Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 grudnia 2019 r.
20:38

Coś dobrego, czyli sylwester od kuchni. Najlepsze przepisy na imprezę i Nowy Rok

(fot. Maciej Kaczanowski, Małgorzata Sulisz/archiwum)

Warto przyłożyć się do ostatniego posiłku w roku. Warto złożyć sobie serdeczne życzenia przy szampanie i zjeść z tej okazji coś dobrego i pięknie podanego. Stare przysłowie mówi, że tak jak spędzimy pierwszy dzień Nowego Roku, tak spędzimy cały rok

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Barszcz

Składniki: pół kg buraków, 2 marchewki, 1 pietruszka, pól selera korzeniowego, 1 średni por, 2 cebule, 8 dag suszonych prawdziwków, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka świeżego chrzanu, 2 listki laurowe, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, sól, cukier albo miód, kwas buraczany.

Wykonanie: buraki obrać, umyć i pokroić w plastry. Cebule obrać i przekroić. Warzywa oczyścić i opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy, posolić i gotować na małym ogniu 30 min. Grzyby umyć, namoczyć na 8 godz. i gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, przecedzić oba wywary i połączyć. Dodać kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz podgrzać, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz cukrem lub miodem. Tuż przed podaniem dodać chrzan i zmiażdżony czosnek. Podawać z uszkami.

Ciasteczka do barszczu

Składniki: 25 dag sera brie, 10 dag miękkiego masła, sól, pieprz, 1 jajko, 1 żółtko, 20 dag mąki, 10 dag mielonych orzechów laskowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie: z brie odciąć skórkę. Miąższ wymieszać z masłem, posolić. Dodać jajko, żółtko, mąkę, orzechy i proszek do pieczenia. Zrobić wałek o średnicy 3 cm. Odłożyć na godzinę. Kroić w półcentymetrowe krążki. Piec 12 do 15 minut w temperaturze 80 stopni. Można podawać osobno, z odrobiną tatara na każdym ciasteczku.

Kurczak z miodem i ananasem

Kurczaka poporcjować, przyprawić solą. Do miski dodać trzy łyżki miodu, 250 gram ananasa konserwowego, drobno pokrojonego, jedną cebulę pokrojoną w talarki, ½ pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki, trzy łyżki oleju, trzy łyżki octu winnego. Marynatę wymieszać i pokryć nią kawałki kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na trzy godziny. Następnie lekko skropić wodą i upiec w piekarniku.

Pieczarki pod pierzynką

Składniki: szklanka mleka, szklanka tartego żółtego sera, łyżka siekanej cebuli, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 60 dag pieczarek (same kapelusze).

Wykonanie: wszystkie składniki - oprócz pieczarek - połączyć i dobrze wymieszać. Pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć masą. Zapiekać 30 minut.

Polędwiczki z miodem

Składniki: 2 polędwiczki po 40 dag, 2 świeże gruszki, 3 czerwone cebule, 1 biała cebula, 20 dag pieczarek, 150 g nalewki miodowej, 100 g miodu, 50 g migdałów, 100 g rodzynek, 50 g płatków migdałowych, syrop cukrowy, olej, masło, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz.

Wykonanie: zaczynamy od zrobienia konfitury cebulowej. Podsmażamy czerwoną cebulę na oleju i maśle, dolewamy nalewki miodowej, doprawiamy solą z pieprzem i dosypujemy 3 łyżki rodzynek.

Polędwiczki pokroić ukośnie na kawałki. Jak bagietkę. To tak delikatne mięso, że nie wolno go marynować, nacierać przyprawami, liczy się ich smak. Obsmażyć na oleju z masłem na rumiano. Po 5 minutach dodać 1 posiekaną białą cebulę, 3 roztarte ząbki czosnku, pokrojone pieczarki, płatki migdałów i namoczone rodzynki. Doprawić solą z pieprzem, podlaliśmy nalewką (może być koniak lub brandy) i podpalić. Pokroić gruszkę na połówki, podlać wodą z cukrem i skropić nalewką. Następnie podlać miodem i wstawić do piekarnika na 15 minut.

Sylwestrowy bigos

Składniki: pół kg kapusty kwaszonej, pół kg słodkiej, 1 kg mięs (pieczeni, kiełbasy myśliwskiej, zwyczajnej, boczku wędzonego, szynki) 5 suszonych prawdziwków, 2 cebule, 5 suszonych śliwek, pół szklanki wytrawnego wina, pieprz, jałowiec, sól, cukier.

Wykonanie: kapustę kwaszoną posiekać. Słodką poszatkować i sparzyć. Na boczku zasmażyć pokrojoną cebulę. Grzyby namoczyć. Dno garnka wyłożyć boczkiem, układać warstwami kapustę, grzyby i śliwki, kapustę, mięso, cebulę, kapustę. Wlać smak z grzybów. Doprawić solą, pieprzem, jałowcem. Pierwszego dnia dusić godzinę, drugiego 2, trzeciego 3, doprawiając winem i odrobiną cukru.

Tatar z kaszą gryczaną

Składniki: 25 dag polędwicy wolowej lub udźca, 1 cebula, po 1 żółtka na osobę, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz. Dodatki: uparowana kasza gryczana, posiekany korniszon, musztarda z Parczewa.

Wykonanie: mięso wyjąć z lodówki, odczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Drobno posiekać. Uformować dwie porcje. Zrobić na środku wgłębienie na żółtko. Ułożyć żółtka na mięsie, polać olejem, oprószyć solą i pieprzem. Dookoła ułożyć ostudzoną kaszę oraz dodatki.

Pasztet z dziczyzny

Na Sylwestra i noworoczny obiad jak najbardziej. Doskonały pasztet według autorskiej receptury Marty i Stanisława Stelmachów podają w Zajeździe Marta w Pułankowicach.

Składniki: 30 dag mięsa z dziczyzny, 25 dag cielęciny, 20 dag słoniny wędzonej, 20 dag wątroby wieprzowej, 15 dag cebuli, 10 dag bułki, 10 dag smalcu, 5 g pieprzu, 2 jaja, 1 dag soli.

Wykonanie: mięso z dziczyzny i cielęciny udusić ze słoniną, podlewając wodą. Wątrobę obrać z błon, usunąć żyły i przewody żółciowe, pokroić na kawałki. Bułkę pokroić i dodać do miękkiego mięsa, by nasiąkła sosem.

Mięso wystudzić, zmielić dwa razy przez gęste sitko razem z bułką i wątrobą. Dodać jaja, sól, pieprz, starannie wyrobić. Wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek i ubić ściśle łyżką. Przykryć papierem pergaminowym i piec w średnio nagrzanym piekarniku od 30 do 45 minut. Po upieczeniu pasztet przestudzić i wyjąć z formy. Podawać z konfiturą z żurawiny

Steki noworoczne

Składniki: po 4 kawałki polędwicy wołowej na osobę, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, masło, kieliszek koniaku.

Wykonanie: polędwicę delikatnie rozgnieść w dłoniach. Z jednej strony natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową, położyć mięso na rozgrzanym tłuszczu przyprawami do spodu. Smażyć krótko na ostrym ogniu, odwrócić, dosmażyć. Nacisnąć widelcem i sprawdzić, czy mięso jest odpowiedni miękkie.

Na każdym kawałku mięsa należy położyć kawałek masła. Jak się rozpuści, skropić koniakiem i podpalić. Nie da się ukryć, że operacja wymaga wprawy i należy najpierw poeksperymentować z małą ilością koniaku. Po kilkunastu sekundach ogień gaśnie i wtedy należy wyłożyć mięso na podgrzany talerz, polewając je sosem ze smażenia.

Stek z rusztu

Dobry stek patelni grillowej: jak go prawidłowo zrobić? Steki wołowe należy posmarować oliwą, obsypać pieprzem i świeżym tymiankiem. Nie solić. Odłożyć na 30 minut.

Następnie należy posmarować patelnię olejem, steki położyć na ruszcie, posolić. Po 2 minutach przekręcić mięso, tak, żeby z jednej strony odbiła się kratka. Po 8 minutach odwrócić mięso na drugą stronę. Po 5 minutach sprawdzić, czy mięso się miękko ugina pod widelcem. Idealny stek powinien po przekrojeniu być w środku lekko „krwisty”. Zdjąć z rusztu, nakryć srebrną folią, żeby mięso odpoczęło. Podawać z sałatkami.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Ubiegłoroczna edycja Dni Chełma przyciągnęła tłumy. Organizatorzy liczą, że w tym roku będzie podobnie.

Lato w rytmie hitów – Urszula gwiazdą Dni Chełma 2025

Chełm szykuje się na jedno z największych wydarzeń kulturalnych tego lata. W dniach 5–6 lipca przy ul. Strażackiej odbędą się Dni Chełma 2025. Znamy listę artystów, którzy zaprezentują się na scenie.

28-letni Wojciech Szacoń prowadzi Avię od września 2024 roku

Wojciech Szacoń (Avia Świdnik): Najważniejsze są małe kroki, w postaci każdego kolejnego meczu

Rozmowa z Wojciechem Szaconiem, trenerem Avii Świdnik

Tevin Brown spotkań w Warszawie nie zaliczy do zbytnio udanych

W środę PGE Start Lublin podejmie Legię Warszawa w piątym meczu finału Orlen Basket Ligi

Po poniedziałkowym zwycięstwie PGE Start w Warszawie można powiedzieć, że finałowa seria zaczyna się od nowa. Jedyna różnica polega na tym, że teraz gra toczy się już tylko do dwóch zwycięstw, a więc ekipa, która w środę odniesie sukces będzie już bardzo blisko mistrzostwa Polski.

Filip Luberecki z Francją zagrał od pierwszej minuty

Francja pokonała Polskę, Filip Luberecki zagrał od pierwszej minuty

Reprezentacja Polski pożegnała się z mistrzostwami Europy do lat 21 porażką z Francją. Biało-Czerwoni przegrali 1:4. Cały mecz rozegrał obrońca Motoru Lublin Filip Luberecki.

Czarnek o zostaniu szefem kancelarii prezydenta: Są przymiarki
PO WYBORACH

Czarnek o zostaniu szefem kancelarii prezydenta: Są przymiarki

Poseł PiS Przemysław Czarnek, typowany przez media do objęcia funkcji szefa Kancelarii Prezydenta Karola Nawrockiego podkreślił we wtorek, że gdyby objął tę funkcję, pozostałby lojalnym członkiem Prawa i Sprawiedliwości także w Pałacu Prezydenckim.

Trump "poważnie rozważa" dołączenie do wojny przeciwko Iranowi?

Trump "poważnie rozważa" dołączenie do wojny przeciwko Iranowi?

Prezydent USA Donald Trump poważnie rozważa włączenie USA do wojny i przeprowadzenie amerykańskiego ataku na irańskie obiekty nuklearne, przede wszystkim podziemne zakłady Fordo – donosi portal Axios, powołując się na źródła w amerykańskich władzach.

Stare Miasto (nie) dla wszystkich. Studenci z Politechniki Lubelskiej pokazali, którędy przejedzie wózek

Stare Miasto (nie) dla wszystkich. Studenci z Politechniki Lubelskiej pokazali, którędy przejedzie wózek

Czy senior o lasce, mama z dziecięcym wózkiem albo turysta na wózku inwalidzkim mogą bez przeszkód cieszyć się urokami lubelskiego Starego Miasta? Grupa studentów z Politechniki Lubelskiej nie tylko zadała to pytanie, ale też znalazła na nie bardzo konkretną odpowiedź. Efekty ich pracy już dziś można zobaczyć online.

„Hej, Ty, reaguj!” – młodzież z Lublina stanie do walki z hejtem

„Hej, Ty, reaguj!” – młodzież z Lublina stanie do walki z hejtem

W sieci nie obowiązuje dzwonek na przerwę. A słowa potrafią uderzać mocniej niż pięść. Dlatego Lublin we współpracy z Fundacją #DOBRYhasztag przygotowuje wyjątkową lekcję społeczną – „Akcja RELacja HejTy Reaguj!”. Wezmą w niej udział uczniowie szkół ponadpodstawowych. Kiedy? Już jesienią.

Pierwszy Dzień Cebularza w 2024 roku
20 czerwca 2025, 9:00

Dzień Cebularza. Lody cebularzowe, degustacje i cebularzowy komiks

Już w piątek (20 czerwca) Plac Po Farze w Lublinie zamieni się w „cebularzowe miasteczko”. Przed nami druga edycja Dnia Cebularza – wydarzenia poświęconego kulinarnej wizytówce regionu. W programie warsztaty, spacery z przewodnikami, konkursy, gra miejska i degustacje.

Pierogi pani Basi to był hit menu. Kto przejmie restaurację Bałałajka w stadninie?

Pierogi pani Basi to był hit menu. Kto przejmie restaurację Bałałajka w stadninie?

Kuchnię „Bałałajki” chwalili turyści i mieszkańcy, którzy przy okazji wizyty w stadninie koni, mogli spróbować tu tradycyjnych pierogów. Po czterech latach od otwarcia, restauracja żegna się z Janowem Podlaskim.

UOKiK bierze pod lupę WizzAir i Ryanair. Chodzi nie tylko o bagaż podręczny

UOKiK bierze pod lupę WizzAir i Ryanair. Chodzi nie tylko o bagaż podręczny

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów prowadzi postępowanie wyjaśniające w sprawie zasad przewozu bagażu podręcznego przez dwóch największych niskokosztowych przewoźników operujących w Polsce – Ryanair i Wizz Air. Powodem są liczne skargi pasażerów dotyczące niespodziewanych dopłat oraz problemów przy odprawie.

(Nie)Wyparzona Geba: Pendofsky i jego "Kuratorium"
(Nie)Wyparzona Gęba
film

(Nie)Wyparzona Geba: Pendofsky i jego "Kuratorium"

Motocyklista, który otarł się o śmierć. Basista, który gra na komunobasach. Artysta, który zamiast komputerowej produkcji wybiera taśmę. Marcin "Pendofsky" Pendowski w wyjątkowej rozmowie opowiada o tragedii, powrocie do muzyki i płycie „Kuratorium”, która powstała z bólu, pasji i niezgody na bylejakość.

Lublin: miasto przyszłości. Jak je sobie wyobrażają lubelscy uczniowie?
galeria

Lublin: miasto przyszłości. Jak je sobie wyobrażają lubelscy uczniowie?

Konkurs „Lublin – moje miasto przyszłości” to podsumowanie IV edycji projektu „Uczeń i uczennica przyszłości”. To także zwieńczeniem kilku miesięcy intensywnej pracy lubelskich uczniów/

Raz poboczem, a raz środkiem jezdni. Ponad 3 promile u woźnicy

Raz poboczem, a raz środkiem jezdni. Ponad 3 promile u woźnicy

Tyle alkoholu w organizmie miał 46-latek, który kierował zaprzęgiem konnym po drodze publicznej w Ludwinie.

Jarosław Milcz pierwszy raz został królem strzelców

Jarosław Milcz z Lublinianki królem strzelców Keeza IV ligi

Lublinianka przegrała walkę o bezpośredni awans ze Stalą Kraśnik, ale na pocieszenie to zawodnik ekipy z Wieniawy wywalczył koronę króla strzelców. Jarosław Milcz zakończył sezon 2025/2026 z dorobkiem 32 goli. I to wcale nie musi być koniec, bo przecież drużyna trenera Daniela Koczona bierze udział w barażach o grę w III lidze.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium