, trzeba znać kilka patentów i mieć pod ręką sprawdzony przepis. Oto nasz pierogowy top. Zaczynamy od pierogów św. Jacka
- Nikogo nie okłamujemy, nikogo nie wprowadzamy w błąd - zapewniają PR-owcy Burger King Polska po tym, jak posypał się na nich grad negatywnych komentarzy. - Od początku zaznaczamy, że Rebel Whopper nie może być określony jako stricte wegetariański - tłumaczą.
Czyli prosta męska kuchnia, którą uwielbiał poeta Józef Czechowicz i znaczna część uduchowionej cyganerii. We wspomnieniach czytamy, że autor „Poematu o mieście Lublinie” lubił zaspokoić głód po proletariacku
"Megobari. Otwarta kuchnia prawdziwej Gruzji" to nowa restauracja z ulicy Świętoduskiej 8. Dzięki niej szare do niedawna podwórko zmienia się, zapraszając do wejścia. Kusi też zapach kuchni pełnej bakłażanów i kolendry
Zmienianie świata zaczynam od kawy! – proponuje fundacja Teatrikon i zaprasza na tydzień z ekonomią społeczną od kuchni. W programie warsztaty patchworkowe, szycia wielorazowych woreczków, spotkania z kuchnią roślinną. – Chcemy pokazać, że warto robić coś razem, nie tylko dla siebie. Zainspirować innych.
Gęsina jest jesienną specjalnością, a już 8 listopada w restauracjach zacznie się akcja „Gęsina na św. Marcina”.
W listopadzie startuje nowy sezon Jedzenia Zamiast Bomb – akcji wydawania gorących posiłków osobom bezdomnym i potrzebującym. Od 23 listopada (godz. 14) co tydzień przez całą zimę każdy może bezpłatnie odebrać talerz ciepłej, wegetariańskiej zupy. Wystarczy przyjść pod Bramę Krakowską.
To będą hiobowe wieści dla tych, którzy wnukom opowiadają jak szli na wagary do kina Wyzwolenie a potem po sąsiedzku na pizzę. Zniknęła pizzeria „Pod Koziołkiem”. W jej miejscu będzie kebab. To nie jedyne pożegnanie z lubelskimi lokalami