Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

21 października 2017 r.
7:10

Pyszne dania z pieca, czyli kilka pomysłów na zapiekanki

Ser na cebularz, do pieca i jest zapiekanka po lubelsku. Zapiekać można prawie wszystko. Zapiekanki to dobry patent na jesienny obiad

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Świetne zapiekanki podaje w Zwierzyńcu właściciel stylowej restauracji w starym młynie. Zapieka te pyszności w glinianych garnuszkach. Po prostu palce lizać. Jak zrobić galicyjską zapiekankę? Najpierw trzeba ugotować kilka ziemniaków w mundurkach. Obrać ze skóry, pokroić w plastry. Podobnie uczynić z jajkami na twardo i kiełbasą paprykową, bo taka do tej właśnie zapiekanki jest najlepsza.

W glinianych mieczach lub garnuszkach układać warstwami ziemniaki, jajka i kiełbasę, na wierzch wlać po łyżeczce oliwy, zalać kwaśną, osoloną śmietaną, poczekać 5 minut i zapiec w piekarniku. Bardzo polecamy. A teraz zapiekane przepisy.

Bagietka

Składniki: 4 bagietki, 25 dag żółtego sera, 25 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki masła, ketchup.

Wykonanie: Pieczarki posiekać, usmażyć na suchej patelni. Kiedy woda odparuje, dodać masło i pokrojoną cebulę. Bagietki zapiec w piecu, wyjąć, nałożyć farsz pieczarkowy, obficie posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 7 minut. Wyjąć, posypać wiórkami masła i polać ketchupem. W wersji light bagietkę zamieniamy na połówki cukinii.

Grzyby

Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej palonej, 2 kostki bulionu grzybowego, 50 dag świeżych lub mrożonych borowików, 2 cebule, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Wykonanie: kaszę ugotować na sypko z bulionem grzybowym. Umyte grzyby pokroić na duże kawałki, odparować na rozgrzanej patelni. Dodać olej i obsmażyć.
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę. Kaszę wymieszać z grzybami i cebulą, doprawić solą z pieprzem i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdjąć pokrywę i zostawić jeszcze na kwadrans. Przed podaniem skropić olejem.

Kapusta

Nie gołąbki, nie zawijaki, ale pyszne placki pieczone w liściach kapusty z ziemniaczanym farszem. Niegdyś pieczono je w piecu chlebowym, dziś można z powodzeniem upiec stolniki w piekarniku. To jedna z najoryginalniejszych potraw, które mają rodowód w wołoskiej kuchni.

Składniki: główka kapusty, 2 kg ziemniaków, 40 dag sera, 2 cebule. 1 jajko, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu.
Wykonanie: kapustę sparzyć jak na gołąbki. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć, dodać surowe jajko, sól i pieprz do smaku. Wyrobić ciasto. Zrobić farsz.

Sześć ziemniaków ugotować, utłuc z serem, dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Kto lubi kapustę, może dodać gotowaną i zmieloną kapustę. Na liście kapusty nakładać cienką warstwę ciasta z tartych ziemniaków. Na każdej warstwie ciasta porcję farszu. Każdy liść złożyć na pół. Piec w piecu chlebowym lub piekarniku, aż liście będą brązowe, a ciasto rumiane. Podawać ze skwarkami i kwaśną śmietaną.

Makaron

Składniki: 0,5 kg makaronu kokardki, 3 oscypki, wędzona słonina, sól, pieprz.

Wykonanie: na patelni usmażyć słoninę, dodać odcedzone kokardki. Oscypki zetrzeć na tarce, dodać do ugotowanego makaronu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Słoninę można zastąpić wędzonym boczkiem. W lżejszej wersji do smażonego boczku można dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Posypać startym oscypkiem, zapiec w piekarniku na złoto.

Papryka

SKŁADNIKI: 4 papryki. Na farsz: 50 dag zmielonej szynki, 10 dag ryżu, 1 cebula, 1 jajko, wędzona papryka w proszku, sól, pieprz.

WYKONANIE: z papryk odciąć wierzch, wydrążyć, od środka posypać papryką, solą i pieprzem. Ugotować ryż, podsmażyć cebulę na patelni. W misce wymieszać mięso z jajkiem, cebulą, ryżem, doprawić do smaku.

Nafaszerować papryki i wstawić do piekarnika w żaroodpornym naczyniu. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu można posypać parmezanem.

Seler

Seler jest w naszej kuchni zapomniany. Gdy upieczemy go w piekarniku z tymiankiem i rozmarynem, otrzymamy doskonałe danie. Można podawać go na gorąco lub na zimno.
Składniki: 4 bulwy selera, sól, czarny pieprz, listki tymianku, listki rozmarynu.

Wykonanie: bulwy selera należy obrać, przeciąć na pół i pociąć w talarki lub grubą kostkę. Wrzucić go do głębokiej miski, w której znajduje się już spora ilość soli, posiekany tymianek i rozmaryn.
Wszystko wymieszać, przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze około 200 C.

Po wyjęciu z piekarnika można posypać danie suszonym koperkiem. Podobnie przyrządzone plastry selera można także upiec na patelni grillowej. Takie selerowe steki warto podać z kolorową surówką z papryki, kiszonego ogórka i czosnku.

Ser

Składniki: kilogram ziemniaków, 1/2 łyżki soli, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżka masła, 1/2 kg sera, 1 szklanka śmietany, 2 jajka.

Wykonanie: ugotować ziemniaki w mundurkach, oczyścić, duże pokroić, posolić, posypać pieprzem. Kłaść cienką warstwą w naczyniu, zbryzgać masłem, posypać serem i polać śmietaną.
Tak przygotować 2-3 warstwy, z tym, żeby ostatnia warstwa była z ziemniaków. Polać z wierzchu śmietaną, nakryć przykrywką i dusić w piekarniku 30-40 minut. Na koniec przykrywkę na 5-10 minut zdjąć, żeby górna warstwa ziemniaków się zarumieniła.

Rozmaryn

Składniki: kilogram ziemniaków, 20 dag wędzonego boczku, 30 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki posiekanego rozmarynu, 3 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: najpierw trzeba ziemniaki pokroić w grubą kostkę. A boczek, pieczarki i cebulę: w drobną. Następnie blachę wysmarować masłem, wyłożyć na nią ziemniaki, boczek i cebulę.
Doprawić solą z pieprzem, nałożyć pierzynkę z pieczarek, posypać rozmarynem i wiórkami masła, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Jeśli lubicie śmietanowe smaki, można wszystko podlać szklanką tłustej, kwaśnej śmietany. Smakosze żółtych serów mogą także dodać garść startego parmezanu.

Pozostałe informacje

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Był zawsze tam, gdzie grała Chełmianka – na stadionie, przy ławce rezerwowych, w szatni i na trybunach. W wieku 75 lat zmarł Janusz Oleszkiewicz, wieloletni kierownik drugiego zespołu i drużyn młodzieżowych biało-zielonych.

AZS AWF Biała Podlaska przegrał w derbach z KPR Padwą Zamość 27:30

I Liga Centralna Piłkarzy Ręcznych: w derbach KPR Padwa lepsza od AZS AWF Biała Podlaska

W meczu derbowym KPR Padwa Zamość pokonała na wyjedzie AZS AWF Biała Podlaska 30:27. Tym samym zamościanie wzięli rewanż za ostatnią przegraną w wojewódzkim finale Pucharu Polski

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lubelskie Centrum Konferencyjne zostało nagrodzone w konkursie Lodołamacze 2025 w kategorii „Przyjazna Przestrzeń”. To wyróżnienie trafia do instytucji i firm, które szczególnie dbają o dostępność i otwartość swoich przestrzeni dla osób z niepełnosprawnościami.

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Prezydent RP Karol Nawrocki podpisał ustawę o pomocy obywatelom Ukrainy - przekazał w piątek szef prezydenckiej kancelarii Zbigniew Bogucki. Poinformował też, że w poniedziałek do Sejmu trafią dwa projekty: ws. wydłużenia okresu, po którym obcokrajowcy mogą ubiegać się o polskie obywatelstwo, oraz ws. ścigania banderyzmu. Zapisy ustawy ograniczają m.in. wypłatę 800 plus.

Budowa S19

Unia sypie kasą na drogi. Miliony na ekspresówkę z Lublina do Lubartowa

Unia Europejska dokłada miliony do budowy S19 Lublin - Lubartów Północ. Trasa ma być gotowa pod koniec 2027 roku.

Siatkarze Avii w weekend zagrają na terenie beniaminka z Grodziska Mazowieckiego

PZL Leonardo Avia Świdnik celuje w pierwsze zwycięstwo w tym sezonie

W trzeciej kolejce PZL Leonardo Avia Świdnik zagra na wyjeździe ze Spartą Grodzisk Mazowiecki. Sobotnie spotkanie rozpocznie się o godzinie 18

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?
galeria

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?

Najpierw 3-letnia nauka, a później służba. W piątek 16 nowych funkcjonariuszy Straży Granicznej złożyło ślubowanie. Zarobią od 5300 zł na rękę.

Niedzielnym uroczystościom będzie towarzyszył przemarsz ulicami Lubelską, Pocztową i Hrubieszowską

Inauguracja roku akademickiego w PANS Chełm. Będą utrudnienia w ruchu

W niedzielę, 28 września, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie zainauguruje rok akademicki 2025/2026. W programie znalazła się msza święta, uroczysty przemarsz i oficjalna część w siedzibie uczelni. Kierowcy muszą liczyć się z czasowymi utrudnieniami.

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych
sonda

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych

Temat zakazu nocnej sprzedaży alkoholu w Warszawie obiegł ostatnio cały kraj. Stołeczni radni, póki co wprowadzili prohibicję na terenie dwóch dzielnic. Ale od lipca przyszłego roku ma to już dotyczyć całego miasta. Czy takie rozwiązanie jest potrzebne również w Lublinie? Zapytaliśmy o to miejskich radnych.

Tężnia nad Krzną i ścieżka

Nad Krzną będzie nowe miejsce do odpoczynku. Podest, hamaki i lornetki

Nad Krzną powstanie nowe miejsce do odpoczynku. Urzędnicy szukają teraz wykonawcy.

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Trwa wielkie odliczanie do niedzielnego, rewanżowego meczu finałowego PGE Ekstraligi. O godzinie 19.30 Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się przy Al. Zygmuntowskich z PRES Grupą Deweloperską Toruń. W piątek odbyła się przedmeczowa konferencja prasowa, w której wzięli Maciej Kuciapa i Bartosz Zmarzlik. Z jakim nastawieniem „Koziołki” podejdą do decydującej batalii o złoto?

Z całego serca dziękujemy każdej osobie, która oddała głos za naszymi zwierzakami. To dzięki Wam możemy działać jeszcze skuteczniej i z jeszcze większą nadzieją patrzeć w przyszłość - napisali po ogłoszeniu wyników głosowania pracownicy schroniska dla zwierząt w Zamościu.

Wielka radość w schronisku dla zwierząt. To oni dostaną 1,3 mln zł z budżetu obywatelskiego

Nie strefy sportu, nie modernizacja boiska i nie naprawa drogi, ale gruntowny remont budynku dla psów w schronisku dla bezdomnych zwierząt w Zamościu to inwestycja, która jako projekt ogólnomiejski zostanie w 2026 roku zrealizowana z budżetu obywatelskiego. Jest na to zabezpieczone 1,3 mln zł.

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Masz mało czasu, a chcesz podarować coś z klasą? Zamiast szukać przypadkowego drobiazgu, wybierz dopracowany, gotowy zestaw w eleganckiej oprawie. Jeśli potrzebujesz punktu startu, zajrzyj na prezent dla niego - łatwo dopasujesz styl do osoby obdarowywanej. Pomyśl o tym jak o krótkiej ścieżce decyzyjnej: cel, styl, osobisty akcent. Gdy te trzy elementy zagrają, nawet wybór w pośpiechu wygląda jak planowany z wyprzedzeniem.

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Chełmscy kryminalni odnaleźli poszukiwaną listem gończym 44-latkę. Kobieta, chcąc uniknąć zatrzymania, schowała się w szafie pod płaszczem. Zamiast wolności zyskała dodatkowe zarzuty – tym razem za kradzież z włamaniem na miejscowym targu.

kurtka zimowa M-TAC

Survival w mieście i w lesie – jaka kurtka zimowa sprawdzi się w obu warunkach?

Dlaczego wybór odpowiedniej kurtki zimowej ma znaczenie? Zima w mieście może być równie bezlitosna, co mróz w lesie. Niezależnie czy codziennie przemierzasz ulice, czy wybierasz się na weekendowy survival, odpowiednia kurtka zimowa to podstawa. Wybór nie jest prosty, bo często zwykłe modele są albo modne, albo funkcjonalne, rzadko łączą oba te aspekty. Właśnie tutaj wkracza kurtka survivalowa, która łączy wytrzymałość z estetyką. W codziennym użytkowaniu docenimy jej lekkość i wygodę, a w lesie – odporność na warunki atmosferyczne.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium