Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 grudnia 2018 r.
18:40

Sukces restauracji z Lublina na festiwalu Restaurant Week. Szef kuchni o zwycięskim daniu

0 8 A A

Jego kuzyn, Mariusz Siembida, był w czołówce światowych pływaków. – Zawsze brałem z niego przykład – mówi Kamil Piesta, szef kuchni restauracji The Olive w Lublinie. Na 351 restauracji, które wzięły w festiwalu Restaurant Week, restauracja Hotelu Ilan zajęła trzecie miejsce.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

O miejscach decydują oceny gości. – Hotel Ilan został niezwykle dobrze oceniony przez gości festiwalu – mówi Anna Jośko z biura festiwalu. Został, bo menu zaproponowane przez Kamila Piestę, bardzo ludziom posmakowało.

Co ugotował Kamil?

W ramach Restaurant Week w zestawie A znalazły się: na przystawkę pierożki z kozim serem, miętą, sosem cząber i zielonym pieprzem. Danie główne to żebro wołowe flambirowane Guinnessem, chimichurri, puree z dyni z jalapenio oraz warzywa wolno gotowane. Na deser było jabłko crumble z mango i brzoskwinią, lodami z jarzębiny z owocami goi oraz likierem miętowym z czerwonym pieprzem.

W zestawie B: na przystawkę gravlax z łososia w salsie z pomidorami i szczypiorkiem, z granitem z ginu i toniku oraz bruschetta z gruszką i gorgonzolą. W roli dania głównego wystąpił halibut w chruście dyniowym z kaszotto, pesto z zielonych oliwek, kiszone pędy groszku oraz pianka z czerwonej kapusty. Deser był wspólny dla obu zestawów.

Pierożki z kozim serem miały intensywne, ale dobrze doprawione nadzienie, sos z cząbru był pomysłowym kontrapunktem. Mój łosoś: zamarynowany w sam raz. Szkoda, że granita z ginu z tonikiem szybko się rozpuściła. Bruschetta z gruszką i gorgonzolą była w tym towarzystwie bardzo na miejscu.

Co z daniami głównymi? Żebro było wspaniałe. Nie każdy szef kuchni potrafi dobrze flambirować. A już Guinnessem tym bardziej. Sos chimichurri zderzony z dynią pięknie kontrapunktował żebro. Wolno gotowane warzywa (ciut za długo, brokuł stracił formę) były tu w sam raz. Całość - niczym dobrze skomponowany poemat symfoniczny - zachwyciła mą towarzyszkę. Ja skubnąłem kawałeczek żebra, wyjadłem sos i dynię, bo od mięsa wziąłem urlop. Mój halibut był soczysty, pachnący, skryty w dobrze skomponowanej panierce. Kaszotto na medal, a kiszone pędy groszku cudowności wielkiej.

Deser był zwieńczeniem prawdziwej uczty i dowodem na talent szefa kuchni. Deserem, na którego punkcie można oszaleć z radości. Już samo jabłko pod kruszonką budziło czułe wspomnienia z dzieciństwa. Mango z brzoskwinią pasowało bardzo. Szczytem wyrafinowania okazały się jarzębinowe lody z owocami goi, które w połączeniu z likierem miętowym z czerwonym pieprzem „wymiatały”.

Szkoła babci

Rocznik 1984. Pochodzi spod Nałęczowa. – Gotowałem od małego. Uczyła mnie babcia. To ona robiła pierogi z serem i miętą, za którymi przepadałem. Według jej przepisu przygotowałem pierożki z kozim serem na Restaurant Week – cieszy się Kamil, jeden z najbardziej doświadczonych kucharzy w Lublinie i regionie. Prawdziwy romantyk wśród szefów kuchni.

– Moja filozofia gotowania? Wychowałem się na wsi. W domu jadło się prosto. To, co obrodziło w ogrodzie i sadzie. Było świeżo i sezonowo. Gotowało się prosto, bo najważniejszy był smak. On zawsze był na pierwszym planie – mówi Kamil Piesta.

Mandaryn i The Olive

Skończył Technikum Gastronomiczne. Zaczynał w restauracji Monika w Nałęczowie. – Prawdziwa jazda zaczęła się w restauracji Mandaryn w Kazimierzu. Właściciel, Marian Jarosz, był wizjonerem, sprowadzał do Polski najlepsze herbaty. A do kuchni, w której pracowałem: orientalne przyprawy. Otworzyły mi się oczy na inne kuchnie. Podawałem pstrągi po żydowsku, jakich nie podawał nikt. Wówczas mi się nie śniło, że w budynku dawnej Jeszywas Chachmej w Lublinie powstanie restauracja The Olive, będę tam szefem kuchni i będę serwował dania przygotowywane z ponad 100 letnią tradycją – opowiada Piesta.

Po Mandarynie pracował dla Magdy Gessler, następnie wyjechał z kraju, żeby poznać europejską kuchnię, wrócił, pracował między innymi w Hotelu Korona. Od dwóch lat szefuje w restauracji The Olive. – Poznaję żydowską kuchnię, staram się wzbudzać swoimi daniami uniesienia – mówi.

– W karcie musi być rosół z kulkami macowymi, zwany żydowską penicyliną. Jak go ugotować? Rosół to mój konik. Koniecznie przysmażone ogony wołowe, szponder smażony, korpusy z kaczki i kury, indycze skrzydła. Reszta standartowo. Ile czego? Na oko daję marchew, pietruszkę, seler naciowy i por. Na koniec natka i koper. A kulki macowe? Na kulki macowe mąka (zmielona maca), woda, żółtko, natka, oliwa z oliwek. Robić kulki wielkości orzecha, gotować 2 minuty w osolonej wodzie – opowiada Piesta.

Ulubiona potrawa z żydowskiej kuchni? – Czulent. Potrzebujemy 400 gram cielęciny z udźca, białą cebulę, marchew, pietruszkę, seler, paprykę czerwoną, ciecierzycę i kaszę pęczak. Składniki kroję w kostkę, podsmażam, dodaję uprzednio namoczoną cieciorkę i pęczak. Doprawiam świeżym tymiankiem, czosnkiem, kuminem, młotkowanym pieprzem i solą. Zalewam rosołem z odrobiną demi-glace (rodzaj esencjonalnego i mocno zredukowanego bulionu - przyp. aut.). Duszę w temperaturze 90 stopni przez 6 godzin.

Zwycięskie danie

Publiczności Restaurant Week bardzo smakowało żebro wołowe flambirowane Guinnessem, chimichurri, puree z dyni z jalapenio. Jak zrobić żeberko, żeby było takie dobre?

– Najpierw robię marynatę: Guinness, bulion z warzywami, goździki, cynamon, tymianek, rozmaryn, sól morska, grubo mielony pieprz. Żebro oczyszczam z łoju, zostawiając błonki przy samym mięsie. Następnie obsmażam na sklarowanym maśle. Marynuję przez noc, następnie duszę w marynacie (91 stopni Celsjusza, 8 godzin). Flambiruję na patelni w Guinnessie i whisky.

A puree z dyni z jalapenio?

– Szykuję sobie pieczoną dynię, jalapenio, mleczko kokosowe, imbir, miód, trochę soli. Blender i gotowe. Do tego robię warzywa. Kalafior, brokuł, fasolkę, groszek, brukselkę, cukinię, paprykę wkładam do woreczka z masłem ziołowym, pakuję próżniowo i gotuję w niskiej temperaturze.

Wszystko wieńczy słynny sos chimichurri. – Siekam paprykę zieloną, zieloną papryczkę chili, czerwoną papryczkę chili, czosnek, tymianek, natkę, oregano, mieszam z oliwą, sokiem z cytryny, doprawiam solą morską świeżo zmielonym pieprzem.

A wracając do słynnego pływaka w rodzinie. Motywuje pana? – Od niego wszelkie moje ambicje. Zresztą dopingował mnie na ostatnim konkursie Good Chef. Kiedyś o nim pisano. Teraz „zamianka” – śmieje się Kamil Piesta.

Sukces lubelskich kucharzy

Przyznano nagrody żółtego przewodnika Gault&Millau dla najlepszych szefów kuchni w Polsce. Najlepszy szef kuchni w Polsce to Marek Flisiński z Water&Wine w Nałęczowie. Nominację dostał także Rafał Hreczaniuk z Chełma, który w Lublinie otwierał „Czarcią Łapę”, a teraz prowadzi w Warszawie autorską restaurację „Dyletanci”. Gratulujemy.

Komentarze 8

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 4 grudnia 2018 o 22:44
+4
Brak jest informacji ile Sulisz zapłacił. A może nie zapłacił i artykuł powinien być w dziale artykułów reklamowych?
Avatar
Gość / 4 grudnia 2018 o 21:19
+4
Przeanalizowałem dania i w każdym przypadku nie pojawia się wieprzowina??? Przypadek??
Avatar
asd / 5 grudnia 2018 o 18:06
+2
To w tej żydowskiej szkole wykłada się talmud, w myśl którego goje to zwykłe bydło a jedynie żydzi mają prawo do miana ludzi. Nie ma miejsca na faszyzm w naszym mieście. Ta szkółka musi zniknąć.
Avatar
Chef / 5 grudnia 2018 o 14:33
+2
Licząc food cost tych dań to napewno The Olive dołożylo do RestWeeka
Avatar
Gość / 5 grudnia 2018 o 09:59
+2
Mariusz Siembida nie Mateusz.
Avatar
Gość / 6 grudnia 2018 o 11:14
+1
Gratulujemy Kamilu Twojej pasji, zaangażowania i wielkiej pracowitości na Twojej drodze kucharskiej. Od pierwszego wrażenia-okazywałeś ten, jeden w swoim rodzaju, błysk w oczach, który odróżnia kuchcika od Kucharza. Powodzenia. Swoją drogą-ten karb po żydowsku - jest najlepsza pora aby go spróbować.
Avatar
obserwator / 4 grudnia 2018 o 21:20
+1
Wyższa Szkoła Rabinacka, jedna z 2 w Europie przed wojną, została spłacona jako nieruchośc przez komunistów za $60000 w latach bodajże 60-tych., ale bałaganiarze nie wpisali tego do KW. Przyszła tzw demokracja, podarowała spłacony obiekt (ze wzgl.politycznych) firmie,tzw Gminie,, która obłożyła budynek styropianem i robi geszeft.Czy nie powinno tam być wielkie Muzeum Historii Narodu Żydowskiego w naszym Regionie?
Avatar
Gość / 4 grudnia 2018 o 21:14
0
Ja zajadam wieprzowinę i pyszną kaszankę z krwi wieprzowej:) I co z tego, że nie dostanę nagrody od nasich??
Avatar
Gość / 6 grudnia 2018 o 11:14
+1
Gratulujemy Kamilu Twojej pasji, zaangażowania i wielkiej pracowitości na Twojej drodze kucharskiej. Od pierwszego wrażenia-okazywałeś ten, jeden w swoim rodzaju, błysk w oczach, który odróżnia kuchcika od Kucharza. Powodzenia. Swoją drogą-ten karb po żydowsku - jest najlepsza pora aby go spróbować.
Avatar
asd / 5 grudnia 2018 o 18:06
+2
To w tej żydowskiej szkole wykłada się talmud, w myśl którego goje to zwykłe bydło a jedynie żydzi mają prawo do miana ludzi. Nie ma miejsca na faszyzm w naszym mieście. Ta szkółka musi zniknąć.
Avatar
Chef / 5 grudnia 2018 o 14:33
+2
Licząc food cost tych dań to napewno The Olive dołożylo do RestWeeka
Avatar
Gość / 5 grudnia 2018 o 09:59
+2
Mariusz Siembida nie Mateusz.
Avatar
Gość / 4 grudnia 2018 o 22:44
+4
Brak jest informacji ile Sulisz zapłacił. A może nie zapłacił i artykuł powinien być w dziale artykułów reklamowych?
Avatar
obserwator / 4 grudnia 2018 o 21:20
+1
Wyższa Szkoła Rabinacka, jedna z 2 w Europie przed wojną, została spłacona jako nieruchośc przez komunistów za $60000 w latach bodajże 60-tych., ale bałaganiarze nie wpisali tego do KW. Przyszła tzw demokracja, podarowała spłacony obiekt (ze wzgl.politycznych) firmie,tzw Gminie,, która obłożyła budynek styropianem i robi geszeft.Czy nie powinno tam być wielkie Muzeum Historii Narodu Żydowskiego w naszym Regionie?
Avatar
Gość / 4 grudnia 2018 o 21:19
+4
Przeanalizowałem dania i w każdym przypadku nie pojawia się wieprzowina??? Przypadek??
Avatar
Gość / 4 grudnia 2018 o 21:14
0
Ja zajadam wieprzowinę i pyszną kaszankę z krwi wieprzowej:) I co z tego, że nie dostanę nagrody od nasich??
Zobacz wszystkie komentarze 8

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Victoria Żmudź na wiosnę chce mieć szerszą kadrę

Victoria Żmudź na wiosnę chce mieć szerszą kadrę 0 0

Victoria Żmudź nie chce wiosną martwić się o pozostanie w lidze. Dlatego trener Piotr Moliński chciałby wzmocnić drużynę. Posiłki przydałyby się przede wszystkim w obronie

Gigantyczne kolejki na granicy z Ukrainą. "Sytuacja niezależna od Krajowej Administracji Skarbowej"

Gigantyczne kolejki na granicy z Ukrainą. "Sytuacja niezależna od Krajowej Administracji Skarbowej" 0 0

25 godzin w Dorohusku i 19 godzin w Hrebennem – tyle czekają na rozpoczęcie odprawy tiry na tych dwóch przejściach granicznych z Ukrainą. Są to szacunkowe czasy. Na gigantyczne kolejki ma wpływ kilka rzeczy.

35-latek wyszedł na ryby i nie wrócił do domu. Tragiczny finał poszukiwań wędkarza

35-latek wyszedł na ryby i nie wrócił do domu. Tragiczny finał poszukiwań wędkarza 4 0

Nie żyje 35-letni wędkarz – mieszkaniec gminy Annopol (powiat kraśnicki), który był od czwartku poszukiwany. Tego dnia mężczyzna wyszedł na ryby. Do domu już nie wrócił.

Trwa zbiórka na lecznie 2-latki "Te operacje są najważniejsze w życiu Wiktorii" [prośba o pomoc]
Magazyn

Trwa zbiórka na lecznie 2-latki "Te operacje są najważniejsze w życiu Wiktorii" [prośba o pomoc] 4 3

To będzie Boże Narodzenie „na walizkach”, bo już na 11 stycznia mamy wykupione bilety lotnicze do Stanów Zjednoczonych - opowiada Agnieszka Dyś, mama 2-letniej Wiktorii. Dziewczynka ma przejść skomplikowaną operację w klinice na Florydzie. Zbiórka pieniędzy na ten cel cały czas trwa. Brakuje jeszcze ponad 200 tysięcy złotych.

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 14-15 grudnia

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 14-15 grudnia 0 0

Wydarzeniem weekendu bez wątpienia będzie spotkanie Startu Lublin z BM Slam Stalą. Ten mecz zaplanowano na niedzielę o godz. 17.30. Czerwono-czarni mogą odnieść 10 zwycięstwo w 12 meczu ligowym w tym sezonie.

Ada Tymczak: Łyżwiarstwo figurowe to jest piękny sport [zdjęcia]
Magazyn
galeria

Ada Tymczak: Łyżwiarstwo figurowe to jest piękny sport [zdjęcia] 3 0

To jest piękny sport. Można w nim bardzo dużo nauczyć się o sobie, o swoim charakterze - ROZMOWA z Adą Tymczak, łyżwiarką figurową, trenerką w klubie MKŁ Libella Lublin.

Kurów: Opłaty za śmieci ostro w górę. Skąd ten nagły wzrost cen?

Kurów: Opłaty za śmieci ostro w górę. Skąd ten nagły wzrost cen? 12 20

Mieszkańcy gminy w przyszłym roku będą musieli znacznie więcej płacić za odbiór odpadów komunalnych. Dla trzyosobowej rodziny wzrost jest stuprocentowy. Zamiast 39 zł, w 2020 roku stawka wyniesie 78 zł. Gospodarstwa dwuosobowe czeka 60-procentowa podwyżka.

Czytelnik ze Świdnika: Ledwo zamontowane urządzenia zżera rdza
Alarm24

Czytelnik ze Świdnika: Ledwo zamontowane urządzenia zżera rdza 0 2

Kto odebrał taki plac dla dzieci? – zastanawia się ojciec dziecka z niepełnosprawnością. Wytyka, że niektóre urządzenia, ledwo zamontowane, zżera rdza.

Świąteczna niedziela handlowa z wyprzedażą u żołnierzy. Co będzie można kupić w lubelskim sklepie?

Świąteczna niedziela handlowa z wyprzedażą u żołnierzy. Co będzie można kupić w lubelskim sklepie? 55 1

Z okazji zbliżających się świąt sklep Agencji Mienia Wojskowego przy ul. Łęczyńskiej 1 będzie otwarty również w najbliższą handlową niedzielę.

Powiat puławski: Z Młynek do S12 już pojedziemy po równym

Powiat puławski: Z Młynek do S12 już pojedziemy po równym 7 2

Zakończyła się już przebudowa drogi powiatowej łączącej Młynki (gm. Końskowola) z węzłem Puławy-Wschód na ekspresowej S12.

"Joga to grzech". Radny Zjednoczonej Prawicy pyta dlaczego zajęcia z jogi znalazły się w budżecie miasta

"Joga to grzech". Radny Zjednoczonej Prawicy pyta dlaczego zajęcia z jogi znalazły się w budżecie miasta 1027 44

Joga to grzech – uważa Sławomir Potocki, radny Zjednoczonej Prawicy i dopytuje kto włączył zajęcia z jogi do przyszłorocznego budżetu Białej Podlaskiej. – Nie oceniam ludzkich sumień – odpowiada z kolei prezydent Michał Litwiniuk (PO).

Lublin: To mogła być jej ostatnia kąpiel. Dziewczyna podtruła się tlenkiem węgla

Lublin: To mogła być jej ostatnia kąpiel. Dziewczyna podtruła się tlenkiem węgla 7 5

Tylko od czwartku w Lublinie cztery osoby podtruły się tlenkiem węgla. Wszyscy poszkodowani trafili do szpitala. Ich życiu na szczęście nic nie zagraża.

Kultowe miejsce w Zamościu znowu żyje. Byliśmy na otwarciu Parkowa Caffe [zdjęcia]
galeria

Kultowe miejsce w Zamościu znowu żyje. Byliśmy na otwarciu Parkowa Caffe [zdjęcia] 21 10

Do Miejskiego Parku w Zamościu wróciła gastronomia. W piątek otwarto tam restaurację Parkowa Caffe. Właścicielem lokalu jest Paweł Łyś z Zamościa, który otworzył go w miejscu dawnej Parkowej.

Urszulin: Z trzema promilami za kierownicą. „Dzień, jak co dzień”

Urszulin: Z trzema promilami za kierownicą. „Dzień, jak co dzień” 0 3

Kompletnie pijany, a mimo to wsiadł za kierownicę i ruszył przed siebie. Policjanci z komisariatu w Urszulinie na ulicy Przemysłowej w Hańsku zatrzymali w piątek nietrzeźwego kierującego.

Lubelskie: 17-letni Michał zabił ojca w obronie matki. Co mówi po wyjściu z aresztu? [UWAGA TVN]
film

Lubelskie: 17-letni Michał zabił ojca w obronie matki. Co mówi po wyjściu z aresztu? [UWAGA TVN] 331 18

Decyzją sądu 17-letni Michał Paluszkiewicz opuścił areszt śledczy, gdzie spędził trzy miesiące. Nastolatek zabił ojca, broniąc bitej przez niego matki. Chłopak przez lata był świadkiem przemocy domowej.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.