Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

10 lipca 2016 r.
9:31

Good Chef 2016 w Lublinie. Znamy uczestników konkursu na najlepszego szefa kuchni w woj. lubelskim

Jean Bos, (fot. Kamil Zieliński)
Jean Bos, (fot. Kamil Zieliński)

Po raz pierwszy wybierzemy najlepszego szefa kuchni w naszym województwie. Kto zawalczy o zaszczytny tytuł Good Chef 2016? Kto zostanie Talentem roku, a kto Szefem kuchni regionalnej?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

We wrześniu na scenie Europejskiego Festiwalu Smaku 9 śmiałków zawalczy o tytuł „Good Chef 2016”.

- Wraz ze stowarzyszeniem Aregala Polska przygotowaliśmy pierwszą edycję profesjonalnego konkursu kulinarnego, który ma na celu docenić i promować najzdolniejszych szefów kuchni z Lubelszczyzny - mówi Jean Bos, przewodniczący komisji sędziowskiej, która nominowała do konkurs 9 zawodników.
Konkurs odbędzie się w sobotę 10 września 2016 na scenie festiwalu.

- Będą 3 rundy po 3 zawodników. Zwycięzca każdej rundy wchodzi do finału. Zwycięzca finału otrzymuje tytuł Good Chef 2016. Kapituła przyzna także tytuł: Talent Roku oraz Chef kuchni regionalnej - tłumaczy Andrzej Rudziński, sędzia techniczny konkursu.

Zawodnicy wystąpią w kolejności alfabetycznej.

Pierwsza trójka

Mateusz Białkowski z restauracji The Olive Hotelu Ilan rozpoczyna listę. Przez kilka lat pracował w restauracji Kardamon, specjalizując się live cooking. Teraz w The Olive odkrywa autentyczne smaki polskiej i żydowskiej kuchni.

Miguel Bravo z Browaru Restauracji Grodzka 15 w Lublinie pasjonuje się regionalnym produktem. Wizjoner z Andaluzji ceni kuchnię prosto od człowieka. Marzy mu się słynna szynka serrano z mięsa świni rasy puławskiej.

Szymon Boguta z restauracji Chleb Powszedni (hotel Trzy Róże, Zembrzyce) ceni tradycję, ale chce regionalną kuchnię z Lubelszczyzny serwować lekko i z wdziękiem.

Druga trójka

Otwiera ją Agnieszka Filiks, szefowa kuchni z restauracji Siwy Dym w Celejowie. - Ja i tylu facetów. Ale mam stresa - mówi Filiks. Najważniejsze są dla niej składniki doskonałe. Jagnięcina ma smakować jak jagnięcina, marchewka jak marchewka. - Liczy się czysty smak - dodaje Agnieszka Filiks.

- Ma silną konkurencję w swej grupie - komentuje Andrzej Rudziński.

Jako drugi startuje Artur Góra z restauracji BelEtage (Grand Hotel Lublinianka). Bardzo doświadczony Chef, skupiony i uważny - uczył się zawodu od wielkich mistrzów.

Drużynę numer 2 zamyka Piotr Huszcz z restauracji Hotelu Piano. Na koncie ma wygrane w prestiżowych konkursach. Otwarty na światowe trendy, wciąż chce się rozwijać.

Trzecia Trójka

Z numerem siedem wystąpi Marcin Sikora z restauracji hotelu Artis w Sitańcu koło Zamościa. -

Z przyjemnością nominowałem go do konkursu. Bardzo zdolny i kreatywny - mówi sędzia Andrzej Rudziński.
Kolejny zawodnik to Piotr Skwarek z restauracji Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski. Z pokorą podchodzi do tradycji i klasycznych technik gotowania. Blisko mu do idei Slow Food.

Zamyka stawkę Piotr Wójcik z restauracji Sarzyński w Lublinie. - Bardzo poszukujący, idzie w dobrym kierunku, nie boi się wyzwań - mówi Jean Bos.

Kim są sędziowie?

Boris Marcell z Kolumbii. „Nie ma nas w magazynach, nie jesteśmy klaunami z telewizyjnego ekranu, kochamy nasz zawód i wykonujemy go dla Ojczyzny, pokazując naszą kuchnię na świecie. Jesteśmy pokornymi ambasadorami naszej Tradycji. Jesteśmy tam, gdzie Bóg postanowi...” - pisze na swoim profilu Boris Marcell, profesor Fundación Universitaria Cafam, charyzmatyczny kucharz, który od kilkunastu lat eksploruje Amazonię i dziką żywność. Na pewno będzie punktował rolę produktów naturalnych, pytał o filozofię gotowania zawodników.

Përparim Babalija z Kosowa to specjalista od ryb, owoców morza, autor wyszukanych konceptów łączących dary morza ze skarbami z winnic i ogrodów. W genialny sposób łączy wyrafinowane smaki z prostą na talerzu i historią swego kraju. Która choć bliska nam, to wydaje się że zupełnie nieznana. W konkursie postawi na żywioł i osobowość kandydatów.

Jean Bos, królewski kucharz z Brukseli. Ceni pokorę i szacunek dla zawodu. Lubi kwiaty na talerzu. Przywiązuje wielką wagę do kompozycji. - Kiedy będę próbował tego, co przygotowali kucharze, chcę czuć na języku osobny smak każdej potrawy. Liczy się esencja smaku. Dobry kucharz powinien umieć „wydestylować” smak do samego końca - mówi przewodniczący komisji sędziowskiej.

Andrzej Rudziński, doświadczony kucharz i nauczyciel zawodu. Spod jego ręki wyszli młodzi kucharze, którzy pracują w najlepszych restauracjach w Polsce. - Jestem tylko sędzią technicznym. Będę pilnował porządku i dobrych manier - śmieje się Rudziński.

Stan Borys. Legenda polskiej piosenki. Przywiązuje wielką wagę do zdrowej, ekologicznej kuchni. Ceni polską kuchnię tradycyjną i kuchnie orientalne. - Na talerzu liczą się naturalne produkty. Lubię wiedzieć skąd pochodzą. Wolę zjeść mniej, a lepiej. Najbardziej cenię prostotę. I tej prostoty będę szukał na talerzu - mówi Stan Borys.

Pozostałe informacje

Niedzielnym uroczystościom będzie towarzyszył przemarsz ulicami Lubelską, Pocztową i Hrubieszowską

Inauguracja roku akademickiego w PANS Chełm. Będą utrudnienia w ruchu

W niedzielę, 28 września, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie zainauguruje rok akademicki 2025/2026. W programie znalazła się msza święta, uroczysty przemarsz i oficjalna część w siedzibie uczelni. Kierowcy muszą liczyć się z czasowymi utrudnieniami.

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych
sonda

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych

Temat zakazu nocnej sprzedaży alkoholu w Warszawie obiegł ostatnio cały kraj. Stołeczni radni, póki co wprowadzili prohibicję na terenie dwóch dzielnic. Ale od lipca przyszłego roku ma to już dotyczyć całego miasta. Czy takie rozwiązanie jest potrzebne również w Lublinie? Zapytaliśmy o to miejskich radnych.

Tężnia nad Krzną i ścieżka

Nad Krzną będzie nowe miejsce do odpoczynku. Podest, hamaki i lornetki

Nad Krzną powstanie nowe miejsce do odpoczynku. Urzędnicy szukają teraz wykonawcy.

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Trwa wielkie odliczanie do niedzielnego, rewanżowego meczu finałowego PGE Ekstraligi. O godzinie 19.30 Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się przy Al. Zygmuntowskich z PRES Grupą Deweloperską Toruń. W piątek odbyła się przedmeczowa konferencja prasowa, w której wzięli Maciej Kuciapa i Bartosz Zmarzlik. Z jakim nastawieniem „Koziołki” podejdą do decydującej batalii o złoto?

Z całego serca dziękujemy każdej osobie, która oddała głos za naszymi zwierzakami. To dzięki Wam możemy działać jeszcze skuteczniej i z jeszcze większą nadzieją patrzeć w przyszłość - napisali po ogłoszeniu wyników głosowania pracownicy schroniska dla zwierząt w Zamościu.

Wielka radość w schronisku dla zwierząt. To oni dostaną 1,3 mln zł z budżetu obywatelskiego

Nie strefy sportu, nie modernizacja boiska i nie naprawa drogi, ale gruntowny remont budynku dla psów w schronisku dla bezdomnych zwierząt w Zamościu to inwestycja, która jako projekt ogólnomiejski zostanie w 2026 roku zrealizowana z budżetu obywatelskiego. Jest na to zabezpieczone 1,3 mln zł.

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Masz mało czasu, a chcesz podarować coś z klasą? Zamiast szukać przypadkowego drobiazgu, wybierz dopracowany, gotowy zestaw w eleganckiej oprawie. Jeśli potrzebujesz punktu startu, zajrzyj na prezent dla niego - łatwo dopasujesz styl do osoby obdarowywanej. Pomyśl o tym jak o krótkiej ścieżce decyzyjnej: cel, styl, osobisty akcent. Gdy te trzy elementy zagrają, nawet wybór w pośpiechu wygląda jak planowany z wyprzedzeniem.

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Chełmscy kryminalni odnaleźli poszukiwaną listem gończym 44-latkę. Kobieta, chcąc uniknąć zatrzymania, schowała się w szafie pod płaszczem. Zamiast wolności zyskała dodatkowe zarzuty – tym razem za kradzież z włamaniem na miejscowym targu.

kurtka zimowa M-TAC

Survival w mieście i w lesie – jaka kurtka zimowa sprawdzi się w obu warunkach?

Dlaczego wybór odpowiedniej kurtki zimowej ma znaczenie? Zima w mieście może być równie bezlitosna, co mróz w lesie. Niezależnie czy codziennie przemierzasz ulice, czy wybierasz się na weekendowy survival, odpowiednia kurtka zimowa to podstawa. Wybór nie jest prosty, bo często zwykłe modele są albo modne, albo funkcjonalne, rzadko łączą oba te aspekty. Właśnie tutaj wkracza kurtka survivalowa, która łączy wytrzymałość z estetyką. W codziennym użytkowaniu docenimy jej lekkość i wygodę, a w lesie – odporność na warunki atmosferyczne.

Zrównoważony rozwój i ekologia na wydarzeniach – agencja eventowa pomoże Ci to osiągnąć

Zrównoważony rozwój i ekologia na wydarzeniach – agencja eventowa pomoże Ci to osiągnąć

Organizując konferencję, galę czy festiwal, coraz częściej słyszy się pytanie o ekologię. Goście, partnerzy biznesowi i uczestnicy oczekują dziś, że wydarzenie będzie nie tylko atrakcyjne, ale też odpowiedzialne. Zrównoważony rozwój w branży eventowej nie jest już modnym dodatkiem. To standard, który coraz mocniej wpływa na wizerunek marki.

GKS Górnik Łęczna w sobotę postara się o utrzymanie pierwszego miejsca w tabeli

GKS Górnik Łęczna w sobotę postara się o utrzymanie pierwszego miejsca w tabeli

GKS Górnik Łęczna staje przed szansą utrzymania fotela lidera. Rywalem jest jednak Lech/UAM Poznań

49-letni mężczyzna zatrzymany przez policję za utopienie kota

Utopił kota i wyrzucił ciało. Grozi mu pięć lat więzienia

49-letni mieszkaniec gminy Michowo jest podejrzewany o zabicie swojego kota ze szczególnym okrucieństwem. Został zatrzymany przez policję. Grozi mu do pięciu lat pozbawienia wolności.

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę
ZDJĘCIA
galeria

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę

Po trzech latach studiów nastąpił uroczysty finał. Mury Akademii Zamojskiej opuściło kolejne grono pielęgniarek i pielęgniarzy z tytułem licencjata. Wszyscy na zakończenie tego etapu edukacji odebrali symboliczne czepki, a trzy najlepsze studentki dostały etaty.

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje
26 września 2025, 17:00

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje

Od 26 września do 12 października Centrum Spotkania Kultur stanie się areną magii, akrobacji i… czystej energii. Wszystko za sprawą 12. edycji Wschodnioeuropejskiego Festiwalu Cyrku Współczesnego Cyrkulacje. To już tradycja, że jesienią stolica Lubelszczyzny wita artystów, którzy sztukę cyrku wynoszą poza granice wyobraźni.

Bartłomiej Pelczar jest jednym z graczy, którzy w poprzednim sezonie sięgnęli po wicemistrzostwo Polski

PGE Start Lublin chce powalczyć o Pekao Superpuchar Polski

W sobotę w Warszawie sezon koszykarski w Polsce zostanie oficjalnie zainaugurowany rozgrywkami o Pekao Superpuchar Polski

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?
PROGNOZA POGODY
film

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?

Pierwszy jesienny weekend przywita nas słońcem, jednak z biegiem godzin pojawiać się będzie coraz więcej chmur. O szczegółach opowiada Katarzyna Rybacka.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium