Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

21 grudnia 2012 r.
15:58
Edytuj ten wpis

Restauracja Kuchnia i Wino w Kazimierzu Dolnym (recenzja)

0 16 A A

Po ostatniej wizycie z trudem doszedłem do siebie. Obawiałem się nawet, że stracę smak i przyjemność jedzenia.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Pomimo podejrzeń właściciela jednej z restauracji, że jego dania doprowadziły do zaniku moich kubków smakowych i utraty smaku, kolejna wizyta udowodniła, że dania oparte na świeżych, najlepszych jakościowo produktach cały czas sprawiają mi przyjemność.

Restauracja "Kuchnia i wino” jest położona na urokliwej ulicy Krakowskiej, która zimą wygląda bajkowo. Menu restauracji zostało ułożone przez Wojciecha Modesta Amaro, uważanego za jednego z najbardziej charyzmatycznych polskich szefów kuchni. Wysmakowany wystrój, majestatyczna kocica rasy Maine Coon o dumnym imieniu Józefina i precyzyjnie dobrana karta nastroiły nas optymistycznie.

W roli czekadełka dostaliśmy tapenadę z kapustką, która gruntownie zaostrzyła apetyty. Moja towarzyszka zamówiła sobie "Carpaccio z gęsi z orzechami, oliwą dyniową, gruszką marynowaną w occie porzeczkowym” za 35 zł, ja skusiłem się na "Sałatkę z zielonych listków z serem Rubin i wędzonym półgęskiem” za 25 zł. Do sałatki poprosiłem o miód akacjowy, którym doprawiłem ser. Carpaccio było wyjątkowe, perfekcyjnie skomponowane i oryginalnie podane na tafli szarego szkła. Moja sałatka niedopracowana, ale wyjątkowy smak sera Rubin z miodem wprowadził mnie w błogi nastrój.

Nadszedł czas na zupy. Wybrałem ukochaną "Zalewajkę z ziemniaków i pora na zakwasie z uszkami z farszem z kapusty” za 16 zł. M. skusiła się na "Rosół z królika z kluskami z koziego twarożku” w tej samej cenie. Zupy wyglądały pięknie, smakowały tak sobie. Rosół był rozwodniony, zalewajka w postaci kremu przekombinowana. Kucharz wyraźnie nie dał sobie rady z wyzwaniem postawionym przez Modesta Amaro.

Sympatyczny kelner polecił M. "Młode kurczę pieczone z marchwią marynowaną we własnym soku z fasolą, groszkiem i pianą tymiankową” za 40 zł. Ja wybrałem "Zrazy z polędwicy wołowej wolno duszone z kopytkami grzybowymi, zielonym groszkiem w sosie z trawy żubrowej” za 60 zł. I to był pokaz sztuki kulinarnej najwyższej próby. Mięso z młodych kurcząt rozpływało się na podniebieniu, marynowana marchew zachwycała nasze serca, groszek w pianie tymiankowej był wielkim finałem dania.

Zrazy nad zarazami emanowały delikatnością i smakiem mięsa najwyższego gatunku. Zachwycały kruchością, a sos z trawy żubrowej przypominał wielką tradycję staropolskiej kuchni. Szkoda, że kopytka na wydaniu kucharzowi wystygły, bo była to niepotrzebna skaza na wyśmienitej kuchni. W restauracji "Kuchnia i Wino” potrawy przygotowywane są w technice Sous-vide, pozwalającej wydobyć ze składników potraw maksimum smaku. Mięso przechodzi aromatem warzyw, powstaje harmonia potraw, jedzenie jest świeże i bardzo zdrowe.

Deser był przyjemny finałem. M. zażyczyła sobie "Creme brulle” (12 zł), ja zamówiłem "Tartę czekoladową” (10 zł), choć długo wahałem się, czy nie wziąć "Deski lokalnych serów” za 45 zł. Desery spełniły nasze oczekiwania. Nasza ocena? Zapłaciliśmy 218 zł. I z przyjemnością odwiedzimy Kazimierz raz jeszcze, dołączając do wieczoru dobre wina.
Restauracja Kuchnia i Wino w Kazimierzu Dolnym
ul. Krakowska 13, tel. 81 881 08 76
Czynne od środy w godz. 12-21, w weekend do 22, Można płacić kartą
Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.


Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 16

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
smakosz / 23 grudnia 2012 r. o 20:45
0
TeŻ jestem ciekawa skąd się wziął TEN 'specjalista-redaktor" , znawca wszelkiej kuchni. obserwuję Pana Sulisza przy okazji RÓŻNYCH imprez ,na których nie wiadomo skąd sie bierze i w dodatku sie panoszy. na czym polega fenomen tej postaci-nie mam pojęcia?? niechlujny wygląd, niedomyty - bez względu na okazję, ale Wielkiemu Redaktorowi - to chyba przystoi????A teraz znalazł sobie kolejne koryto-w Konopnicy, gdzie można się najeść i NAPIĆ % ponad miarę.Jego tajemnicza M. jest przynajmniej sympatyczna (albo taką udaje), a On zieje pogardą na wszystkich,uważa się za lepszego, jakież to śmieszne patrząc na jego brudną, szmacianą torbę (niezbędnik redaktora;) i całoroczną wieloletnią kurtkę....NIEPOJĘTE, ŻE ZNAJDUJĄ SIE NA TO FANI !!!!!!
TeŻ jestem ciekawa skąd się wziął TEN 'specjalista-redaktor" , znawca wszelkiej kuchni. obserwuję Pana Sulisza przy okazji RÓŻNYCH imprez ,na których nie wiadomo skąd sie bierze i w dodatku sie panoszy. na czym polega fenomen tej postaci-nie mam pojęcia?? niechlujny wygląd, niedomyty - bez względu na okazję, ale Wielkiemu Redaktorowi - to chyba przystoi????A teraz znalazł sobie kolejne koryto-w Konopnicy, gdzie można się najeść i NAPIĆ % ponad miarę.Jego tajemnicza M. jest przynajmniej sympatyczna (albo taką udaje),... rozwiń
Avatar
Gość / 23 grudnia 2012 r. o 18:37
0
Taki z ciebie Warszawia'k jak z koziej dupy trąba, ale mniejsza z tym.
Widzę że mam do czynienia z człowiekiem wielce skomplikowanym, takim który tych którzy uważają inaczej niż on uważa za ludzi prostych. Świadczy to o czymś niezbicie, o czym zaś to świadczy to zapewne się domyślasz, wszak żeś nie jest człek prosty, tylko mnie takowym nazywasz.
Skoro według ciebie redaktorek cytuję: "przedstawia jedynie swoją subiektywną opinię na temat konsumowanych potraw..." to dlaczego ja nie mogę napisać na forum że Marzanna jest najlepszym lokalem w regionie ?! Dlaczego ta moja subiektywna opinia jest według ciebie pozbawiona sensu i podstaw i jest nawet porównywana do "zamachu skoleńskiego" ?!
Czy tylko to co napisze ten redaktorek jest dla ciebie wykładnią prawdy ? Nikt inny nie może nic innego napisać, gdyż z marszu zostanie okrzyknięty prostakiem ?
Ciekawe masz te swoje argumeny, oj ciekawe.
To po co to wszystko ! Niech redaktorek pisze te swoje artykuły, ale bez mozliwości komentowania ich na forum. Skoro jest aż tak oburzony, że ktoś ma inne zdanie niż jego.
Mam nadzieję że ten redaktorek od siedmu boleści zostanie podciągnięty do odpowiedzialności za to co uczynił swoim artykułem względem "Marzanny".
Łatwo jest kogoś obsamarować w mediach, ale trzeba wiedzieć też to że nie może to pozostać bezkarne. Miejmy nadzieje że juz wkrótce poniesie konsekwencje swoich artykułów.
Taki z ciebie Warszawia'k jak z koziej dupy trąba, ale mniejsza z tym.
Widzę że mam do czynienia z człowiekiem wielce skomplikowanym, takim który tych którzy uważają inaczej niż on uważa za ludzi prostych. Świadczy to o czymś niezbicie, o czym zaś to świadczy to zapewne się domyślasz, wszak żeś nie jest człek prosty, tylko mnie takowym nazywasz.
Skoro według ciebie redaktorek cytuję: "przedstawia jedynie swoją subiektywną opinię na temat konsumowanych potraw..." to dlaczego ja nie mogę napisać na forum że Marzanna j... rozwiń
Avatar
Warszawia'k / 23 grudnia 2012 r. o 12:38
0
[quote name='Gość' timestamp='1356215300' post='712857']
Ignacy/Jan i jak jeszcze ?
Według mnie "Marzanna" jest najlepsza w regionie, ale jakie to ma znaczenie, skoro redaktorek napisał to co napisał w swoim porzednim artykule.
Szoook ! Jak może w jawny sposób jeden człowiek może niszczyć drugiego, na oczach publicznym forum.
[/quote]
Stwierdzenie , że lokal o dzwięcznej nazwie ,, Marzanna ,, jest najlepszym lokalem w regionie jak tak samo bezsensowne i pozbawione podstaw jak teoria ,, zamachu smoleńskiego ,,
Wspaniale , że są ludzie , którzy nie boją się napisać prawdy - Redaktor Sulisz .
Co do niszczenia , to w garkuchni typu ,, Marzanna ,, można co najwyżej można zniszczyć sobie kubki smakowe a nawet żołądek.
[quote name='Gość' timestamp='1356215300' post='712857']
Ignacy/Jan i jak jeszcze ?
Według mnie "Marzanna" jest najlepsza w regionie, ale jakie to ma znaczenie, skoro redaktorek napisał to co napisał w swoim porzednim artykule.
Szoook ! Jak może w jawny sposób jeden człowiek może niszczyć drugiego, na oczach publicznym forum.
[/quote]
Stwierdzenie , że lokal o dzwięcznej nazwie ,, Marzanna ,, jest najlepszym lokalem w regionie jak tak samo bezsensowne i pozbawione podstaw ... rozwiń
Avatar
Warszawia'k / 23 grudnia 2012 r. o 12:27
0
Mieszkańcy Lubelszczyzny w dużej mierze to wielce prości ludzie - tak wnioskuję z powyższych wpisów - nie potrafią zrozumieć , że Redaktor Sulisz przedstawia jedynie swoją subiektywną opinię na temat konsumowanych potraw , skoro przedstawione doznania smakowe komuś nie odpowiadają , to zawsze może się pofatygować do recenzowanej restauracji ( aczklowiek nie wszystkie opisywane przez Pana Sulisz miejsca zasługują na to miano - patrz ,, Marzanna,, ) sam dokonać oceny .
Avatar
Gość / 22 grudnia 2012 r. o 23:28
0
Ignacy/Jan i jak jeszcze ?
Według mnie "Marzanna" jest najlepsza w regionie, ale jakie to ma znaczenie, skoro redaktorek napisał to co napisał w swoim porzednim artykule.
Szoook ! Jak może w jawny sposób jeden człowiek może niszczyć drugiego, na oczach publicznym forum.
Avatar
Jan / 22 grudnia 2012 r. o 23:22
0
[quote name='VINCENT' timestamp='1356191655' post='712786']
Oj ... Panie Waldemarze ! Niby Pan taki autorytet a łapie się Pan na takie "sztuczki" ? Znam kuchnię tej restauracji ... ale skoro wg Pana OK
[/quote] Sztuczki? to przecież wspaniała restauracja. Bywam w niej bardzo często. Można powiedzieć że jest to jedyna prawdziwa restauracja w całym lubelskim regionie.
Avatar
Ignacy / 22 grudnia 2012 r. o 23:04
0
Zgadzam się z Panem Redaktorem, moim zdaniem jest to jedna z najlepszych restauracji w regionie. Urokliwe miejsce, przytulny pensjonat,fenomenalne jedzenie!
Avatar
Gość / 22 grudnia 2012 r. o 22:16
0
[quote name='dziadek' timestamp='1356210066' post='712841']
Niech się Pan Sulisz nie wygłupia ze swoimi wypocinami nt. restauracji.
Jest żałosny jak okrągła Gessler
[/quote]
Gessler w przeciwieństwie do tego tutaj cwaniaczka, pisze tylko o tych restauracjach które sobie tego życzą.
Ten zaś wchodzi z buciorami nieproszony. Jednych chwali, a innych pogrąża. Czym się przy tym kieruje można się tylko domyślać.
Szkoda tylko że temu wszystkiemu patronuje Dziennik Wschodni.
Miejmy nadzieję że się zreflektują, zanim to wszystko zajdzie za daleko i obudzą się "z ręką w nocniku".
[quote name='dziadek' timestamp='1356210066' post='712841']
Niech się Pan Sulisz nie wygłupia ze swoimi wypocinami nt. restauracji.
Jest żałosny jak okrągła Gessler
[/quote]
Gessler w przeciwieństwie do tego tutaj cwaniaczka, pisze tylko o tych restauracjach które sobie tego życzą.
Ten zaś wchodzi z buciorami nieproszony. Jednych chwali, a innych pogrąża. Czym się przy tym kieruje można się tylko domyślać.
Szkoda tylko że temu wszystkiemu patronuje Dziennik Wschodni.
Miejmy na... rozwiń
Avatar
Gość / 22 grudnia 2012 r. o 22:10
0
[quote name='jasnowidz' timestamp='1355921371' post='711484']
Tak się składa, że akurat zajechałem na kolację i miałem "przyjemność" przebywać w Marzannie akurat, gdy przebywał tam Pan Redaktor ze swoją towarzyszką. Po ich zachowaniu można było stwierdzić, że nie są to "normalni" klienci. Jeszcze się zastanawiałem czy to aby nie jacyś "recenzenci". Jak widać trafiłem.

Skoro ja załapałem że coś jest nie tak będąc tam kilkanaście minut to nie podejrzewam, że kelnerka nie załapałaby o co chodzi i powiedziała kucharzowi, żeby się postarał. Kto normalny zamawia ok godziny 20 tyle dań ?

Generalnie po ich minach sądząc to chyba mieli jakiś zły dzień. Miny mieli jakby im kelnerka na spółkę z kucharzem dziecko zabili.

Moje danie było ok. Ale głupio się je, jak naprzeciw siedzą dwie marudy ze skwaszonymi minami,
narzekające dość donośnie na wszystko.

Pozdrawiam Redaktora, jego Towarzyszkę i sympatyczną Panią Kelnerkę.
[/quote]


[quote name='Gość' timestamp='1355922435' post='711496']
Kiedyś oglądałem taki stary polski film. To była chyba komedia, jeszcze czarno/biała, tytułu nie pamiętam.
Chodził taki "sprawdzacz" po restauracjach w peerelowskiej Polsce i sprawdzał jakość serwowanych dań.
Polegało to na tym, że siadał za stolikiem, wyciągał różnego rodzaju "przyżądy pomiarowe" i kontrolował pokarmy, oczywiście robił to też za pomocą własnych zmysłów, szczególnie tych smakowych.
Obsługa takich restauracji zawsze wpadała w popłoch widząc tego człowieka.
Biegała wokół niego, żeby tylko mu dogodzić.
Zawsze wychodził z pełnymi torbami, a czasami i kieszeniami, zaś na stoliku zostawały tylko puste talerze i kieliszki oczywiście.
Ten człowiek z tej starej polskiej komedii był bardzo bogaty dzięki tej swojej pracy.
Miał swój duży piękny dom o poruszał się wypasioną bryką, gdy w tamtych czasach zdecydowana wiekszość ludzi mieszkała w domach z betonu i poruszała się autobusami.
Nie ma się więc co dziwić redaktorzynie, większość restauratorów go rozpieszcza, a tu trafił się taki jeden co to nie wie jak należy go ugościć. Więc poczuł się bardzo zniesmaczony i urażony tym że musiał z własnej kieszeni zabajcelować za zamówienie...
[/quote]

Tym razem wielkodusznie okazał łaskę...
...ale, żeby nie było że tak będzie zawsze.
Co za czasy, żeby jakiś redaktorek miał czelność oceniać publicznie czyjąć pracę na publicznym forum.
Kimże się on mieni być ?!?! Miejmy nadzieję że już wkrótce poniesie on konsekwencje swoich pewnych artykułów, które rujnują dorobek życia ludzi.
Swoje zdanie może zachować dla siebie i swoich bliskich.
[quote name='jasnowidz' timestamp='1355921371' post='711484']
Tak się składa, że akurat zajechałem na kolację i miałem "przyjemność" przebywać w Marzannie akurat, gdy przebywał tam Pan Redaktor ze swoją towarzyszką. Po ich zachowaniu można było stwierdzić, że nie są to "normalni" klienci. Jeszcze się zastanawiałem czy to aby nie jacyś "recenzenci". Jak widać trafiłem.

Skoro ja załapałem że coś jest nie tak będąc tam kilkanaście minut to nie podejrzewam, że kelnerka nie ... rozwiń
Avatar
dziadek / 22 grudnia 2012 r. o 22:01
0
Niech się Pan Sulisz nie wygłupia ze swoimi wypocinami nt. restauracji.
Jest żałosny jak okrągła Gessler
Avatar
smakosz / 23 grudnia 2012 r. o 20:45
0
TeŻ jestem ciekawa skąd się wziął TEN 'specjalista-redaktor" , znawca wszelkiej kuchni. obserwuję Pana Sulisza przy okazji RÓŻNYCH imprez ,na których nie wiadomo skąd sie bierze i w dodatku sie panoszy. na czym polega fenomen tej postaci-nie mam pojęcia?? niechlujny wygląd, niedomyty - bez względu na okazję, ale Wielkiemu Redaktorowi - to chyba przystoi????A teraz znalazł sobie kolejne koryto-w Konopnicy, gdzie można się najeść i NAPIĆ % ponad miarę.Jego tajemnicza M. jest przynajmniej sympatyczna (albo taką udaje), a On zieje pogardą na wszystkich,uważa się za lepszego, jakież to śmieszne patrząc na jego brudną, szmacianą torbę (niezbędnik redaktora;) i całoroczną wieloletnią kurtkę....NIEPOJĘTE, ŻE ZNAJDUJĄ SIE NA TO FANI !!!!!!
TeŻ jestem ciekawa skąd się wziął TEN 'specjalista-redaktor" , znawca wszelkiej kuchni. obserwuję Pana Sulisza przy okazji RÓŻNYCH imprez ,na których nie wiadomo skąd sie bierze i w dodatku sie panoszy. na czym polega fenomen tej postaci-nie mam pojęcia?? niechlujny wygląd, niedomyty - bez względu na okazję, ale Wielkiemu Redaktorowi - to chyba przystoi????A teraz znalazł sobie kolejne koryto-w Konopnicy, gdzie można się najeść i NAPIĆ % ponad miarę.Jego tajemnicza M. jest przynajmniej sympatyczna (albo taką udaje),... rozwiń
Avatar
Gość / 23 grudnia 2012 r. o 18:37
0
Taki z ciebie Warszawia'k jak z koziej dupy trąba, ale mniejsza z tym.
Widzę że mam do czynienia z człowiekiem wielce skomplikowanym, takim który tych którzy uważają inaczej niż on uważa za ludzi prostych. Świadczy to o czymś niezbicie, o czym zaś to świadczy to zapewne się domyślasz, wszak żeś nie jest człek prosty, tylko mnie takowym nazywasz.
Skoro według ciebie redaktorek cytuję: "przedstawia jedynie swoją subiektywną opinię na temat konsumowanych potraw..." to dlaczego ja nie mogę napisać na forum że Marzanna jest najlepszym lokalem w regionie ?! Dlaczego ta moja subiektywna opinia jest według ciebie pozbawiona sensu i podstaw i jest nawet porównywana do "zamachu skoleńskiego" ?!
Czy tylko to co napisze ten redaktorek jest dla ciebie wykładnią prawdy ? Nikt inny nie może nic innego napisać, gdyż z marszu zostanie okrzyknięty prostakiem ?
Ciekawe masz te swoje argumeny, oj ciekawe.
To po co to wszystko ! Niech redaktorek pisze te swoje artykuły, ale bez mozliwości komentowania ich na forum. Skoro jest aż tak oburzony, że ktoś ma inne zdanie niż jego.
Mam nadzieję że ten redaktorek od siedmu boleści zostanie podciągnięty do odpowiedzialności za to co uczynił swoim artykułem względem "Marzanny".
Łatwo jest kogoś obsamarować w mediach, ale trzeba wiedzieć też to że nie może to pozostać bezkarne. Miejmy nadzieje że juz wkrótce poniesie konsekwencje swoich artykułów.
Taki z ciebie Warszawia'k jak z koziej dupy trąba, ale mniejsza z tym.
Widzę że mam do czynienia z człowiekiem wielce skomplikowanym, takim który tych którzy uważają inaczej niż on uważa za ludzi prostych. Świadczy to o czymś niezbicie, o czym zaś to świadczy to zapewne się domyślasz, wszak żeś nie jest człek prosty, tylko mnie takowym nazywasz.
Skoro według ciebie redaktorek cytuję: "przedstawia jedynie swoją subiektywną opinię na temat konsumowanych potraw..." to dlaczego ja nie mogę napisać na forum że Marzanna j... rozwiń
Avatar
Warszawia'k / 23 grudnia 2012 r. o 12:38
0
[quote name='Gość' timestamp='1356215300' post='712857']
Ignacy/Jan i jak jeszcze ?
Według mnie "Marzanna" jest najlepsza w regionie, ale jakie to ma znaczenie, skoro redaktorek napisał to co napisał w swoim porzednim artykule.
Szoook ! Jak może w jawny sposób jeden człowiek może niszczyć drugiego, na oczach publicznym forum.
[/quote]
Stwierdzenie , że lokal o dzwięcznej nazwie ,, Marzanna ,, jest najlepszym lokalem w regionie jak tak samo bezsensowne i pozbawione podstaw jak teoria ,, zamachu smoleńskiego ,,
Wspaniale , że są ludzie , którzy nie boją się napisać prawdy - Redaktor Sulisz .
Co do niszczenia , to w garkuchni typu ,, Marzanna ,, można co najwyżej można zniszczyć sobie kubki smakowe a nawet żołądek.
[quote name='Gość' timestamp='1356215300' post='712857']
Ignacy/Jan i jak jeszcze ?
Według mnie "Marzanna" jest najlepsza w regionie, ale jakie to ma znaczenie, skoro redaktorek napisał to co napisał w swoim porzednim artykule.
Szoook ! Jak może w jawny sposób jeden człowiek może niszczyć drugiego, na oczach publicznym forum.
[/quote]
Stwierdzenie , że lokal o dzwięcznej nazwie ,, Marzanna ,, jest najlepszym lokalem w regionie jak tak samo bezsensowne i pozbawione podstaw ... rozwiń
Avatar
Warszawia'k / 23 grudnia 2012 r. o 12:27
0
Mieszkańcy Lubelszczyzny w dużej mierze to wielce prości ludzie - tak wnioskuję z powyższych wpisów - nie potrafią zrozumieć , że Redaktor Sulisz przedstawia jedynie swoją subiektywną opinię na temat konsumowanych potraw , skoro przedstawione doznania smakowe komuś nie odpowiadają , to zawsze może się pofatygować do recenzowanej restauracji ( aczklowiek nie wszystkie opisywane przez Pana Sulisz miejsca zasługują na to miano - patrz ,, Marzanna,, ) sam dokonać oceny .
Avatar
Gość / 22 grudnia 2012 r. o 23:28
0
Ignacy/Jan i jak jeszcze ?
Według mnie "Marzanna" jest najlepsza w regionie, ale jakie to ma znaczenie, skoro redaktorek napisał to co napisał w swoim porzednim artykule.
Szoook ! Jak może w jawny sposób jeden człowiek może niszczyć drugiego, na oczach publicznym forum.
Avatar
Jan / 22 grudnia 2012 r. o 23:22
0
[quote name='VINCENT' timestamp='1356191655' post='712786']
Oj ... Panie Waldemarze ! Niby Pan taki autorytet a łapie się Pan na takie "sztuczki" ? Znam kuchnię tej restauracji ... ale skoro wg Pana OK
[/quote] Sztuczki? to przecież wspaniała restauracja. Bywam w niej bardzo często. Można powiedzieć że jest to jedyna prawdziwa restauracja w całym lubelskim regionie.
Avatar
Ignacy / 22 grudnia 2012 r. o 23:04
0
Zgadzam się z Panem Redaktorem, moim zdaniem jest to jedna z najlepszych restauracji w regionie. Urokliwe miejsce, przytulny pensjonat,fenomenalne jedzenie!
Avatar
Gość / 22 grudnia 2012 r. o 22:16
0
[quote name='dziadek' timestamp='1356210066' post='712841']
Niech się Pan Sulisz nie wygłupia ze swoimi wypocinami nt. restauracji.
Jest żałosny jak okrągła Gessler
[/quote]
Gessler w przeciwieństwie do tego tutaj cwaniaczka, pisze tylko o tych restauracjach które sobie tego życzą.
Ten zaś wchodzi z buciorami nieproszony. Jednych chwali, a innych pogrąża. Czym się przy tym kieruje można się tylko domyślać.
Szkoda tylko że temu wszystkiemu patronuje Dziennik Wschodni.
Miejmy nadzieję że się zreflektują, zanim to wszystko zajdzie za daleko i obudzą się "z ręką w nocniku".
[quote name='dziadek' timestamp='1356210066' post='712841']
Niech się Pan Sulisz nie wygłupia ze swoimi wypocinami nt. restauracji.
Jest żałosny jak okrągła Gessler
[/quote]
Gessler w przeciwieństwie do tego tutaj cwaniaczka, pisze tylko o tych restauracjach które sobie tego życzą.
Ten zaś wchodzi z buciorami nieproszony. Jednych chwali, a innych pogrąża. Czym się przy tym kieruje można się tylko domyślać.
Szkoda tylko że temu wszystkiemu patronuje Dziennik Wschodni.
Miejmy na... rozwiń
Avatar
Gość / 22 grudnia 2012 r. o 22:10
0
[quote name='jasnowidz' timestamp='1355921371' post='711484']
Tak się składa, że akurat zajechałem na kolację i miałem "przyjemność" przebywać w Marzannie akurat, gdy przebywał tam Pan Redaktor ze swoją towarzyszką. Po ich zachowaniu można było stwierdzić, że nie są to "normalni" klienci. Jeszcze się zastanawiałem czy to aby nie jacyś "recenzenci". Jak widać trafiłem.

Skoro ja załapałem że coś jest nie tak będąc tam kilkanaście minut to nie podejrzewam, że kelnerka nie załapałaby o co chodzi i powiedziała kucharzowi, żeby się postarał. Kto normalny zamawia ok godziny 20 tyle dań ?

Generalnie po ich minach sądząc to chyba mieli jakiś zły dzień. Miny mieli jakby im kelnerka na spółkę z kucharzem dziecko zabili.

Moje danie było ok. Ale głupio się je, jak naprzeciw siedzą dwie marudy ze skwaszonymi minami,
narzekające dość donośnie na wszystko.

Pozdrawiam Redaktora, jego Towarzyszkę i sympatyczną Panią Kelnerkę.
[/quote]


[quote name='Gość' timestamp='1355922435' post='711496']
Kiedyś oglądałem taki stary polski film. To była chyba komedia, jeszcze czarno/biała, tytułu nie pamiętam.
Chodził taki "sprawdzacz" po restauracjach w peerelowskiej Polsce i sprawdzał jakość serwowanych dań.
Polegało to na tym, że siadał za stolikiem, wyciągał różnego rodzaju "przyżądy pomiarowe" i kontrolował pokarmy, oczywiście robił to też za pomocą własnych zmysłów, szczególnie tych smakowych.
Obsługa takich restauracji zawsze wpadała w popłoch widząc tego człowieka.
Biegała wokół niego, żeby tylko mu dogodzić.
Zawsze wychodził z pełnymi torbami, a czasami i kieszeniami, zaś na stoliku zostawały tylko puste talerze i kieliszki oczywiście.
Ten człowiek z tej starej polskiej komedii był bardzo bogaty dzięki tej swojej pracy.
Miał swój duży piękny dom o poruszał się wypasioną bryką, gdy w tamtych czasach zdecydowana wiekszość ludzi mieszkała w domach z betonu i poruszała się autobusami.
Nie ma się więc co dziwić redaktorzynie, większość restauratorów go rozpieszcza, a tu trafił się taki jeden co to nie wie jak należy go ugościć. Więc poczuł się bardzo zniesmaczony i urażony tym że musiał z własnej kieszeni zabajcelować za zamówienie...
[/quote]

Tym razem wielkodusznie okazał łaskę...
...ale, żeby nie było że tak będzie zawsze.
Co za czasy, żeby jakiś redaktorek miał czelność oceniać publicznie czyjąć pracę na publicznym forum.
Kimże się on mieni być ?!?! Miejmy nadzieję że już wkrótce poniesie on konsekwencje swoich pewnych artykułów, które rujnują dorobek życia ludzi.
Swoje zdanie może zachować dla siebie i swoich bliskich.
[quote name='jasnowidz' timestamp='1355921371' post='711484']
Tak się składa, że akurat zajechałem na kolację i miałem "przyjemność" przebywać w Marzannie akurat, gdy przebywał tam Pan Redaktor ze swoją towarzyszką. Po ich zachowaniu można było stwierdzić, że nie są to "normalni" klienci. Jeszcze się zastanawiałem czy to aby nie jacyś "recenzenci". Jak widać trafiłem.

Skoro ja załapałem że coś jest nie tak będąc tam kilkanaście minut to nie podejrzewam, że kelnerka nie ... rozwiń
Avatar
dziadek / 22 grudnia 2012 r. o 22:01
0
Niech się Pan Sulisz nie wygłupia ze swoimi wypocinami nt. restauracji.
Jest żałosny jak okrągła Gessler
Zobacz wszystkie komentarze 16

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Sobota pochmurna i chłodna w całym kraju. Kiedy spadnie śnieg?
film

Sobota pochmurna i chłodna w całym kraju. Kiedy spadnie śnieg?

W sobotę będzie pochmurno z rozpogodzeniami z wyjątkiem północno-wschodniej części kraju. Tam należy spodziewać się dużego zachmurzenia i przelotnych opadów śniegu do 1-3 centymetrów. Pod wieczór w Małopolsce i na Górnym Śląsku pojawią się opady śniegu z deszczem. Temperatura maksymalna wyniesie od 1 stopnia Celsjusza na Suwalszczyźnie, przez 2 st. C w centrum kraju, do 6 st. C na Podkarpaciu. Wiatr będzie południowy i zachodni, słaby i umiarkowany, na wschodzie okresami dość silny.

Ruch Chorzów – Motor Lublin 0:0. Cenny punkt mimo gry w dziesiątkę

Ruch Chorzów – Motor Lublin 0:0. Cenny punkt mimo gry w dziesiątkę

Motor nadal traci do Ruchu osiem punktów. Piątkowe starcie obu ekip zakończyło się bezbramkowym remisem. A ten wynik na pewno dużo bardziej cieszy ekipę z Lublina, która od 37 minuty musiała grać w dziesiątkę po czerwonej kartce, jaką obejrzał Vitinho.

LAS Christmas - warsztaty w Centrum Kultury
4 grudnia 2021, 10:00

LAS Christmas - warsztaty w Centrum Kultury

To miała być kolejna odsłona warsztatów organizowanych co roku przez Pracownię Sztuczka z Centrum Kultury. Ale tym razem pomysłodawcy projektu pragną włączyć się w pomoc dla tych, którzy działają w związku z kryzysem na granicy.

Tak pofruwasz w Zamościu. Będzie wyciąg do wodnych akrobacji

Tak pofruwasz w Zamościu. Będzie wyciąg do wodnych akrobacji

Nad Zalewem Miejskim będzie można uprawiać wakeboarding. Miasto szuka wykonawców projektu wyciągu. Użytkownicy mają startować z brzegu w okolicy plaży, a efektowny zwrot zrobią w pobliżu wyspy

Dokąd dojedziemy pociągiem? Zmienia się rozkład jazdy, pojawią się nowe połączenia
Magazyn

Dokąd dojedziemy pociągiem? Zmienia się rozkład jazdy, pojawią się nowe połączenia

Za dwa tygodnie zacznie obowiązywać nowy rozkład jazdy pociągów. Pojawi się nowe połączenie z Lublina do Warszawy, do Parczewa powrócą pociągi, nie wrócą za to kursy do lotniska. Do Trójmiasta wciąż nie będzie można dotrzeć bez przesiadki.

Miliardy za cyfrową sztukę. Jej popularność ciągle rośnie

Miliardy za cyfrową sztukę. Jej popularność ciągle rośnie

W pierwszych trzech kwartałach tego roku wartość światowej sprzedaży NFT, czyli niewymienialnych tokenów, osiągnęła poziom 3,5 mld dolarów – wynika z raportu „Hiscox Online Art Trade Report 2021”. Szybko rosnącą popularność zyskuje zwłaszcza obrót cyfrową sztuką.

Skopali go, bo nie chciał ich poczęstować papierosem. To trzej nastolatkowie

Skopali go, bo nie chciał ich poczęstować papierosem. To trzej nastolatkowie

Policjanci zatrzymali trzech nastolatków - dwóch 15-latków i 16-latka - którzy pobili pracownika sklepu. Jak się okazało, mężczyzna nie chciał ich poczęstować papierosem

"Musimy działać szybko i zdecydowanie". Szefowa Komisji Europejskiej o nowym wariancie koronawirusa
film

"Musimy działać szybko i zdecydowanie". Szefowa Komisji Europejskiej o nowym wariancie koronawirusa

Bruksela, Belgia. Przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen wezwała do zawieszenia połączeń lotniczych do miejsc, w których wykryto nowy wariant koronawirusa B.1.1.529. - Ważne jest, abyśmy wszyscy w Europie działali w sposób szybki, zdecydowany i jednolity - powiedziała. Wezwała też do szczepień przeciw koronawirusowi.

Lekarze i ratownicy z SOR na zwolnieniach, a co z pacjentami? Zebrał się sztab kryzysowy

Lekarze i ratownicy z SOR na zwolnieniach, a co z pacjentami? Zebrał się sztab kryzysowy

Pacjentów w stanie zagrożenia życia mają od dzisiaj do poniedziałku przyjmować wszystkie szpitale z Lublina i okolic. Nie tylko te, które mają SOR-y. To efekt posiedzenia Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego, które po masowych zwolnieniach lekarskich w SPSK4 w Lublinie zwołał wojewoda.

Katarzyna Piasecka z programem "Moje Tabu" w Puławach
30 listopada 2021, 20:00

Katarzyna Piasecka z programem "Moje Tabu" w Puławach

Klub Peweks w Puławach (ul. Centralna 1) zaprasza na stand-up Katarzyny Piaseckiej, który odbędzie się 30 listopada o godz. 20.

Ministerstwo Zdrowia: Zaledwie 1,1 proc. w pełni zaszczepionych przeciw COVID-19 zostało zakażonych

Ministerstwo Zdrowia: Zaledwie 1,1 proc. w pełni zaszczepionych przeciw COVID-19 zostało zakażonych

Zaledwie 1,1 proc. osób w pełni zaszczepionych przeciw COVID-19 zostało zakażonych. Wśród wszystkich zgonów osób zakażonych koronawirusem 5,69 proc. stanowiły osoby zaszczepione, zgony nie są związane ze szczepieniem – poinformowało w piątek Ministerstwo Zdrowia.

Polska kontra Rosja w barażu o awans do MŚ w Katarze

Polska kontra Rosja w barażu o awans do MŚ w Katarze

W piątek reprezentacja Polski poznała pierwszego rywala w walce o udział w mistrzostwach świata, które odbędą się w Katarze. Biało-Czerwoni na początek baraży o mundial zmierzą się z Rosją.

Lubelskie: Fala podwyżek dla wójtów. Radni muszą je przyznawać

Lubelskie: Fala podwyżek dla wójtów. Radni muszą je przyznawać

Zgodnie z nowymi przepisami, wszyscy wójtowie, burmistrzowie i prezydenci miast otrzymają wkrótce znaczące podwyżki wynagrodzeń. Rekordziści będą zarabiali ok. 20 tys. zł miesięcznie. Uchwały w tej sprawie samorządy podejmą w tym lub przyszłym miesiącu.

Koszykarska reprezentacja Polski zagra w hali Globus z Niemcami

Koszykarska reprezentacja Polski zagra w hali Globus z Niemcami

W niedzielę o godz. 20 w hali Globus reprezentacja Polski podejmie Niemcy w drugiej kolejce eliminacji mistrzostw świata

Odznaczenia i awanse w Zakładzie Karnym w Opolu Lubelskim. "To żywy organizm" [zdjęcia]
galeria

Odznaczenia i awanse w Zakładzie Karnym w Opolu Lubelskim. "To żywy organizm" [zdjęcia]

Odznaki za zasługi w pracy penitencjarnej oraz awanse nadania stopni służby więziennej funkcjonariuszom zakładu karnego. W piątek w Zakładzie Karnym w Opolu Lubelskim, odbyła się uroczystość z okazji Święta Niepodległości

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium