Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

19 kwietnia 2015 r.
21:00
Edytuj ten wpis

Jak przyrządzać owoce morza. Porady i przepisy

0 0 A A

Makaron z owocami morza jest na topie. Mule, kalmary i krewetki w sklepach sprzedają się coraz lepiej, a coraz więcej ludzi robi z nimi makaron w domu. Oto 10 tricków, dzięki którym zrobisz taką pastę frutti di mare, jaką przyrządzają włoskie gospodynie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Iwona Baruk, która w Lublinie prowadzi włoską restaurację "Atrium” przez 10 lat mieszkała we Włoszech. Tam poznała tajemnicę pasty z owocami morza. Włoscy kucharze, od których uczyła się przyrządzania owoców morza, nie ukrywali, że najważniejsze sekrety znają gospodynie domowe. Liczy się świeżość składników, odpowiedni makaron i połączenia pomiędzy natką pietruszki i pozostałymi składnikami sosu. Razem z polską restauratorką, która osobiście przyrządza owoce morza w swojej restauracji, w której w dodatku od lat stołują się Włosi, przyrządziliśmy spaghetti z krewetkami, kalmarami i mulami.

Jak kupować

Świeże krewetki są bardzo drogie. - Najlepiej kupić surowe krewetki, mrożone zaraz po złowieniu - mówi Iwona Baruk. Jeśli krewetki są całe, w skorupkach (takie są najlepsze), ich rozmiar oznacza się ilością sztuk na kg (szt/kg). Najlepszy rozmiar - 16/20 - oznacza, że na kilogram wchodzi od 16 do 20 krewetek. W sklepach możecie zobaczyć na lodzie czerwone krewetki. - Czerwony kolor oznacza, że zostały wstępnie obgotowane. Takich nie kupujemy. Po przyrządzeniu nie będą miały smaku, mogą być gumowate - tłumaczy Iwona Baruk.

Małże i mule kupujemy zawsze żywe, świeże. Kalmary wystarczą mrożone. Najsmaczniejsza jest odmiana baby.

Uwaga: mrożone owoce morza są glazurowane. Czyli pokrywane warstwą wody przed zamrożeniem. Na opakowaniu sprawdźcie procent wody: najlepiej gdy będzie to 10 %.

Czy można użyć mrożonych mieszanek owoców morza? Tak, ale pamiętajmy, że owoce morza mogą być blanszowane, przez co ich smak będzie mało wyrazisty.
Jaki makaron, jaka oliwa, jakie pomidory?

Bardzo ważny jest makaron. Włosi używają do pasty z owocami morza linguine. To płaskie spaghetti, które dobrze zbiera sos. Dobry jest makaron tagliatelle oraz klasyczne spaghetti. Makaron ma być bezjajeczny. A co z modnymi, czarnymi makaronami barwionymi atramentem mątwy? - Po pierwsze nie wiadomo, czy makaron jest barwiony naturalnym składnikiem czy nie, po drugie smak takiego makaronu może przebić smak owoców morza - tłumaczy nasza ekspertka.

Warto poszukać w sklepie dobrej oliwy, na której będziemy smażyć owoce morza. Ona decyduje o smaku potrawy. Oraz dobrych pomidorów, które muszą mieć aromat. Do tego polski czosnek i świeża pietruszka.

Obróbka

Kalmary mają mieć kremowy kolor. - Tułów kalmara zakończony jest 10 nogami, pomiędzy którymi znajduje się otwór gębowy, dalej głowa. Jadalne są nogi (usuwamy otwór gębowy) oraz tułów, z którego usuwamy szkielet. Z tuby wyjmujemy wnętrzności, płuczemy, kroimy w krążki - tłumaczy Baruk.
Małże i mule kupujemy żywe. Należy upewnić się, czy są zamknięte. Lekko rozwarte stukamy o blat, kiedy się zamkną, są ok. Te, które się nie zamkną wyrzucamy. Szorujemy je dokładnie i czyścimy nożem, usuwając osady na muszli.

A krewetki? - Ja zostawiam głowę, usuwam pancerz, zostawiam ogonek. Można też pancerz rozciąć od góry. Po to, żeby usunąć przewód pokarmowy w postaci czarnej żyłki.

Ważna jest kolejność

Każdy z owoców morza ma inny czas smażenia na oliwie, do której wcześniej wrzuciliśmy 2-3 ząbki czosnku. Po minucie należy je wyjąć. Najdłużej smażą się ośmiorniczki i te dobrze jest zrobić wcześniej.

W naszej konfiguracji najpierw smażymy kalmary. Dwie, trzy minuty. Teraz wrzucamy krewetki. W czasie duszenia zmienią kolor z siwego na czerwony. Po 2-3 minutach wrzucamy mule. Nakrywamy i potrząsamy patelnią, żeby dusiły się z obu stron.
Muszle, które się nie otworzą, wyrzucamy. Gotowe.
Wino

Owoce morza możemy podlać białym, wytrawnym winem. - Wystarczy kieliszek na patelnię - mówi Iwona Baruk. Z ilością wina nie można przesadzić, za dużo złamie smak potrawy.

W dobrej paście z owocami morza liczą się proporcje pomiędzy oliwą, sosem powstałym z duszenia owoców morza i pomidorami. Najlepiej dodawać wino po trochu i próbować smaku potrawy.

Pomidory i papryczka

Teraz do owoców morza dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory i papryczkę chili. Może być świeża, pokrojona w plasterki, mogą być małe, suszone papryczki.

Zanim wrzucimy pomidory sprawdźmy ich smak. Te bez smaku, zamiast polepszyć, zepsują smak potrawy. - Możemy użyć pomidorów pelati z puszki. Z tym, że przed wrzuceniem do owoców morza, musimy je osobno udusić na oliwie, im dłużej i na małym ogniu, tym lepiej – tłumaczy Iwona Baruk.

Makaron

Musi być ugotowany al dente. - Generalnie najlepiej trzymać się czasu podanego na opakowaniu - mówi Iwona Baruk. Gotowanie makaronu to osobna umiejętność i trzeba w domu potrenować.

Kolejna sztuczka, to odcedzenie makaronu na 2 minuty przed czasem, podanym na opakowaniu. - Wrzucamy go na patelnię z owocami morza i potrząsamy. Nakrywamy patelnię. W tym czasie makaron dochodzi do stanu al dente. Gdybyśmy wrzucili go już al dente, podczas duszenia z owocami morza rozmięknie i się poskleja.
Zielona pietruszka

Ostatni rzecz to posiekana natka pietruszki. Idealnie komponuje się owocami morza, sosem i winem. Czy jeszcze coś można dodać? Włoskie gospodynie razem z pietruszką dodają odrobinę startego, świeżego imbiru. Proporcje pietruszki i imbiru - ich zdaniem - decydują o jakości potrawy.
Włoscy kucharze na samym końcu lubią dodać do pasty łyżeczkę sosu rybnego. W tej roli wystąpić może także sos Worcester. Pastę z owocami morza solimy bardzo ostrożnie, bo owoce morza same z siebie mogą być słone. Ale świeży pieprz nie zaszkodzi.

Orientalny sznyt

Smak owoców morza można udoskonalić. - Stoję na stanowisku, że im mniej, tym lepiej. Najważniejszy jest delikatny smak mięsa i dobry makaron - radzi właścicielka "Atrium”.

Czy są jakieś sztuczki w udoskonalaniu pasty? Są. Oliwę możemy zastąpić olejem z orzeszków ziemnych. Razem z pietruszką możemy wrzucić na patelnię trawę cytrynową. Kucharze dodają także dymkę i mleko kokosowe. A co z naszą śmietaną? - Też możemy jej dodać, ale to już będzie inna pasta - mówi Iwona Baruk.

Jeśli w internetowych sklepach z orientalnymi przyprawami znajdziecie kaffir (liście limonki), możecie dodać do owoców morza przed makaronem.

Jak to jeść?

Pastę podajemy na głębokich talerzach, obowiązkowo podgrzanych. Jemy widelcem, kto lubi, może pomóc sobie nożem. Ale pasta najbardziej smakuje, kiedy jemy owoce morza palcami. Po wyjęciu widelcem z muszli mięsa muli, możemy wyssać sos. Muszle odkładamy na miseczkę. Kalmary jemy widelcem.

Ale najważniejsze są krewetki. Duszone wraz z pancerzem, nadają paście smaku. - Należy oderwać główkę. Koneserzy wysysają z niej sok. Następnie obrać krewetkę z pancerza (razem z nim odejdą nóżki) i delektować się delikatnym smakiem mięsa - radzi restauratorka.

Kilka nitek makaronu nawijamy na widelce, maczamy w sosie i zajadamy. Resztki sosu możemy wybrać muszlą lub kawałkiem bagietki. Na stół możemy podać wodę z cytryną w miseczkach, w której przepłukujemy palce.

Pozostałe informacje

Górnik Łęczna wraca z punktem po meczu walki w Katowicach

Górnik Łęczna wraca z punktem po meczu walki w Katowicach

W meczu kończącym 29. kolejkę Fortuna I Ligi Górnik Łęczna zremisował bezbramkowo w Katowicach z tamtejszym GKS. Zielono-czarni tym samym wypadli poza strefę barażową, ale różnice punktowe w tabeli są tak znikome, że wciąż mają szansę na znalezienie się w barażach o PKO BP Ekstraklasę

Złoto Adeli Piskorskiej, dyskwalifikacja Laury Bernat i ciekawy I dzień pływackich MP w Lublinie
galeria

Złoto Adeli Piskorskiej, dyskwalifikacja Laury Bernat i ciekawy I dzień pływackich MP w Lublinie

W czwartek na Aqua Lublin wystartowały Mistrzostwa Polski w kategorii open i młodzieżowców (19-23 lata). Dla naszych zawodników, to ostatnia szansa, żeby wywalczyć bilet na igrzyska olimpijskie w Paryżu. Pierwszego dnia AZS UMCS wywalczył cztery medale. Złoto zdobyła chociażby Adela Piskorska.

Bogdanka Arka wygrała w Bielsku-Białej. Decydujące starcie o finał w Chełmie

Bogdanka Arka wygrała w Bielsku-Białej. Decydujące starcie o finał w Chełmie

W drugim meczu półfinałowym fazy play-off Bogdanka Arka pokonała na wyjeździe BBTS Bielsko-Biała. Decydujące spotkanie zostanie rozegrane w sobotę w Chełmie.

Boskie Buenos. Koncert Dmiana Ukeje
28 kwietnia 2024, 20:00

Boskie Buenos. Koncert Dmiana Ukeje

W swoim ostatnim - jak dotąd - scenicznym wcieleniu, Damian Ukeje podzieli się z nami autorską interpretacją muzyki zespołu Maanam. Koncert już w najbliższą niedzielę (28 kwietnia) w Fabryce Kultury Zgrzyt.

Znowu brak skuteczności i proste błędy. Motor zgubił punkty w meczu z Chrobrym Głogów [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Znowu brak skuteczności i proste błędy. Motor zgubił punkty w meczu z Chrobrym Głogów [zdjęcia, wideo]

Niestety, po raz kolejny można o występie Motoru napisać to samo – niewykorzystane sytuacje i błędy w defensywie. W czwartkowy wieczór drużyna Mateusza Stolarskiego prowadziła z Chrobrym Głogów 1:0, ale musiała się zadowolić remisem.

Polała się krew. I to kilkanaście litrów
Patronat Dziennika Wschodniego
galeria

Polała się krew. I to kilkanaście litrów

Za nami Wampiriada, czyli akcja Niezależnego Zrzeszenia Studentów UMCS i RCKiK. Przez dwa dni, kilkadziesiąt osób honorowo oddało swoją krew.

Nowa do kolekcji. Srebrna moneta na 100 lat złotego
galeria

Nowa do kolekcji. Srebrna moneta na 100 lat złotego

Narodowy Bank Polski wyemitował srebrne monety, upamiętniające wprowadzenie w 1924 roku waluty odrodzonego państwa polskiego. Setna rocznica złotego w obiegu jest nie lada gratką dla kolekcjonerów. W czwartek stali od wczesnego rana w kolejkach, aby pieniądz kupić.

Agata Fisz jedynką na lubelskiej liście Lewicy do Europarlamentu. PiS postawi na Kamińskiego czy Czarnka?

Agata Fisz jedynką na lubelskiej liście Lewicy do Europarlamentu. PiS postawi na Kamińskiego czy Czarnka?

Agata Fisz otworzy lubelską listę Lewicy w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Znamy także nazwiska liderów dwóch innych ugrupowań w regionie, które wystawią swoich kandydatów. "Jedynką" Koalicji Obywatelskiej będzie posłanka Marta Wcisło, a Konfederacji były europoseł Mirosław Piotrowski.

Krzyż pański z takim synem. Wyzywał matkę, groził, że spali jej dom

Krzyż pański z takim synem. Wyzywał matkę, groził, że spali jej dom

To nie była pierwsza taka awantura, ale tym razem matka nie wytrzymała. Wezwała policję do wyrodnego syna. 27-latek został aresztowany.

Zbigniew Stopa nowym prezesem LW Bogdanka

Zbigniew Stopa nowym prezesem LW Bogdanka

Od 1 maja nowym prezesa zarządu LW Bogdanka będzie Zbigniew Stopa. Jego zastępcą ds. produkcji zostanie Bartosz Rożnawski, a Sławomir Krenczyk będzie wiceprezesem ds. rozwoju.

Kandydaci KO z Lubelskiego. Jedynką Marta Wcisło, dwójką Krzysztof Grabczuk. Kto jeszcze do Europarlamentu?
Wideo

Kandydaci KO z Lubelskiego. Jedynką Marta Wcisło, dwójką Krzysztof Grabczuk. Kto jeszcze do Europarlamentu?

9 czerwca odbędą się wybory do Parlamentu Europejskiego. Wiemy, już kto będzie kandydował z listy Koalicji Obywatelskiej w okręgu nr 8, obejmującym województwo lubelskie. Czołowych pięć miejsc zajęli obecni parlamentarzyści. Jedynką będzie Marta Wcisło, a dwójką Krzysztof Grabczuk. Na kolejnych pozycjach znaleźli się: Małgorzata Gromadzka, Michał Krawczyk i Krzysztof Bojarski.

Bawimy się z „lokomotywami" Funduszy Europejskich

Bawimy się z „lokomotywami" Funduszy Europejskich

W związku z obchodami 20 rocznicy przystąpienia Polski do Unii Europejskiej Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie we współpracy z beneficjentami Funduszy Europejskich przygotował szereg atrakcji. Ich kulminacją będą zaplanowane na 10 i 11 maja br. Dni Otwarte Funduszy Europejskich (DOFE). Już teraz zachęcamy jednak do skorzystania z propozycji przygotowanych przez tzw. „Lokomotywy Funduszy Europejskich”.

Gdzie jest Krzysztof Chabros? Wyjechał z domu rowerem i przepadł

Gdzie jest Krzysztof Chabros? Wyjechał z domu rowerem i przepadł

Od poniedziałku nikt z bliskich nie miał z nim kontaktu. Trwają poszukiwania zaginionego 61-latka z gminy Końskowola.

Spuścił z cysterny już 115 litrów paliwa. I wtedy przyszli SOK-iści

Spuścił z cysterny już 115 litrów paliwa. I wtedy przyszli SOK-iści

Była informacja, a zaraz po tym błyskawiczna reakcja. Dzięki temu funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei na gorącym uczynku zatrzymali złodzieja paliwa. 59-latek spuścił z cysterny ok. 115 litrów.

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Od dzisiaj (25 kwietnia ) kierowcy w Chełmie muszą baczniej uważać przy ul. Zawadówka w Chełmie. W tym miejscu z uwagi na rozpoczęcie prac związanych z przebudową ulicy spotkają się ze sporymi utrudnieniami.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium