Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 października 2015 r.
10:07

Kulinarne podróże po regionie. Niezwykły smak Kodnia (przepisy)

W Kodniu zioła pachną u Oblatów, z wieży bazyliki grają chorały, cerkiew się stroi w nowe szaty, wieża unicka jeszcze bardziej zarosła mchem. Ciasteczka kodeńskie kruche jak zawsze, nawet napar z suszonych liści orzecha, który każe mi pić Danusia się nada. Rosół z bażanta to sama esencja. Smażymy placki ziemniaczane, które jedzą mnisi w Jabłecznej. Kocham to miasto.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Ilekroć jestem w Kodniu, zaglądam na miejsce, gdzie zgodnie z zasadami sztuki wojennej, w miejscu obronnym, Sapiehowie wystawili zespół zamkowy, składający się początkowo z rezydencji, przystani i systemu umocnień. Następnie z arsenału i gotyckiej cerkwi św. Ducha (1530 - 1540).

W kościele, nad drzwiami wejściowymi, znajduje się tablica nagrobna Jana Sapiehy, którą ufundował Paweł Sapieha. Obok cerkwi św. Ducha w Kodniu wybudowano także drewnianą cerkiew pw. św. Michała Archanioła, rozebraną w 1876 roku. Wtedy także kościół św. Anny (dzisiejszą bazylikę z cudownym obrazem) przemianowano na prawosławny sobór św. Trójcy, cudowny obraz kodeńskiej Madonny wywożąc do Częstochowy. W 1925 roku zdjęto cerkiewne kopuły, obraz Madonny wrócił do Kodnia w 1927 roku. Tyle historii.

Zapomniane smaki

Te cerkwie cały czas chodzą mi po głowie. Jeśli czas pozwoli, zajeżdżam do monastyru w Jabłecznej, gdzie mnisi modlą się, uprawiają ekologiczny ogród, zbierają miód i robią świece. Kiedy drapieżny Bug zaleje uprawy, nawet traktor nie daje rady, wtedy zostają mocne łodzie.

W Jabłecznej mnisi jedzą skromnie, mięso jest tylko dodatkiem do potraw, a proste danie z ziemniaków starczy ponad wszystko. Od zwykłej sałatki z cebulą, przez pieczone ziemniaki, placki ziemniaczane na kilka sposobów.

- W naszej rodzinie przetrwała tradycja smażenie placków ziemniaczanych wypełnionych mięsem. Takie placki jedli mnisi przed wojną w Jabłecznej - opowiada Paulina Pietrusik, która wraz z matką Danutą, chce odkrywać zapomniane smaki Kodnia. Razem z nimi zrobiliśmy pieczone ziemniaki z mięsem oraz placki ziemniaczane z Jabłecznej. Ale zacznijmy od sałatki, która często pojawia się w prawosławnej kuchni.

Sałatka ziemniaczana

Składniki: 50 dag ziemniaków, 10 dag cebuli, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry. Wymieszać z cienkimi plastrami cebuli, doprawić, skropić olejem i podawać.

Pieczone ziemniaki

Składniki: 50 dag ziemniaków, 50 g mąki żytniej, olej, sól, pieprz.
Wykonanie: ziemniaki obrać, obtoczyć w mące zmieszanej z solą i pieprzem. Zapiekać przez godzinę, aż będą rumiane, na talerzu polać olejem rzepakowym.

Ziemniaki z pieca z grzybami

Składniki: 75 dag ziemniaków, 20 dag świeżych grzybów, jedna cebula, sól, pieprz, olej.
Wykonanie: ziemniaki obrać, obciąć z jednej strony, wydrążyć. Miąższ ugotować, wymieszać z przesmażonymi grzybami i cebulą, doprawić solą z pieprzem, napełnić farszem ziemniaki. Ułożyć na blasze, posmarować olejem, upiec na złoto.

Ziemniaki faszerowane mięsem

Składniki: 50 dag ziemniaków, 10 dag wołowiny, 10 dag kurczaka, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, pieprz ziołowy, sól na smak, żółty ser na posypkę.
Wykonanie: ziemniaki obrać i obgotować. Obciąć jeden bok, wydrążyć. Mięso posiekać, wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku. Nafaszerować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem. Piec 170 stopni przez 30 minut.
Ziemniaki są genialne prosto z pieca. Kiedy wystygną można je pokroić w cienkie plastry, obłożyć pikantną marynowaną dynią i mamy smaczne carpaccio. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do żurku czy szczawiowej.

Placki ziemniaczane z Jabłecznej

Składniki: kilogram ziemniaków, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz. Nadzienie: 25 dag wołowiny, 25 dag wieprzowiny, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, pieprz ziołowy, sól.
Wykonanie: ziemniaki zetrzeć, dodać jaja, mąkę, przyprawy. Mięso zmielić, doprawić. Kłaść łyżką masę ziemniaczaną na gorący tłuszcz (olej plus smalec), na to porcję mięsa, przykryć porcją masy ziemniaczanej. Smażyć na złoto z obu stron.
Podawać z sosem paprykowym lub ze śmietaną.

Kotlety ziemniaczane z leśnymi grzybami

Składniki: 50 dag ziemniaków, 10 dag masła, 20 dag świeżych podgrzybków, 15 dag cebuli, 1 starty ziemniak, 2 jaja, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, olej.
Wykonanie: ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść z masłem.
Grzyby przesmażyć z cebulą, dodać starty, surowy ziemniak, wymieszać z przyprawami. Dodać do masy ziemniaczanej, wyrobić. Formować kotlety, panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na złoto.

Pielmieni z ziemniakami

Składniki:
Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, olej, sól.
Na farsz: 50 dag ziemniaków, 20 dag cebuli, sól, pieprz, olej.
Wykonanie: zagnieść ciasto z podanych składników. Rozwałkować, skropić wodą. Ugotować ziemniaki, rozgnieść, dodać przesmażoną cebulę, doprawić solą z pieprzem. Nakładać na wycięte z ciasta krążki, zlepić, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podawać polane olejem rzepakowym. A kto lubi, może dodać cebulę smażoną na oleju.

Ziemniaczane pierogi na słodko

Na deser pierogi, które robi się do dziś w okolic Sławatycz. Mają i prawosławne, i olęderskie korzenie. Słodkie nadzienia nazywa się tu duszą.
Składniki:
Na ciasto: 50 dag ziemniaków, 3 jajka, pół szklanki śmietany, sól, cukier, 2 łyżki mąki.
Na farsz: 10 dag wędzonych śliwek bez pestek, tyle migdałów ile śliwek.
Wykonanie: ugotowane ziemniaki ubić, dodać masło utarte z jajkami. Dodać śmietanę, mąkę, wyrobić ciasto, rozwałkować. Śliwki sparzyć wodą razem z migdałami. Białko oddzielić od żółtka jajka. Śliwki odcedzić, do każdej włożyć migdał. Układać na krążku ciasta, zlepić, posmarować białkiem i smażyć na oleju. Posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Uwaga, doskonale smakują, jak wystygną.

Pozostałe informacje

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

W środę rywalem lublinian będzie bułgarski Rilski Spotis

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium