Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 stycznia 2015 r.
15:00
Edytuj ten wpis

Top 10 tradycyjnych dań z naszego regionu

Coraz więcej osób podróżuje do naszego regionu z powodów gastronomicznych. Lokalna kuchnia pozwala rozsmakować się tym, co w danej kulturze najlepsze. Na Liście Produktów Tradycyjnych mamy już 129 przysmaków, kolejne czekają na rejestrację. Oto 10 dań, które w pierwszej kolejności powinien spróbować turysta w naszym regionie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Turystyka kulinarna (food tourism) cieszy się w Europie ogromnym powodzeniem. Coraz więcej turystów z Europy, którzy odwiedzają Polskę, zaczyna kojarzyć poszczególne regiony ze stylem kuchni. Jeśli Mazury, to rosół z węgorza i wędzona sielawa. A u nas? No właśnie: cebularze? Żurawinówka biłgorajska? Piróg gryczany? A może pierogi lubelskie?

Izbickie golasy i placuszki żukowskie

Jeśli będziecie w Izbicy, zapolujcie na golasy. To smaczne placuszki z utłuczonych, gorących ziemniaków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera, jajek i przypraw. Placuszki zawija się w liście chrzanowe i piecze w piekarniku.

Warto także zapolować na placuszki gryczane żukowskie. Oto przepis:

Składniki: szklanka kaszy gryczanej surowej, 2 szklanki wody, sól, cukier, 0,25 kg białego sera, 0,5 l oleju, 1 szklanka bułki tartej, 2 jaja, 1/4 łyżki suszonej mięty.
Wykonanie: kaszę ugotować, dodać rozkruszony ser, jajka, wymieszać, doprawić. Formować małe placuszki, obtaczać w bułeczce, smażyć na złoto.

Kaczka po zamojsku

To jeden z hitów naszej regionalnej kuchni. Do jej przyrządzenia potrzebne są dwie kaczki. Z jednej tuszki usuwa się wszystkie kości, po posiekaniu mięsa dodaje się do niego suszone śliwki, rodzynki, orzechy włoskie i przyprawy; w tym rozmaryn.

Powstałym nadzieniem nadziewa się drugą kaczkę, a całość piecze w piekarniku na złoto. Kaczka po zamojsku podawana jest z placuszkami z mąki, śmietany, jaj i sody oraz musem malinowym.

Karasie po naszemu

Mazury słyną z sielawy, a nasze Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie z karasi. W rybkach wielkości dłoni, podawanych na ciepło z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, wyspecjalizowały się gospodynie z Zabrodzia.

Karasie są faszerowane borowikami smażonymi z cebulą i zapiekane w piecu. Rybki są doskonałą zakąską, drugim daniem i daniem kolacyjnym.

Karp w śmietanie po poniatowsku

Ma korzenie w żydowskiej kuchni, obfitującej w cebulę i czosnek. Najpierw na oleju podsmaża się filety z karpia i dusi we własnym sosie. Odpowiedni zestaw korzennych przypraw gwarantuje smak ryby. Oddzielnie dusi się cebulę, podlewa bulionem i doprawia śmietaną.
Karpia podaje się na gorąco z pieczonymi ziemniakami. Jeśli zostanie, jest doskonałą zakąską na zimno.

Kiszone jabłka

Składniki: 5 kg małych jabłek, 50 dag cukru, 5 łyżek soli, 5 litrów wody, liście wiśni i czarnej porzeczki.
Wykonanie: na dnie słoja ułożyć liście wiśni i czarnej porzeczki. Ciasno układać jabłka, poszczególne warstwy dzieląc liśćmi. Przygotować zalewę i zalać jabłka. Zakręcić słoje, trzymać w cieple przez 3 dni i wynieść w chłodne miejsce.

Kodeński dzik w cieście

To jedna z najbardziej intrygujących potraw w naszym regionie. Przyrządza go Danuta Pietruski z córką Pauliną według przepisu z czasów, kiedy Kodeń należał do magnackiego rodu Sapiehów.

Mięso najpierw się marynuje, następnie piecze w specjalnym piecu. Upieczonego dzika oblepia się ciastem chlebowym i piecze jeszcze godzinę. Podaje z konfiturami z porzeczek, borówek, żurawin, berberysu i kieliszkiem dereniówki.

Pierogi lubelskie

Obok cebularzy są jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów tradycyjnych z naszego regionu. Są tak dobre, że każdy powinien umieć je robić, żeby podjąć gości. Oto przepis.

Składniki:

na ciasto: 2 pełne szklanki mąki, 3/4 szklanki wody, 1 jajko.
na farsz: 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, duża cebula, 25 dag twarogu, 10 dag wędzonej słoniny lub boczku, 1/5 szklanki śmietany 18%, mielona słodka papryka, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek, dodać cebulę, zeszklić. Dodać do twarogu, zmielić, dodać do kaszy, wyrobić, doprawić solą z pieprzem. Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, wykrawać krążki, nałożyć farsz, zlepić. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną, doprawioną solą i papryką.

Wędzone udka gęsie

Gęsina jest na topie. Powoli dochodzi do głosu i w naszym regionie. Piersi z gęsi czy gęś pieczona w całości coraz częściej pojawia się w regionalnych restauracjach czy gospodarstwach agroturystycznych. W Zemborzycach pod Lublinem znów wędzi się półgęski. A my polecamy wędzone udka gęsie.
Składniki: 7 kg udek z gęsi, 140 gramów soli, 9 gramów saletry, 9 gramów kolendry, 2 gramy pieprzu, 4 gramy ziela angielskiego, 4 łyżki majeranku, 9 ząbków czosnku.

Wykonanie: zrobić zalewę z 15 litrów wody, soli i saletry, dodać utłuczone w moździerzu przyprawy. Włożyć udka, peklować 12 dni. Wymoczyć przez godzinę, obsuszyć, wędzić 3 dni w zimnym dymie.

Zawijas nasutowski

To kartoflane nadzienie zawinięte w ciasto. Coś pomiędzy plackami ziemniaczanymi i pasztecikami. Okazuje się, że zawijas przygotowywany był w podlubelskim Nasutowie od wieków. Na dworskim stole nazywał się pirogiem francuskim.
Zawijasy gotuje się w wodzie z olejem, kroi na ukos, podaje ze skwarkami, cebulą i obowiązkowo kiszoną kapustą.

W Krainie lubelskich produktów tradycyjnych

To zwięzłe kompendium wiedzy o produktach już wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych i tych, które oczekują na wpis wzbogacone o nowe rozdziały autorstwa Elżbiety Wójcik. Książkę wydał Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego. Znajdziecie w niej prawie 200 tradycyjnych przysmaków z regionu.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Magda Balsam zaliczyła kolejny, niezły występ

PGE MKS FunFloor Lublin rozgromił Piotrcovię

Zgodnie z planem przebiegał wtorkowy mecz PGE MKS FunFloor z Piotrcovią. Lublinianki do przerwy prowadziły 16:8, a ostatecznie pokonały rywalki 34:19.

Po dwóch dniach imprezy w Lublinie AZS UMCS ma na koncie siedem medali

Mistrzostwa Polski w pływaniu: Są pierwsze złote medale dla AZS UMCS Lublin

Drugiego dnia mistrzostw Polski w pływaniu zawodnicy AZS UMCS wywalczyli dwa złote medale i jeden srebrny. W sumie, po dwóch dniach imprezy, która rozgrywana jest na Aqua Lublin mają na koncie siedem krążków.

Bartosz Wolski zostaje w Motorze

Motor Lublin przedłużył kontrakt z ważnym piłkarzem

Kolejny ważny zawodnik zostaje w Motorze na dłużej. We wtorek klub z Lublina poinformował, że kontrakt Bartosza Wolskiego został automatycznie przedłużony o jeden sezon, czyli do końca rozgrywek 25/26.

Dr Sławosz Uznański-Wiśniewski

Polak leci w kosmos. Jest oficjalna data startu misji

Dokładnie za miesiąc – 29 maja – Sławosz Uznański-Wiśniewski zostanie drugim Polakiem w Kosmosie. Będzie tam testował między innymi specjalny „hełm” z Lublina.

Na zdjęciu ekipa LSM, która wystąpi na tegorocznych Marleykach.
10 maja 2025, 21:00

Święto muzyki reggae – Marleyki 2025

Marleyki to bez wątpienia najweselsza stypa świata! To coroczne święto muzyki reggae i muzyczny hołd dla ojca założyciela, Roberta Nesty Marleya, znanego szerzej jako Bob Marley.

Wojsko czyści magazyny i sprzedaje: puzony, honkery i motorówkę

Wojsko czyści magazyny i sprzedaje: puzony, honkery i motorówkę

Agencja Mienia Wojskowego ogłasza przetarg na sprzedaż powojskowego sprzętu i pojazdów. Kiedy? 8 maja. Na kupców czekają 152 pozycje o łącznej wartości blisko 500 tys. zł. Są samochody, łódź, maszyny, części zamienne, instrumenty muzyczne oraz drewno opałowe. Zyski ze sprzedaży trafią na Fundusz Wsparcia Sił Zbrojnych, z którego kupowane są nowoczesne urządzenia dla polskiej armii.

2 maja: pracujący, ale nie dla urzędów. Tego dnia spraw nie załatwisz

2 maja: pracujący, ale nie dla urzędów. Tego dnia spraw nie załatwisz

Wielu mieszkańców Lublina i Lubelszczyzny już w czwartek, 1 maja, rozpoczyna długi weekend. Teoretycznie 2 maja jest dniem pracującym, ale urzędy informują, że tego dnia nic nie załatwimy.

Tegoroczny Dzień Otwarty na WSPA

12 kierunków studiów licencjackich, inżynierskich i magisterskich. Rekrutacja na WSPA

Rozpoczęła się rekrutacja na studia w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie. Nowości to na przykład HR z wykorzystaniem narzędzi sztucznej inteligencji oraz Kryminologia i profilaktyka społeczna.

Szkolili Amerykanie, teraz uczą Polacy. Pierwszy taki kurs dla czołgistów M1A1 Abrams
NA POLIGONIE

Szkolili Amerykanie, teraz uczą Polacy. Pierwszy taki kurs dla czołgistów M1A1 Abrams

Pierwszy kurs dla czołgistów M1A1 Abrams prowadzony wyłącznie przez polskich instruktorów. Taki kurs właśnie rozpoczął się w Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu (CSWL). Do tej pory polskich wojskowych uczyli specjaliści z USA.

Roztańczony Lublin – Dziennik Wschodni nadał rytm
galeria
film

Roztańczony Lublin – Dziennik Wschodni nadał rytm

Plac Litewski zamienił się w wielką, otwartą scenę taneczną. Mieszkańcy Lublina zatańczyli i świętowali Międzynarodowy Dzień Tańca. To była pierwsza tego typu impreza w naszym mieście.

Szkolenie dla motocyklistów w Lublinie. Dwudniowe i darmowe

Szkolenie dla motocyklistów w Lublinie. Dwudniowe i darmowe

Będą zajęcia praktyczne i teoretyczne. Będzie coś dla posiadaczy zabytkowych motocykli, będzie parada. Wszystko w Lublinie i za darmo. Zapisy już trwają.

Nowoczesne i wodorowe autobusy dla Lublina. Kiedy pierwsze kursy?

Nowoczesne i wodorowe autobusy dla Lublina. Kiedy pierwsze kursy?

Przetarg rozstrzygnięty, pieniądze są, a umowa właśnie została podpisana. W ciągu roku na ulice Lublina wyjedzie 20 wodorowych autobusów.

Motor Lublin z licencją na sezon 25/26

Motor Lublin z licencją na sezon 25/26

We wtorek poznaliśmy werdykt Komisji ds. Licencji Klubowych PZPN na sezon 25/26. Motor Lublin dostał zgodę na grę w PKO BP Ekstraklasie bez żadnych nadzorów. Gdyby beniaminek dostał się do europejskich pucharów, to również mógłby w nich zagrać, bo otrzymał licencję także na występy w rozgrywkach UEFA.

Jakie modele aut z Ameryki cieszą się największą popularnością?

Jakie modele aut z Ameryki cieszą się największą popularnością?

Samochody sprowadzane ze Stanów Zjednoczonych są coraz częściej spotykane na polskich drogach. Wielu kierowców decyduje się na import, ponieważ auta z Ameryki oferują lepsze wyposażenie, a ich zakup bywa bardziej opłacalny niż nabycie analogicznego modelu w Europie.

Oszczędność i higiena, czyli dlaczego warto inwestować w dobre worki do odkurzacza?

Oszczędność i higiena, czyli dlaczego warto inwestować w dobre worki do odkurzacza?

Codzienne porządki w domu wymagają nie tylko sprawnego sprzętu, ale również odpowiednio dobranych akcesoriów. Jednym z istotnych elementów wpływających na skuteczność odkurzania są worki, które odpowiadają za zatrzymywanie zanieczyszczeń wewnątrz urządzenia.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium