Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 stycznia 2015 r.
15:00
Edytuj ten wpis

Top 10 tradycyjnych dań z naszego regionu

0 2 A A

Coraz więcej osób podróżuje do naszego regionu z powodów gastronomicznych. Lokalna kuchnia pozwala rozsmakować się tym, co w danej kulturze najlepsze. Na Liście Produktów Tradycyjnych mamy już 129 przysmaków, kolejne czekają na rejestrację. Oto 10 dań, które w pierwszej kolejności powinien spróbować turysta w naszym regionie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Turystyka kulinarna (food tourism) cieszy się w Europie ogromnym powodzeniem. Coraz więcej turystów z Europy, którzy odwiedzają Polskę, zaczyna kojarzyć poszczególne regiony ze stylem kuchni. Jeśli Mazury, to rosół z węgorza i wędzona sielawa. A u nas? No właśnie: cebularze? Żurawinówka biłgorajska? Piróg gryczany? A może pierogi lubelskie?

Izbickie golasy i placuszki żukowskie

Jeśli będziecie w Izbicy, zapolujcie na golasy. To smaczne placuszki z utłuczonych, gorących ziemniaków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera, jajek i przypraw. Placuszki zawija się w liście chrzanowe i piecze w piekarniku.

Warto także zapolować na placuszki gryczane żukowskie. Oto przepis:

Składniki: szklanka kaszy gryczanej surowej, 2 szklanki wody, sól, cukier, 0,25 kg białego sera, 0,5 l oleju, 1 szklanka bułki tartej, 2 jaja, 1/4 łyżki suszonej mięty.
Wykonanie: kaszę ugotować, dodać rozkruszony ser, jajka, wymieszać, doprawić. Formować małe placuszki, obtaczać w bułeczce, smażyć na złoto.

Kaczka po zamojsku

To jeden z hitów naszej regionalnej kuchni. Do jej przyrządzenia potrzebne są dwie kaczki. Z jednej tuszki usuwa się wszystkie kości, po posiekaniu mięsa dodaje się do niego suszone śliwki, rodzynki, orzechy włoskie i przyprawy; w tym rozmaryn.

Powstałym nadzieniem nadziewa się drugą kaczkę, a całość piecze w piekarniku na złoto. Kaczka po zamojsku podawana jest z placuszkami z mąki, śmietany, jaj i sody oraz musem malinowym.

Karasie po naszemu

Mazury słyną z sielawy, a nasze Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie z karasi. W rybkach wielkości dłoni, podawanych na ciepło z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, wyspecjalizowały się gospodynie z Zabrodzia.

Karasie są faszerowane borowikami smażonymi z cebulą i zapiekane w piecu. Rybki są doskonałą zakąską, drugim daniem i daniem kolacyjnym.

Karp w śmietanie po poniatowsku

Ma korzenie w żydowskiej kuchni, obfitującej w cebulę i czosnek. Najpierw na oleju podsmaża się filety z karpia i dusi we własnym sosie. Odpowiedni zestaw korzennych przypraw gwarantuje smak ryby. Oddzielnie dusi się cebulę, podlewa bulionem i doprawia śmietaną.
Karpia podaje się na gorąco z pieczonymi ziemniakami. Jeśli zostanie, jest doskonałą zakąską na zimno.

Kiszone jabłka

Składniki: 5 kg małych jabłek, 50 dag cukru, 5 łyżek soli, 5 litrów wody, liście wiśni i czarnej porzeczki.
Wykonanie: na dnie słoja ułożyć liście wiśni i czarnej porzeczki. Ciasno układać jabłka, poszczególne warstwy dzieląc liśćmi. Przygotować zalewę i zalać jabłka. Zakręcić słoje, trzymać w cieple przez 3 dni i wynieść w chłodne miejsce.

Kodeński dzik w cieście

To jedna z najbardziej intrygujących potraw w naszym regionie. Przyrządza go Danuta Pietruski z córką Pauliną według przepisu z czasów, kiedy Kodeń należał do magnackiego rodu Sapiehów.

Mięso najpierw się marynuje, następnie piecze w specjalnym piecu. Upieczonego dzika oblepia się ciastem chlebowym i piecze jeszcze godzinę. Podaje z konfiturami z porzeczek, borówek, żurawin, berberysu i kieliszkiem dereniówki.

Pierogi lubelskie

Obok cebularzy są jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów tradycyjnych z naszego regionu. Są tak dobre, że każdy powinien umieć je robić, żeby podjąć gości. Oto przepis.

Składniki:

na ciasto: 2 pełne szklanki mąki, 3/4 szklanki wody, 1 jajko.
na farsz: 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, duża cebula, 25 dag twarogu, 10 dag wędzonej słoniny lub boczku, 1/5 szklanki śmietany 18%, mielona słodka papryka, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek, dodać cebulę, zeszklić. Dodać do twarogu, zmielić, dodać do kaszy, wyrobić, doprawić solą z pieprzem. Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, wykrawać krążki, nałożyć farsz, zlepić. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną, doprawioną solą i papryką.

Wędzone udka gęsie

Gęsina jest na topie. Powoli dochodzi do głosu i w naszym regionie. Piersi z gęsi czy gęś pieczona w całości coraz częściej pojawia się w regionalnych restauracjach czy gospodarstwach agroturystycznych. W Zemborzycach pod Lublinem znów wędzi się półgęski. A my polecamy wędzone udka gęsie.
Składniki: 7 kg udek z gęsi, 140 gramów soli, 9 gramów saletry, 9 gramów kolendry, 2 gramy pieprzu, 4 gramy ziela angielskiego, 4 łyżki majeranku, 9 ząbków czosnku.

Wykonanie: zrobić zalewę z 15 litrów wody, soli i saletry, dodać utłuczone w moździerzu przyprawy. Włożyć udka, peklować 12 dni. Wymoczyć przez godzinę, obsuszyć, wędzić 3 dni w zimnym dymie.

Zawijas nasutowski

To kartoflane nadzienie zawinięte w ciasto. Coś pomiędzy plackami ziemniaczanymi i pasztecikami. Okazuje się, że zawijas przygotowywany był w podlubelskim Nasutowie od wieków. Na dworskim stole nazywał się pirogiem francuskim.
Zawijasy gotuje się w wodzie z olejem, kroi na ukos, podaje ze skwarkami, cebulą i obowiązkowo kiszoną kapustą.

W Krainie lubelskich produktów tradycyjnych

To zwięzłe kompendium wiedzy o produktach już wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych i tych, które oczekują na wpis wzbogacone o nowe rozdziały autorstwa Elżbiety Wójcik. Książkę wydał Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego. Znajdziecie w niej prawie 200 tradycyjnych przysmaków z regionu.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Uciekał przed odsiadką za przemyt narkotyków. Łowcy głów zatrzymali go w Holandii

Uciekał przed odsiadką za przemyt narkotyków. Łowcy głów zatrzymali go w Holandii

Poszukiwany czerwoną notą Interpolu 59-latek z Lublina został zatrzymany w Holandii. Uciekał przed odsiadką za przemyt narkotyków.

zdjęcie ilustracyjna

Miasto będzie testować bezpłatną linię. Z cmentarza na cmentarz

Jest testowa i bezpłatna. W środę w Zamościu zacznie kursować nowa linia autobusowa „B”.

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady wiceliderowi we własnej hali

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady wiceliderowi we własnej hali

PZL Leonardo Avia Świdnik zmierzyła się we własnej hali z KPS Siedlce z zamiarem postraszenia wicelidera tabeli. I choć w dwóch setach gospodarze podjęli walkę to wrócili do domów bez choćby jednego punktu

Jedyne takie centrum w Polsce. Wspólny Świat zbudował kolejny obiekt z myślą o dzieciach

Jedyne takie centrum w Polsce. Wspólny Świat zbudował kolejny obiekt z myślą o dzieciach

Ostatni obiekt kompleksu Wspólnego Świata z pozwoleniem na użytkowanie. Przy ulicy Powstańców powstała szkoła podstawowa dla dzieci z autyzmem.

Totalizator Sportowy głównym partnerem koszykarek Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

Totalizator Sportowy głównym partnerem koszykarek Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

W sobotę Polski Cukier AZS UMCS poinformował o nawiązaniu współpracy z Totalizatorem Sportowym – właścicielem marki Lotto. Firma została głównym partnerem drużyny koszykarek.

ChKS Chełm był w sobotę blisko sensacyjnej porażki z Olimpią Sulęcin, ale ostatecznie sięgnął po zwycięstwo po tie-break’u

ChKS Chełm wygrał starcie z ligowym outsiderem po siatkarskim horrorze

Kiedy na parkiecie czołowa drużyna rozgrywek ma zmierzyć się z ekipą zajmującą przedostatnie miejsce w stawce kibice mają prawo myśleć o tym, że po obejrzeniu trzech setów udadzą się do domu. Tak się jednak nie stało w sobotę w Chełmie, gdzie tamtejszy ChKS był o włos od kompromitującej porażki. Na szczęście mający nóż na gardle gospodarze pokonali po pięciosetowej batalii Olimpię Sulęcin

Nagle zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Tragiczny finał podróży do Chełma

Nagle zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Tragiczny finał podróży do Chełma

W niedzielę rano doszło do tragicznego wypadku w miejscowości Osowa w powiecie włodawskim.

Mikołajki w El Cubano
foto
galeria

Mikołajki w El Cubano

Jeśli jesteście ciekawi, co się działo podczas imprezy Santa in the club w El Cubano, to zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawi Lublin.

Więcej i szybciej. Nowy rozkład PKP od dzisiaj

Więcej i szybciej. Nowy rozkład PKP od dzisiaj

15 grudnia wchodzi nowy rozkład jazdy na kolei. Podróżni PKP Intercity będą mieli do dyspozycji więcej połączeń – 505, w tym 34 sezonowych. To o 51 połączeń więcej niż rok wcześniej.

Kapitalne widowisko w hali Globus, ale Bogdanka LUK Lublin tylko z jednym punktem
ZDJĘCIA KIBICÓW
galeria

Kapitalne widowisko w hali Globus, ale Bogdanka LUK Lublin tylko z jednym punktem

Kibice w hali Globus obejrzeli w sobotę świetne widowisko, ale drugi raz w tym sezonie musieli się pogodzić z domową porażką. Bogdanka LUK przegrała 2:3 po bardzo emocjonującym spotkaniu z Aluronem CMC Wartą Zawiercie. Sprawdźcie nasze zdjęcia z trybun.

Tak ma wyglądać scena
film

Telewizja Republika już promuje swój "wystrzałowy Sylwester" w Chełmie

Telewizja Republika potwierdza i odkrywa karty. Wiadomo już, kto wystąpi na imprezie sylwestrowej w Chełmie. Królować będzie disco-polo.

Górnik Łęczna w czołówce Betclic I Ligi. Jaka to była jesień dla zielono-czarnych?

Górnik Łęczna w czołówce Betclic I Ligi. Jaka to była jesień dla zielono-czarnych?

Górnik Łęczna latem tego roku przeszedł gruntowną przebudowę, a jej głównym architektem był Pavol Stano, który po odejściu z klubu jego legendy – Veljko Nikitovicia – poza funkcją trenera wziął na siebie również rolę dyrektora sportowego. Jesień w wykonaniu zielono-czarnych miała różne fazy. Zaczęło się od mało efektownej gry i zwycięstw by później przez długi okres sytuacja się odwróciła. Rezultaty były gorsze, a postawał piłkarzy całkiem niezła. W końcówce roku udało się jednak wrócić do strefy barażowej

To wyczekiwana decyzja. Via Carpatia połączy się tutaj z A2

To wyczekiwana decyzja. Via Carpatia połączy się tutaj z A2

To ważna decyzja, która otwiera furtkę do budowy kolejnego odcinka drogi ekspresowej S19 od granicy województwa mazowieckiego do Międzyrzeca Podlaskiego. Powstanie tu węzeł międzynarodowych tras.

Stoki przygotowują się do sezonu. W Chrzanowie ruszyło naśnieżanie

Stoki przygotowują się do sezonu. W Chrzanowie ruszyło naśnieżanie

Naturalnego śniegu jeszcze nie ma, ale skoro temperatura nocą zaczęła spadać poniżej zera, właściciele pierwszych ośrodków narciarskich na Lubelszczyźnie zaczynają odpalać swoje armatki. Na nowy sezon zaprasza m.in. NartRaj w Chrzanowie.

Dzisiaj zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Dzisiaj zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium