Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 maja 2021 r.
12:42

Weekend premier w lubelskich restauracjach. Co zamówisz na tarasie i w ogródku

Najbardziej dumny jestem z pielmieni. Inspiracją była dla mnie karta gwiazdowej francuskiej restauracji. Farsz składa się z grzybów i kremowej cebulki, w daniu pojawią się orzechy nerkowca i maślany sos – mówi Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 Pi eR
Najbardziej dumny jestem z pielmieni. Inspiracją była dla mnie karta gwiazdowej francuskiej restauracji. Farsz składa się z grzybów i kremowej cebulki, w daniu pojawią się orzechy nerkowca i maślany sos – mówi Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 Pi eR (fot. Maciej Kaczanowski)

To weekend premier w lubelskich restauracjach. Sprawdziliśmy, co ciekawego zamówicie na taras czy do ogródka. Jak smakuje wiosenny Lublin?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zajrzeliśmy do kart z wiosennym menu. Co tu kryć, wyposzczeni szefowie kuchni poszli na całość. Wiosenne menu prezentuje się dobrze. Oto siedem wybranych adresów, jak zawsze nasz wybór jest subiektywny. Jak zwykle też nasze propozycje układamy w porządku alfabetycznym.

2 Pi eR

Chyba najpiękniejszy taras w mieście. Można zerknąć na cztery strony świata a przy tym dobrze zjeść. Co na premierę wiosennej karty wyszykował szef Kuba Piętowski? Zajrzyjmy do popandemicznego menu.

Szef ma talent do łączenia tego co najlepsze w regionalnej kuchni z tym, co modne wśród klientów. Świetnie komponuje przystawki. Na dobry początek sezonu zjecie tatara z lodami musztardowymi, deskę serów zagrodowych z Cycowa z chrupkami marchewkowymi i smalcem z fasoli i jabłek. Ale my szykujemy się na mule w cydrze lubelskim, z cebulą i śmietanka.

Z zup weźmiemy szczawiówkę z grzybami, musztardą Dijon, ziołami i jajkiem. Na drugie najbardziej zaintrygował nas taki zestaw: bekon steak, rosti z wafli krzczonowskich z boczkiem i serem Bursztyn, warzywa sezonowe, chołodziec, sos pieprzowy.

– Najbardziej dumny jestem z pielmieni. Takich, jakie podamy, jeszcze w Lublinie nie jedliście. Inspiracją była dla mnie karta gwiazdowej francuskiej restauracji. Farsz składa się z grzybów i kremowej cebulki, w daniu pojawią się orzechy nerkowca i maślany sos – mówi Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 Pi eR.

Arte del Gusto

W ogródku będzie można zamówić największe przeboje Arte del Gusto. Wśród nich prym wiedzie mały i duży talerz owoców morza podawany na przykład z grillowanymi karczochami.

– W karcie pojawią się raki, tak popularne przed wojną w polskich restauracjach. Osobiście polecam „Saltimbocca alla romana”, jego z najbardziej znanych na całym świecie dań kuchni włoskiej – mówi Agnieszka Przytuła, właścicielka restauracji.

Nazwa dania pochodzi od wł. salta in bocca (dosłownie. „skacze do ust”). Danie przyrządzane jest z rozbitego płata cielęciny (carne di vitello) oraz surowej szynki (prosciutto crudo). Mięso obkłada się płatkami szałwi, zwija w rulon i obsmaża na maśle, podlewając białym winem.

Atrium

W sobotę ogródek otworzyła Iwona Baruk, właścicielka włoskiej restauracji „Atrium”. Jeśli szukacie doskonale ugotowanych i podanych makaronów, to najpewniejszy adres. Co w premierowej karcie? – Krem kukurydziany z ośmiorniczkami. To wstęp do naszej ośmiornicy z grilla. Danie cieszy się takim wzięciem, że ludzie zapisują się do kolejki – mówi Iwona Baruk.

Atrium wprowadza jagnięcinę.

– Będzie comber jagnięcy, podamy także raqu z paccheri – dodaje Iwona baruk.

Paccheri to neapolitański makaron, jego nazwa pochodzi z języka greckiego – πας oznacza wszystko, a χειρ to ręka. Fani wołowiny natrafią w karcie na nowe danie, będą szparagi spod Lublina w kilku odsłonach i włoskie, słodkie desery. 

BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka

Najbardziej znany lubelski hotel, dzięki któremu Lublin nazywany był przed wojną Małym Wiedniem, wprowadził pokoje modern z klimatycznymi oknami dachowymi, przez które leżąc w łóżku można oglądać wschód i zachód słońca nad lubelskim niebem. Oczywiście tradycyjne pokoje i apartamenty w szlachetnym przedwojennym stylu zostały. To połączenie starego z nowym charakteryzuje także kuchnię restauracji BelEtage. Pamiętajmy, że tu przed wojną jadał poeta Józef Czechowicz czy Hanka Ordonówna. W sobotę hotel otworzył zaciszne patio, gdzie zamówicie dania z klimatem.

Tradycja zobowiązuje, dlatego Marcin Nieznaj, szef kuchni starannie dobiera dania do karty.

– Na sobotę przygotowałem łososia marynowanego w cytrusach. Ugotuję zupę krem ze skorzonery z boczniakiem. Szczególnie polecam stek, który podam z musem dyniowym oraz ziemniakami pieczonymi w popiele – wylicza Marcin Nieznaj. My szczególnie cieszymy się ze skorzonery, hołubionej przez staropolskich kuchmistrzów.

Chapter one Piotr Kwiatosz

Restauracja ruszy z ogródkiem po weekendzie.

– Mamy sporo przyjęć zarezerwowanych dużo wcześniej. Co w wiosennej karcie? Szparagi przede wszystkim, bo zaczyna się na nie czas. A ponieważ ten czas jest bardzo krótki, to szparagi pojawią się w kilku odsłonach. Podamy krem szparagowy, będzie osobne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa – opowiada Piotr Kwiatosz, szef kuchni i właściciel restauracji.

Co jeszcze u Piotra? Kwiatosz to wybitny interpretator świeżej, sezonowej kuchni regionalnej. Ma także niezwykły dar do komponowania potraw na talerzu i ozdabiania ich jadalnymi kwiatami.

– Zapraszam także na słynną lubelską sałaciankę, czyli regionalną zupę z sałaty oraz sznycel cielęcy w wiosennej odsłonie – mówi Piotr Kwiatosz. 

Mandragora

Jeśli zatęskniliście za smakiem świeżutkie chałki i na przykład żydowskiego kawioru, to rezerwujcie miejsce w ogródku Mandragory.

Fani porannego śledzia znajdą tam kilka dań, my polecamy śledzia z rodzynkami i migdałami. Fani wołowiny mają w Mandragorze kultowe danie: to Salt Beef, peklowana wołowina o wybitnym smaku. My najbardziej lubimy w Mandragorze wątróbkę na słodko oraz przedobre pierogi ruskie z czosnkiem, prawdopodobnie najlepsze ruskie w Lublinie.

Warto także zamówić mandragorowe słodkości. Od słynnej paschy, przez izraelski deser Malabi po rugelachy. To cynamonowe ciasteczka rogaliki. To tych słodkości obowiązkowo zamówcie herbatę „Nana” z miętą lub kieliszek wina z owoców granatu.

Trybunalska City Pub

Jeden z najlepszych ogródków z widokiem na Wieżę Trynitarską i kogucika na wieży, o którym pisał Józef Czechowicz. Trybunalska to królestwo Jarka Saka, jednego z najbardziej doświadczonych szefów kuchni w Lublinie i regionie. Trybunalska słynie z kurczaka kukurydzianego soubise-vide i gnocchi, golonki na kapuście z grzybami, pysznych curry.

Co szef przygotował na otwarcie?

– Zapraszam na kozi ser z grilla, bardzo smaczne medaliony oraz dla wegetarian faszerowane bataty. Na zwolenników słodkości czeka cała witryna wypieków z naszej piekarni. Dobrą herbatę i kawę też podamy – wylicza Jarek Sak.

Nas szczególnie cieszą medaliony. – Całkiem zapomniane danie z historią, z przyjemnością umieściłem go w karcie – dodaje Jarek Sak.

– Kuchnia staropolska to marzenie ludzi, którzy w drugiej połowie XX wieku ze wsi wyjeżdżali do miast i tam marzyli, że będą w tym mieście jeść tak, jak na wsi w niedzielę i od święta – żartuje prof. Jarosław Dumanowski i dodaje, że jak będzie w Lublinie to na medaliony trybunalskie obowiązkowo wpadnie.

Najbardziej dumny jestem z pielmieni. Inspiracją była dla mnie karta gwiazdowej francuskiej restauracji. Farsz składa się z grzybów i kremowej cebulki, w daniu pojawią się orzechy nerkowca i maślany sos – mówi Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 Pi eR.

Ogródki piwne przy lubelskich restauracjach pełne gości

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Puławy pamiętają o 234. rocznicy uchwalania trzeciomajowej konstytucji
zdjęcia
galeria

Puławy pamiętają o 234. rocznicy uchwalania trzeciomajowej konstytucji

Jak co roku mieszkańcy Puław, samorządowcy, przedstawiciele lokalnych organizacji, służb mundurowych, szkół - zebrali przed Pomnikiem Konstytucji, by złożyć przed nim kwiaty i zapalić znicze. Uroczystościom towarzyszyła Puławska Orkiestra Dęta.

Historyczne stroje i polonez na Placu Litewskim. Lublin świętuje 3 maja
zdjęcia
galeria

Historyczne stroje i polonez na Placu Litewskim. Lublin świętuje 3 maja

Zespół Pieśni i Tańca "Lublin" im. Wandy Kaniorowej poprowadził dzisiaj "Poloneza dla Lublina". Tańczących, w tym przedstawicieli lokalnych władz, w historycznych strojach, oglądały tłumy mieszkańców zebranych na Krakowskim Przedmieściu i Placu Litewskim.

Prezydent Duda z apelem do ministra. Upomniał się o Borsuka

Prezydent Duda z apelem do ministra. Upomniał się o Borsuka

W Warszawie zakończyła się oficjalna część obchodów z okazji rocznicy uchwalenia konstytucji 3 maja. W trakcie swojego przemówienia Andrzej Duda wspomniał m.in o projekcie Borsuk, który może zostać polskim hitem eksportowym.

Lublin rozpoczyna świętowanie dnia konstytucji 3 maja. Sesja w trybunale
zdjęcia
galeria

Lublin rozpoczyna świętowanie dnia konstytucji 3 maja. Sesja w trybunale

W Trybunale Koronnym zakończyła się już uroczysta sesja Rady Miasta Lublin, która rozpoczęła oficjalne obchody święta w stolicy Lubelszczyzny. Teraz czas na poloneza, potem m.in. fire show.

W derbach Chełmianka Chełm podzieliła się punktami ze Świdniczanką Świdnik

Chełmianka Chełm podzieliła się punktami ze Świdniczanką Świdnik

W spotkaniu derbowym Chełmianka Chełm zremisowała ze Świdniczanką Świdnik 2:2

Najlepsze kreacje przygotowane w Nałęczowie trafią na finał, ogólnopolski pokaz mody w Warszawie
ekologia
galeria

Młodzież z Nałęczowa uszyła ubrania z opadów. Pokażą je w stolicy

Spódnice, torebki, bluzki, sukienki - a to wszystko z zielonych i niebieskich odpadów. Uczniowie szkół podstawowych z gminy Nałęczów w poniedziałek wzięli udział w akcji "Moda na recykling". We wrześniu pojadą do Warszawy na ogólnopolski finał z udziałem gwiazd telewizji.

Lublin: Auto wpadło na poduszkę zderzeniową. Niebezpieczna sytuacja przy węźle Sławinek

Lublin: Auto wpadło na poduszkę zderzeniową. Niebezpieczna sytuacja przy węźle Sławinek

Do niebezpiecznej sytuacji doszło dzisaj ok. godz. 10:30 na alei Solidarności w Lublinie. Tuż przed węzłem drogowym Sławinek na jezdni prowadzącej od strony Warszawy zatrzymało się kilka aut, z których wysiadła grupa obcokrajowców. Jeden z pojazdów najpewniej jechał pod prąd.

Trener Pavol Stano zabrał głos na temat pozostania w Górniku Łęczna

Trener Pavol Stano zabrał głos na temat pozostania w Górniku Łęczna

Górnik Łęczna po porażce 1:3 z Pogonią Siedlce nie ma prawa być zadowolony. Zespół, który jeszcze niedawno zmierzał do strefy barażowej w ostatnich dwóch meczach zdobył tylko punkt. Nie ma co ukrywać, że na ostatnie wyniki z pewnością spory wpływ ma fakt, że wobec sztabu szkoleniowego i piłkarzy pojawiły się zaległości finansowe. Po ostatnim meczu o przyszłość w klubie zapytany został także trener Pavol Stano

Do zdarzenia doszlo w lasach w powiecie biłgorajskim

Nowe fakty w sprawie tragicznej śmierci 14-latki. Policja zatrzymała stajennego

Prokuratura w Biłgoraju prowadzi śledztwo dotyczące przyczyn tragicznego wypadku w Woli Małej, w którym zginęła 14-latka. Dziewczynka spadła z konia podczas przejadżdzki po okolicy. Mężczyzna wydający konie tego dnia był pijany.

Poszkodowany chciał kupić cyfrowe aktywa. Trafił na oszusta

Chciał zarobić na kryptowalutach. Lublinianin stracił majątek

Ponad 400 tysięcy złotych stracił 51-letni mieszkaniec Lublina, który zaufał niewłaściwym ludziom. Sądził, że inwestuje w kryptowaluty u "brokera". W rzeczywistości nawiązał kontakt z oszustami.

„Pamiątki” z wojny wciąż straszą. Lepiej ich nie dotykać

„Pamiątki” z wojny wciąż straszą. Lepiej ich nie dotykać

Mieszkaniec gm. Krasnystaw podczas poszukiwań z zastosowaniem wykrywacza metalu prowadzonych w jednym z lasów na terenie gminy Siennica Różana odnalazł niewybuch. Te wciąż są groźne.

PGE Start Lublin zagra na wyjeździe z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

PGE Start Lublin zagra na wyjeździe z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

Po środowej wygranej nad PGE Spójnia Stargard podopieczni Wojciecha Kamińskiego są już niemal pewni miejsca w czołowej szóstce, co oznacza udział w fazie play-off

Ostrzeżenia przed burzami obowiązują od godz. 11 do północy
pogoda

Nadchodzi załamanie pogody. IMGW ostrzega przed burzami

Dla całej południowej Polski, w tym dla województwa lubelskiego, wydano ostrzeżenia o burzach. W ich trakcie wiatr może w porywach osiągać nawet 90 km/h. Burze przyniosą ulewne deszcze. Lolalnie spadnie grad.

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Baraże mocno się od nas oddaliły

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Baraże mocno się od nas oddaliły

W piątek wieczorem Górnik Łęczna przegrał na swoim stadionie z Pogonią Siedlce i mocno utrudnił sobie kwestię znalezienia się na koniec sezonu w strefie barażowej. Jak spotkanie podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

13-miesięczny Olek z Jastkowa przeszedł już pięć operacji. Potrzebne wsparcie

13-miesięczny Olek z Jastkowa przeszedł już pięć operacji. Potrzebne wsparcie

Choć jest jeszcze bardzo mały, przeszedł więcej niż niejeden dorosły. 13-miesięczny Olek z Jastkowa przeszedł już pięć operacji. Pierwszą: w pierwszym dniu życia. Przez 9 miesięcy był podłączony do respiratora. – Poza tym te miesiące na intensywnej terapii nauczyły mnie, że nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko trudne i wymagające ogromnej pracy – mówi jego mama, Elżbieta Dec

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium