Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

3 lutego 2019 r.
10:57

Kuchnia z różnych stron świata w Lublinie. Wybraliśmy 10 restauracji

129 7 A A

W Lublinie można odbyć kulinarną podróż po Europie, wyskoczyć do Tajlandii, a nawet zjeść kurczaka po jamajsku. Oto 10 najciekawszych kulinarnych przystanków dookoła świata.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Armenia: Haszlama

W Lublinie jest już kilka restauracji ormiańskich. Pod Lublinem także. Coś musi być na rzeczy, że kuchnia ormiańska tak Polakom smakuje.

Jednym z najlepszych dań jest haszlama. Mocny rosół z dużą porcją mięsa (najlepiej jagnięciny), papryką, ziemniakiem i dużą dawką świeżej kolendry to bardzo sycące i rozgrzewające danie. Dobrą haszlamę można zjeść w restauracji Armenia, która z ulicy Narutowicza przeniosła się na Stare Miasto w Lublinie. Najlepsza jest haszlama jagnięca, podawana z lawaszem.

Austria: Sznycel wiedeński

Wiener Schnitzel to duma austriackiej kuchni i wielki przebój przedwojennych restauracji w Lublinie. Pierwszy przepis pochodzi z 1831 roku. Legenda głosi, że w czasach panowania cesarza Franciszka Józefa do panierki dodawano płatki złota, by sznycel był bardziej złocisty. W oryginale sznycel wiedeński jest z cielęciny, ma 4 mm grubości, cienką - ale chrupiącą - panierkę i obowiązkowo podaje się go z ćwiartką cytryny. Do wiedeńskiego mogą być ćwiartki ziemniaków z zieloną pietruszką.

Gdzie zjeść słynne danie w Lublinie? W IBB Grand Hotel Lublinianka.

Grecja: Musaka

Jakże szkoda, że w Lublinie nie ma dobrej, greckiej restauracji. Na znakomite, greckiej jedzenie trzeba jechać do Wrocławia. Bliżej: do Kraśnika, gdzie grecki właściciel przyrządza smakowite biftekia, greckie kotleciki, doprawione obłędnym greckim oregano.

Grecką przygodę w Lublinie przeżyjcie w bardzo dobrej restauracji Oranżeria, gdzie można zjeść doskonałą musakę. To chyba najbardziej znana grecka potrawa. Do 1900 roku musaka składała się z warzyw i mięsa mielonego. Nikos Tselementes zaczął dodawać do tego dania sos beszamelowy.

Gruzja: Chinkali

Kiedy po cichu odeszły z kulinarnej mapy Szaszłyki gruzińskie, pojawiały się restauracja Królewska Gruzja, po niej restauracja Chisza, która ulokowała się w pięknych piwnicach przy ul. Świętoduskiej.

To tu zjecie gruzińskie chinkali. Tradycyjne pierożki w kształcie sakiewki z charakterystycznym ogonkiem. Należy złapać z ogonek, odwrócić chinkali do góry nogami, nadgryźć, wypić rosół, dopiero jeść. Niebo w gębie. Zjecie tu także zupę harczo z oryginalnymi gruzińskimi przyprawami i szaszłyki z ryby. Jest dorsz, miecznik i tuńczyk, na zamówienie jesiotr.

Holandia: Zupa holenderska z pulpecikami

Dla mnie jedna z najsmaczniejszych zup na świecie. Pamiętam, jak pierwszy raz jadłem ją w Amsterdamie. W gęstej, śmietanowo serowej zupie pływały smakowite pulpeciki z wołowiny oraz młody bób.

Do menu lubelskich restauracji wprowadził holenderską doświadczony szef kuchni Janusz Ozga.. Wymyślił jej nawet szlachecką nazwę „Zupa kniazia Boberka”, do dziś jest w karcie Dworu Anna. Pyszną holenderską Ozga podawał w nieistniejącej już restauracji „Valentino. Chleb i wino”, zupa dość często pojawia się w karcie „Oranżerii”.

Jamajka: Jerk chicken

Jamajska kuchnia zachwyca bogactwem smaków. Mieszanka kuchni afrykańskiej i brytyjskiej, z dodatkiem wpływów kreolskich, chińskich czy hinduskich może zawrócić w głowie.

Słynie z marynaty Jerk. To mieszanka cebuli, czosnku, cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, tymianku, ziela angielskiego, soku z limonki i innych cytrusów. Szef Marcin z „Incognito” sprowadza przyprawy z Jamajki, dobrze zna kuchnię kreolską. Jego kurczak ma oryginalny, niezwykły smak.

Tajlandia: Geand Phed

To prawdopodobnie najostrzejsza potrawa w Lublinie. Gęste, aromatyczne curry na mleku kokosowym to jedno z arcydzieł tajskiej kuchni.

Geand Phed to czerwone, bardzo mocne i bardzo aromatyczne danie z pędami bambusa, papryką, zieloną fasolką i cukinią. W roli najważniejszej wkładki może wystąpić: kurczak, wołowina, owoce morza lub tofu. Do tego dostaniecie ryż i sosy. Porcje są bardzo duże, sosy piekielnie ostre.

Ukraina: Pielmieni

Małe pierożki, pełne soczystego mięsa mocno uzależniają. Pochodzą z Syberii, na Ukrainie są jednym z najsmaczniejszych dań. Istnieje cały rytuał jedzenia. Na talerz obsypany grubo mielonym pieprzem należy położyć po 9 pielmieni. W bulionówce podać rassolnik. W osobnych miseczkach masło, ocet, śmietanę i musztardę. Taki zestaw służy do biesiadowania. Najpierw wrzuca się dwa pielmieni do bulionówki i kosztuje. Następnie zjada je z masłem. Potem skropione octem. Potem zanurzone w musztardzie. Na końcu w śmietanie. Kolejność zależy od fantazji jedzących pielmieni.

W Lublinie polecamy pielmieni, które robi Dorota Otachel, szefowa kuchni i właścicielka „Old Pubu”.

Włochy: Pasta marinara

Włoskich restauracji jest w Lublinie sporo. Można zapolować na smaczną, włoską pizzę, na mule, na ryby, na makarony. W tym na Pasta marinara, czyli makaron po marynarsku.

Świetne włoskie makarony zjecie w restauracji „Atrium”, gdzie Iwona Baruk, szefowa kuchni i właścicielka pasjonuje się sztuką gotowania makaronów. Jednocześnie ma obsesję na punkcie świeżości produktów. Takie połączenie daje rezultaty wybitne. Jej makarony z owocami morza to mistrzostwo świata.

Wielka Brytania: Fish and chips

Fish and chips to słynne brytyjskie danie, które składa się ze smażonej ryby (najczęściej dorsz lub łupacz), panierowanej w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają frytki octem słodowym Sarson’s Malt Vinegar, produkowanym od 1794 roku. To on nadaje daniu ostateczny szlif.

W Lublinie bardzo dobre Fish and chips zjecie w bistro Rybarbar, gdzie Jacek Babicz, właściciel i szef kuchni opracował autorską panierkę w typie japońskiej panko: kawał soczystego dorsza w panierce z pysznymi frytkami i surówkami.

Komentarze 7

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Lubię Ogórkową / 3 lutego 2019 o 11:32
+18
A ja lubię ogórkową :) Jest bardzo zdrowa, mógłbym jeść ją codziennie ;)
Avatar
Prawdziwy Izraelita / 3 lutego 2019 o 11:39
+5
Tam jest drogo i niestety coraz bardziej niesmacznie. Oprócz tego ani to Izrael ani prawdziwa kuchnia żydowska. Ot podróbki z Lubliner Polin A gdy się zapyta o prawdziwe dania z Izraela to konserwacja ...
Avatar
Uni / 3 lutego 2019 o 11:22
+5
Może chodzi o mandragore na starym mieście. Żydowska kuchnia. Jest zaraz za usc
Avatar
Smakosz / 3 lutego 2019 o 12:43
+4
Lubię panią Magdalenę, dlatego dzisiaj w ramach protestu przeciw zachowaniu dziwnych ludzi przy budynku TVP zamierzam zjeść staropolską ogórkową :) Wspieram restauratorów :) Kto dziś wieczorem wychodzi na kolację w restauracji łapka w górę :) Oczywiście jemy ogórkową, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, schabowy z mizerią itp. ;)
Avatar
Gość / 4 lutego 2019 o 06:43
-1
Może Thai Story na Peowiaków
Avatar
Sepo / 3 lutego 2019 o 19:10
-1
Tajlandia: Geand Phed ale gdzie?
Avatar
Gość / 3 lutego 2019 o 11:16
-3
Izrael Andragora - istnieje jeszcze?
Avatar
Gość / 4 lutego 2019 o 06:43
-1
Może Thai Story na Peowiaków
Avatar
Sepo / 3 lutego 2019 o 19:10
-1
Tajlandia: Geand Phed ale gdzie?
Avatar
Smakosz / 3 lutego 2019 o 12:43
+4
Lubię panią Magdalenę, dlatego dzisiaj w ramach protestu przeciw zachowaniu dziwnych ludzi przy budynku TVP zamierzam zjeść staropolską ogórkową :) Wspieram restauratorów :) Kto dziś wieczorem wychodzi na kolację w restauracji łapka w górę :) Oczywiście jemy ogórkową, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, schabowy z mizerią itp. ;)
Avatar
Prawdziwy Izraelita / 3 lutego 2019 o 11:39
+5
Tam jest drogo i niestety coraz bardziej niesmacznie. Oprócz tego ani to Izrael ani prawdziwa kuchnia żydowska. Ot podróbki z Lubliner Polin A gdy się zapyta o prawdziwe dania z Izraela to konserwacja ...
Avatar
Lubię Ogórkową / 3 lutego 2019 o 11:32
+18
A ja lubię ogórkową :) Jest bardzo zdrowa, mógłbym jeść ją codziennie ;)
Avatar
Uni / 3 lutego 2019 o 11:22
+5
Może chodzi o mandragore na starym mieście. Żydowska kuchnia. Jest zaraz za usc
Avatar
Gość / 3 lutego 2019 o 11:16
-3
Izrael Andragora - istnieje jeszcze?
Zobacz wszystkie komentarze 7

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Dziś pogrzeb Jana Olszewskiego. Można wpisać się do księgi kondolencyjnej
galeria

Dziś pogrzeb Jana Olszewskiego. Można wpisać się do księgi kondolencyjnej 0 0

W Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim w Lublinie można wpisywać się do księgi kondolencyjnej po śmierci Jana Olszewskiego. Dzisiaj pogrzeb byłego premiera.

Chińscy oszuści z wyrokami. Lubelska celebrytka czeka na proces
galeria

Chińscy oszuści z wyrokami. Lubelska celebrytka czeka na proces 7 3

Jest postęp w sprawie „chińskiego gangu”, którego członkowie dzwoniąc z Polski oszukiwał swoich rodaków w kraju. Naciągacze zostali skazani przez tamtejszy sąd. To pozwoli postawić zamknąć śledztwo dotyczące lubelskiej celebrytki, która miała pomagać oszustom.

Studniówka puławskiej "Budowlanki"
galeria

Studniówka puławskiej "Budowlanki" 12 4

9 lutego w Domu Weselnym "U Jakuba" w Sosnowie, tegoroczni maturzyści Zespołu Szkół nr 2 im. E. Kwiatkowskiego bawili się studniówce. Poloneza zatańczyło 40 par. Nie brakowało humoru i gości specjalnych. Uczniowie przebrali się m.in. za "siostrę Anastazję".

Sviatovid w Lublinie. Wielki aż strach [zdjęcia]
galeria

Sviatovid w Lublinie. Wielki aż strach [zdjęcia] 21 1

W Centrum Spotkania Kultur można oglądać rzeźbę, której autor jest projektantem wielkoformatowych architektonicznych projekcji wideo. Wstęp gratis

Skoki narciarskie. Polacy wygrywają "drużynówkę" z ogromną przewagą!
film

Skoki narciarskie. Polacy wygrywają "drużynówkę" z ogromną przewagą! 0 0

Deklasacja rywali w wykonaniu polskich skoczków w konkursie drużynowym Pucharu Świata w Willingen. Drużyna w składzie Piotr Żyła, Jakub Wolny, Dawid Kubacki i Kamil Stoch pokonała drugich Niemców o 79,2 punktu. Podium uzupełnili Słoweńcy.

Strajk dla ziemi na schodach lubelskiego ratusza [zdjęcia]
galeria

Strajk dla ziemi na schodach lubelskiego ratusza [zdjęcia] 26 41

Zjednoczone siły ekologów w liczbie około 30 osób przeprowadziły dziś w Lublinie „Strajk dla ziemi”. Lubelska akcja była częścią pierwszego ogólnopolskiego protestu pod tą nazwą w sprawie ochrony planety. Ekolodzy protestowali na schodach lubelskiego ratusza.

Partia Piotrowskiego zarejestrowana

Partia Piotrowskiego zarejestrowana 41 23

Ruch Prawdziwa Europa – Europa Christi został wpisany do rejestru partii politycznych. Prezesem ugrupowania jest poseł do Parlamentu Europejskiego z Lublina Mirosław Piotrowski

Pszczółka Polski Cukier jedzie do Bydgoszczy bez swojej kapitan

Pszczółka Polski Cukier jedzie do Bydgoszczy bez swojej kapitan 2 0

Tydzień po niezwykle cennym zwycięstwie ze Ślęzą Wrocław zawodniczki Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin czeka kolejny mecz z trudnym rywalem. W sobotę (godz. 18) akademiczki zagrają z Artego Bydgoszcz. Ponownie, nie będą faworytem tego starcia

Nad Lublinem już wiosna? Mamy dowody!

Nad Lublinem już wiosna? Mamy dowody! 215 4

Do kalendarzowej wiosny jeszcze ponad miesiąc, ale w Lublinie kwitną już kwiaty. Sprawdziliśmy prognozę pogody żeby sprawdzić, czy widać już stałe ocieplenie. Widać!

Blogerka z Lublina. Ewa w krainie ciastek
galeria

Blogerka z Lublina. Ewa w krainie ciastek 47 6

Kilka lat temu rzuciła pracę w mediach, żeby robić ciastka. Dzisiaj przed jej pracownią na warszawskim Powiślu ustawiają się kolejki. Rozmowa z Ewą Wójcik z Lublina, właścicielką pracowni cukierniczej „Ciastka z kremem” i blogerką kulinarną

Metro Exodus: Postapokaliptyczna premiera (wideo)
film

Metro Exodus: Postapokaliptyczna premiera (wideo) 0 0

Czas na wielką wyprawę przez zniszczoną Rosję. Wyprawę pełną niebezpieczeństw, ale też pięknych widoków. Dziś premiera gry Metro Exodus.

Działacz PiS wicedyrektorem w marszałkowskiej jednostce

Działacz PiS wicedyrektorem w marszałkowskiej jednostce 4 18

Marek Krakowski został zastępcą dyrektora w podległym marszałkowi województwa Zarządzie Nieruchomości Wojewódzkich. Sekretarz okręgowych struktur Prawa i Sprawiedliwości ostatnio pracował na dyrektorskim stanowisku w lubelskim oddziale Poczty Polskiej

Far Cry New Dawn: Premiera i złowrogie bliźniaczki (wideo)
film

Far Cry New Dawn: Premiera i złowrogie bliźniaczki (wideo) 0 0

Postapokalipsa w różowym odcieniu, czyli klasyczne rozwiązania w nowym wydaniu. Dziś premiera gry Far Cry New Dawn.

MKS Avia i LUK Politechnika rozpoczynają walkę w play-offach

MKS Avia i LUK Politechnika rozpoczynają walkę w play-offach 1 3

Dla obu naszych drużyn najważniejszym zadaniem będzie wyjazd za dwa tygodnie do rywali z dwoma wygranymi odniesionymi na swoim terenie

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.