Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

14 maja 2016 r.
13:49

Dorsz, sandacz, a może labraks? Podpowiadamy, gdzie w Lublinie zjeść dobrą rybę

0 11 A A
Anna Skoczylas z restauracji „Kardamon”: Filet z sandacza podany z czarnym ryżem, aromatycznym serem z sera gorgonzola oraz z sałatką z karczocha<br />
Anna Skoczylas z restauracji „Kardamon”: Filet z sandacza podany z czarnym ryżem, aromatycznym serem z sera gorgonzola oraz z sałatką z karczocha

Jeśli smażony dorsz, to w klasycznej smażalni ryb „Sola” na Czechowie. Jeśli sandacz, to restauracja „Kardamon”. Jeśli labraks z grilla to w „Atrium”. Jeśli polędwica z tuńczyka, to ristorante „Arte del gusto”. Jeśli ryba prosto z morza, to restauracja „Od kuchni”

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W XVII wieku Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb. W XIX wieku modne były ryby niebieskie. - Oczyszczonego i nasłoniałego karpia, lina lub leszcza pokrajać w dzwonka, sparzyć gotującym się octem, raz zagotować, dodać smaku z włoszczyzny i korzeni i tak gotować. Gdy się już ugotuje wyłożyć na półmisek i oblać sosem polskim z rodzynkami i migdałami - podaje prof. Jarosław Dumanowski, wybitny badacz kuchni staropolskiej. Przed wojną w słynnej restauracji Berensa w Kazimierzu Dolnym podawano lina w śmietanie, na którego przyjeżdżała śmietanka towarzyska i artystyczna, na czele z Ordonką.

Ryba w PRL

Ryby królowały w lubelskich knajpach czasu PRL. - Urywaliśmy się z prób na rybkę, oznajmiając portierowi, że idziemy do Pana Magistra Karasia - wspominał aktor Piotr Wysocki. Chodziło o „Pod Karasiem” na rogu Peowiaków i Hempla.

Na rybę chodziło się wówczas także do Basztowej na Królewskiej. Co ciekawe aktorska i nie tylko śmietanka wolała wpadać na rybkę do podrzędnych knajp, niż gościć się na przykład w „Powszechnej”, „Europie” czy „Polonii”. Jak wspomina Jaga Sieczkarz, córka Ryszarda Sieczkarza, który prowadził w Piaskach słynny Rarytas,ojciec miał na zapleczu wannę ze świeżymi rybami. Jego karp w śmietanie zachwycał największych smakoszy.

Dostawy

- Żeby podać dobrą rybę, świeża ryba musi rano przyjechać do restauracji. I tego samego dnia musi być przyrządzona i zjedzona - mówi Bartosz Sadowski, właściciel autorskiej restauracji „Od Kuchni”. Znalazł dostawcę, który przywozi mu do Lublina świeże ryby.

Dobrze, kiedy szefowie kuchni zaopatrują się w ryby w markowych hodowlach z regionu. Tak robi Piotr Kwiatosz, którego restauracja 16 Stołów dostała ostatnio rekomendację Slow Food Polska. Świeże ryby przyjeżdżają z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia z Woli Rudzkiej koło Opola Lubelskiego.

Świeża ryba ze smażalni

Dorada doradą, ale świeża ryba ze smażalni, to jest to. Pod warunkiem, że smażalnia często zmienia olej, a ryba przyjeżdża świeża. W Lublinie honor starej, dobrej smażalni podtrzymuje placówka „Smażalnia dobrych ryb Sola”, która ma punkty na ulicy Mickiewicza i Żelazowej Woli w Lublinie oraz na bulwarze w Kazimierzu Dolnym. Świeże ryby są w środę. W sezonie można tu zjeść nawet wybornego turbota.

Klasyczny FISH & CHIPS czyli kawał smażonego dorsza z frytkami zjecie w restauracji „Stół i Wół”. Klasyczną smażoną rybę podaje także od czasu do czasu Jarek Sak, szef kuchni w Trybunalska Caffe, jego smażony w całości Pstrąg z Pustelni, który jest w karcie, bardzo smakuje.

Ryba na wypasie

Kto chce skosztować ryb egzotycznych, ma do wyboru kilka opcji. W morskich rybach specjalizuje się ristorante „Arte del Gusto” na Okopowej. Pesce al forno, świeża ryba z pieca z parmezanowym gnocchi, polentą i warzywami z pieca kosztuje 42 zł. Czas oczekiwania 25 minut.
W świeżych rybach specjalizuje się także nowa śródziemnomorska restauracja „Le Monde”, przyrządza je tutaj Filippo Orlando, szef kuchni w „Arte del Gusto”.

W sprawie ryby i owoców morza warto zajrzeć do malutkiej włoskiej knajpki „Trattoria Bagatto”. Włosi mają przyrządzanie ryb we krwi. Sól, pieprz, cytryna i pozamiatane.

- Przyrządzania ryb nauczył mnie ojciec. Najważniejsza jest prawidłowa ocena świeżej ryby. Oczy, skóra, łuska dużo mówią o świeżości ryby. Najbardziej lubię piec rybę w papierze, do środka daję świeże zioła, masło, czosnek. Dorada ma smakować jak dorada, labraks jak labraks. Liczy się smak i zapach świeżej ryby - mówi Ivo Violante z „Ivo Italian”.

Sandacz czy jesiotr?

Niektóre z restauracji wracają do klasyki. Do dań podawanych przed wojną w markowych restauracjach Lublina. Jednym z najwytworniejszych dań był sandacz po polsku. Smakosze mówią, że jego mięso ma królewski smak. W słynnej restauracji Berensa w Kazimierzu podawano go po polsku. Z jajkiem na twardo.

Składniki: 1 kg sandacza, 3 marchewki, 1 pietruszka, ćwierć selera, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, 3 jaja na twardo.

Wykonanie: oczyszczonego sandacza solimy i wkładamy do specjalnej wanienki do gotowania ryb. Koniecznie grzbietem do góry. Wkładamy warzywa, przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu. Wykładamy na półmisek. Obkładamy plastrami jajek. Można skropić olejem. Podajemy z warzywami z wody. Można podlać sosem śmietanowym lub koperkowym.

Smakowitego sandacza można zamówić w restauracji „Kardamon”. W sandaczu specjalizuje się także Piotr Skwarek, szef kuchni „Trzy Romanse” w Hotelu Wieniawski. Jego „Sandacz, kapusta, kluski kładzione, kwaśna śmietana, sos z buraka” sprawi wam dużo radości.

Po sandacza zajrzyjcie także do restauracji hotelu „Piano”. Piotr Huszcz, szef kuchni zna się na rzeczy. Pasjonuje się rybami, sandaczem i jesiotrem. Jego „Jesiotr/seler/lejkowiec dęty/burak biały/burak czerwony/kalarepa” zachwyca. Ale nic dziwnego, bo jesiotr to rybna arystokracja.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

"Załoga poczuła szarpnięcie". Incydent podczas lotu szkoleniowego

"Załoga poczuła szarpnięcie". Incydent podczas lotu szkoleniowego

Na terenie województwa lubelskiego doszło do incydentu podczas lotu szkoleniowego. Śmigłowiec zaczepił o linię energetyczną.

Doktorat honoris causa dla Viktora Korzuna. To on stworzył mapę pszenicy zwyczajnej
galeria

Doktorat honoris causa dla Viktora Korzuna. To on stworzył mapę pszenicy zwyczajnej

Pochodzący z Białorusi profesor Viktor Korzun, twórca pierwszej mapy genetycznej pszenicy zwyczajnej, otrzymał doktora honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Co to jest Szyna CPM? Wszystko, co musisz wiedzieć

Co to jest Szyna CPM? Wszystko, co musisz wiedzieć

Szyna CPM, czyli Continuous Passive Motion, to specjalne urządzenie medyczne, które pomaga w leczeniu urazów stawów oraz po operacjach ortopedycznych. Może wydawać się skomplikowane, ale tak naprawdę jest to dość proste urządzenie, które ma za zadanie pomagać w powrocie do zdrowia.

Czym jest Buyer Persona? Wszystko, co powinieneś wiedzieć

Czym jest Buyer Persona? Wszystko, co powinieneś wiedzieć

Buyer persona to taki rodzaj fikcyjnej postaci, którą tworzysz, aby lepiej zrozumieć potrzeby i zachowania Twoich klientów. Może się wydawać to skomplikowane, ale tak naprawdę jest to narzędzie, które pomaga Ci lepiej dopasować swoje produkty lub usługi do oczekiwań klientów.

Oto sportowi stypendyści województwa lubelskiego (lista i zdjęcia)
Zdjęcia
galeria

Oto sportowi stypendyści województwa lubelskiego (lista i zdjęcia)

247 zawodniczek i zawodników z 50 klubów otrzymało stypendia sportowe województwa lubelskiego. Przez 9 miesięcy, od kwietnia do końca roku, w zależności od osiągniętych wyników otrzymywać będą od 150 zł do 1400 zł.

Szansa na kolejny odcinek S12 w Lubelskiem. Teraz ruch wojewody

Szansa na kolejny odcinek S12 w Lubelskiem. Teraz ruch wojewody

Wniosek o wydanie decyzji zezwalającej na realizację inwestycji drogowej jest już u wojewody. Jeżeli zostanie zaakceptowany, to będzie mogła ruszyć budowa drogi S12 Dorohucza – Chełm.

Znamy gwiazdy Juwenaliów AZ. Wstęp na koncert za darmo
10 maja 2024, 17:00

Znamy gwiazdy Juwenaliów AZ. Wstęp na koncert za darmo

Piątek, 10 maja, godz. 17. O tej porze zacznie się koncert organizowany z okazji Juwenaliów Akademii Zamojskiej. Wiadomo już, kto wówczas wystąpi. Wstęp będzie wolny.

Wielkie odliczanie do otwarcia Armii Krajowej

Wielkie odliczanie do otwarcia Armii Krajowej

To już ostatnie szlify przy wyczekiwanej inwestycji. Do końca maja mieszkańcy pojadą kolejnym odcinkiem ulicy Armii Krajowej.

Imieniny u biskupa. Z życzeniami może przyjść każdy

Imieniny u biskupa. Z życzeniami może przyjść każdy

Biskup Marian Rojek, ordynariusz diecezji zamojsko-lubaczowskiej obchodzi w przyszłym tygodniu swoje imieniny. Okazuje się, że solenizanta może wtedy z życzeniami odwiedzić właściwie każdy.

Pracowali nielegalnie. Gdy przyszła kontrola, schowali się w... pojemnikach na mięso

Pracowali nielegalnie. Gdy przyszła kontrola, schowali się w... pojemnikach na mięso

Czwórkę cudzoziemców ukrytych w pojemnikach na mięso znaleźli strażnicy graniczni, którzy prowadzili kontrole legalności zatrudnienia w jednym z powiatów na południu Polski.

MKS FunFloor podejmie w hali Globus MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski

MKS FunFloor podejmie w hali Globus MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski

Po porażce z Zagłębiem Lubin lubelskie szczypiornistki skupiają się na obronie drugiego miejsca w tabeli

Cztery dni egzaminów. Trzeba zdać i można być radcą prawnym
ZDJĘCIA
galeria

Cztery dni egzaminów. Trzeba zdać i można być radcą prawnym

80 osób w Lublinie zasiadło we wtorek do komputerów i przystąpiło do egzaminu na radcę prawnego. Przyszłych adeptów w zawodzie czekają zagadnienia z wybranych dziedzin prawa oraz etyki zawodowej.

Miliony już na koncie miasta. Za rok mieszkańców wozić będą elektryki

Miliony już na koncie miasta. Za rok mieszkańców wozić będą elektryki

Wyniki konkursu już były, teraz wielka kasa jest już na koncie miasta. W planach są nie tylko zakupy autobusów elektrycznych.

Nagroda w konkursie IKEA? Lepiej uważać. Bo to oszustwo

Nagroda w konkursie IKEA? Lepiej uważać. Bo to oszustwo

Miała wygrać, a straciła. 52-latka padła ofiarą oszustów działających metodą "na nagrodę w konkursie Ikea".

Zmarł Bogusław Smolik. "Włodawa straciła jednego ze swoich najznakomitszych obywateli"

Zmarł Bogusław Smolik. "Włodawa straciła jednego ze swoich najznakomitszych obywateli"

Nie żyje Bogusław Smolik, były dyrektor, a także pracownik Włodawskiego Domu Kultury i miejscowego muzeum.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium