Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 maja 2021 r.
12:04

Sprawdzone dania z kurczaka. Zainspiruj się przed niedzielnym obiadem

Pikantne skrzydełka Bufallo, złoty kurczak, kotlet Pożarskiego i kotlet de volaille oraz wędzony kurczak Kurta Schellera to nasza propozycja na weekend na świetne dania z kurczaka.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najpopularniejszym polskim daniem z kurczaka są skrzydełka z popularnych sieciówek. To nawiązanie do klasycznych Buffalo Wings. To Amerykanie wpadli na pomysł, żeby skrzydełka usmażyć, a następnie obtoczyć w pikantnym sosie. Oryginalne Buffalo Wings pochodzą z miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork.

Buffalo Wings

Jak zawsze, podstawą dania jest dobry produkt. Najlepiej kupić skrzydełka z kurczaka zagrodowego. Świeże skrzydełka mają naturalny kolor, stąd należy unikać jak ognia skrzydełek, w których zobaczymy zsiniałe miejsca.

Jak zrobić pikantne skrzydełka w stylu Buffalo Wings? Skrzydełka pociąć na 3 części, końcówki wrzucić do zamrażarki, będą na bulion. Skrzydełka obtoczyć w marynacie (olej, 4 ząbki roztartego czosnku, po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki wędzonej, majeranku i oregano, 4 łyżki dobrego ketchupu, 4 łyżki miodu, łyżka whisky, sól, pieprz) i odstawić na 3 godziny. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

De volaille

Składniki: 2 filety z kurczaka, 12 dag masła, sól, pieprz, 2 jaja, masło, olej, bułka tarta.

Wykonanie: piersi przeciąć na pół. Lekko zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Na środku każdego fileta ułożyć masło w kształcie wałeczka, zawinąć ciasno w rulon. Panierować w rozmąconych jajkach i tartej bułce dwukrotnie. Pod koniec smażenia dać surowe masło.

Kokosowy kurczak

Składniki: 2 piersi z kurczaka, mleko kokosowe, 3 łyżki kokosowych wiórek, panierka do kurczaka, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: piersi lekko rozbić, natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą, odstawić do lodówki na 2 godziny. Każdy kotlet zanurzyć w kokosowym mleku i obtoczyć w panierce. Smażyć na oleju, tak by filety były złote i chrupiące. Kurczak w kokosach najlepiej smakuje z plastrem ananasa z puszki i ryżem ugotowanym na sypko, skropionym oliwą z aromatem papryki. Albo z aromatem czosnku. A swoją drogą taką oliwę robi się bardzo prosto, wystarczy do butelki oliwy kupionej w sklepie wrzucić czosnek, zioła, papryczkę albo suszone grzyby.

Kotlety Pożarskiego

Zasłynęły dzięki carowi Aleksandrowi I, który zamówił w gospodzie u Pożarskiego kotlety z cielęciny. A sprytna żona właściciela usmażyła kotlety z kurczaka. Car nie mógł się nachwalić.

Oto bardzo stary przepis: Z kurczaka zdjąć skórę. Bulkę namoczyć w śmietance i zemleć w maszynce razem z mięsem. Dodać masło, 2 jajka, sól, pieprz i bardzo dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na maśle na złoty kolor. Podawać z kartoflami z wody i marchewką z groszkiem. Idealnie danie dla dzieci.

Kurczak curry w sosie jogurtowym

Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 1 papryka żółta, jogurt naturalny, przyprawa curry, pieprz, 1 duża cebula, papryka ostra w proszku, oliwa z oliwek, kolendra mielona, sos sojowy, kilka ząbków czosnku, ryż.

Wykonanie: paprykę pokroić w słupki, cebulę pokroić w talarki. Doprawić, włożyć do parwowara. Na drugim poziomie położyć ryż w saszetkach. Parować 20 minut. Piersi kurczaka pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm. Wymieszać z oliwą, curry, kolendrą, sosem sojowym. Ułożyć na trzecim poziomie. Parować jeszcze 10 minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy. Zmiksować jogurt z curry i czosnkiem. Zalać kurczaka sosem na talerzu. Podać z warzywami i ryżem.

Kurczak z serem pleśniowym

Mój ulubiony kurczak. Do kieszonek zrobionych w piersi włożyć plaster sera pleśniowego Lazur i trochę posiekanej pietruszki. Zawijać piersi w boczek, smażyć na rumiano. Do tłuszczu spod smażenia dodać pokruszony ser pleśniowy z masłem, śmietanę, doprawić solą z pieprzem.

Po odparowaniu polać nim na półmisku piersi, obłożone makaronem w kształcie kokardek. Kokardki są tu ważne, bo znakomicie się nimi nabiera sos. Do sosu serowego można wrzucić świeże grzyby, pieczarki albo boczniaki. Jeszcze podrasują sos, danie będzie wyjątkowo smaczne.

Kurczak z żurawiną i ananasem

To bardzo sprytna kompozycja na talerzu. Zaczynamy jak wyżej. Natarte piersi zawijamy w wędzony boczek i obsmażamy. Najpierw na ostrym ogniu, potem dusimy, żeby mięso było soczyste. Na blasze układamy ćwiartki ziemniaków ze skórką, solimy, polewamy oliwą, posypujemy kminkiem i pieczemy na rumiano. Na każdej piersi układamy po 2 plasterki ananasa z puszki. Na to żurawinę ze słoika. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą ze śmietaną.

Kurczak po staropolsku

Składniki: 2 kurczaki, 20 dag słoniny, 30 dag wędzonego boczku, 2 cebule, 10 ziaren jałowca, 4 listki laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, 2 kieliszki białego wytrawnego wina, 4 łyżki mąki, sok z cytryny, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie: dzień wcześniej musicie natrzeć kurczaki zmielonymi jagodami jałowca i odłożyć do lodówki. Następnego dnia kurczaki posolić, gęsto naszpikować słoniną, włożyć do rondla, dodać trochę pieprzu, boczek pokrojony w drobną kostkę oraz drobno posiekaną cebulę.

Podsmażyć, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać 2 kieliszkami wina. Całość dusić pod przykryciem, aż kurczaki będą miękkie. Wyjąć, pokroić na porcje. W tym czasie zaprawić powstały sos mąką, przetrzeć przez sito, dodać soku z cytryny, doprawić zmielonym pieprzem.

Kurczak po węgiersku

Składniki: 1 kurczak, 50 dag ziemniaków, 1 surowy ogórek, 2 zielone papryki, 2 duże cebule, 10 dag wędzonej słoniny, pół szklanki śmietany, 2 pęczki zielonego kopru, 8 ząbków czosnku, sól, pieprz, czerwona papryka.

Wykonanie: na dnie garnka ułożyć plastry słoniny. Na słoninie kawałki kurczaka. Doprawić solą, papryką i pieprzem, posypać pokrojonym koprem. Na to nałożyć warstwę ogórków, cebuli, papryki i ziemniaków. Posolić. Podlać śmietaną wymieszaną z roztartym czosnkiem. Dusić na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.

Wędzony według kurczak Kurta Schellera

Oryginalny przepis mistrza. Trzeba kupić dwa pojemniki z grubszej folii aluminowej.

– Do jednego z pojemników sypię pełną garść trocin, dodaję 10 rozgniecionych kulek jałowca, pokruszoną gwiazdkę badianu (anyżu gwiazdkowatego), dużą szczyptę suszonego tymianku oraz 3-4 liście bobkowe. Sypię do pojemnika, na to kładę ruszt. Oczyszczone połówki piersi kurczaka smaruję oliwą, posypuję z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, kładę na ruszt i przykrywam drugim pojemnikiem. Stawiam na ogniu albo na elektrycznej płytce. Na początku na dużym płomieniu, ale już po chwili, kiedy spomiędzy pojemników zacznie wydobywać się wonny dym, przykręcam na mały, uważając, żeby się nie przypiekło. Po 10 minutach przewracam kurczaka na drugą stronę. Po następnych 5 minutach wyjmuję, układam na posmarowanej oliwą blasze i wkładam na 10 minut do rozgrzanego do 150 stopni C pieca – mówi Kurt.

Złoty kurczak

Składniki: piersi kurczaka, ser żółty, sól, pieprz, płatki kukurydziane, jajko, przypawa ziołowa, olej do smażenia.

Wykonanie: piersi pokroić w plastry, rozbić, osolić, opieprzyć. Składać na pół, wkładając do środka gruby plaster sera. Dobrze ścisnąć, maczać w rozbitym jajku z dodatkiem przyprawy ziołowej, panierować w płatkach kukurydzianych, smażyć na gorącym oleju. Podawać z pomidorkami koktajlowymi. Danie wyjątkowo smakuje dzieciom.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie
galeria

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie

Od dłuższego czasu mecze pomiędzy Arką Gdynia, a Motorem Lublin budzą ogromne emocje i tak też było w „Pucharze Tysiąca Drużyn”. Do wyłonienia zwycięzcy w czwartkowym starciu potrzebna była dogrywka, w której gola na wagę awansu zdobył zespół znad morza

Ścianka i defibrylatory to niektóre ze zwycięskich projektów puławskiego BO 2026
Puławy

Wyniki budżetu obywatelskiego w Puławach. Te projekty wygrały

Niecałe trzy tysiące puławian oddało ważne głosy na projekty budżetu obywatelskiego 2026. Finansowanie otrzyma 8 z 38 finałowych propozycji. Najwięcej pieniędzy pochłonie nowa ścianka wspinaczkowa na puławskich błoniach.

Avia Świdnik sensacyjnie pokonała u siebie pierwszoligowy Ruch Chorzów
galeria

Sensacja w Świdniku. Avia zasłużenie pokonała Ruch Chorzów w STS Pucharze Polski! [ZDJĘCIA]

Takie historie kochają kibice piłki nożnej. W czwartkowe popołudnie Avia Świdnik postarała się o nie lada niespodziankę i w pierwszej rundzie „Pucharu Tysiąca Drużyn” niespodziewanie pokonała u siebie grający w Betclic I Lidze Ruch Chorzów

Od lewej: ul. Sadowa, ul. 4 Pułku Piechoty oraz ul. Powstańców Listopadowych w Puławach
zdjęcia
galeria

Puławy remontują ulice. Pomagają państwowe dotacje

W tym roku rozpoczęte zostały długo oczekiwane remonty kilku puławskich dróg. Na odcinku za stacją transformatorową do wału wiślanego, rozpoczęto przebudowę ul. 4 Pułku Piechoty. Z kolei na os. Niwa trwa remont ul. Sadowej. W lecie do użytku oddano przedłużenie ul. Powstańców Listopadowych.

Fragment meczu w Piotrkowie Trybunalskim

PGE MKS El-Volt Lublin sensacyjnie przegrał w Piotrkowie Trybunalskim

Ten wynik to potężne zaskoczenie, bo przecież PGE MKS El-Volt Lublin ma w tym sezonie mocarstwowe plany.

Trwa VI Polski Kongres Górniczy.

Drugi dzień kongresu górniczego. Jakie wyzwania czekają sektor wydobywczy?

Od środy w Lublinie i częściowo na terenie kopalni Bogdanka odbywa się VI Polski Kongres Górniczy. Czwartek był dniem poświęconym obradom w sesjach tematycznych. W obliczu transformacji energetycznej nie sposób uciec od kwestii wyzwań, jakie czekają górnictwo w najbliższych latach i dekadach.

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Dwójka mężczyzn decyzją policji i straży granicznej została wydalona z Polski. Obcokrajowcy nie mają także możliwości wjazdu do krajów strefy Schengen.

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Bliskość granicy, malownicze krajobrazy i bogactwo historii sprawiają, że Lubelszczyzna jest idealnym kierunkiem na weekendową podróż samochodem dla gości z Ukrainy. To region, który zachwyca na każdym kroku – od renesansowych perełek architektury, przez tętniące życiem miasta, po spokojne oazy natury. Zapomnij o pośpiechu i odkryj z nami najciekawsze zakątki województwa lubelskiego.

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy
drogi

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy

Z Siedlec do Warszawy od kilku miesięcy można już dojechać autostradą A2. Kiedy z takiej możliwości skorzystają kierowcy z Białej Podlaskiej? Zarządca drogi próbuje mobilizować wykonawców, ale nowe aneksy dają wykonawcom więcej czasu.

Nawierzchnia ulicy Chemicznej pozostawia wiele do życzenia.
Lublin

Chemiczna do remontu? Chcą tego przedsiębiorcy

Każdy kierowca, który zmierzył się z przejechaniem ulicy Chemicznej wie, że jest to ciężkie przeżycie, szczególnie dla zawieszenia samochodu. Od lat jest to jedna z najbardziej zaniedbanych i wysłużonych nawierzchni w Lublinie. Pojawiła się szansa na zmiany.

Zespół Svahy w niedzielę wystąpi podczas myśliwskiej imprezy na zamku

Dni renesansu i baroku. Myśliwska niedziela w Janowcu

W najbliższą niedzielę, 28 września, na zamku w Janowcu świętować będą myśliwi i leśnicy. W programie "Fety u hetmana" m.in. wernisaż, pokazy łucznictwa konnego i koncerty.

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Niektórzy potrafią tygodniami porównywać modele telefonów, a jednocześnie odkładają decyzję o umówieniu się do psychologa, choć może to przynieść im znacznie większą ulgę. Według badań aż 1 na 4 osoby w Polsce doświadczy w ciągu życia problemów wymagających wsparcia psychologicznego. Mimo to wiele osób wciąż obawia się pierwszej wizyty u specjalisty – głównie dlatego, że nie wie, czego się spodziewać. Pierwsza wizyta stanowi często początek prawdziwej ulgi, choć najtrudniejszy pozostaje pierwszy krok.

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP
kolej

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP

Kolejowa spółka ogłosiła nowy program „Dworce przyjazne pasażerom”. Na liście wśród 181 obiektów znalazły się również te z województwa lubelskiego.

Puławskie Azoty nadal walczą o rentowność. Pierwsze półrocze 2025 zakończyło się wielomilionową stratą. Przed publikacją raportu ze stanowiska zrezygnował prezes spółki, Hubert Kamola (na zdj.)
Puławy

Puławskie Azoty wciąż z wysoką stratą. Spółka traci prezesa

Grupa kapitałowa Zakładów Azotowych w Puławach nadal więcej traci, niż zarabia. W pierwszym półroczu spółka traciła ok. 35 mln zł miesięcznie. Strata netto za ten okres wyniosła 209 mln zł, a jej łączne zobowiązania przekraczają już 4 miliardy. Prezes Hubert Kamola zrezygnował ze stanowiska.

Narkotyki w lodówce. 45-latek z Chełma w rękach policji
Chełm

Narkotyki w lodówce. 45-latek z Chełma w rękach policji

Ponad 140 porcji amfetaminy i marihuana zabezpieczone przez chełmskich kryminalnych – to efekt przeszukania jednego z mieszkań w centrum miasta. Mężczyzna, który tłumaczył posiadanie narkotyków „własnymi potrzebami”, usłyszał już zarzuty.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium