Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 września 2015 r.
8:06

Maślak czy kania? Przepisy na potrawy z grzybami

0 2 A A

Czekaliśmy na nie bardzo długo. Są maślaki i podgrzybki na sos. Kanie na schabowego. Lada chwila wysypią się opieńki. Na gąski jeszcze zbyt ciepło. Gdzieniegdzie pokaże się rydz. Dla grzybożerców to prawdziwy raj.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kiedy dorwę pierwsze grzyby na działce, najpierw gotuję zupę ziemniaczaną z grzybami, według przepisu, który zdobyłem nad Bugiem. Grzyby są tak dobre, że nie ma co w zupie z nimi kombinować - powiedział mi pewien gospodarz z okolic Jabłecznej.

Składniki: 50 dag świeżych grzybów, 50 dag ziemniaków, olej, listek laurowy, ziele, pieprz, sól, 2 cebule, zielenina do smaku.

Wykonanie: grzyby oczyścić, pokroić, ugotować z suszonym grzybkiem. Ziemniaki pokroić w kostkę, podsmażyć, zalać przegotowaną wodą, żeby wydobyć smak. Kiedy się ugotują, dodać przyprawy, osolić do smaku. Na oleju usmażyć posiekaną cebulę. Dodać do zupy, wraz z wcześniej ugotowanymi grzybami. Pogotować kilka minut. Na talerzu posypać zieloną pietruszką.

Duszone z ziemniakami

Grzyby z patelni duszone w śmietanie. Z chlebem lub z ziemniakami. W tej roli na pierwszym miejscu stawiam opieńki, zaraz po nich maślaki.

Składniki: 40 dag grzybów, 5 ziemniaków, pół szklanki śmietany, 2 łyżki masła, 1 cebula, sól, pieprz, liść laurowy, koperek.

Wykonanie: czyszczone grzyby umyć i obgotować, przełożyć na cedzak, żeby obciekły. Ugotowane grzyby pokroić, włożyć do rondla, zalać śmietaną, dodać listek laurowy, sól, pieprz. Dusić 10 minut.

Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i obsmażyć na maśle. Oddzielnie zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i cebulę do grzybów, dusić kilka minut. Wyłożyć na talerze, posypać koperkiem.

Spaghetti z maślakami

Składniki: 40 dag makaronu spaghetti, 30 dag grzybów, 10 dag marynowanych czarnych oliwek bez pestek, ostra papryczka chili, 4-5 łyżek kaparów, 5-6 łyżek oliwy, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki listków oregano, sól, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: obrany czosnek i ostrą papryczkę drobno posiekać. Grzyby sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek z papryczką.

Dodać grzyby, kapary, oliwki. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Sos dusić na wolnym ogniu około 20 minut, aż grzyby będą się rozpływać w ustach. Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić, przełożyć do naczynia z sosem, wymieszać i od razu podawać.

Borowiki w śmietanie

Po umyciu w osolonej wodzie borowiki trzeba obgotować przez kilka minut, wyłożyć i odparować. Smażymy je na sklarowanym maśle. Doprawiamy słodką, deserową śmietanką.

Składniki: 50 dag borowików, 2 małe cebule, sól, pieprz, klarowane masło, śmietanka.

Wykonanie: grzyby obgotować w osolonym wrzątku. Po odparowaniu pokroić na kawałki. Na głębokiej patelni rozpuścić klarowane masło. Wrzucić grzyby i krótko przesmażyć. Podlać wodą (można bulionem), dodać drobno posiekaną cebulę, doprawić solą z pieprzem i dusić pod przykryciem. Wlać śmietankę, odparować, by sos się zagęścił.

Podgrzybki w cieście

Składniki: 50 dag świeżych podgrzybków, olej do smażenia. Na ciasto: pół szklanki mąki, 1 jajko, pól szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, sól.

Wykonanie: grzyby oczyścić, obciąć nóżki. Kapelusze ugotować w małej ilości wody. Wyjąć z wywaru, osączyć. Wywar i nóżki można wykorzystać do przygotowania smacznej zupy grzybowej.

Z podanych składników zrobić ciasto. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 szklanki oleju. Wrzucić kawałek ziemniaka. Jeśli olej nie będzie silnie się pienił, można rozpocząć smażenie. Ugotowane kapelusze maczać w cieście w smażyć na złoto. Odsączyć na papierze.

Zapiekanka Niedźwiedzia

Wielkim fanem grzybów jest Marek Niedźwiedzki, legendarny prezenter radiowej „Trójki”. Przyrządza je na kilkanaście sposobów. O jego zapiekance krążą legendy.

Składniki: 50 dag świeżych grzybów, 25 dag ugotowanego makaronu typu „łazanki”, 3 jaja, 1 cebula, 1 szklanka mleka, 5 dag masła, sól.

Wykonanie: grzyby obgotować, pokroić, podsmażyć na patelni razem z posiekaną cebulą. W wysmarowanej masłem formie ułożyć połowę makaronu i wyłożyć na nią warstwę grzybów z cebulą. Na wierzch położyć resztę makaronu.

Jaja ubić na pianę, wymieszać z posolonym mlekiem i zalać zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut.

Schabowe kanie

Składniki: 4 kapelusze kani, litr mleka, 2 jajka, łyżka mąki, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej na smażenie.
Wykonanie: kapelusze oczyścić pędzelkiem, wymoczyć w mleku, delikatnie rozgnieść dłonią. Rozbić jajka z solą i pieprzem. Obtaczać kapelusze w jajku, mące, powtórnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, do którego można dodać kawałek masła.

Panierować można inne grzyby. Świetne są rydze, które należy opłukać pod strumieniem bieżącej wody, panierować w bułce i usmażyć na sklarowanym maśle. To niebywały przysmak.

Grzyby marynowane

Składniki: 1 kg grzybów, 2 dag soli, 1 litr wody do obgotowania grzybów i 15 dag cebuli. Na zalewę: 1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki octu 10%, 5 dag cukru, 1 dag soli, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Wykonanie: grzyby szybko wypłukać i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować do miękkości, wyjąć z wody odsączyć, odrzucić cebulę. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić, zalać ostudzoną zalewą. Pasteryzować 20 minut.

Pierogi z gąskami

Składniki: ciasto na pierogi. Na farsz: 50 dag kaszy gryczanej, 50 dag gąsek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać posiekane grzyby. Usmażyć, przełożyć do naczynia z ugotowaną i wystudzoną kaszą. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem, odstawić na pół godziny.
Z rozwałkowanego ciasta wykrajać szklanką porcje, nakładać farsz, lepić, robiąc na brzegach falbanki. Gotować o osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z przesmażoną cebulką.

Na zimę

Świeże grzyby są bardzo nietrwałe. Ale wystarczy je zamrozić. Muszą być świeże i zdrowe. Po przyniesieniu do domu należy je starannie oczyścić, jak do suszenia. Następnie ułożyć na tacce i zamrozić. Nie wszystkie grzyby można zamrozić świeże. Kurki i rydze należy najpierw obgotować, bo po rozmrożeniu będą gorzkie. Ważny jest sposób rozmrażania grzybów. Sprawdzony patent to zalanie grzybów mlekiem i rozmrożenie w pokojowej temperaturze. Nie dość, że wyglądają jak z lasu, to jeszcze smakują jak świeże.

Pozostałe informacje

Zdjęcie z Dziennika Wschodniego Zdjęciem XX-lecia Grand Press Photo? Głosowanie tylko do północy

Zdjęcie z Dziennika Wschodniego Zdjęciem XX-lecia Grand Press Photo? Głosowanie tylko do północy

Jeszcze tylko dziś, do godz. 23.59, można głosować na Zdjęcie XX-lecia w jubileuszowej 20. edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Reporterskiej – Grand Press Photo. Wyboru można dokonać spośród 19 Zdjęć Roku z poprzednich edycji konkursu, autorami dwóch z nich byli fotoreporterzy Dziennika Wschodniego!

Kochają stare samochody i dobrą zabawę
Zdjęcia
galeria

Kochają stare samochody i dobrą zabawę

W Lublinie rozpoczął się V Rajd Ziemi Lubelskiej, będący II rundą Mistrzostw Polski Pojazdów Zabytkowych.

Przetarg na Lubelskie Centrum Piłki Nożnej rozstrzygnięty. Miasto wyda nieco więcej niż planowało

Przetarg na Lubelskie Centrum Piłki Nożnej rozstrzygnięty. Miasto wyda nieco więcej niż planowało

Urząd Miasta w Chełmie rozstrzygnął dzisiaj przetarg na budowę Lubelskiego Centrum Piłki Nożnej. Ratusz na inwestycję w ramach, której przebudowany zostanie Stadion Miejski przy ul. Szwoleżerów, a także powstaną trzy boiska treningowe: przy stadionie, Zespole Szkół Budowlanych i Geodezyjnych oraz Medycznym Studium Zawodowym (kryte balonem) wyda blisko 6 milionów złotych więcej niż planował.

Burmistrz obiecuje aquapark, ale zacznie od oświaty
Łęczna

Burmistrz obiecuje aquapark, ale zacznie od oświaty

Leszek Włodarski, nowy-stary burmistrz Łęcznej, przedstawił długą listę inwestycji w nowej kadencji. Czy uda mu się je zrealizować?

Pożar tartaku w Izbicy. Interweniowali strażacy

Pożar tartaku w Izbicy. Interweniowali strażacy

Strażacy przeprowadzili sprawną akcję gaśniczą. Spłonęła część budowlanej konstrukcji.

Hektary nad Klukówką czekają. Lasy Państwowe: Pierwszy krok należy do miasta

Hektary nad Klukówką czekają. Lasy Państwowe: Pierwszy krok należy do miasta

Do miasta ma trafić obszar dawnych stawów hodowlanych nad Klukówką. Takie obietnice padły tuż przed wyborami samorządowymi. Lasy Państwowe odpowiadają jednak, że pierwszy krok należy do samorządu.

Prezydent Zamościa wziął się za miejskie spółki. Poważne zmiany w radach nadzorczych

Prezydent Zamościa wziął się za miejskie spółki. Poważne zmiany w radach nadzorczych

Mówił, że zarządzanie niektórymi miejskimi spółkami mu się nie podoba. Na razie ich prezesi odwołani nie zostali, ale w radach nadzorczych Rafał Zwolak, prezydent Zamościa zmiany już wprowadził. I to poważne.

Koalicja zawiązana. Krówczyński szefem rady, Szumiec wiceburmistrzem
galeria

Koalicja zawiązana. Krówczyński szefem rady, Szumiec wiceburmistrzem

Podczas pierwszej sesji nowej kadencji rady miasta przetestowana została uformowana dzień wcześniej koalicja, która wybrała prezydium. Na czele lubartowskiej rady stanął Tomasz Krówczyński z komitetu Wspólnoty Lubartowskiej. Zastępcą burmistrza został Radosław Szumiec.

Fałszywe oregano zalało rynek. To najczęściej podrabiana przyprawa w UE

Fałszywe oregano zalało rynek. To najczęściej podrabiana przyprawa w UE

Ta aromatyczna przyprawa, zawierająca bogactwo witamin i służąca jako środek leczniczy jest ostatnio często podrabiana. Jak rozpoznać fałszywkę?

Krytykowali PiS, a teraz zawiązali „porozumienie” ze starostą. Kto „ograł wszystkich”?

Krytykowali PiS, a teraz zawiązali „porozumienie” ze starostą. Kto „ograł wszystkich”?

Nazywają to porozumieniem programowym. We władzach powiatu radzyńskiego doszło do nietypowego sojuszu PiS z komitetem bezpartyjnego Jakuba Jakubowskiego, który wcześniej działania polityków tej partii krytykował choćby w mieście. Niektórzy radni powiatowi czują się oszukani.

Orlęta Spomlek jeszcze broni nie składają, w sobotę chcą przerwać złą passę

Orlęta Spomlek jeszcze broni nie składają, w sobotę chcą przerwać złą passę

Jeżeli w Radzyniu Podlaskim marzą jeszcze o utrzymaniu, to w sobotę muszą przerwać serię czterech porażek z rzędu. Orlęta Spomlek podejmą Czarnych Połaniec (godz. 17). Niestety, Tomasz Złomańczuk do końca sezonu nie będzie mógł skorzystać z dwóch ważnych zawodników ofensywnych.

Wystraszony pies uwięziony w worku. Odnalazły go dzieci

Wystraszony pies uwięziony w worku. Odnalazły go dzieci

Porzucony i przestraszony pies został odnaleziony obok stawu w miejscowości Minkowice. Policja ustala szczegóły i prosi o pomoc, jeśli ktoś zna sprawcę.

Mikołaj Raczyński (Wisła Puławy): Mam nadzieję, że się utrzymamy, a resztę zrobi zarząd

Mikołaj Raczyński (Wisła Puławy): Mam nadzieję, że się utrzymamy, a resztę zrobi zarząd

Po efektownej wyjazdowej wygranej z Radunią Stężyca, Wisła Grupa Azoty w sobotę zmierzy się na wyjeździe z Zagłębiem II Lubin (godz. 16).

Bomby jadą na poligon. Mieszkańcy mogą wrócić do domów
galeria

Bomby jadą na poligon. Mieszkańcy mogą wrócić do domów

Saperzy zakończyli prace przy ulicy Sidorskiej w Białej Podlaskiej. Ewakuowani mieszkańcy mogą wrócić do domów.

Kolejne protesty w regionie. Tym razem rolnicy strajkują w 4 powiatach w regionie

Kolejne protesty w regionie. Tym razem rolnicy strajkują w 4 powiatach w regionie

Protesty trwają na terenie powiatów chełmskiego, hrubieszowskiego, krasnostawskiego i zamojskiego. Tam można spodziewać się utrudnień w ruchu.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium