Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 maja 2021 r.
12:04

Sprawdzone dania z kurczaka. Zainspiruj się przed niedzielnym obiadem

0 0 A A

Pikantne skrzydełka Bufallo, złoty kurczak, kotlet Pożarskiego i kotlet de volaille oraz wędzony kurczak Kurta Schellera to nasza propozycja na weekend na świetne dania z kurczaka.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najpopularniejszym polskim daniem z kurczaka są skrzydełka z popularnych sieciówek. To nawiązanie do klasycznych Buffalo Wings. To Amerykanie wpadli na pomysł, żeby skrzydełka usmażyć, a następnie obtoczyć w pikantnym sosie. Oryginalne Buffalo Wings pochodzą z miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork.

Buffalo Wings

Jak zawsze, podstawą dania jest dobry produkt. Najlepiej kupić skrzydełka z kurczaka zagrodowego. Świeże skrzydełka mają naturalny kolor, stąd należy unikać jak ognia skrzydełek, w których zobaczymy zsiniałe miejsca.

Jak zrobić pikantne skrzydełka w stylu Buffalo Wings? Skrzydełka pociąć na 3 części, końcówki wrzucić do zamrażarki, będą na bulion. Skrzydełka obtoczyć w marynacie (olej, 4 ząbki roztartego czosnku, po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki wędzonej, majeranku i oregano, 4 łyżki dobrego ketchupu, 4 łyżki miodu, łyżka whisky, sól, pieprz) i odstawić na 3 godziny. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

De volaille

Składniki: 2 filety z kurczaka, 12 dag masła, sól, pieprz, 2 jaja, masło, olej, bułka tarta.

Wykonanie: piersi przeciąć na pół. Lekko zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Na środku każdego fileta ułożyć masło w kształcie wałeczka, zawinąć ciasno w rulon. Panierować w rozmąconych jajkach i tartej bułce dwukrotnie. Pod koniec smażenia dać surowe masło.

Kokosowy kurczak

Składniki: 2 piersi z kurczaka, mleko kokosowe, 3 łyżki kokosowych wiórek, panierka do kurczaka, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: piersi lekko rozbić, natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą, odstawić do lodówki na 2 godziny. Każdy kotlet zanurzyć w kokosowym mleku i obtoczyć w panierce. Smażyć na oleju, tak by filety były złote i chrupiące. Kurczak w kokosach najlepiej smakuje z plastrem ananasa z puszki i ryżem ugotowanym na sypko, skropionym oliwą z aromatem papryki. Albo z aromatem czosnku. A swoją drogą taką oliwę robi się bardzo prosto, wystarczy do butelki oliwy kupionej w sklepie wrzucić czosnek, zioła, papryczkę albo suszone grzyby.

Kotlety Pożarskiego

Zasłynęły dzięki carowi Aleksandrowi I, który zamówił w gospodzie u Pożarskiego kotlety z cielęciny. A sprytna żona właściciela usmażyła kotlety z kurczaka. Car nie mógł się nachwalić.

Oto bardzo stary przepis: Z kurczaka zdjąć skórę. Bulkę namoczyć w śmietance i zemleć w maszynce razem z mięsem. Dodać masło, 2 jajka, sól, pieprz i bardzo dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na maśle na złoty kolor. Podawać z kartoflami z wody i marchewką z groszkiem. Idealnie danie dla dzieci.

Kurczak curry w sosie jogurtowym

Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 1 papryka żółta, jogurt naturalny, przyprawa curry, pieprz, 1 duża cebula, papryka ostra w proszku, oliwa z oliwek, kolendra mielona, sos sojowy, kilka ząbków czosnku, ryż.

Wykonanie: paprykę pokroić w słupki, cebulę pokroić w talarki. Doprawić, włożyć do parwowara. Na drugim poziomie położyć ryż w saszetkach. Parować 20 minut. Piersi kurczaka pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm. Wymieszać z oliwą, curry, kolendrą, sosem sojowym. Ułożyć na trzecim poziomie. Parować jeszcze 10 minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy. Zmiksować jogurt z curry i czosnkiem. Zalać kurczaka sosem na talerzu. Podać z warzywami i ryżem.

Kurczak z serem pleśniowym

Mój ulubiony kurczak. Do kieszonek zrobionych w piersi włożyć plaster sera pleśniowego Lazur i trochę posiekanej pietruszki. Zawijać piersi w boczek, smażyć na rumiano. Do tłuszczu spod smażenia dodać pokruszony ser pleśniowy z masłem, śmietanę, doprawić solą z pieprzem.

Po odparowaniu polać nim na półmisku piersi, obłożone makaronem w kształcie kokardek. Kokardki są tu ważne, bo znakomicie się nimi nabiera sos. Do sosu serowego można wrzucić świeże grzyby, pieczarki albo boczniaki. Jeszcze podrasują sos, danie będzie wyjątkowo smaczne.

Kurczak z żurawiną i ananasem

To bardzo sprytna kompozycja na talerzu. Zaczynamy jak wyżej. Natarte piersi zawijamy w wędzony boczek i obsmażamy. Najpierw na ostrym ogniu, potem dusimy, żeby mięso było soczyste. Na blasze układamy ćwiartki ziemniaków ze skórką, solimy, polewamy oliwą, posypujemy kminkiem i pieczemy na rumiano. Na każdej piersi układamy po 2 plasterki ananasa z puszki. Na to żurawinę ze słoika. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą ze śmietaną.

Kurczak po staropolsku

Składniki: 2 kurczaki, 20 dag słoniny, 30 dag wędzonego boczku, 2 cebule, 10 ziaren jałowca, 4 listki laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, 2 kieliszki białego wytrawnego wina, 4 łyżki mąki, sok z cytryny, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie: dzień wcześniej musicie natrzeć kurczaki zmielonymi jagodami jałowca i odłożyć do lodówki. Następnego dnia kurczaki posolić, gęsto naszpikować słoniną, włożyć do rondla, dodać trochę pieprzu, boczek pokrojony w drobną kostkę oraz drobno posiekaną cebulę.

Podsmażyć, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać 2 kieliszkami wina. Całość dusić pod przykryciem, aż kurczaki będą miękkie. Wyjąć, pokroić na porcje. W tym czasie zaprawić powstały sos mąką, przetrzeć przez sito, dodać soku z cytryny, doprawić zmielonym pieprzem.

Kurczak po węgiersku

Składniki: 1 kurczak, 50 dag ziemniaków, 1 surowy ogórek, 2 zielone papryki, 2 duże cebule, 10 dag wędzonej słoniny, pół szklanki śmietany, 2 pęczki zielonego kopru, 8 ząbków czosnku, sól, pieprz, czerwona papryka.

Wykonanie: na dnie garnka ułożyć plastry słoniny. Na słoninie kawałki kurczaka. Doprawić solą, papryką i pieprzem, posypać pokrojonym koprem. Na to nałożyć warstwę ogórków, cebuli, papryki i ziemniaków. Posolić. Podlać śmietaną wymieszaną z roztartym czosnkiem. Dusić na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.

Wędzony według kurczak Kurta Schellera

Oryginalny przepis mistrza. Trzeba kupić dwa pojemniki z grubszej folii aluminowej.

– Do jednego z pojemników sypię pełną garść trocin, dodaję 10 rozgniecionych kulek jałowca, pokruszoną gwiazdkę badianu (anyżu gwiazdkowatego), dużą szczyptę suszonego tymianku oraz 3-4 liście bobkowe. Sypię do pojemnika, na to kładę ruszt. Oczyszczone połówki piersi kurczaka smaruję oliwą, posypuję z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, kładę na ruszt i przykrywam drugim pojemnikiem. Stawiam na ogniu albo na elektrycznej płytce. Na początku na dużym płomieniu, ale już po chwili, kiedy spomiędzy pojemników zacznie wydobywać się wonny dym, przykręcam na mały, uważając, żeby się nie przypiekło. Po 10 minutach przewracam kurczaka na drugą stronę. Po następnych 5 minutach wyjmuję, układam na posmarowanej oliwą blasze i wkładam na 10 minut do rozgrzanego do 150 stopni C pieca – mówi Kurt.

Złoty kurczak

Składniki: piersi kurczaka, ser żółty, sól, pieprz, płatki kukurydziane, jajko, przypawa ziołowa, olej do smażenia.

Wykonanie: piersi pokroić w plastry, rozbić, osolić, opieprzyć. Składać na pół, wkładając do środka gruby plaster sera. Dobrze ścisnąć, maczać w rozbitym jajku z dodatkiem przyprawy ziołowej, panierować w płatkach kukurydzianych, smażyć na gorącym oleju. Podawać z pomidorkami koktajlowymi. Danie wyjątkowo smakuje dzieciom.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Nie będzie zwierząt w Sitnie. Największa w regionie wystawa rolnicza odwołana

Nie będzie zwierząt w Sitnie. Największa w regionie wystawa rolnicza odwołana

Tegoroczna Wystawa Zwierząt Hodowlanych, Maszyn i Urządzeń Rolniczych w Sitnie (powiat zamojski) została odwołana. Podobnie jak rok temu, powodem są obostrzenia, mające związek z koronawirusem.

Ukrywał się przed policjantami. 24-latek wpadł z narkotykami

Ukrywał się przed policjantami. 24-latek wpadł z narkotykami

Ukrywał się do miał trafić do więzienia. 24-letni mieszkaniec Puław wpadł w ręce policjantów. W miejscu jego zatrzymania funkcjonariusze odnaleźli także narkotyki.

Wystawa Tomasza Górnickiego w Brain Damage Gallery
26 czerwca 2021, 19:00

Wystawa Tomasza Górnickiego w Brain Damage Gallery

W sobotę, 26 czerwca o godz. 19 w Brain Damage Gallery (Centrum Spotkania Kultur, plac Teatralny 1) nastąpi otwarcie wystawy prac Tomasza Górnickiego "Silent Shout".

Mężczyzna niewpuszczony do poczekalni w przychodni w Lublinie. Kolor skóry czy procedury?
Alarm24

Mężczyzna niewpuszczony do poczekalni w przychodni w Lublinie. Kolor skóry czy procedury?

Czytelnik skarży się, że jego syn nie został wpuszczony do poczekalni przychodni w Lublinie ze względu na swój kolor skóry. Zarząd placówki zapewnia jednak, że nie ma to żadnego związku ze sprawą – chodzi wyłącznie o bezpieczeństwo pacjentów.

W sobotę w Lublinie odbędzie się Memoriał Stanisława Zalewskiego

W sobotę w Lublinie odbędzie się Memoriał Stanisława Zalewskiego

Impreza jest znakomitą okazją do przypomnienia sobie najlepszych czasów lubelskiego pięściarstwa, którego symbolem jest właśnie Stanisław Zalewski

Romuald Lipko będzie patronem muszli koncertowej w Ogrodzie Saskim

Romuald Lipko będzie patronem muszli koncertowej w Ogrodzie Saskim

Imię Romualda Lipki otrzymała muszla koncertowa w Ogrodzie Saskim. Tak zdecydowała Rada Miasta na wniosek prezydenta Lublina

Brak absolutorium dla prezydenta Puław. Co dalej z Pawłem Majem?

Brak absolutorium dla prezydenta Puław. Co dalej z Pawłem Majem?

Nieudzielenie prezydentowi Puław absolutorium to pierwszy krok w kierunku jego odwołania na drodze referendum. Wbrew pozorom, droga do tego nie jest łatwa. Wiedzą o tym radni opozycji, którzy do referendum się nie spieszą. Niewykluczone jednak, że zostanie ono zwołane, ale w kierunku odwołania rady miasta.

W szkole w Zamościu wszyscy uczniowie dostali świadectwa z paskiem

W szkole w Zamościu wszyscy uczniowie dostali świadectwa z paskiem

- Wszystkie dzieci są ważne i wszystkie mają talenty, które trzeba doceniać - podkreśla Dorota Pintal, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 10 z oddziałami integracyjnymi w Zamościu. Wszyscy uczniowie placówki dostali dziś świadectwa z paskiem.

Wraca Rezerwat Dzikich Dzieci
26 czerwca 2021, 10:00

Wraca Rezerwat Dzikich Dzieci

Już po raz piąty w Lublinie zostanie otwarty Rezerwat Dzikich Dzieci, czyli miejsce, w którym panują zasady pajdokracji, a dzieci kształtują je zgodnie z zasadami swobodnej zabawy. Tegoroczna edycja wystartuje 26 czerwca o godz. 10 w lokalizacji przy Dolnej Panny Marii.

Lublin: Ratusz "odkurza" zaległe projekty budżetu obywatelskiego

Lublin: Ratusz "odkurza" zaległe projekty budżetu obywatelskiego

Ratusz "odkurza" zaległe projekty budżetu obywatelskiego, które w zeszłym roku odłożył na półkę z powodu cięć w miejskich wydatkach. – Krok po kroku dążymy do tego, by zrealizować wszystkie projekty – zapewnia Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępca prezydenta miasta.

Biała Podlaska: Kto nakręci spot promujący muzeum?

Biała Podlaska: Kto nakręci spot promujący muzeum?

Spot reklamowy ma wypromować bialskie muzeum. Magistrat poszukuje wykonawcy.

Program TV 25-27 czerwca 2021. Jakie filmy warto zobaczyć w telewizji?
25 czerwca 2021, 20:00

Program TV 25-27 czerwca 2021. Jakie filmy warto zobaczyć w telewizji?

"Minionki", "Walentynki" czy "Zabójcza broń IV" - to tylko niektóre z propozycji weekendowych seansów w naziemnej telewizji cyfrowej. Poniżej prezentujemy kilka wybranych opcji filmowych na weekend.

Drzewa połamane jak zapałki. Zniszczenia na terenie szkoły w Karczmiskach
zdjęcia
galeria

Drzewa połamane jak zapałki. Zniszczenia na terenie szkoły w Karczmiskach

Wysokie drzewa połamane, a jedno z nich leży na boisku. Tak wygląda teraz teren SOSW w Karczmiskach.

Znamy dokładną datę pierwszego meczu Górnika Łęczna po powrocie do PKO BP Ekstraklasy

Znamy dokładną datę pierwszego meczu Górnika Łęczna po powrocie do PKO BP Ekstraklasy

Górnik Łęczna po wywalczeniu awansu poprzez baraże w Fortuna I Lidze najbliższy sezon rozgrywkowy spędzi w piłkarskiej ekstraklasie. Tuż po wywalczeniu awansu łęcznianie wiedzieli, że w pierwszej kolejce zmierzą się na swoim stadionie z Cracovią. Teraz znamy dokładną datę tego spotkania

Od soboty autobusy i trolejbusy w Lublinie zaczną jeździć inaczej

Od soboty autobusy i trolejbusy w Lublinie zaczną jeździć inaczej

Kilkanaście linii zacznie kursować rzadziej, a dwie pojadą częściej. Otwarte zostaną dwie nowe pętle komunikacji miejskiej. To przyniesie nam nowy rozkład, który wejdzie w życie 26 czerwca.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.