Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 kwietnia 2016 r.
16:29

Jak zrobić nalewkę? Przepisy: Jaśminowa, lipowa, a może na sośnie

131 0 A A
Wszystko zaczyna się od młodych listków - mówi Lech Cwalina z restauracji Hades Szeroka, który nalewki robi od lat
Wszystko zaczyna się od młodych listków - mówi Lech Cwalina z restauracji Hades Szeroka, który nalewki robi od lat

Początek maja to najlepsza okazja, żeby ruszyć się, na miedzę czy działkę w poszukiwaniu listków, kwiatów i pąków. Po to, żeby nastawić listkówkę i lipówkę, nalewkę na kwiatach jaśminu i pędach sosny

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Historia nalewek zaczęła się od eliksiru, który powstał na bazie kropelek miodowej cieczy wydzielanej przez owadożerną rosiczkę. Rosiczka wabi owady, lepka substancja je unieruchamia. W ciągu trzech godzin pułapka się zamyka, miękkie części ofiary zostaną „zjedzone” przez rosiczkę.

Po 24 godzinach pułapka się otwiera, niestrawione resztki zostają porwane przez wiatr, rosiczka znów kusi słodkim eliksirem. Średniowieczni botanicy zaczęli produkować na bazie rosiczkowego nektaru leczniczy syrop, który w dodatku miał wyborny smak. Stąd już blisko do narodzin rosolisu (łac. ros - kropla, solis - słońce).

Podczas produkcji wzbogacano aromat rosolisu świeżymi płatkami róż. Najsłynniejszym z nich był Rosa Solis lub Rosolio, rosolis pochodzący z renesansowego Turynu. Trunek szybko zyskał sławę środka, który wzmacnia serce. W Łańcucie rosolisy produkowane są od czasów Alfreda I hrabiego Potockiego.

Wytwarzanie nalewek. Podstawy

Zasada numer 1 Znamy źródło pochodzenia surowca. Zawsze zbieramy surowiec z dala od drogi. Pączki sosny zebrane w odległości mniejszej niż 100 metrów od drogi, będą zawierały zbyt dużo zanieczyszczeń.

Zasada numer 2 Naczynia, sokowirówki, noże do siekania muszą być wyparzone. Bardzo ważna jest czystość słoja. Kto robi dużo nalewek, powinien postawić na zmywarkę z opcją wyparzania.
Zasada nr 3 Bardzo ważna jest woda, z którą mieszamy spirytus. Najlepiej, gdy jest to woda źródlana, którą należy przegotować.

Zasada nr 4 Nigdy nie zalewamy owoców czystym spirytusem, zawsze łączymy go z wodą, odczekujemy, aż ewentualne zanieczyszczenia ze spirytusu opadną na dno, ostrożnie zlewamy, zostawiając kilkucentymetrową warstwę mieszanki. Taką mieszanką zalewamy surowiec. Staramy się nie używać cukru rafinowanego, tylko cukier trzcinowy. Dosładzamy nalewkę delikatnie podgrzanym miodem.

Zasada nr 5 Nalewka powinna mieć 45 % mocy. Wtedy alkohol rozpuszcza warstwę tłuszczu na języku, smak i aromat nalewki dociera do kubków smakowych.

Zasada nr 6 W wytwarzaniu nalewek potrzebna jest cierpliwość, tak by listki, kwiaty, pąki i owoce oddały nalewce to, co najlepsze.

Zasada nr 7 Najważniejszą cechą dobrej nalewki jest harmonia. Poszczególne smaki i aromaty powinny być zbalansowane. W żadnym wypadku smak alkoholu nie może wychodzić na pierwszy plan.
Listkówka

- Wszystko zaczyna się od młodych listków - mówi Lech Cwalina z restauracji Hades Szeroka, który nalewki robi od lat. W dodatku nalewek używa w kuchni do marynat, flambirowania mięs i sosów.
Listkówka powstaje na bazie liści drzew i krzewów owocowych. Na krótko zalewa się je alkoholem zmieszanym z wodą. Powstały ekstrakt można wzbogacić syropem na bazie cukru trzcinowego lub miodem. - Tak przygotowaną listkówką możemy zalać kwiaty, pędy czy owoce. Lub użyć jej do podrasowania smaku już powstałej nalewki.

Od listkówki na liściach czarnej porzeczki zaczyna się przygotowanie smorodinówki. Ta niezwykle aromatyczna, półwytrawna nalewka pochodzi z Kresów, gdzie czarna porzeczka nazywana jest „smorodiną”.

Lipówka

SKŁADNIKI: 5 garści świeżych kwiatów lipy (same kwiatki), litr spirytusu 95%, kilogram brązowego cukru, 1/2 niedużej laski wanilii.

WYKONANIE: kwiaty lipy zalać spirytusem, tydzień wcześniej rozcieńczonym 2 szklankami źródlanej wody. Szczelnie zamknąć, odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Przefiltrować przez gazę lub bibułę. Zagotować syrop z 1 kg cukru, wanilii i 2 szklanek wody, do gorącego syropu wlać przefiltrowaną nalewkę i szczelnie zamknąć. Odstawić do dojrzewania na 3 miesiące.

Nalewka jaśminowa

SKŁADNIKI: litr spirytusu 70% (wcześniej zmieszanego z wodą), pół słoja płatków z kwiatów jaśminu, 2 łyżki soku z cytryny, pół litra wody, 200 gram miodu koniczynowego.

WYKONANIE: Wypełnić słój płatkami jaśminu do połowy i zalać spirytusem na 3 tygodnie. Odcedzić i dodać sok z cytryny oraz syrop z miodu i wody na 48 godzin. Przefiltrować do butelek.

Na sośnie

Specjalistą od nalewek na pędach sosny jest Marek Dyrka z Lublina, laureat wielu turniejów i konkursów. Nigdy nie nastawia nalewek według rygorystycznej receptury. Robi je na wyczucie. Zmienia proporcje, po to by uzyskać jak najciekawszy smak.

- Zebrać młode boczne przyrosty sosen. W dużym słoju ułożyć warstwę pędów sosnowych, warstwę cukru, warstwę pędów aż do zapełnienia słoja. Odstawić w słoneczne miejsce na dwa tygodnie, aż cały cukier się rozpuści. Zlać syrop, który jest doskonały na kaszel. To, co zostało zalać spirytusem zmieszanym z wodą. Zostawić na 3 tygodnie, zlać, a pędy zalać alkoholem ponownie - mówi Marek Dyrka. - Do sosnówki można dodać jałowiec suszony lub cytrynę, można ją także osłodzić miodem.

Pozostałe informacje

W nocy ściśnie mróz. IMGW ostrzega
ALERT POGODOWY

W nocy ściśnie mróz. IMGW ostrzega

W piątek termometry w województwie lubelskim przekroczyły barierę 10 stopni Celsjusza. Jednak w nocy pogoda się zmieni i nadejdą przygruntowe przymrozki.

Liczba Polaków zwiększyła się o 24
galeria

Liczba Polaków zwiększyła się o 24

W piątek w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim wojewoda wręczył obywatelstwa. Wśród nich jest czworo dzieci.

Chornobyl Liquidators: Promieniowanie, trudne decyzje i Likwidatorzy (wideo)
film

Chornobyl Liquidators: Promieniowanie, trudne decyzje i Likwidatorzy (wideo)

26 kwietnia 1986 roku do eksplozji i zniszczenia reaktora nr 4 Czarnobylskiej Elektrowni Jądrowej. Przy usuwaniu skutków katastrofy z narażeniem życia pracowali Likwidatorzy, I to im poświęcona jest polska gra Chornobyl Liquidators.

MKS FunFloor Lublin coraz bliżej srebra, w sobotę mecz w Gnieźnie

MKS FunFloor Lublin coraz bliżej srebra, w sobotę mecz w Gnieźnie

W sobotę MKS FunFloor zmierzy się na wyjeździe z MKS URBiS Gniezno. To jedno z kluczowych spotkań w wyścigu o srebrny medal.

Udawali prokuratora i policjanta, a kobieta straciła 60 000 złotych

Udawali prokuratora i policjanta, a kobieta straciła 60 000 złotych

Gmina Krasnystaw: 66-letnia kobieta padła ofiarą oszustów. Jeden podawał się za prokuratora, drugi za policjanta. Obaj wmawiali jej udział w policyjnej akcji.

Szturm i dywersanci. Co lubelscy terytorialsi ćwiczyli w mieście?

Szturm i dywersanci. Co lubelscy terytorialsi ćwiczyli w mieście?

Dywersanci planowali szturm i zamach terrorystyczny w pobliżu jednego z zakładów produkcyjnych w Lublinie – to główny punkt ćwiczeń żołnierzy z 21 Lubelskiego Batalionu Lekkiej Piechoty z Lublina.

Mieszkańcy Białej Podlaskiej jeżdżą Boltem

Mieszkańcy Białej Podlaskiej jeżdżą Boltem

Od 24 kwietnia mieszkańcy Białej Podlaskiej mogą korzystać z aplikacji do zamawiania przejazdów taksówkowych

Polski Cukier Start Lublin chce uniknąć wyższej matematyki

Polski Cukier Start Lublin chce uniknąć wyższej matematyki

W sobotę o godz. 17.30 Polski Cukier Start Lublin podejmie w hali Globus Legię Warszawa. Ten mecz zadecyduje o tym, czy podopieczni Artura Gronka awansują do fazy play-off

Koniec ewakuacji w Białej Podlaskiej. Bomby usunięte

Koniec ewakuacji w Białej Podlaskiej. Bomby usunięte

Ewakuowani rano mieszkańcy mogą bezpiecznie wrócić do domu. Saperzy pracujący na miejscu sprawnie usunęli zagrożenie.

Wokół pełno ludzi, a na pomoc ruszyli policjanci
LUBLIN/WIDEO
film

Wokół pełno ludzi, a na pomoc ruszyli policjanci

Lubelscy policjanci pomogli 39-letniej kobiecie, która nie dawała oznak życia. Wokół byli inni przechodnie.

Bez goli, ale z dużą dynamiką czyli opinie po meczu Górnika Łęczna z GKS Katowice

Bez goli, ale z dużą dynamiką czyli opinie po meczu Górnika Łęczna z GKS Katowice

W czwartek na zakończenie 29. kolejki Fortuna I Ligi bezbramkowo zremisował w Katowicach z tamtejszym GKS. Jak spotkanie oceniają szkoleniowcy obu ekip?

Lublin zadba o cyberbezpieczeństwo

Lublin zadba o cyberbezpieczeństwo

Lublin otrzymał grant w wysokości ponad 900 tysięcy zł z funduszy europejskich i państwowych na wdrożenie rozwiązań informatycznych z zakresu cyberbezpieczeństwa. Szkoły w mieście otrzymają dostęp do bezpiecznej sieci bezprzewodowej, a infrastruktura sieciowa Urzędu Miasta będzie lepiej chroniona.

Poważny sprawdzian Padwy Zamość, AZS AWF Biała Podlaska zagra z Anilaną

Poważny sprawdzian Padwy Zamość, AZS AWF Biała Podlaska zagra z Anilaną

W 28. kolejce KPR Padwa Zamość zmierzy się już w piątek o godzinie 19 z Handball Stalą Mielec. W sobotę, o godzinie 18 przed swoimi kibicami zaprezentują się szczypiorniści AZS AWF Biała Podlaska.

Wreszcie będzie przyjemnie  -  pogoda na weekend
Pogoda na weekend
film

Wreszcie będzie przyjemnie - pogoda na weekend

Po chłodach wreszcie pogoda będzie bardziej przyjemna. Napływające ciepłe powietrze już odczuwamy. Tradycyjnie w piątkowe przedpołudnie prezentujemy prognozę pogody na weekend. Przygotowali ją meteorolodzy mgr Anna Brzozowska-Junak i dr Krzysztof Siwek z Instytutu Nauk o Ziemi i Środowisku UMCS. Prezentuje ją Gabriela Szewczyk.

Lubelscy łowcy głów złapali poszukiwanego przez Interpol
LUBLIN

Lubelscy łowcy głów złapali poszukiwanego przez Interpol

Policjanci z Lublina złapali mężczyznę, który ukrywał się przed organami ścigania przez ostatnie 5 lat. Wystawiona za nim została czerwona nota Interpolu oraz ENA. Mężczyzna został znaleziony na terenie Anglii i został ekstradowany do Polski.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium