Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

14 maja 2016 r.
13:49

Dorsz, sandacz, a może labraks? Podpowiadamy, gdzie w Lublinie zjeść dobrą rybę

Anna Skoczylas z restauracji „Kardamon”: Filet z sandacza podany z czarnym ryżem, aromatycznym serem z sera gorgonzola oraz z sałatką z karczocha<br />
Anna Skoczylas z restauracji „Kardamon”: Filet z sandacza podany z czarnym ryżem, aromatycznym serem z sera gorgonzola oraz z sałatką z karczocha

Jeśli smażony dorsz, to w klasycznej smażalni ryb „Sola” na Czechowie. Jeśli sandacz, to restauracja „Kardamon”. Jeśli labraks z grilla to w „Atrium”. Jeśli polędwica z tuńczyka, to ristorante „Arte del gusto”. Jeśli ryba prosto z morza, to restauracja „Od kuchni”

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W XVII wieku Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb. W XIX wieku modne były ryby niebieskie. - Oczyszczonego i nasłoniałego karpia, lina lub leszcza pokrajać w dzwonka, sparzyć gotującym się octem, raz zagotować, dodać smaku z włoszczyzny i korzeni i tak gotować. Gdy się już ugotuje wyłożyć na półmisek i oblać sosem polskim z rodzynkami i migdałami - podaje prof. Jarosław Dumanowski, wybitny badacz kuchni staropolskiej. Przed wojną w słynnej restauracji Berensa w Kazimierzu Dolnym podawano lina w śmietanie, na którego przyjeżdżała śmietanka towarzyska i artystyczna, na czele z Ordonką.

Ryba w PRL

Ryby królowały w lubelskich knajpach czasu PRL. - Urywaliśmy się z prób na rybkę, oznajmiając portierowi, że idziemy do Pana Magistra Karasia - wspominał aktor Piotr Wysocki. Chodziło o „Pod Karasiem” na rogu Peowiaków i Hempla.

Na rybę chodziło się wówczas także do Basztowej na Królewskiej. Co ciekawe aktorska i nie tylko śmietanka wolała wpadać na rybkę do podrzędnych knajp, niż gościć się na przykład w „Powszechnej”, „Europie” czy „Polonii”. Jak wspomina Jaga Sieczkarz, córka Ryszarda Sieczkarza, który prowadził w Piaskach słynny Rarytas,ojciec miał na zapleczu wannę ze świeżymi rybami. Jego karp w śmietanie zachwycał największych smakoszy.

Dostawy

- Żeby podać dobrą rybę, świeża ryba musi rano przyjechać do restauracji. I tego samego dnia musi być przyrządzona i zjedzona - mówi Bartosz Sadowski, właściciel autorskiej restauracji „Od Kuchni”. Znalazł dostawcę, który przywozi mu do Lublina świeże ryby.

Dobrze, kiedy szefowie kuchni zaopatrują się w ryby w markowych hodowlach z regionu. Tak robi Piotr Kwiatosz, którego restauracja 16 Stołów dostała ostatnio rekomendację Slow Food Polska. Świeże ryby przyjeżdżają z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia z Woli Rudzkiej koło Opola Lubelskiego.

Świeża ryba ze smażalni

Dorada doradą, ale świeża ryba ze smażalni, to jest to. Pod warunkiem, że smażalnia często zmienia olej, a ryba przyjeżdża świeża. W Lublinie honor starej, dobrej smażalni podtrzymuje placówka „Smażalnia dobrych ryb Sola”, która ma punkty na ulicy Mickiewicza i Żelazowej Woli w Lublinie oraz na bulwarze w Kazimierzu Dolnym. Świeże ryby są w środę. W sezonie można tu zjeść nawet wybornego turbota.

Klasyczny FISH & CHIPS czyli kawał smażonego dorsza z frytkami zjecie w restauracji „Stół i Wół”. Klasyczną smażoną rybę podaje także od czasu do czasu Jarek Sak, szef kuchni w Trybunalska Caffe, jego smażony w całości Pstrąg z Pustelni, który jest w karcie, bardzo smakuje.

Ryba na wypasie

Kto chce skosztować ryb egzotycznych, ma do wyboru kilka opcji. W morskich rybach specjalizuje się ristorante „Arte del Gusto” na Okopowej. Pesce al forno, świeża ryba z pieca z parmezanowym gnocchi, polentą i warzywami z pieca kosztuje 42 zł. Czas oczekiwania 25 minut.
W świeżych rybach specjalizuje się także nowa śródziemnomorska restauracja „Le Monde”, przyrządza je tutaj Filippo Orlando, szef kuchni w „Arte del Gusto”.

W sprawie ryby i owoców morza warto zajrzeć do malutkiej włoskiej knajpki „Trattoria Bagatto”. Włosi mają przyrządzanie ryb we krwi. Sól, pieprz, cytryna i pozamiatane.

- Przyrządzania ryb nauczył mnie ojciec. Najważniejsza jest prawidłowa ocena świeżej ryby. Oczy, skóra, łuska dużo mówią o świeżości ryby. Najbardziej lubię piec rybę w papierze, do środka daję świeże zioła, masło, czosnek. Dorada ma smakować jak dorada, labraks jak labraks. Liczy się smak i zapach świeżej ryby - mówi Ivo Violante z „Ivo Italian”.

Sandacz czy jesiotr?

Niektóre z restauracji wracają do klasyki. Do dań podawanych przed wojną w markowych restauracjach Lublina. Jednym z najwytworniejszych dań był sandacz po polsku. Smakosze mówią, że jego mięso ma królewski smak. W słynnej restauracji Berensa w Kazimierzu podawano go po polsku. Z jajkiem na twardo.

Składniki: 1 kg sandacza, 3 marchewki, 1 pietruszka, ćwierć selera, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, 3 jaja na twardo.

Wykonanie: oczyszczonego sandacza solimy i wkładamy do specjalnej wanienki do gotowania ryb. Koniecznie grzbietem do góry. Wkładamy warzywa, przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu. Wykładamy na półmisek. Obkładamy plastrami jajek. Można skropić olejem. Podajemy z warzywami z wody. Można podlać sosem śmietanowym lub koperkowym.

Smakowitego sandacza można zamówić w restauracji „Kardamon”. W sandaczu specjalizuje się także Piotr Skwarek, szef kuchni „Trzy Romanse” w Hotelu Wieniawski. Jego „Sandacz, kapusta, kluski kładzione, kwaśna śmietana, sos z buraka” sprawi wam dużo radości.

Po sandacza zajrzyjcie także do restauracji hotelu „Piano”. Piotr Huszcz, szef kuchni zna się na rzeczy. Pasjonuje się rybami, sandaczem i jesiotrem. Jego „Jesiotr/seler/lejkowiec dęty/burak biały/burak czerwony/kalarepa” zachwyca. Ale nic dziwnego, bo jesiotr to rybna arystokracja.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Magda Balsam zaliczyła kolejny, niezły występ

PGE MKS FunFloor Lublin rozgromił Piotrcovię

Zgodnie z planem przebiegał wtorkowy mecz PGE MKS FunFloor z Piotrcovią. Lublinianki do przerwy prowadziły 16:8, a ostatecznie pokonały rywalki 34:19.

Po dwóch dniach imprezy w Lublinie AZS UMCS ma na koncie siedem medali

Mistrzostwa Polski w pływaniu: Są pierwsze złote medale dla AZS UMCS Lublin

Drugiego dnia mistrzostw Polski w pływaniu zawodnicy AZS UMCS wywalczyli dwa złote medale i jeden srebrny. W sumie, po dwóch dniach imprezy, która rozgrywana jest na Aqua Lublin mają na koncie siedem krążków.

Bartosz Wolski zostaje w Motorze

Motor Lublin przedłużył kontrakt z ważnym piłkarzem

Kolejny ważny zawodnik zostaje w Motorze na dłużej. We wtorek klub z Lublina poinformował, że kontrakt Bartosza Wolskiego został automatycznie przedłużony o jeden sezon, czyli do końca rozgrywek 25/26.

Dr Sławosz Uznański-Wiśniewski

Polak leci w kosmos. Jest oficjalna data startu misji

Dokładnie za miesiąc – 29 maja – Sławosz Uznański-Wiśniewski zostanie drugim Polakiem w Kosmosie. Będzie tam testował między innymi specjalny „hełm” z Lublina.

Na zdjęciu ekipa LSM, która wystąpi na tegorocznych Marleykach.
10 maja 2025, 21:00

Święto muzyki reggae – Marleyki 2025

Marleyki to bez wątpienia najweselsza stypa świata! To coroczne święto muzyki reggae i muzyczny hołd dla ojca założyciela, Roberta Nesty Marleya, znanego szerzej jako Bob Marley.

Wojsko czyści magazyny i sprzedaje: puzony, honkery i motorówkę

Wojsko czyści magazyny i sprzedaje: puzony, honkery i motorówkę

Agencja Mienia Wojskowego ogłasza przetarg na sprzedaż powojskowego sprzętu i pojazdów. Kiedy? 8 maja. Na kupców czekają 152 pozycje o łącznej wartości blisko 500 tys. zł. Są samochody, łódź, maszyny, części zamienne, instrumenty muzyczne oraz drewno opałowe. Zyski ze sprzedaży trafią na Fundusz Wsparcia Sił Zbrojnych, z którego kupowane są nowoczesne urządzenia dla polskiej armii.

2 maja: pracujący, ale nie dla urzędów. Tego dnia spraw nie załatwisz

2 maja: pracujący, ale nie dla urzędów. Tego dnia spraw nie załatwisz

Wielu mieszkańców Lublina i Lubelszczyzny już w czwartek, 1 maja, rozpoczyna długi weekend. Teoretycznie 2 maja jest dniem pracującym, ale urzędy informują, że tego dnia nic nie załatwimy.

Tegoroczny Dzień Otwarty na WSPA

12 kierunków studiów licencjackich, inżynierskich i magisterskich. Rekrutacja na WSPA

Rozpoczęła się rekrutacja na studia w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie. Nowości to na przykład HR z wykorzystaniem narzędzi sztucznej inteligencji oraz Kryminologia i profilaktyka społeczna.

Szkolili Amerykanie, teraz uczą Polacy. Pierwszy taki kurs dla czołgistów M1A1 Abrams
NA POLIGONIE

Szkolili Amerykanie, teraz uczą Polacy. Pierwszy taki kurs dla czołgistów M1A1 Abrams

Pierwszy kurs dla czołgistów M1A1 Abrams prowadzony wyłącznie przez polskich instruktorów. Taki kurs właśnie rozpoczął się w Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu (CSWL). Do tej pory polskich wojskowych uczyli specjaliści z USA.

Roztańczony Lublin – Dziennik Wschodni nadał rytm
galeria
film

Roztańczony Lublin – Dziennik Wschodni nadał rytm

Plac Litewski zamienił się w wielką, otwartą scenę taneczną. Mieszkańcy Lublina zatańczyli i świętowali Międzynarodowy Dzień Tańca. To była pierwsza tego typu impreza w naszym mieście.

Szkolenie dla motocyklistów w Lublinie. Dwudniowe i darmowe

Szkolenie dla motocyklistów w Lublinie. Dwudniowe i darmowe

Będą zajęcia praktyczne i teoretyczne. Będzie coś dla posiadaczy zabytkowych motocykli, będzie parada. Wszystko w Lublinie i za darmo. Zapisy już trwają.

Nowoczesne i wodorowe autobusy dla Lublina. Kiedy pierwsze kursy?

Nowoczesne i wodorowe autobusy dla Lublina. Kiedy pierwsze kursy?

Przetarg rozstrzygnięty, pieniądze są, a umowa właśnie została podpisana. W ciągu roku na ulice Lublina wyjedzie 20 wodorowych autobusów.

Motor Lublin z licencją na sezon 25/26

Motor Lublin z licencją na sezon 25/26

We wtorek poznaliśmy werdykt Komisji ds. Licencji Klubowych PZPN na sezon 25/26. Motor Lublin dostał zgodę na grę w PKO BP Ekstraklasie bez żadnych nadzorów. Gdyby beniaminek dostał się do europejskich pucharów, to również mógłby w nich zagrać, bo otrzymał licencję także na występy w rozgrywkach UEFA.

Jakie modele aut z Ameryki cieszą się największą popularnością?

Jakie modele aut z Ameryki cieszą się największą popularnością?

Samochody sprowadzane ze Stanów Zjednoczonych są coraz częściej spotykane na polskich drogach. Wielu kierowców decyduje się na import, ponieważ auta z Ameryki oferują lepsze wyposażenie, a ich zakup bywa bardziej opłacalny niż nabycie analogicznego modelu w Europie.

Oszczędność i higiena, czyli dlaczego warto inwestować w dobre worki do odkurzacza?

Oszczędność i higiena, czyli dlaczego warto inwestować w dobre worki do odkurzacza?

Codzienne porządki w domu wymagają nie tylko sprawnego sprzętu, ale również odpowiednio dobranych akcesoriów. Jednym z istotnych elementów wpływających na skuteczność odkurzania są worki, które odpowiadają za zatrzymywanie zanieczyszczeń wewnątrz urządzenia.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium