Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

28 czerwca 2013 r.
13:34
Edytuj ten wpis

Polski smak kaczki. Najlepsze przepisy

 (Maciej Kaczanowski)
(Maciej Kaczanowski)

Kaczka z jabłkami jest symbolem polskiej kuchni. Dziś kaczka jest na topie, w lubelskich restauracjach podaje się carpaccio z kaczki, piersi z kaczki w sosie malinowym, a nawet dziką kaczkę w staropolskim sosie śmietanowym

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Historia kaczki w polskiej kuchni sięga Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

– W poradzie kucharskiej z XIX wieku czytamy, że "Młode kaczki podają się pieczone nadziane całe jabłkami, między które można włożyć majeranki, tylko nie za wiele. Stare lepsze są w potrawie, z jakim ostrym sosem, jak kaparowym; jeżeli ma się piec stara kaczka, należy ją sparzyć octem i dopiero piec. Dobre są potrawki z kaczek na pół upieczonych a dogotowane w sosie, w którym mają być podane. Jeżeli kaczki nie są chude, to do ich pieczenia bardzo mało masła potrzeba, same dają dość smalcu” – mówi prof. Jerzy Dumanowski. Nic dziwnego, że pieczona kaczka z majerankiem do dziś jest symbolem odświętnego obiadu. W sieciowych marketach pojawiły się piersi z kaczki w dobrej cenie, z których stosunkowo szybko można przyrządzić efektowne dania.

– To delikatne mięso, które dobrze jest najpierw zamarynować w mieszance oliwy, wina i ziół – radzi Andrzej Malinowski, szef kuchni Zajazd Kmicic w Zemborzycach Dolnych na przedmieściu Lublina.

Carpaccio na przystawkę

Nazwa włoskiego dania, które spotkać można w co drugiej restauracji Lublina, pochodzi od nazwiska renesansowego malarza Vittore Carpaccio. Ale wymyślił go dopiero właściciel weneckiego Harry's Bar w 1950 roku, podając plastry surowej wołowiny z kremowym sosem księżniczce Amalii Nani Mocenigo.

Carpaccio można przyrządzać z wołowiny, dziczyzny, kaczki i łososia. Pierś z kaczki (bez skóry) należy obficie natrzeć gruboziarnistą solą i odstawić do lodówki na 8 godzin. Następnie oczyścić, natrzeć cukrem, zawinąć w folię i odłożyć na 3 godziny. Wyjąć, wypłukać, osuszyć i schować do zamrażalnika na 3 godziny. Kroić na bardzo cienkie plastry (najlepiej na maszynce), skropić cytryną, polać oliwą i ozdobić płatkami parmezanu.

Piersi z kaczki z sosem malinowym

Składniki: 4 piersi z kaczki, olej, sól, pieprz, 20 dag malin, masło, kieliszek czerwonego wina, łyżeczka octu balsamicznego. Na marynatę: oliwa, czerwone wino na smak, ulubione zioła.
Wykonanie: piersi naciąć od strony skóry, natrzeć solą i pieprzem, zamarynować na kilka godzin. Położyć nacięciami na rozgrzany olej. Smażyć na ostrym ogniu, aż wytopi się z nich tłuszcz. Obrócić na drugą stronę, krótko podsmażyć, nakryć i dusić we własnym sosie do miękkości. Mięso wyłożyć na gorący półmisek. Na tłuszcz spod smażenia wrzucić maliny, dodać wino, zioła. Odparować, doprawić balsamico. Polać piersi. Podawać z gałką piure ziemniaczanego i gruszką z zalewy.

Piersi z kaczki w żurawinowym sosie

Składniki: 4 piersi z kaczki, olej, sól, pieprz, 2 łyżki suszonej żurwiny, masło, kieliszek czerwonego wina, łyżeczka octu balsamicznego. Na marynatę: oliwa, czerwone wino na smak, zioła prowansalskie.

Wykonanie: piersi naciąć od strony skóry, natrzeć solą z pieprzem, włożyć do marynaty. Usmażyć na ostrym ogniu, aż wytopi się z nich tłuszcz. Obrócić na drugą stronę, krótko podsmażyć, nakryć i dusić do miękkości. Mięso wyłożyć na gorący półmisek. Na tłuszcz spod smażenia wrzucić żurawiny, dodać wino, zioła. Odparować, doprawić balsamico. Polać piersi sosem.

Kaczka po litewsku

Składniki: 1 kaczka, marynata do mięsa, 20 dag słoniny, 20 dag kiszonych ogórków, 25 dag papryki, 2 dag suszonych grzybów, 1 szklanka śmietany, 4 dag tartego chleba razowego, natka pietruszki, jałowiec, majeranek, przyprawa myśliwska, sól, pieprz, cukier.

Wykonanie: kaczkę rozmrozić, naciąć skórkę, zalać marynatą i zostawić w lodówce na 24 godziny. Słoninę pokrajać w paski, naszpikować kaczkę, posypać przyprawami, piec w gęsiarce. Od czasu do czasu skrapiać wodą, następnie podlewać sosem. Ugotować namoczone grzyby, posiekać, ogórki obrać, pokroić w kostkę. Paprykę opiec w piekarniku, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Wyjąć kaczkę z gęsiarki, podzielić na porcje. Do sosu dodać paprykę i ogórki, dusić 5 minut, podlać śmietaną, wywarem spod grzybów. Dodać chleb, grzyby, posiekaną natkę, zagotować, doprawić pieprzem i cukrem.

Kaczkę podgrzać w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, podawać z kluseczkami.

Dzika kaczka według Hanny Szymanderskiej

Na deser niesamowity przepis na dziką kaczkę, według którego przyrządzicie zwykłą kaczkę.
Składniki: 1 kaczka, 100 g słoniny, sól, pieprz, ćwierć łyżeczki tymianku, 1 łyżka masła, 300 g wiśni, 1 łyżeczka mąki, pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany. Marynata: pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, pół szklanki przegotowanej wody, sok i otarta skórka z połowy cytryny, ćwierć łyżeczki tymianku, ćwierć łyżeczki cukru, 2-3 goździki, kawałek cynamonu, 1 mały listek laurowy, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, 1 mała cebula.

Wykonanie: składniki marynaty połączyć i zagotować. Oczyszczoną i umytą kaczkę ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść na 2-3 dni w chłodne miejsce. Następnie upiec w piekarniku, często polewając stopionym masłem. Po 10-15 minutach pieczenia wlać marynatę, włożyć wydrylowane wiśnie. Miękką kaczkę wyjąć, podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, zagęścić sos, przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku cukrem, ewentualnie solą i szczyptą pieprzu. Porcje kaczki ułożyć w żaroodpornym półmisku, zalać sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

Pozostałe informacje

Kamienie szlachetne a nawet meteoryty. W sobotę startuje giełda minerałów
Lublin
11 października 2025, 10:00

Kamienie szlachetne a nawet meteoryty. W sobotę startuje giełda minerałów

Rubin, szmaragd, szafir, a nawet meteoryty. Centrum Sportowe Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zamieni się w grotę pełną skarbów. Giełda minerałów i biżuterii już w ten weekend.

Uczestnicy historycznego pikniku otrzymali biało-czerwone flagi
Puławy

W hołdzie królowi. Uczniowie zatańczyli dla Bolesława Chrobrego

Mimo niesprzyjającej aury, dzisiaj po południu na dziedzińcu Pałacu Czartoryskich w Puławach zorganizowano nietypową lekcję historii - "Piknik Królewski - korona i miecz". We wspólnym polonezie wzięło udział blisko 300 uczniów szkół i przedszkoli.

Jedna z wizualizacji pokazujących jak moze wyglądać przebudowany Teatr Osterwy w Lublinie
galeria

Teatr Osterwy ma być architektoniczną perłą na skalę Europy. Dyrektorzy: „Warto czekać”

Teatr im. Juliusza Osterwy ma stać się jednym z najpiękniejszych obiektów teatralnych Europy. Będzie to kosztować prawie 280 milionów złotych. - Warto poczekać. Nawet kilka lat - mówią dyrektorzy jedynego w Lublinie teatru dramatycznego i repertuarowego.

Zostawiony kilka miesięcy temu samochód utrudnia wjazd i wyjazd z parkingu przy ul. Bocianiej. Mimo próśb ze strony mieszkańców na odholowanie go w inne miejsce żadna ze służb na razie się nie zdecydowała. Wszystkiemu winne mają być przepisy
Lublin

Porzucony mercedes miesiącami utrudnia wyjazd z parkingu

Kilka miesięcy temu właściciel widocznego na zdjęciu samochodu zaparkował go na wjeździe do parkingu przy ul. Bocianiej w Lublinie. Auto zasłania kierowcom widok, ale odholować go nie można, bo jak tłumaczą strażnicy - znajduje się ono poza drogą publiczną.

Wiesz jak kiedyś wyglądał Lublin? Sprawdź się w naszym quizie!
QUIZ

Wiesz jak kiedyś wyglądał Lublin? Sprawdź się w naszym quizie!

Lublin ciągle się zmienia. Pojawiają się nowe budynki, a inne znikają z mapy miasta lub zmieniają swoje przeznaczenie. Pamiętasz miasto z tych starych zdjęć? Sprawdź się w naszym quizie!

Wodociąg skażony bakteriami. Kranówka nie nadaje się ani do picia, ani do mycia
Szczebrzeszyn

Wodociąg skażony bakteriami. Kranówka nie nadaje się ani do picia, ani do mycia

Bakterie coli w wodociągu wykryto podczas badań w wodociągu Kawęczynek (gm. Szczebrzeszyn). Dla mieszkańców oznacza to zakaz wykorzystywania kranówki do celów spożywczych, ale również higienicznych.

WSPA rozpoczyna rok akademicki. Studentów przyciągają nowe kierunki
ZDJĘCIA
galeria

WSPA rozpoczyna rok akademicki. Studentów przyciągają nowe kierunki

W Auli Głównej Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie odbyła się uroczysta inauguracja roku akademickiego 2025/2026. Wśród licznie zgromadzonych gości znaleźli się rektor uczelni, władze wydziałów, wykładowcy oraz 700 nowych studentów, którzy właśnie rozpoczynają swoją akademicką przygodę.

KUL w światowej czołówce. Uczelnia utrzymała mocną pozycję w rankingu

KUL w światowej czołówce. Uczelnia utrzymała mocną pozycję w rankingu

Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II po raz kolejny znalazł się w prestiżowym gronie najlepszych uczelni świata według rankingu Times Higher Education World University Rankings 2026. Lubelska uczelnia została wyróżniona za jakość nauczania, efektywność badań i sprzyjające nauce środowisko akademickie.

Wyremontowany został prawie 4-kilometrowy fragment powiatowej drogi w Potoku Górnym

Jak po stole. Kilkukilometrowy odcinek drogi oficjalnie otwarty

Nowy asfalt, przebudowane skrzyżowania, odnowione chodniki, zjazdy i przepusty, a przy przejściach dla pieszych nowoczesne lampy - tak wygląda blisko 4-kilometrowy odcinek drogi powiatowej w Potoku Górnym. Oficjalnie otwarto go po remoncie w czwartek, 9 października.

Przed nami finałowy weekend z Cyrkulacjami
ZDJĘCIA
galeria

Przed nami finałowy weekend z Cyrkulacjami

Przed nami ostatni weekend z festiwalem Cyrkulacje. Finaliści wykonują ostatnie szlify swoich występów.

Paweł Tetelewski (PGE MKS El-Volt Lublin): Walki nam nie można odmówić

Paweł Tetelewski (PGE MKS El-Volt Lublin): Walki nam nie można odmówić

PGE MKS El-Volt Lublin w środę uległ 29:33 KGHM MKS Zagłębie Lubin. Zapraszamy do zapoznania się z wypowiedziami bohaterów hitu Orlen Superligi.

Klub radnych PiS

„Szóstka dla Lublina”. Wielka zgoda czy „polityczny kabaret”?

Prezydent Krzysztof Żuk spotkał się z radnymi PiS w sprawie „Szóstki dla Lublina”. Czy to przełom w relacjach między władzami miasta a opozycją? „Chcemy efektu finalnego, nie deklaracji”- grzmią jedni. „To polityczna schizofrenia” - odpowiadają drudzy.

Ostatnie godziny głosowania w budżecie obywatelskim

Ostatnie godziny głosowania w budżecie obywatelskim

Jeśli ktoś nie zagłosował jeszcze na projekty w ramach tegorocznego budżetu obywatelskiego, nie zostało mu już zbyt wiele czasu. Dziś o północy głosowanie zostanie zamknięte.

Zmarł prof. Adam Strzembosz. Był wykładowcą na KUL

Zmarł prof. Adam Strzembosz. Był wykładowcą na KUL

Zmarł prof. Adam Strzembosz, profesor, wybitny prawnik, naukowiec, sędzia i obrońca praworządności. W PRL sprzeciwiał się autorytaryzmowi, po 1989 r. współtworzył demokratyczne sądownictwo. Kawaler Orderu Orła Białego, był m.in. wiceministrem sprawiedliwości w rządzie T. Mazowieckiego. Miał 95 lat.

Co miały w głowie te nastolatki? Z patykami rzuciły się na 49-latka

Co miały w głowie te nastolatki? Z patykami rzuciły się na 49-latka

13-latki zaatakowały 49-letniego mężczyznę w Krasnymstawie. Uderzały go patykami w głowę. Sprawą zajmie się Sąd Rodzinny.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium