Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 stycznia 2015 r.
15:00
Edytuj ten wpis

Top 10 tradycyjnych dań z naszego regionu

Coraz więcej osób podróżuje do naszego regionu z powodów gastronomicznych. Lokalna kuchnia pozwala rozsmakować się tym, co w danej kulturze najlepsze. Na Liście Produktów Tradycyjnych mamy już 129 przysmaków, kolejne czekają na rejestrację. Oto 10 dań, które w pierwszej kolejności powinien spróbować turysta w naszym regionie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Turystyka kulinarna (food tourism) cieszy się w Europie ogromnym powodzeniem. Coraz więcej turystów z Europy, którzy odwiedzają Polskę, zaczyna kojarzyć poszczególne regiony ze stylem kuchni. Jeśli Mazury, to rosół z węgorza i wędzona sielawa. A u nas? No właśnie: cebularze? Żurawinówka biłgorajska? Piróg gryczany? A może pierogi lubelskie?

Izbickie golasy i placuszki żukowskie

Jeśli będziecie w Izbicy, zapolujcie na golasy. To smaczne placuszki z utłuczonych, gorących ziemniaków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera, jajek i przypraw. Placuszki zawija się w liście chrzanowe i piecze w piekarniku.

Warto także zapolować na placuszki gryczane żukowskie. Oto przepis:

Składniki: szklanka kaszy gryczanej surowej, 2 szklanki wody, sól, cukier, 0,25 kg białego sera, 0,5 l oleju, 1 szklanka bułki tartej, 2 jaja, 1/4 łyżki suszonej mięty.
Wykonanie: kaszę ugotować, dodać rozkruszony ser, jajka, wymieszać, doprawić. Formować małe placuszki, obtaczać w bułeczce, smażyć na złoto.

Kaczka po zamojsku

To jeden z hitów naszej regionalnej kuchni. Do jej przyrządzenia potrzebne są dwie kaczki. Z jednej tuszki usuwa się wszystkie kości, po posiekaniu mięsa dodaje się do niego suszone śliwki, rodzynki, orzechy włoskie i przyprawy; w tym rozmaryn.

Powstałym nadzieniem nadziewa się drugą kaczkę, a całość piecze w piekarniku na złoto. Kaczka po zamojsku podawana jest z placuszkami z mąki, śmietany, jaj i sody oraz musem malinowym.

Karasie po naszemu

Mazury słyną z sielawy, a nasze Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie z karasi. W rybkach wielkości dłoni, podawanych na ciepło z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, wyspecjalizowały się gospodynie z Zabrodzia.

Karasie są faszerowane borowikami smażonymi z cebulą i zapiekane w piecu. Rybki są doskonałą zakąską, drugim daniem i daniem kolacyjnym.

Karp w śmietanie po poniatowsku

Ma korzenie w żydowskiej kuchni, obfitującej w cebulę i czosnek. Najpierw na oleju podsmaża się filety z karpia i dusi we własnym sosie. Odpowiedni zestaw korzennych przypraw gwarantuje smak ryby. Oddzielnie dusi się cebulę, podlewa bulionem i doprawia śmietaną.
Karpia podaje się na gorąco z pieczonymi ziemniakami. Jeśli zostanie, jest doskonałą zakąską na zimno.

Kiszone jabłka

Składniki: 5 kg małych jabłek, 50 dag cukru, 5 łyżek soli, 5 litrów wody, liście wiśni i czarnej porzeczki.
Wykonanie: na dnie słoja ułożyć liście wiśni i czarnej porzeczki. Ciasno układać jabłka, poszczególne warstwy dzieląc liśćmi. Przygotować zalewę i zalać jabłka. Zakręcić słoje, trzymać w cieple przez 3 dni i wynieść w chłodne miejsce.

Kodeński dzik w cieście

To jedna z najbardziej intrygujących potraw w naszym regionie. Przyrządza go Danuta Pietruski z córką Pauliną według przepisu z czasów, kiedy Kodeń należał do magnackiego rodu Sapiehów.

Mięso najpierw się marynuje, następnie piecze w specjalnym piecu. Upieczonego dzika oblepia się ciastem chlebowym i piecze jeszcze godzinę. Podaje z konfiturami z porzeczek, borówek, żurawin, berberysu i kieliszkiem dereniówki.

Pierogi lubelskie

Obok cebularzy są jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów tradycyjnych z naszego regionu. Są tak dobre, że każdy powinien umieć je robić, żeby podjąć gości. Oto przepis.

Składniki:

na ciasto: 2 pełne szklanki mąki, 3/4 szklanki wody, 1 jajko.
na farsz: 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, duża cebula, 25 dag twarogu, 10 dag wędzonej słoniny lub boczku, 1/5 szklanki śmietany 18%, mielona słodka papryka, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek, dodać cebulę, zeszklić. Dodać do twarogu, zmielić, dodać do kaszy, wyrobić, doprawić solą z pieprzem. Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, wykrawać krążki, nałożyć farsz, zlepić. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną, doprawioną solą i papryką.

Wędzone udka gęsie

Gęsina jest na topie. Powoli dochodzi do głosu i w naszym regionie. Piersi z gęsi czy gęś pieczona w całości coraz częściej pojawia się w regionalnych restauracjach czy gospodarstwach agroturystycznych. W Zemborzycach pod Lublinem znów wędzi się półgęski. A my polecamy wędzone udka gęsie.
Składniki: 7 kg udek z gęsi, 140 gramów soli, 9 gramów saletry, 9 gramów kolendry, 2 gramy pieprzu, 4 gramy ziela angielskiego, 4 łyżki majeranku, 9 ząbków czosnku.

Wykonanie: zrobić zalewę z 15 litrów wody, soli i saletry, dodać utłuczone w moździerzu przyprawy. Włożyć udka, peklować 12 dni. Wymoczyć przez godzinę, obsuszyć, wędzić 3 dni w zimnym dymie.

Zawijas nasutowski

To kartoflane nadzienie zawinięte w ciasto. Coś pomiędzy plackami ziemniaczanymi i pasztecikami. Okazuje się, że zawijas przygotowywany był w podlubelskim Nasutowie od wieków. Na dworskim stole nazywał się pirogiem francuskim.
Zawijasy gotuje się w wodzie z olejem, kroi na ukos, podaje ze skwarkami, cebulą i obowiązkowo kiszoną kapustą.

W Krainie lubelskich produktów tradycyjnych

To zwięzłe kompendium wiedzy o produktach już wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych i tych, które oczekują na wpis wzbogacone o nowe rozdziały autorstwa Elżbiety Wójcik. Książkę wydał Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego. Znajdziecie w niej prawie 200 tradycyjnych przysmaków z regionu.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Ścianka i defibrylatory to niektóre ze zwycięskich projektów puławskiego BO 2026
Puławy

Wyniki budżetu obywatelskiego w Puławach. Te projekty wygrały

Niecałe trzy tysiące puławian oddało ważne głosy na projekty budżetu obywatelskiego 2026. Finansowanie otrzyma 8 z 38 finałowych propozycji. Najwięcej pieniędzy pochłonie nowa ścianka wspinaczkowa na puławskich błoniach.

Avia Świdnik sensacyjnie pokonała u siebie pierwszoligowy Ruch Chorzów
galeria

Sensacja w Świdniku. Avia zasłużenie pokonała Ruch Chorzów w STS Pucharze Polski! [ZDJĘCIA]

Takie historie kochają kibice piłki nożnej. W czwartkowe popołudnie Avia Świdnik postarała się o nie lada niespodziankę i w pierwszej rundzie „Pucharu Tysiąca Drużyn” niespodziewanie pokonała u siebie grający w Betclic I Lidze Ruch Chorzów

Od lewej: ul. Sadowa, ul. 4 Pułku Piechoty oraz ul. Powstańców Listopadowych w Puławach
zdjęcia
galeria

Puławy remontują ulice. Pomagają państwowe dotacje

W tym roku rozpoczęte zostały długo oczekiwane remonty kilku puławskich dróg. Na odcinku za stacją transformatorową do wału wiślanego, rozpoczęto przebudowę ul. 4 Pułku Piechoty. Z kolei na os. Niwa trwa remont ul. Sadowej. W lecie do użytku oddano przedłużenie ul. Powstańców Listopadowych.

Fragment meczu w Piotrkowie Trybunalskim

PGE MKS El-Volt Lublin sensacyjnie przegrał w Piotrkowie Trybunalskim

Ten wynik to potężne zaskoczenie, bo przecież PGE MKS El-Volt Lublin ma w tym sezonie mocarstwowe plany.

Trwa VI Polski Kongres Górniczy.

Drugi dzień kongresu górniczego. Jakie wyzwania czekają sektor wydobywczy?

Od środy w Lublinie i częściowo na terenie kopalni Bogdanka odbywa się VI Polski Kongres Górniczy. Czwartek był dniem poświęconym obradom w sesjach tematycznych. W obliczu transformacji energetycznej nie sposób uciec od kwestii wyzwań, jakie czekają górnictwo w najbliższych latach i dekadach.

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Dwójka mężczyzn decyzją policji i straży granicznej została wydalona z Polski. Obcokrajowcy nie mają także możliwości wjazdu do krajów strefy Schengen.

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Bliskość granicy, malownicze krajobrazy i bogactwo historii sprawiają, że Lubelszczyzna jest idealnym kierunkiem na weekendową podróż samochodem dla gości z Ukrainy. To region, który zachwyca na każdym kroku – od renesansowych perełek architektury, przez tętniące życiem miasta, po spokojne oazy natury. Zapomnij o pośpiechu i odkryj z nami najciekawsze zakątki województwa lubelskiego.

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy
drogi

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy

Z Siedlec do Warszawy od kilku miesięcy można już dojechać autostradą A2. Kiedy z takiej możliwości skorzystają kierowcy z Białej Podlaskiej? Zarządca drogi próbuje mobilizować wykonawców, ale nowe aneksy dają wykonawcom więcej czasu.

Nawierzchnia ulicy Chemicznej pozostawia wiele do życzenia.
Lublin

Chemiczna do remontu? Chcą tego przedsiębiorcy

Każdy kierowca, który zmierzył się z przejechaniem ulicy Chemicznej wie, że jest to ciężkie przeżycie, szczególnie dla zawieszenia samochodu. Od lat jest to jedna z najbardziej zaniedbanych i wysłużonych nawierzchni w Lublinie. Pojawiła się szansa na zmiany.

Zespół Svahy w niedzielę wystąpi podczas myśliwskiej imprezy na zamku

Dni renesansu i baroku. Myśliwska niedziela w Janowcu

W najbliższą niedzielę, 28 września, na zamku w Janowcu świętować będą myśliwi i leśnicy. W programie "Fety u hetmana" m.in. wernisaż, pokazy łucznictwa konnego i koncerty.

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Niektórzy potrafią tygodniami porównywać modele telefonów, a jednocześnie odkładają decyzję o umówieniu się do psychologa, choć może to przynieść im znacznie większą ulgę. Według badań aż 1 na 4 osoby w Polsce doświadczy w ciągu życia problemów wymagających wsparcia psychologicznego. Mimo to wiele osób wciąż obawia się pierwszej wizyty u specjalisty – głównie dlatego, że nie wie, czego się spodziewać. Pierwsza wizyta stanowi często początek prawdziwej ulgi, choć najtrudniejszy pozostaje pierwszy krok.

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP
kolej

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP

Kolejowa spółka ogłosiła nowy program „Dworce przyjazne pasażerom”. Na liście wśród 181 obiektów znalazły się również te z województwa lubelskiego.

Puławskie Azoty nadal walczą o rentowność. Pierwsze półrocze 2025 zakończyło się wielomilionową stratą. Przed publikacją raportu ze stanowiska zrezygnował prezes spółki, Hubert Kamola (na zdj.)
Puławy

Puławskie Azoty wciąż z wysoką stratą. Spółka traci prezesa

Grupa kapitałowa Zakładów Azotowych w Puławach nadal więcej traci, niż zarabia. W pierwszym półroczu spółka traciła ok. 35 mln zł miesięcznie. Strata netto za ten okres wyniosła 209 mln zł, a jej łączne zobowiązania przekraczają już 4 miliardy. Prezes Hubert Kamola zrezygnował ze stanowiska.

Narkotyki w lodówce. 45-latek z Chełma w rękach policji
Chełm

Narkotyki w lodówce. 45-latek z Chełma w rękach policji

Ponad 140 porcji amfetaminy i marihuana zabezpieczone przez chełmskich kryminalnych – to efekt przeszukania jednego z mieszkań w centrum miasta. Mężczyzna, który tłumaczył posiadanie narkotyków „własnymi potrzebami”, usłyszał już zarzuty.

Obywatel Ukrainy nie wiedział co to ograniczenie prędkości
na sygnale

Obywatel Ukrainy nie wiedział co to ograniczenie prędkości

Policjanci z Ryk zatrzymali 30-letniego obywatela Ukrainy, który nadmiernie przekroczył prędkość. Mężczyzna otrzymał wysoki mandat oraz punkty karne.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium