Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 grudnia 2018 r.
16:44

Święta 2018. Jak przygotować wędzone przysmaki? Najlepsze przepisy

0 7 A A
W Zemborzycach do dziś wędzi się półgęski. Zgodnie z tradycją. W miejscowym kościele wisi obraz Św. Marcina z gąskami
W Zemborzycach do dziś wędzi się półgęski. Zgodnie z tradycją. W miejscowym kościele wisi obraz Św. Marcina z gąskami (fot. Waldemar Sulisz)

Nie ma lepszej rzeczy na święta niż kawałek swojskiej wędliny i kromka chleba zrobionego w domu. Mamy dla was regionalne przepisy na wędzone przysmaki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zaczynamy od chleba. W tej chwili na topie jest chleb bioaktywny. Co to takiego? - To chleb z pełnego ziarna, w którym znajdują się pierwiastki, witaminy i enzymy. Taki chleb zawiera całą naturę, kod genetyczny ziarna - mówi dr Józef Sadkiewicz, który prowadzi Zakład Badawczy Przemysłu Piekarniczego w Bydgoszczy. A oto przepis na chleb bioaktywny prosto z książki „Kulinarne Skarby Ziemi Janowskiej”.

Składniki: 1 kg mąki razowo-pszennej lub krupczatki 5 dag drożdży, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 6 łyżek słonecznika, 2 łyżki pestek z dyni, 6 łyżek siemienia lnianego, szklanka otrąb owsianych, szklanka gryki, 1 l ciepłej przegotowanej wody lub mleka.

Wykonanie: mąkę wsypać do garnka i zrobić dołek. Do dołka wkruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać 0,3 szklanki wody lub mleka. Nie mieszać, pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać wszystkie w/w składniki, wymieszać i pozostawić ciasto do ponownego wyrośnięcia. Ciasto umieścić w blaszce wyłożonej ziarnami gryki, następnie posypać po wierzchu płatkami gryczanymi, ziarnem słonecznika oraz makiem. Chleb piec w temperaturze 230° C przez 40 minut.

Sekrety domowych wędlin

Starszy masarze, wyrabiający wędliny wedle receptury przekazywanej z ojca na syna, wymieniają trzy sekrety udanych wędlin domowych. Pierwszy to mięso z zaufanej hodowli. Drugi to bardzo dokładna receptura. Najlepiej ze starej książki kucharskiej. A trzeci? Cierpliwe wędzenie.

Ktoś powie, nie mam wędzarki. Jest na to sposób. Znajomi skrzykują się po kilka osób, robią wędliny w domu, i jadą z wyrobem do tego, kto ma wędzarkę. Wędzenie zamienia się w męski wieczór, a do domu przyjeżdżają pachnące jałowcem wędliny. A teraz przepis na wędzone półgęski dla kilku osób. To jeden z największych rarytasów wśród świątecznych wędlin, podawany w staropolskiej kuchni na wigiliach królewskich.

Półgęski po zemborzycku

Składniki: 6 kg piersi gęsich, 20 dag soli kamiennej, 15 dag kolendry, 5 dag pieprzu, szczypta saletry, szczypta ziela angielskiego, 4 listki laurowe, goździki na smak.

Wykonanie: oczyszczone piersi gęsie układać w dużym garnku, przesypując saletrą i przyprawami, utłuczonymi w moździerzu. Nakryć wyparzonym talerzem i odstawić na 2 doby. Wynieść garnek w chłodne miejsce i marynować od 2 do 3 tygodni, przekładając mięso z wierzchu na spód i odwrotnie. Wyjąć półgęski z garnka, wytrzeć, zawiesić w przewiewnym miejscu na 24 godziny. Następnie opleść sznurkiem jak szynki i wędzić w chłodnym dymie przez kilka dni.

Swojska kiełbasa

Składniki: 5 kg łopatki, 1 kg cielęciny, 1,5 kg podgardla. Na 1 kg mięsa: 1,5 dag soli i 3 ząbki czosnku, pieprz na smak.
Wykonanie: skórkę z podgardla oczyścić, obgotować i zmielić na drobnym sicie. Pozostałe mięso na grubszym. Mięso wymieszać, doprawić mieszanką z soli, siekanego czosnku i pieprzu. Dokładnie wyrobić. Odłożyć na 3 godziny, niech odpocznie. Nadziewać jelita, nakłuć. Wędzić w gorącym dymie przez 2 godziny. Ostudzić. Przełożyć do miednicy. Nakryć na godzinę płótnem.

Sekret Sapiehów

Sekret Sapiehów

A teraz przepis na smaczny schab na święta bez wędzenia. To autorski przepis Danuty Pietrusik z Kodnia.

Składniki: 2 kg schabu, pół kg cukru, pół kg soli, 2 główki czosnku, pieprz, czarny pieprz.

Wykonanie: schab oczyścić, zasypać solą w misce na 2 doby. Odsączyć w bibule, zasypać cukrem na kolejne dwie doby. Odsączyć w bibule. Przepuścić przez praskę czosnek, natrzeć mięso, wetrzeć młotkowany pieprz, zawinąć w gazę, odstawić w chłodne miejsce na trzy doby. Wyjąć z gazy i zawiesić w chłodnym miejscu.

Sekret Sapiehów

Sekret Cwalinów

Leszek Cwalina, jeden z najsłynniejszych restauratorów w Lublinie, pasjonuje się przygotowywaniem wędlin dojrzewających. Do legendy przeszła jego ligawa wołowa, wolno pieczona w soli. - Nacieram ligawę przyprawami, do dużej patelni elektrycznej sypie warstwę soli, na to kładę mięso, zasypuje solą i piekę, aż pokrywa z soli będzie twarda. Okazuje się, że mięso wcale nie jest słone, długo się przechowuje i jest bardzo smaczne - mówi Cwalina. Od czasu do czasu robi także basturmę. To suszona wołowina. Nasączona solą, sprasowana, zabezpieczona warstwą ostrej papryki i kminku, towarzyszyła ormiańskim kupcom, którzy królewskim szlakiem wędrowali na jarmarki do Kraśnika i Lublina.

Jak ją przyrządzić? Chude mięso wołowe należy podzielić na porcje o długości 30 centymetrów, szerokości 10 cm i grubości 5 centymetrów. Wołowinę trzeba natrzeć solą kamienną, ułożyć w garnku, nakryć płótnem i odstawić na dwa dni. Po tym czasie mięso przełożyć tak, by dolna warstwa znalazła się na górze. Jak trzeba dosypać soli i znów odstawić na dwa dni.

Opłukać, pozostawić na drewnianej kratownicy, żeby obciekło i wyschło. Zawinąć w tkaninę, obciążyć kamieniem na 5 godzin. Wyjąć mięso, zawinąć w czystą tkaninę, znów obciążyć i zostawić na 12 godzin. Wyjąć, włożyć do siatki i powiesić w przewiewnym miejscu na 12 godzin.

Zemleć kminek, wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, dodać odrobinę wody i dokładnie pokryć mięso, odłożyć do garnka na 4 dni. Powtórzyć nakładanie pasty i dojrzewanie dwa razy. Na koniec powiesić w przewiewnym miejscu.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 7

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 16 grudnia 2018 r. o 19:06
+4
Dziękuję za przepis na półgęski,muszę takie zrobić na święta...ale chyba Wielkanocne.
Avatar
Gość / 17 grudnia 2018 r. o 20:02
+2
Wykonanie własnych wyrobów nie jest trudne. Opanowanie pewnych zasad i dobra organizacja pracy pozwoli nam na szybkie wykonanie konserw mięsnych, kiełbas swojskich, schabu wędzonego, szynki, boczku. Uzyskamy dobre wyroby bez zbędnych chemicznych dodatków oraz z dobrego jakościowo mięsa. ***alejak.pl/wyroby.html
Avatar
kol90 / 17 grudnia 2018 r. o 11:27
+2
Coś co było jeszcze 20-30 lat temu normalnością na wsi to teraz nazywają ekożywnością. Te smaki już nie wrócą. Za dużo teraz używa się nawozów oraz oprysków w uprawie roślin. Zboża też nie te co kiedyś. A co za tym idzie i świnki jedzą nie w pełni ekologiczną paszę. Po wybiciu trody ze względu na ASF widzę że rolnicy robią zakupy mięsiwa w hipermarketach całymi wózkami. I to był chyba główny cel tych co wywołali u nas ASF.
Avatar
KABARETY ZWANE PIH SANEPID ETC / 16 grudnia 2018 r. o 20:23
+2
Przysmaki???? A macie dziesiątki igieł do wpompowania w  wędlinę fosforanów, rakotwórczych substancji konserwujących i wzmacniaczy smaków???
Avatar
zibi123 / 18 grudnia 2018 r. o 18:10
+1
chcecie jest miesko ekstra Oj nie bedziecie jesc Unia wraz z naszymi rzadami od czasow walesy zlikwidowala chodowle zwierzat Podpuszczala miasto na rolnika Teraz asf i twierdzenie ze wedzonki sa szkodliwe Majac swinie nie mozna jej zabic Gorzej niz za okupacji
Avatar
Gość / 18 grudnia 2018 r. o 10:52
+1
Ja też robię kiełbaski salceson po swojemu jak oszukali mnie w sklepie Pomyślałem tak przecież żaden kucharz czy masakra nie uczył się na księżycu! Teraz wiem co Jem Pozdro Krzys
Avatar
butcher / 16 grudnia 2018 r. o 20:31
+1
Zanim zdecydujesz się zrobić "swoją" wędlinę, zapytaj skąd pochodzi i jak tuczone było zwierze, z którego masz mięso. Na 100% nie było ono tuczone zgodnie z zaleceniami naszych dziadków ; HTTPS://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8038-praktyczne-wskazowki-dla-hodowcow-swin-rok-1928/
Avatar
zibi123 / 18 grudnia 2018 r. o 18:10
+1
chcecie jest miesko ekstra Oj nie bedziecie jesc Unia wraz z naszymi rzadami od czasow walesy zlikwidowala chodowle zwierzat Podpuszczala miasto na rolnika Teraz asf i twierdzenie ze wedzonki sa szkodliwe Majac swinie nie mozna jej zabic Gorzej niz za okupacji
Avatar
Gość / 18 grudnia 2018 r. o 10:52
+1
Ja też robię kiełbaski salceson po swojemu jak oszukali mnie w sklepie Pomyślałem tak przecież żaden kucharz czy masakra nie uczył się na księżycu! Teraz wiem co Jem Pozdro Krzys
Avatar
Gość / 17 grudnia 2018 r. o 20:02
+2
Wykonanie własnych wyrobów nie jest trudne. Opanowanie pewnych zasad i dobra organizacja pracy pozwoli nam na szybkie wykonanie konserw mięsnych, kiełbas swojskich, schabu wędzonego, szynki, boczku. Uzyskamy dobre wyroby bez zbędnych chemicznych dodatków oraz z dobrego jakościowo mięsa. ***alejak.pl/wyroby.html
Avatar
kol90 / 17 grudnia 2018 r. o 11:27
+2
Coś co było jeszcze 20-30 lat temu normalnością na wsi to teraz nazywają ekożywnością. Te smaki już nie wrócą. Za dużo teraz używa się nawozów oraz oprysków w uprawie roślin. Zboża też nie te co kiedyś. A co za tym idzie i świnki jedzą nie w pełni ekologiczną paszę. Po wybiciu trody ze względu na ASF widzę że rolnicy robią zakupy mięsiwa w hipermarketach całymi wózkami. I to był chyba główny cel tych co wywołali u nas ASF.
Avatar
butcher / 16 grudnia 2018 r. o 20:31
+1
Zanim zdecydujesz się zrobić "swoją" wędlinę, zapytaj skąd pochodzi i jak tuczone było zwierze, z którego masz mięso. Na 100% nie było ono tuczone zgodnie z zaleceniami naszych dziadków ; HTTPS://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8038-praktyczne-wskazowki-dla-hodowcow-swin-rok-1928/
Avatar
KABARETY ZWANE PIH SANEPID ETC / 16 grudnia 2018 r. o 20:23
+2
Przysmaki???? A macie dziesiątki igieł do wpompowania w  wędlinę fosforanów, rakotwórczych substancji konserwujących i wzmacniaczy smaków???
Avatar
Gość / 16 grudnia 2018 r. o 19:06
+4
Dziękuję za przepis na półgęski,muszę takie zrobić na święta...ale chyba Wielkanocne.
Zobacz wszystkie komentarze 7

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 7 grudnia 2021 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 7 grudnia 2021 r.

Prezydent Puław nie przekonał radnych do podwyżki opłat za śmieci. Miastu zabraknie 2 milionów złotych

Prezydent Puław nie przekonał radnych do podwyżki opłat za śmieci. Miastu zabraknie 2 milionów złotych

Radni kolejny raz odrzucili projekt uchwały zakładający podwyżkę opłat za odbiór i zagospodarowanie odpadów z 22 do 27 zł od mieszkańca. Samorządowcy nie chcieli słyszeć także o stawce 26 zł. Finansową lukę w śmieciowym systemie Ratusz będzie musiał pokryć z innych źródeł.

Chcą więcej kursów z Lublina do Świdnika

Chcą więcej kursów z Lublina do Świdnika

O zwiększenie liczby kursów komunikacji miejskiej z Lublina do Świdnika apeluje jedna ze świdnickich radnych. W tej sprawie napisała interpelację do burmistrza.

19-latek trafił do szpitala. Został pobity za papierosa i dwa złote

19-latek trafił do szpitala. Został pobity za papierosa i dwa złote

Nastolatek z gminy Spiczyn odpowie za napaść na swojego kolegę. Chciał od niego papierosa i dwa złote. Kiedy chłopak odmówił pobił go tak, że 19-latek trafił do szpitala.

To był zwykły szary przystanek. Zmienił się dzięki Kołu Gospodyń Wiejskich

To był zwykły szary przystanek. Zmienił się dzięki Kołu Gospodyń Wiejskich

To był zwykły, szary przystanek w Wygnance (gm. Sosnówka), wsi liczącej 120 mieszkańców. W listopadzie stał się wiosenną, kolorową łąką. Wszystko za sprawą miejscowego Koło Gospodyń Wiejskich.

Lublin. Rośliny nie podjęły wegetacji. Wymiana róż na jałowce

Lublin. Rośliny nie podjęły wegetacji. Wymiana róż na jałowce

Na polecenie Ratusza wymieniano w poniedziałek rośliny posadzone rok temu na skarpie przy ul. Dolnej 3 Maja. – Jałowce i trawy wymieniono na 660 róż okrywowych – informuje Monika Głazik z biura prasowego Ratusza.

Lublin. Mieszkań budować tu nie wolno, więc powstanie akademik. "Jawna kpina z przepisów"

Lublin. Mieszkań budować tu nie wolno, więc powstanie akademik. "Jawna kpina z przepisów"

Na terenie, na którym nie wolno budować mieszkań, wyrośnie budynek, w którym zamieszkają ludzie. Inwestor dostał zgodę na budowę, a w internecie są oferty sprzedaży „mieszkań”. Sąsiedzi są oburzeni, a lubelski Ratusz nie ma sobie nic do zarzucenia.

Namówiła kilkuletnią kuzynkę, by tłukła kotem o podłogę

Namówiła kilkuletnią kuzynkę, by tłukła kotem o podłogę

Prace społeczne i kilka tysięcy złotych nawiązki. To kara dla 22-latki skazanej za znęcanie się nad kotem. Kobieta namówiła swoją kilkuletnią siostrzenicę do dręczenia zwierzęcia, a sama nagrywała to telefonem. Film opublikowała w sieci.

Świąteczne ozdoby rozświetliły Świdnik
Zdjęcia
galeria

Świąteczne ozdoby rozświetliły Świdnik

W Świdniku rozbłysły tysiące światełek, ozdabiając ulice miasta.

W Polsce zabraknie prądu? „Trudności w zbilansowaniu systemu elektroenergetycznego”

W Polsce zabraknie prądu? „Trudności w zbilansowaniu systemu elektroenergetycznego”

O trudnościach w zbilansowaniu krajowego systemu elektroenergetycznego poinformowały dziś Polskie Sieci Elektroenergetyczne. Polska musiała skorzystać z prądu z Litwy, Szwecji, Niemiec i Ukrainy.

Udany występ Cementu-Gryfa Chełm na zawodach w Kraśniku

Udany występ Cementu-Gryfa Chełm na zawodach w Kraśniku

Zawodniczki Cementu-Gryfa Chełm wywalczyły pięć medali podczas zawodów w Kraśniku

Bug spętany kolczastym drutem. To śmiertelna pułapka dla zwierząt
galeria

Bug spętany kolczastym drutem. To śmiertelna pułapka dla zwierząt

Ma chronić przed migrantami, a tak naprawdę największe zagrożenie stanowi dla zwierząt. Od kilku dni Bug nie przypomina już pięknej, dzikiej rzeki. Polski brzeg jest spętany kilometrami drutu kolczastego. Mieszkańcy i przyrodnicy z osłupieniem przyglądają się zdjęciom udostępnianym w sieci.

Od 16 grudnia szczepienia dla dzieci w wieku od 5 do 11 lat

Od 16 grudnia szczepienia dla dzieci w wieku od 5 do 11 lat

13 grudnia dotrą do Polski szczepionki dla dzieci od 5 do 11 lat. Od 16 grudnia planujemy wdrożyć szczepienia dla tej grupy wiekowej – przypomniał w poniedziałek wiceminister zdrowia Waldemar Kraska w Telewizji Republika.

Choinka przed Ratuszem już oświetlona. Tak wygląda świąteczny Lublin
Zdjęcia
galeria

Choinka przed Ratuszem już oświetlona. Tak wygląda świąteczny Lublin

W poniedziałek uroczyście włączono światełka na miejskiej choince ustawionej przed Ratuszem. To część świątecznego wystroju miasta, który będziemy oglądać przez najbliższe dwa miesiące. Również dzisiaj zaczęto budowę bożonarodzeniowej szopki, która będzie stać przy Krakowskim Przedmieściu w okolicy pedetu.

Azoty II Puławy – SPR ROKiS Radzymin 31:27. Ważne zwycięstwo

Azoty II Puławy – SPR ROKiS Radzymin 31:27. Ważne zwycięstwo

I LIGA PIŁKARZY RĘCZNYCH – GRUPA C Rezerwy Azotów Puławy odniosły trzecie zwycięstwo w sezonie. Podopieczni trener Piotra Pezdy pokonali na swoim terenie SPR ROKiS Radzymin 31:27

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium