Pączki ziemniaczane z nadzieniem różanym w wykonaniu Urszuli Bartoszcze z Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Niedrzwicy Dużej wygrały konkursu na „Najlepszy wypiek regionalny” o Puchar Prezesa Targów Lublin. Konkurs odbył się w ramach projektu Lubelska Majówka - Festiwal Aktywności Lokalnej. Miło było w jury pracować, słodkie dania były wyjątkowo udane.
A nas ziemniaczane pączki zaintrygowały. Po pierwsze, ze względu na długą, staropolską tradycję owego wypieku. Po drugie: na wyjątkowy smak. Okazuje się, że ziemniaczane pączki występowały w polskiej kuchni na słodko i na ostro. Na słodko najczęściej nadziewano je konfiturą z róży. Na ostro kiszoną kapustą, pieczarkami z kapustą, a nawet wątróbką duszoną z cebulą.
Skąd ziemniaczane pączki w Niedrzwicy Dużej? - Robiła je moja mama, robiła je moja babcia. Robię ja, według starej receptury - mówi Urszula Bartoszcze i prezentuje przepis.
Pączki ziemniaczane z różą
Składniki: 10 dag ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 dag drożdży, 2 łyżki mleka, 1 szklanka mąki, cukier, słoik konfitury różanej, kilka kropel cytryny, olej lub smalec na smażenie.
Wykonanie: połączyć drożdże z cukrem i mlekiem. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Odstawić ciasto. Kroić na porcje. Nadziewać pączki konfiturą różaną. Smażyć do uzyskania pięknego koloru.