Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 listopada 2013 r.
16:06
Edytuj ten wpis

Tawerna Grecka Cyklady w Puławach (recenzja)

1 17 A A
Tawerna Grecka Cyklady w Puławach
Tawerna Grecka Cyklady w Puławach

Trudno ją znaleźć, bo schowała się w podziemiach, dyskretnie stylizowanych na greckie klimaty. Byliśmy tam w niedzielę, o 18 w środku z trudem znaleźliśmy stolik.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Właściciel zdobywał kulinarne doświadczenia w Grecji, potem był szefem kuchni w znanej, warszawskiej restauracji. To zobowiązuje. Na dobry początek zamówiliśmy sobie "Tzatzyki” (sos jogurtowo-czosnkowy ze świeżym ogórkiem) za 8 zł oraz "Houmous” (mus z cieciorki z dodatkiem Tahini, natki pietruszki) za 10 zł. Do tego chlebek Pita z 4 zł i małą butelkę greckiego piwa "Mythos” za 8 zł. Słynny sos był lekko słony, za to pasta z cieciorki mieniła się odcieniami smaków. Chlebek, skropiony aromatyczną oliwą, doskonale korespondował z przekąskami. Zrobiło nam się błogo i smakowicie i zdecydowaliśmy się zaszaleć: zamówiliśmy butelkę oryginalnej Retsiny za 50 zł o żywicznym akcencie.

Co na gorąco? Wybór padł na "Tyropitakia” (smażone rożki z ciasta filo faszerowane serem feta) za 12 zł oraz "Gawros tiganitos” (smażone szprotki) za 15 zł. Zaczęła się uczta. Rożki były znów ciut słone, za to szprotki okazały się być mistrzowskim daniem. Delikatna panierka podkreślała smak świeżego, soczystego mięsa. Brawo.

Zup w karcie nie ma. Dlaczego? – Dlatego, że Grecy jedzą je rano, na kaca, a ja rano mam zamknięte – odparł właściciel. Długo zastanawialiśmy się nad drugim. Ja wybrałem sobie "Arni spanaki” (jagnięcina duszona ze szpinakiem na lekko ostro) za 38 zł, do tego "Patates firnu” (zapiekane ziemniaki z oliwą, czosnkiem, cytryną i tymiankiem) za 4 z. Właściciel polecił nam także "Bifteki gemisto” (dwa grillowane kotlety faszerowane fetą z sosem tzatzyki i buraczkami) za 18 zł, do których także zamówiliśmy ziemniaki. Trochę czekaliśmy, ale rozkosznie dobre wino koiło czekanie.

Nadeszły dania. Nadeszły na zimnych talerzach. W dodatku moja jagnięcina na brzegu talerza była chłodna. Tego nie lubię. Sama jagnięcina była doskonale przyrządzona, soczysta, bardzo miękka, z wyważoną nutą charakterystycznego smaku. Liście szpinaku (częściowo chłodne) zostały usmażone z cząstkami suszonych pomidorów. Z kęsa na kęs na pierwszy plan zaczął wychodzić słony smak.

Jeszcze bardziej słone były grillowane kotlety. Już sama feta jest wystarczająco słona. Do tego doszło przesolone mięso i słony sos. Tylko marynowane buraczki zachowały neutralny smak. Albo kucharz pali, albo lubi na słono, albo soli, żeby zwiększyć ilość soków i win, które gaszą pragnienie. Szkoda, bo doskonały smak jagnięciny powracał we wspomnieniach.

Na deser wybraliśmy "Baklawas” (ciastko miodowo-migdałowe w syropie) za 9 zł i "Elenikos kafes” (kawa po grecku z tygielka) za 7 zł. Ciasteczko było rozkosznie syte, aromatyczne, pyszne, kawa słaba i kwaskowata.

Nasza ocena? Za wszystko zapłaciliśmy 191 zł, ale była w tym butelka greckiego wina. Dajemy cztery gwiazdki. Z minusem za słone akcenty i zimne talerze.
Tawerna Grecka Cyklady w Puławach
Puławy, ul. Centralna 17,
tel. (81) 887 00 05
Czynne od 12 do 21, piątek, sobota do 22, niedziela do 19
Można płacić kartą

Zobacz więcej naszych recenzji: Przewodnik po restauracjach Lubelszczyzny


Komentarze 17

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
gosia / 2 lutego 2015 o 13:51
0
Dziś byłam z dzieckiem. Zupa w miarę ale drugie danie ,, placek po grecku porażka, mięso state aż sine. Niech sami sobie to jedzą. Masakra!,, już nigdy tam nic nie zamówię! !!!! Nie polecam juz tego miejsca!!!! Strach o zdrowie!!!
Avatar
Aleksandra / 2 września 2014 o 17:27
0

NIe polecam. Ostatnio byłam z rodziną przejazdem. Obsługa niemiła, muzyka zbyt głośna, lokal nie zbyt czysty. Pomimo dobrych recenzji my trafiliśmy na niedosmażone mięso!!! W żaden sposób nie mogliśmy przekonać szefostwa do naszej racji i danie zostało na stole niezjedzone a zapłącić trzeba było! Kultury brak! Stanowczo odradzam! 

Avatar
leo / 17 listopada 2013 o 12:36
0

facet z zadupia unii europejskiej jakim jest Lublin, gdzie rządzą kotlety, kebaby i sieciówki ma wymagania na miarę topowych restauracji europejskich, tu się najada a nie degustuje,

niezła dawka humoru,

nie sądź wszystkich swoją miarą!!!! skoro tobie wytarcza kebab i schabowy  - ok. Nie nam to osądzać... Ja chętnie to czytam, choć nie ze wszystkim się zgadzam...

Avatar
Gość / 16 listopada 2013 o 18:12
0

Nowoczesna technika satelitarnego namierzania znajomych już w zasięgu ręki!
Wystarczy wejść na tą stronę: http://lokalize.pl/qukr
i wpisać numer osoby, którą chcesz namierzyć.
Pokaże się informacja, gdzie ona się znajduje i zdjęcie satelitarne

Avatar
jontek / 16 listopada 2013 o 16:08
0

Nowoczesna technika satelitarnego namierzania znajomych już w zasięgu ręki!
Wystarczy wejść na tą stronę: http://lokalize.pl/qukr  i wpisać numer osoby, którą chcesz namierzyć.
Pokaże się informacja, gdzie ona się znajduje i zdjęcie satelitarne

zapomniałes koleś dodac ze to się słono płaci przez kilka dni... ;)

Avatar
Gość / 14 listopada 2013 o 09:00
0

Nowoczesna technika satelitarnego namierzania znajomych już w zasięgu ręki!
Wystarczy wejść na tą stronę: http://lokalize.pl/qukr  i wpisać numer osoby, którą chcesz namierzyć.
Pokaże się informacja, gdzie ona się znajduje i zdjęcie satelitarne

Avatar
olo / 14 listopada 2013 o 07:44
0

I danie gyros z frytkami z lidla za jedyne 17 zł. paranoja

To po cholerę tam łazić? Niech sami żrą. Dorobkiewicze sie porobiły. Rzucą na talerz składniki za 5zł a płacić każą ponad 3x tyle....

Za komuny to było życie. Warunki może nie takie kapitalistyczne i "kolorowe" jak teraz,  ale przynajmniej żarcie za to zdrowe było, polskie i co najważniejsze w ludzkich cenach było.

Nie to co teraz...

...narobiło się tych greckich, francuskich, chińskich restauracji, Bóg wi tam jeszcze jakich tawern i czego tam jeszcze, a jedno gorsze od drugiego. Wystarczy tą Geslerową i jej kuchenne rewolucje obejrzeć na TVN-ie, aby zobaczyć jaki tam syf dają w tych knajpach... co program to syf....

To po cholerę tam łazić? Niech sami żrą. Dorobkiewicze sie porobiły. Rzucą na talerz składniki za 5zł a płacić każą ponad 3x tyle....

Za komuny to było życie. Warunki może nie takie kapitalistyczne i "kolorowe" jak teraz,  ale przynajmniej żarcie za to zdrowe było, polskie i co najważniejsze w ludzkich cenach było.

Nie to co teraz...

...narobiło się tych greckich, francuskich, chińskich restauracji, Bóg wi tam jeszcze jakich tawern i czego tam jeszcze, a jedno gorsze od drugiego. Wystarczy tą Ge... rozwiń

Avatar
olo / 14 listopada 2013 o 07:35
0

Po restauracjach łażą ci, co zarabiają kupe kasy (kierownicy z Azotów, single bez dzieci na utrzymaniu), przeciętnych Polaków nie stać na restauracje po 191zł za obiad... lepiej coś upichcić w domu, przynajmniej większa szansa na to, że cię nie otrują, a i taniej wyjdzie...

Avatar
ja / 12 listopada 2013 o 08:47
0

ja tam jadłam nie raz i muszę powiedzieć że bardzo smaczne mają dania i bardzo miłą obsługę, polecam

Avatar
from toleranted / 11 listopada 2013 o 14:36
0

I danie gyros z frytkami z lidla za jedyne 17 zł. paranoja

Avatar
gosia / 2 lutego 2015 o 13:51
0
Dziś byłam z dzieckiem. Zupa w miarę ale drugie danie ,, placek po grecku porażka, mięso state aż sine. Niech sami sobie to jedzą. Masakra!,, już nigdy tam nic nie zamówię! !!!! Nie polecam juz tego miejsca!!!! Strach o zdrowie!!!
Avatar
Aleksandra / 2 września 2014 o 17:27
0

NIe polecam. Ostatnio byłam z rodziną przejazdem. Obsługa niemiła, muzyka zbyt głośna, lokal nie zbyt czysty. Pomimo dobrych recenzji my trafiliśmy na niedosmażone mięso!!! W żaden sposób nie mogliśmy przekonać szefostwa do naszej racji i danie zostało na stole niezjedzone a zapłącić trzeba było! Kultury brak! Stanowczo odradzam! 

Avatar
leo / 17 listopada 2013 o 12:36
0

facet z zadupia unii europejskiej jakim jest Lublin, gdzie rządzą kotlety, kebaby i sieciówki ma wymagania na miarę topowych restauracji europejskich, tu się najada a nie degustuje,

niezła dawka humoru,

nie sądź wszystkich swoją miarą!!!! skoro tobie wytarcza kebab i schabowy  - ok. Nie nam to osądzać... Ja chętnie to czytam, choć nie ze wszystkim się zgadzam...

Avatar
Gość / 16 listopada 2013 o 18:12
0

Nowoczesna technika satelitarnego namierzania znajomych już w zasięgu ręki!
Wystarczy wejść na tą stronę: http://lokalize.pl/qukr
i wpisać numer osoby, którą chcesz namierzyć.
Pokaże się informacja, gdzie ona się znajduje i zdjęcie satelitarne

Avatar
jontek / 16 listopada 2013 o 16:08
0

Nowoczesna technika satelitarnego namierzania znajomych już w zasięgu ręki!
Wystarczy wejść na tą stronę: http://lokalize.pl/qukr  i wpisać numer osoby, którą chcesz namierzyć.
Pokaże się informacja, gdzie ona się znajduje i zdjęcie satelitarne

zapomniałes koleś dodac ze to się słono płaci przez kilka dni... ;)

Avatar
Gość / 14 listopada 2013 o 09:00
0

Nowoczesna technika satelitarnego namierzania znajomych już w zasięgu ręki!
Wystarczy wejść na tą stronę: http://lokalize.pl/qukr  i wpisać numer osoby, którą chcesz namierzyć.
Pokaże się informacja, gdzie ona się znajduje i zdjęcie satelitarne

Avatar
olo / 14 listopada 2013 o 07:44
0

I danie gyros z frytkami z lidla za jedyne 17 zł. paranoja

To po cholerę tam łazić? Niech sami żrą. Dorobkiewicze sie porobiły. Rzucą na talerz składniki za 5zł a płacić każą ponad 3x tyle....

Za komuny to było życie. Warunki może nie takie kapitalistyczne i "kolorowe" jak teraz,  ale przynajmniej żarcie za to zdrowe było, polskie i co najważniejsze w ludzkich cenach było.

Nie to co teraz...

...narobiło się tych greckich, francuskich, chińskich restauracji, Bóg wi tam jeszcze jakich tawern i czego tam jeszcze, a jedno gorsze od drugiego. Wystarczy tą Geslerową i jej kuchenne rewolucje obejrzeć na TVN-ie, aby zobaczyć jaki tam syf dają w tych knajpach... co program to syf....

To po cholerę tam łazić? Niech sami żrą. Dorobkiewicze sie porobiły. Rzucą na talerz składniki za 5zł a płacić każą ponad 3x tyle....

Za komuny to było życie. Warunki może nie takie kapitalistyczne i "kolorowe" jak teraz,  ale przynajmniej żarcie za to zdrowe było, polskie i co najważniejsze w ludzkich cenach było.

Nie to co teraz...

...narobiło się tych greckich, francuskich, chińskich restauracji, Bóg wi tam jeszcze jakich tawern i czego tam jeszcze, a jedno gorsze od drugiego. Wystarczy tą Ge... rozwiń

Avatar
olo / 14 listopada 2013 o 07:35
0

Po restauracjach łażą ci, co zarabiają kupe kasy (kierownicy z Azotów, single bez dzieci na utrzymaniu), przeciętnych Polaków nie stać na restauracje po 191zł za obiad... lepiej coś upichcić w domu, przynajmniej większa szansa na to, że cię nie otrują, a i taniej wyjdzie...

Avatar
ja / 12 listopada 2013 o 08:47
0

ja tam jadłam nie raz i muszę powiedzieć że bardzo smaczne mają dania i bardzo miłą obsługę, polecam

Avatar
from toleranted / 11 listopada 2013 o 14:36
0

I danie gyros z frytkami z lidla za jedyne 17 zł. paranoja

Zobacz wszystkie komentarze 17

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

PZLA 94 Mistrzostwa Polski. Podsumowanie pierwszego dnia
galeria

PZLA 94 Mistrzostwa Polski. Podsumowanie pierwszego dnia 5 1

Pierwszy dzień rozgrywanych w Lublinie MP przyniósł wiele niezapomnianych emocji. Brąz wywalczyła Joanna Bemowska i Arkadiusz Rogowski, srebro Paweł Fajdek, a złoto Damian Kopeć

Pikietuje przed urzędem z niepełnosprawnym synem. Burmistrz: Sprawa ma charakter polityczny

Pikietuje przed urzędem z niepełnosprawnym synem. Burmistrz: Sprawa ma charakter polityczny 0 5

Jerzy Rębek burmistrz Radzynia Podlaskiego uważa że pikieta Marii Kosidło ma podtekst polityczny.

Zatańcz z Lublinem: zespół Rokiczanka
31 sierpnia 2018, 20:00

Zatańcz z Lublinem: zespół Rokiczanka 9 0

Co Gdzie Kiedy. 31 sierpnia o godz. 20 w Parku Bronowickim, w ramach cyklu Zatańcz z Lublinem, wystąpi zespół Rokiczanka. To okazja do wspólnej zabawy przy wspaniałej muzyce sprzed lat.

Obniżki pensji dla samorządowców o 20 proc.? To fikcja. Niektórzy nawet zyskali

Obniżki pensji dla samorządowców o 20 proc.? To fikcja. Niektórzy nawet zyskali 0 11

O 1/5 miały zmniejszyć się wynagrodzenia samorządowców w związku ustawą przyjętą przez PiS. Tymczasem w wielu przypadkach obniżki były wręcz symboliczne. A niektórzy nawet zyskali na zmianie.

94 PZLA MP. Paweł Fajdek 12 centymetrów od złota!
galeria

94 PZLA MP. Paweł Fajdek 12 centymetrów od złota! 4 1

Wojciech Nowicki z Podlasia Białystok wywalczył złoty medal w konkursie rzutu młotem w Lublinie i wyprzedził Pawła Fajdka. Zawodnikowi Agrosu Zamość do złota zabrakło zaledwie 12 centymetrów. Trzecie miejsca zajął natomiast inny zawodnik Agrosu Arkadiusz Rogowski

94 PZLA MP. Dominik Kopeć ze złotym medalem!
galeria

94 PZLA MP. Dominik Kopeć ze złotym medalem! 1 1

Zawodnik Agrosu Zamość nie miał sobie równych i mimo ciężkich warunków na bieżni ze znakomitym wynikiem zdobył pierwsze miejsce na zawodach w Lublinie

Potańcówka w klimacie lat 20-60 w Teatralnej Cafe
28 lipca 2018, 20:00

Potańcówka w klimacie lat 20-60 w Teatralnej Cafe 7 1

Co Gdzie Kiedy. Retro-potańcówka dla miłośników klimatu lat 20-60 odbędzie się 28 lipca o godz. 20 w Teatralnej Cafe (ul. Peowiaków 1). Uczestnicy będą mogli bawić się przy dobrej muzyce do godz. 2 nad ranem.

Obcokrajowcom podoba się w Polsce. Coraz mniej z nich chce wyjeżdżać

Obcokrajowcom podoba się w Polsce. Coraz mniej z nich chce wyjeżdżać 0 4

Coraz więcej obcokrajowców chce pozostać w Polsce na dłużej - mówi w rozmowie z PAP Jakub Dudziak z Urzędu do Spraw Cudzoziemców. Z danych urzędu wynika, że w pierwszym półroczu tego roku liczba cudzoziemców z zezwoleniami na pobyt zwiększyła się o 25 tys. W połowie tego roku takie zezwolenia posiadało łącznie 350 tys. osób.

Koniec śmieciówek w szkołach? Od 1 września zatrudnienie tylko na umowę o pracę

Koniec śmieciówek w szkołach? Od 1 września zatrudnienie tylko na umowę o pracę 13 8

Od 1 września nauczyciele, wychowawcy, bibliotekarze, logopedzi czy psychologowie będą musieli być zatrudniani na umowę o pracę. Osoby prowadzące działalność gospodarczą nie będą też mogły pracować w prywatnych przedszkolach czy poradniach.

94 PZLA Mistrzostwa Polski w lekkiej atletyce oficjalnie otwarte
galeria

94 PZLA Mistrzostwa Polski w lekkiej atletyce oficjalnie otwarte 5 0

o godzinie 17 na stadionie w Lublinie przy komplecie publiczności nastąpiło uroczyste otwarcie imprezy, która potrwa w naszym mieście aż do niedzieli

Premiera książki o komunikacji publicznej w Kraśniku i powiecie kraśnickim. Wycieczki autobusowe
22 lipca 2018, 9:45

Premiera książki o komunikacji publicznej w Kraśniku i powiecie kraśnickim. Wycieczki autobusowe 5 0

Autobusy – Jelcz 120M i Jelcz M11 przyjadą w niedzielę z Lublina do Kraśnika. Podczas przejazdów będzie można posłuchać o historii komunikacji w Kraśniku i ważnych dla niej miejscach. O tym wszystkim będzie opowiadać Maksym Bratko, autor książki „Historia Komunikacji Publicznej w Kraśniku i powiecie kraśnickim”, której premierę zaplanowano na niedzielę.

Lublin: Do końca wakacji ruch wahadłowy na tej ulicy. Utrudnienia od poniedziałku

Lublin: Do końca wakacji ruch wahadłowy na tej ulicy. Utrudnienia od poniedziałku 28 12

Od poniedziałku aż do końca wakacji na ul. Nowy Świat obowiązywać będzie ruch wahadłowy. Drogowcy zabierają się tutaj za przebudowę kanalizacji deszczowej. Skrót z Bronowic na Czuby coraz bardziej przypomina tor przeszkód.

Potrącenie pieszego. Utrudnienia na ul. Choiny

Potrącenie pieszego. Utrudnienia na ul. Choiny 0 8

Utrudnienia na ul. Choiny w Lublinie. Jak informuje nasz Czytelnik Paweł doszło do potrącenia pieszego na przejściu.

II Festiwal w Krainie Lubelskich Ryb

II Festiwal w Krainie Lubelskich Ryb 0

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.