Najlepsze dania XIII Dożynek Rybackich, które odbyły się w niedzielę w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich to filet z sandacza w pistacjach i boczku przygotowany przez lubelską restaurację Zaścianek, tarta rybna Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli oraz karp wędzony na drzewie owocowym Gospodarstwa Rybackiego Grabowce Dolne.
Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę
– Poziom tegorocznych dożynek był najlepszy ze wszystkich dotychczasowych edycji. Jurorzy byli zgodni co do tego, że z roku na rok konkursowe dania są coraz bardziej wyrafinowane – mówi Kazimierz Gajek, właściciel Dworu Anna. – Mamy też coraz więcej uczestników, już nie tylko z województwa lubelskiego, ale też z innych części Polski.
Drugie miejsce w kategorii restauracje zajął tort z karpia przygotowany przez Dwór Mościbrody, a trzecie – pasztet z pstrąga Hotelu Biesiada w Bogucinie.
W kategorii szkoły i koła gospodyń wiejskich drugie miejsce przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Moszczance za pasztet z karpia ze szpinakiem, a trzecie – Kołu Gospodyń Wiejskich Sobole za pyzy z nadzieniem z karpia w sosie grzybowym.
W kategorii gospodarstwa rybackie laureatem drugiej nagrody został żurek na wędzonym sumie Gospodarstwa Rybackiego Bełżec, a trzecia nagroda trafiła do Gospodarstwa Rybackiego Gosławice za kawior Antonius z polskich jesiotrów.
W każdej kategorii przyznano też wyróżnienia: dla pstrąga w galarecie Hotelu Huzar, sakiewek rybnych z bulionem z ryb Grupy Teatralnej „Ogniwo” w Samoklęskach oraz pstrąga marynowanego z Pustelni Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia.