Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

7 grudnia 2015 r.
17:05

Bożonarodzeniowy Festiwal Smaku w Lublinie

0 5 A A

Pokazy najlepszych szefów kuchni, warsztaty gotowania dla dzieci, tradycyjne dania wigilijne i świąteczne. Kartacze na ciepło, pierogi, sery i wędliny. Ormiański grill i wędzarka. 18 grudnia na Starym Mieście w Lublinie zacznie się Bożonarodzeniowy Festiwal Smaku

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Nowy festiwal w Lublinie to wspólny projekt Miasta Lublin i Europejskiego Festiwalu Smaku. Corocznie w grudniu odbywa się w naszym mieście Festiwal Bożego Narodzenia połączony z Wigilią Starego Miasta.

Zawsze towarzyszył mu kiermasz świąteczny na deptaku. Teraz będzie scena, pokazy szefów kuchni, warsztaty dla dzieci i muzyka. Do tego restauracje na otwartym powietrzu i specjalne stoiska. - We Włoszech na takie festiwale czeka się cały rok. Wreszcie będzie miał go Lublin - mówi Ivo Violante, jeden z szefów kuchni zaangażowanych w projekt. Festiwal zapowiada się międzynarodowo. Kto co pokaże?

Jean Bos: Ciekły azot i woda różana

Nadworny kucharz króla Belgii zaprezentuje się na Scenie Smaku (obok Trybunału Koronnego) z pokazem kuchni molekularnej. To spektakularne widowisko o gotowaniu w niskich temperaturach, które bardziej przypomina teatr niż kuchnię.

Słynny kucharz podejmował książęta, królów, głowy państwa. Bardzo ceni polską kuchnię, w tym regionalną kuchnię lubelską. Choć Belgowie na święta jedzą indyka z borówkami, dziczyznę, ostrygi i piją szampan, to Bos uwielbia nasz bigos, gołąbki z kaszą gryczaną i pierogi.
Pokazy Jeana Bossa zobaczycie 19 i 20 grudnia o godz. 15.

Anush Chilingaryan: Haszlama z rybą

Właścicielka ormiańskiej restauracji Jazzve w Lublinie przygotuje Haszlamę z rybą. - To najważniejsze ormiańskie danie na Boże Narodzenie. W esencjonalnym bulionie znajdziecie ziemniaki, paprykę, kawałki pstrąga i dużo świeżej kolendry.

Anush poprowadzi także na Scenie Smaku pierwsze z warsztatów dla dzieci. - Będziemy uczyć się robić malutkie chaczapuri. Pikantne placki z serem - mówi Chilingaryan.

Ormiańskie restauracje Jazzve i Armenia znajdziecie także wśród stoisk rozstawionych przy Trybunale. Będą dania na gorąco oraz przysmaki na świąteczny stół.

Elżbieta Cwalina: Bigos z karpia

Dla Elżbiety Cwaliny wigilia to ryby. Zresztą Hades słynie ze śledzi i ryb. - Od kilku lat na święta Bożego Narodzenia robimy bigos z karpiem. Danie wzorowane na kuchni staropolskiej - mówi Elżbieta Cwalina.
Kucharze z Hades Szeroka będą częstować ze sceny śledziem na plastrach ziemniaka. Na stoisku będzie można kupić uszka czy pierogi. - Do mojego pokazu zaprosiłam ojca Tomasza Dostatniego, z którym przygotujemy wigilijne pyry z gzikiem - dodaje Elżbieta Cwalina.

Dorota Otachel: Pielmienie

Intrygująco zapowiadają się pokazy Doroty Otachel, szefowej kuchni i właścicielki restauracji Old Pub.
Była prawą ręką Magdy Gessler. Jak nikt inny potrafi twórczo interpretować regionalną kuchnię lubelską. Opartą na lokalnych składnikach. - Dziś liczy się kuchnia prosto od człowieka. Wiemy, od kogo kupujemy mięso, sami je przetwarzamy, sami robimy przetwory. Taką kuchnię proponuję na święta Bożego Narodzenia - mówi Dorota Otachel.

Bartosz Sadowski: Świąteczne szaszłyki

Bartosz Sadowski prowadzi w Lublinie autorską restaurację „Od Kuchni”. Zasłynął z tego, że w klimatycznej knajpie przy ulicy Chopina zamontował w kuchni kamery. Goście czekający na danie widzą na monitorach, jak Sadowski szykuje danie. - Na pokazie zajmę się pieczonym mięsem. Myślę także o szaszłykach dla dzieci, które zrobię na warsztatach z samych owoców. Będą świeże, bardzo kolorowe i zdrowe - mówi Sadowski.

Jarosław Sak: Trybunalskie ciasta

Do festiwalu w skupieniu przygotowuje się Jarosław Sak, szef kuchni Caffe Trybunalska. - Po pierwsze: nowy festiwal to dobry pomysł. Po drugie: konkurencja koleżanek i kolegów mocna. Po trzecie: lubię słodycze. Szef Trybunalskiej postanowił na pokazach zaszaleć z ciastami na Boże Narodzenie. Ale nie ucieka od treściwych dań. - Zajmę się na scenie mięsami na święta - mówi Sak.

Ivo Violante: Pizza z kapustą i grzybami

Włoch wystąpi na festiwalu w podwójnej roli. Na pokazach dla dorosłych przygotuje pizzę calzone z kapustą i grzybami. - To taka wariacja na temat waszych kulebiaków z kapustą i grzybami - śmieje się Violante. 19 i 20 grudnia od 17 do 19 Ivo wraz z przyjaciółmi poprowadzi zimową edycję Kulinarnej Akademii Kubusia Puchatka. - To, co działo się na dziedzińcu zamku podczas Europejskiego Festiwalu Smaku przeszło nasze oczekiwania. Z radością powtórzę dziecięcą akademią podczas Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku.

Ivo Violante ma kolejne pomysły na festiwal. Obok sceny chce postawić dużą kuchnię polową, w której będzie gotował włoski gulasz.

Bożonarodzeniowy Festiwal Smaku w Lublinie

18-23 grudnia, Stare Miasto w Lublinie. Start w piątek o godz. 12, dalej codziennie od 10 do 20.
Na Miasteczku Smaku, które rozłoży się na Starym Mieście będziecie można też zrobić zakupy. - Będzie pieczywo na zakwasie, wędliny z Podlasia, kiełbasa lisiecka, sery korycińskie, wędliny z Bieszczad, pierogi i kartacze, gruzińskie chinkali, wina i rzemieślnicze piwa - mówi Janusz Dwornicki, producent Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku. Na łasuchów czekają turecka baklawa i grecka chałwa. Nie zabraknie przypraw i ziół. Będą niespodzianki od szefów kuchni i wspólna kolęda zaśpiewana przez kucharzy na Scenie Smaku.

Komentarze 5

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Kucharz :) / 9 grudnia 2015 o 10:02
0
A ja się zgodzę z opinią na temat umiejętności niektórych kucharzy, o ile nikt nie odmówi umiejętności Jeanowi Boss, Czy też Panu Sakowi to o naszej lubelskiej gwieździe Ivo juz nie można powiedzieć że jest wirtuozem smaku, Hades również jest dość dyskusyjną restauracą. Wiec czemu nie zaprosiliście obecnie najlepszych szefów kuchni z Lublina? Gdzie pan Kaproń, Kwiatosz czy nawet Pan Huszcz który ostatnio prężnie działa na scenie kulinarnej w Polsce. Ciesze się ze nie doczytałem nic o Kardamonie, który w mojej ocenie nie zasłużenie dość często jest promowany przez Pana Sulisza.
P.S nie dziwcie się ze poziom gotowania w naszym mieście jest tak niski, zacznijcie promować młodych kreatywnych szefów kuchni którzy w swoich zapleczach kuchennych na prawdę wyczarowują wspaniałe rzeczy i to na ich rozwój przeznaczajcie środki, to ich promujcie, a nie pożal się kucharzy którzy często bez kilogramowej paczki z żółtym proszkiem i kilku mikrofali nie są w stanie nic wydać.
Pozdrawiam :)
A ja się zgodzę z opinią na temat umiejętności niektórych kucharzy, o ile nikt nie odmówi umiejętności Jeanowi Boss, Czy też Panu Sakowi to o naszej lubelskiej gwieździe Ivo juz nie można powiedzieć że jest wirtuozem smaku, Hades również jest dość dyskusyjną restauracą. Wiec czemu nie zaprosiliście obecnie najlepszych szefów kuchni z Lublina? Gdzie pan Kaproń, Kwiatosz czy nawet Pan Huszcz który ostatnio prężnie działa na scenie kulinarnej w Polsce. Ciesze się ze nie doczytałem nic o Kardamonie, który w mojej ocenie nie zasłużenie dość częs... rozwiń
Avatar
Gość / 9 grudnia 2015 o 09:01
0
Jeżeli ty nie umiesz i nie potrafisz gotować to dlaczego innym zazdrościć ja osobiście jadłam W Jazzve dania były smaczne i bardzo świeże i tak samo Atrium polecam .
Avatar
Gość / 8 grudnia 2015 o 08:41
0
Wrześniowy festiwal smaku był boski. Ten zimowy to też dobry pomysł, ale może być ciężko ustać na takim zimnie. Nie mówiąc już o ewentualnych sniezycach. Cóż, zobaczymy!
Avatar
Gość / 8 grudnia 2015 o 08:25
0
Festiwal smaku? Chyba festiwal peproków, bo mało kto tam potrafi gotować. Wystarczy przejść się po lubelskich restauracjach - tego się nie da jeść. Wszystko odsmażane i odmrażane....
Avatar
Gość / 7 grudnia 2015 o 23:31
0
A Basiura gdzie jest ?
Avatar
Kucharz :) / 9 grudnia 2015 o 10:02
0
A ja się zgodzę z opinią na temat umiejętności niektórych kucharzy, o ile nikt nie odmówi umiejętności Jeanowi Boss, Czy też Panu Sakowi to o naszej lubelskiej gwieździe Ivo juz nie można powiedzieć że jest wirtuozem smaku, Hades również jest dość dyskusyjną restauracą. Wiec czemu nie zaprosiliście obecnie najlepszych szefów kuchni z Lublina? Gdzie pan Kaproń, Kwiatosz czy nawet Pan Huszcz który ostatnio prężnie działa na scenie kulinarnej w Polsce. Ciesze się ze nie doczytałem nic o Kardamonie, który w mojej ocenie nie zasłużenie dość często jest promowany przez Pana Sulisza.
P.S nie dziwcie się ze poziom gotowania w naszym mieście jest tak niski, zacznijcie promować młodych kreatywnych szefów kuchni którzy w swoich zapleczach kuchennych na prawdę wyczarowują wspaniałe rzeczy i to na ich rozwój przeznaczajcie środki, to ich promujcie, a nie pożal się kucharzy którzy często bez kilogramowej paczki z żółtym proszkiem i kilku mikrofali nie są w stanie nic wydać.
Pozdrawiam :)
A ja się zgodzę z opinią na temat umiejętności niektórych kucharzy, o ile nikt nie odmówi umiejętności Jeanowi Boss, Czy też Panu Sakowi to o naszej lubelskiej gwieździe Ivo juz nie można powiedzieć że jest wirtuozem smaku, Hades również jest dość dyskusyjną restauracą. Wiec czemu nie zaprosiliście obecnie najlepszych szefów kuchni z Lublina? Gdzie pan Kaproń, Kwiatosz czy nawet Pan Huszcz który ostatnio prężnie działa na scenie kulinarnej w Polsce. Ciesze się ze nie doczytałem nic o Kardamonie, który w mojej ocenie nie zasłużenie dość częs... rozwiń
Avatar
Gość / 9 grudnia 2015 o 09:01
0
Jeżeli ty nie umiesz i nie potrafisz gotować to dlaczego innym zazdrościć ja osobiście jadłam W Jazzve dania były smaczne i bardzo świeże i tak samo Atrium polecam .
Avatar
Gość / 8 grudnia 2015 o 08:41
0
Wrześniowy festiwal smaku był boski. Ten zimowy to też dobry pomysł, ale może być ciężko ustać na takim zimnie. Nie mówiąc już o ewentualnych sniezycach. Cóż, zobaczymy!
Avatar
Gość / 8 grudnia 2015 o 08:25
0
Festiwal smaku? Chyba festiwal peproków, bo mało kto tam potrafi gotować. Wystarczy przejść się po lubelskich restauracjach - tego się nie da jeść. Wszystko odsmażane i odmrażane....
Avatar
Gość / 7 grudnia 2015 o 23:31
0
A Basiura gdzie jest ?
Zobacz wszystkie komentarze 5

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 16 lipca 2018

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 16 lipca 2018 0 0

Duże zamieszanie z kolorowymi pojemnikami na śmieci w Lublinie

Duże zamieszanie z kolorowymi pojemnikami na śmieci w Lublinie 13 8

Do dziś na lubelskich osiedlach powinny się pojawić kolorowe pojemniki do segregacji śmieci, ale mało gdzie je widać. Tylko właśnie do niedzieli miał trwać „okres przejściowy” w dzielnicach, które przechodzą na nowy system segregacji odpadów, ale okazuje się, że zamieszanie jeszcze może potrwać.

Końskowola bawiła się podczas Święta Róż [zdjęcia]
galeria

Końskowola bawiła się podczas Święta Róż [zdjęcia] 13 0

Miłośnicy kwiatów z całego województwa lubelskiego w niedzielę przybyli do Końskowoli, żeby zrobić zakupy podczas Święta Róż. To jedna z najlepszych okazji do zaopatrzenia się w sadzonki, kwiaty, a także lokalne, zdrowe produkty żywnościowe. Na scenie zagrały m.in. zespoły taneczne.

Folwark w Łęcznej się zmienia. "Park z miesiąca na miesiąc pięknieje"

Folwark w Łęcznej się zmienia. "Park z miesiąca na miesiąc pięknieje" 0 4

Mieszkańcy coraz częściej odwiedzają folwark w łęczyńskim Podzamczu. Kibicują inwestycji, która odmienia ten dawniej zapuszczony fragment Łęcznej.

Wacław Golonka na Festiwalu Muzyki Organowej w Puławach
16 lipca 2018, 19:00

Wacław Golonka na Festiwalu Muzyki Organowej w Puławach 0 0

Przed nami trzeci koncert w ramach tegorocznej edycji Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Organowej w Puławach. W poniedziałek, 16 lipca o godz. 19 w Kościele pw. św. Brata Alberta wystąpi Wacław Golonka.

Lublin: Bez przejazdu przez ul. Dunikowskiego

Lublin: Bez przejazdu przez ul. Dunikowskiego 0 2

W poniedziałek zacznie się kolejny etap przebudowy sieci gazowej w rejonie powstającej drogi, która pobiegnie od Kunickiego do Wrotkowskiej.

Rolnicy zagłuszyli premiera Morawieckiego w Kraśniku. Antyrządowa manifestacja pod pomnikiem smoleńskim
Wideo, zdjęcia
galeria
film

Rolnicy zagłuszyli premiera Morawieckiego w Kraśniku. Antyrządowa manifestacja pod pomnikiem smoleńskim 456 40

Przy dźwiękach syren i okrzykach wściekłych rolników przemawiał w niedzielę w Kraśniku premier Mateusz Morawiecki. Uroczystość odsłonięcia pomnika smoleńskiego zamieniła się w antyrządowy protest przeciwko niskim cenom malin, agrestu, porzeczek i wiśni.

MUNDIAL 2018. Francja mistrzem świata 2018!
film

MUNDIAL 2018. Francja mistrzem świata 2018! 2 0

MUNDIAL 2018 Trójkolorowi wygrali w finale z Chorwacją 4:2 po kapitalnym spotkaniu na moskiewskich Łużnikach i zdobyli drugi w historii Puchar Świata. To ogromny sukces dla selekcjonera Didiera Deschampsa, który zdobył to trofeum zarówno jako piłkarz jak i trener

Jeden kierowca zginął, drugi był ranny. Policjanci szukają świadków wypadków

Jeden kierowca zginął, drugi był ranny. Policjanci szukają świadków wypadków 7 0

Lubelscy policjanci szukają świadków dwóch wypadków drogowych, do których doszło na początku lipca.

Alarm 24: Podwodna mogiła na dnie zalewu? Film czytelnika
film

Alarm 24: Podwodna mogiła na dnie zalewu? Film czytelnika 17 9

Co znajdowało się na niewielkim wzgórzu zalanym podczas budowy Zalewu Zemborzyckiego?

Zdradziło go dziwne zachowanie. Policjanci odkryli gdzie znikały rowery

Zdradziło go dziwne zachowanie. Policjanci odkryli gdzie znikały rowery 3 0

W piątkowe południe dyżurny łukowskiej komendy policji otrzymał telefoniczną informację o młodym mężczyźnie, którego zachowanie wskazywało, że chce ukraść rower. Zawiadamiający opisując jego wygląd, informował dyżurnego o trasie ucieczki młodzieńca.

Megaprojekt drogowy w powiecie lubelskim. Dwie duże inwestycje

Megaprojekt drogowy w powiecie lubelskim. Dwie duże inwestycje 19 6

Rozpoczęła się przebudowa drogi Krężnica Jara - Strzeszkowice w powiecie lubelskim. To jedna z dwóch inwestycji, realizowanych przez samorząd powiatowy w ramach megaprojektu drogowego, w którym biorą udział także pozostałe powiaty ziemskie województwa lubelskiego.

Festiwal "Śladami Singera" 2018: Bawić i przypominać [program]
16 lipca 2018, 17:30

Festiwal "Śladami Singera" 2018: Bawić i przypominać [program] 2 0

Co Gdzie Kiedy. W poniedziałek w podróż po Lubelszczyźnie wyrusza Festiwal "Śladami Singera". W tym roku artyści zawitają do 12 miast i miejscowości. – Chcemy bawić, zachwycać, ale też skłaniać do refleksji – mówią organizatorzy. Słowo-klucz to pamięć lokalna.

MUNDIAL 2018. Francja – Chorwacja 4:2 [ZAPIS RELACJI NA ŻYWO]
film

MUNDIAL 2018. Francja – Chorwacja 4:2 [ZAPIS RELACJI NA ŻYWO] 6 4

W ostatnim meczu mistrzostw świata w Rosji Francja gra na Łużnikach z Moskwie z Chorwacją. Czy powtórzy wynik sprzed 20 lat, czy po raz pierwszy złoto zdobędzie zespół z Bałkanów?

Wyjeżdżasz za granicę? Ile trzeba poczekać na nowy paszport?

Wyjeżdżasz za granicę? Ile trzeba poczekać na nowy paszport? 0 5

Tradycyjnie już okres wakacyjny to czas wzmożonego ruchu w punktach paszportowych. Wiele osób dopiero tuż przed planowanym urlopem zdaje sobie sprawę, że ma nieważny paszport. Dlatego warto sprawdzić termin ważności naszego paszportu. Tylko w czerwcu br. wydano prawie 215 tys. nowych paszportów, a w całym pierwszym półroczu 2018 r. aż 977 tys. dokumentów.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.