Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 grudnia 2019 r.
18:05

Makaroniki, strucla makowa i czekoladki. Przepisy na świąteczne słodkości

Jacek Ochal z Cukierni Williams na święta poleca makaroniki, strucle makową i czekoladki
Jacek Ochal z Cukierni Williams na święta poleca makaroniki, strucle makową i czekoladki (fot. Małgorzata Sulisz)

Najlepsze czekoladki na świecie powstają w Belgii. Ich sekret zawiera się w dwóch słowach: morze przyjemności. Jacek Ochal ze słynnej Cukierni Williams zaczął specjalizować się w belgijskich pralinkach. A ponieważ lubi słodycze, ma dla was autorski przepisy na słynne makaroniki, strucle makową i czekoladki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

O roli słodkości w staropolskiej kuchni wielokrotnie pisał prof. Jarosław Dumanowski, odkrywca zapomnianych przepisów, za którego sprawą w Polsce ukazują się drukiem najstarsze książki kucharskie.

Staropolskie słodycze

„Ciekawym rodzajem słodyczy jest u Czernieckiego tzw. piana czyli coś w rodzaju słodzonej cukrem bitej śmietany podawanej z ciastkami. Kuchmistrz dosypywał także cukru do tzw. arkasu, czyli galaretki mlecznej ścinanej sokiem z cytryny. Rodzajem barokowego konceptu są natomiast tzw. makarony migdałowe, czyli pieczona masa z tłuczonych migdałów, białek i cukru, podobnie z tłuczonych migdałów, cukru, wina i cynamonu przyrządzano też tzw. obermus” – pisze w tekście „Staropolskie słodycze”, zamieszczonym w Pasażu wiedzy na stronie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Jako przykład staropolskich słodyczy podaje tort jabłczany w cieście francuskim:

„Ciasto francuskie zrób według opisanego sposobu. Jabłek ochędożywszy pięknie nakraj, włóż w rynkę przydawszy masła, cukru, rożenków obojga, cynamonu a przesmażywszy to społem nakładaj tort i kopertę daj piękną, opiecz, a daj pocukrowawszy na stół”. Warto spróbować.

A teraz już autorskie przepisy Jacka Ochala. Na początek makaroniki, czyli przepis z 1895 roku. Czy to możliwe, żeby już wtedy znano makaroniki? Tak, możliwe.

Makaroniki

Składniki: na bezy: 100 g mączki migdałowej, 100 g cukru pudru + łyżeczka, 4 białka, 100 gram cukru, 50 ml wody. Nadzienie: 100 gram śmietanki 36 %, łyżka syropu malinowego, tabliczka białej czekolady (100 gram), 10 gram masła o temperaturze pokojowej.

Wykonanie: mączkę i cukier puder wymieszać ze sobą i dodać 2 białka. Jeżeli chcemy nadać naszym makaronikom kolor, możemy dodać teraz naturalny barwnik spożywczy.

Dosypać do rondelka cukier z wodą i ugotować do temperatury 116 stopni. 2 białka ubić z łyżeczką cukru pudru. Pod koniec ubijania powoli dodać wymieszany syrop cukrowy. Całość wymieszać z masą migdałową. Przełożyć do rękawa i szprycować masę na papierze do pieczenia robiąc niewielkie kleksy, starać się nadać kształt makaronika. Zostawić całość do wysuszenia na 30 minut.

Po tym czasie piec w temperaturze 150 stopni przez 12 minut. Czas na nadzienie: śmietankę podgrzać do temperatury 60-70 stopni i dodać syrop. Zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę. Dobrze wymieszać, aż czekolada się w większości rozpuści. Całość zblendować razem z masłem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i poczekać aż całość ostygnie.

Makaroniki odwrócić na drugą stronę i połowę delikatnie wyszprycować masą. Połączyć ze sobą bezy z masą i bez. Wstawić całość na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia.

Strucla makowa

Składniki: pół kilograma mąki pszennej (t450), 5 gram drożdży suchych, 2/3 szklanki cukru, łyżeczka cukru wanilinowego, 210 gram mleka 3.2 %, 2 jajka, 60 gram masła, skórka pomarańczowa do dekoracji. Masa makowa: 600 gram maku (namoczonego i zmielonego dwukrotnie), 2 białka. Lukier: szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny.

Wykonanie: drożdże wymieszać z mlekiem w temperaturze 20-25 stopni. Dodać jajka i część cukru, odstawić na parę minut. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn z drożdży i mleka i wyrobić jednolitą masę. Gdy już ją mamy, dodać masło w temperaturze pokojowej. Wyrobione ciasto zostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

Po godzinie podzielić je na dwie - trzy części w zależności od tego, ile strucli chcemy upiec. Białka ubić na sztywną pianę, dodać mak i wymieszać (możemy tutaj dodać miodu albo przyprawy korzenne).

Połączoną masę rozłożyć na rozwałkowanym cieście. Zostawić marginesy. Ciasto z masą zrolować i umieścić w formie łączeniem w dół. Spryskać lekko wodą i zostawić do wyrastania na 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 min. Jeżeli twoja strucla wychodzi za sucha, „chluśnij” odrobinę wody do piekarnika i szybko zamknij drzwiczki.

Cukier puder dorzucić do rondelka z podgrzanym na małym gazie soku i połącz ze sobą. Udekoruj strucle lukrem i skórką.

Czekolada

Jak zrobić belgijską czekoladę? – To wcale nie jest trudne – mówi Jacek Ochal.

Najważniejsze, to dobry surowiec. – Kupić dobrą gatunkowo czekoladę (patrzymy na etykietę, żeby nie zawierała innego tłuszczu niż masło kakaowe). Pokruszyć do plastikowej miseczki i przygrzać w kąpieli wodnej. Mieszać całość, aż dojdzie do temperatury 46 stopni. 2/3 wylać na zimny blat i rozprowadzić stalową szpatułką. Zgarniać na przemian z rozprowadzaniem, aż osiągniemy temperaturę 30 stopni. Wlać do reszty czekolady w misce i wymieszać. Powinniśmy osiągać misce 34 stopnie Celsjusza. Następnie przelać całość do dowolnej formy i „wystukać” bąble powietrza. Na tym etapie możemy dodać nasze ulubione dodatki (na przykład orzechy czy suszone owoce) Gdy czekolada stężeje, delikatnie „wycisnąć” całość z formy. Dobrze zrobiona czekolada powinna połyskiwać w świetle i chrupać podczas przełamywania.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę
ZDJĘCIA
galeria

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę

Po trzech latach studiów nastąpił uroczysty finał. Mury Akademii Zamojskiej opuściło kolejne grono pielęgniarek i pielęgniarzy z tytułem licencjata. Wszyscy na zakończenie tego etapu edukacji odebrali symboliczne czepki, a trzy najlepsze studentki dostały etaty.

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje
26 września 2025, 17:00

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje

Od 26 września do 12 października Centrum Spotkania Kultur stanie się areną magii, akrobacji i… czystej energii. Wszystko za sprawą 12. edycji Wschodnioeuropejskiego Festiwalu Cyrku Współczesnego Cyrkulacje. To już tradycja, że jesienią stolica Lubelszczyzny wita artystów, którzy sztukę cyrku wynoszą poza granice wyobraźni.

Bartłomiej Pelczar jest jednym z graczy, którzy w poprzednim sezonie sięgnęli po wicemistrzostwo Polski

PGE Start Lublin chce powalczyć o Pekao Superpuchar Polski

W sobotę w Warszawie sezon koszykarski w Polsce zostanie oficjalnie zainaugurowany rozgrywkami o Pekao Superpuchar Polski

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?
PROGNOZA POGODY
film

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?

Pierwszy jesienny weekend przywita nas słońcem, jednak z biegiem godzin pojawiać się będzie coraz więcej chmur. O szczegółach opowiada Katarzyna Rybacka.

Projekt utworzenia Miejskiego Urzędu Pracy w Chełmie został zdjęty z porządku obrad sesji Rady Miasta

Pat w sprawie Miejskiego Urzędu Pracy Chełmie. Radni podzieleni

Ponad 2,5 mln zł rocznie Chełm dopłaca do funkcjonowania Powiatowego Urzędu Pracy. Rosnące koszty skłoniły władze miasta do propozycji utworzenia własnej instytucji – Miejskiego Urzędu Pracy. Jednak pomysł prezydenta Jakuba Banaszka już na starcie budzi poważne wątpliwości radnych.

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

W piątek rano doszło do tragicznego wypadku na drodze powiatowej nr 1415L. Niestety jedna osoba nie żyje.

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Motor Lublin w czwartkowy wieczór przegrał po dogrywce 0:1 z Arką w Gdyni i odpadł z rozgrywek STS Pucharu Polski. Jak spotkanie podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie został uhonorowany prestiżowym wyróżnieniem „Wymagaj Jakości”, przyznawanym przez Rzecznika Praw Pacjenta i Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia. Nagrodę odebrała 23 września Dyrektor Naczelna placówki Beata Gawelska.

Jesteś mistrzem scrabble? Zgłoś się do tego turnieju

Jesteś mistrzem scrabble? Zgłoś się do tego turnieju

W weekend Politechnika Lubelska zaprasza na V Otwarte Mistrzostwa Lublina w Scrabble. Turniej odbędzie się w budynku Wydziału Budownictwa i Architektury przy ul. Nadbystrzyckiej 40.

Tętent kopyt, rżenie i skoki. Święto Konia 2025
NASZ PATRONAT
galeria

Tętent kopyt, rżenie i skoki. Święto Konia 2025

To były dwa wyjątkowe dni, podczas których w Sitnie, na placu Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli królowały rumaki i jeźdźcy. Piątą edycję Święta Konia zorganizowało Terenowe Koło Hodowców Koni w Zamościu wspólnie ze Szwadronem Kawalerii Ochotniczej w Barwach 9 Pułku Ułanów Małopolskich w Zamościu.

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

W piątek, o godzinie 17, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Zdjęcie ilustracyjne
BOGDANKA

Morderstwo w Boże Narodzenie. Brat zabił brata

Do Sądu Okręgowego w Lublinie wpłynął akt oskarżenia przeciwko 36-letniemu górnikowi, który miał zabić swojego brata. W tle dramatu pojawiają się alkohol, konflikt o majątek i porachunki miłosne.

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie
galeria

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie

Od dłuższego czasu mecze pomiędzy Arką Gdynia, a Motorem Lublin budzą ogromne emocje i tak też było w „Pucharze Tysiąca Drużyn”. Do wyłonienia zwycięzcy w czwartkowym starciu potrzebna była dogrywka, w której gola na wagę awansu zdobył zespół znad morza

Ścianka i defibrylatory to niektóre ze zwycięskich projektów puławskiego BO 2026
Puławy

Wyniki budżetu obywatelskiego w Puławach. Te projekty wygrały

Niecałe trzy tysiące puławian oddało ważne głosy na projekty budżetu obywatelskiego 2026. Finansowanie otrzyma 8 z 38 finałowych propozycji. Najwięcej pieniędzy pochłonie nowa ścianka wspinaczkowa na puławskich błoniach.

Avia Świdnik sensacyjnie pokonała u siebie pierwszoligowy Ruch Chorzów
galeria

Sensacja w Świdniku. Avia zasłużenie pokonała Ruch Chorzów w STS Pucharze Polski! [ZDJĘCIA]

Takie historie kochają kibice piłki nożnej. W czwartkowe popołudnie Avia Świdnik postarała się o nie lada niespodziankę i w pierwszej rundzie „Pucharu Tysiąca Drużyn” niespodziewanie pokonała u siebie grający w Betclic I Lidze Ruch Chorzów

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium