Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

23 października 2020 r.
16:00

Curry, schabowy i makarony. Gdzie w Lublinie dają najlepsze?

Przed polską gastronomią znów ciężki czas. W piątek startuje w Lublinie akcja „Ratujemy Gastro”, szczegóły możecie śledzić na profilach społecznościowych. A my prezentujemy 10 smakowitych dań, jakie możecie zamówić w Lublinie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jesień to czas rankingów: portal TasteAtlas opublikował właśnie ranking 100 najlepszych dań na świecie. Wygrała pizza margherita, drugi miejsce zajął turecki kebab, trzecie japoński ramen. Na 24 miejscu w zestawieniu uplasowały się polskie pierogi. W rankingu dań warzywnych wysokie czwarte miejsce zajęła polska kapusta zasmażana, światowi konsumenci dostrzegli także polską ćwikłę, która została uznana za sałatkę. Najlepszą kuchnią tradycyjną została kuchnia włoska. A co słychać na lubelskim podwórku? Oto nasz subiektywny ranking, jak zwykle w kolejności alfabetycznej.

Curry w Thai Story

W Thai Story możecie zmówić dwa rodzaje tej bardzo sycącej potrawy. To zielone i czerwone, aromatyczne curry z pędami bambusa, czerwoną papryką, zieloną fasolką i cukinią, przyrządzane na bazie kurczaka, lub wołowiny, owoców morza a nawet tofu. Nam najbardziej odpowiada curry na wołowinie, choć to z tofu także jest wyśmienite. Należy tylko pamiętać, że tajskie potrawy bywają bardzo ostre i kto woli łagodniejszy smak, powinie uprzedzić obsługę. Ostatnio ta jedna z najlepszych restauracji w mieście otworzyła po sąsiedzku sklep z orientalnymi produktami, co sprawia, że curry możecie sobie zrobić w domu. Ale i tak wzorem będzie curry zamówione w Thai Story.

Cynaderki w restauracji Przystań

Nerka cielęca w śmietanie i nerka cielęca z rusztu. Dwie słynne zakąski przedwojennej kuchni Lublina od lat cieszą smakoszy restauracji Przystań na ulicy Kunickiego. Restauracja ma długą historię, pamięta najlepszą gastronomię czasów PRL, a w karcie nadal jest rosół z kołdunami i devolay podawany z frytkami i groszkiem w koszyczku z ciasta.

Dziś cynaderki potrafią przyrządzać szefowie kuchni, którzy praktykowali u mistrzów. Kucharz z Przystani podaje je na dwa sposoby: z rusztu, z małymi pieczarkami i cebulą oraz w śmietanie. W „Przystani” można także zamówić obie wersje na jednym talerzu.

Jarek Sak

Golonka w Grill Barze przy Witosa

Kolejne kultowe miejsce na kulinarnej mapie Lublina. Pan Sławek, szefa kuchni, sam robi i wędzi na miejscu wędliny oraz na ruszcie opalanym drewnem piecze golonki, kiełbaski, kaszanki i grube plastry szynki.

Golonka to mistrzostwo świata. W sam raz zamarynowana, soczysta w środku, zamknięta w chrupiącej skórce, pachnącej wonnym dymem. Pan Sławek podaje do golonki pierwszorzędne kiszone ogórki, także robione na miejscu. Tylko chleb jest z małej piekarni.

Makaron w restauracji Atrium

Jeśli jesteście zwolennikami dobrych makaronów, to świetne podaje Iwona Baruk w swojej restauracji „Atrium”. Makaron jest ugotowany al dente i ma idealnie skomponowane dodatki.

Zjecie tu spaghetti amatriciana, na boczku, w parmezanie, z serem owczym pecorino, przepyszne spaghetti z mulami, tagliatelle z wędzonym łososiem, szpinakiem i sosem śmietanowym oraz tagliatelle z krewetkami i szparagami. Największą zaletą „Atrium” jest niespożyta kreatywność pani Iwony, która bardzo często komponuje dania na życzenie klienta, który chce coś więcej, niż jest w karcie.

Policzki wołowe w Trybunalska City Pub

Jeśli lubicie mięso, które rozpływa się w ustach, to policzki trybunalskie, które przyrządza szef Jarek Sak będą wam smakować. Szef kuchni w Trybunalskiej to jeden z najbardziej doświadczonych kucharzy w Lublinie, ma za sobą spory staż w Europie i bardzo lubi wołowinę. Potrafi w dodatku przyrządzić świetny demi glace, czyli skoncentrowany wywar z mięsa, kości i warzyw.

Policzki podawane są właśnie z wołowym demi glace, co powoduje, że mamy do czynienia z eksplozją smaku. Do mięsa idzie puree ziemniaczane (bardzo dobre), czerwony burak, jabłko i prażona cebula do podkręcenia smaku.

Ramen w Takushi Sushi na Pana Balcera

W naszym rankingu nie mogło zabraknąć ramenu, który w Lublinie podawany jest w kilku miejscach. Ten esencjonalny bulion jesienią ma szczególne wzięcie. Sekret japońskiego ramenu tkwi w jakości bulionu, makaronu oraz tare; to aromatyczna esencja, umieszczana na dnie miski, która nadaje ramenowi charakter.

Gdzie w Lublinie zjeść ramen? – Z całą pewnością w Takushi Sushi – mówi Jean Bos, szef kuchni restauracji w Hotel Agit.

– Podstawą naszego ramenu jest bulion. Najbardziej lubię gotować go na dwóch rodzajach mięsa. Szponder plus mięso z kaczki to moje ulubione połączenie – opowiada Grzegorz Górnik z Takushi Sushi.

Schabowy w 2 PI ER

Świetnego schabowego przyrządza szef Kuba Piętowski w restauracji 2 PI ER. Dlaczego? Po pierwsze wie, że prawdziwy schabowy musi być z kostką. Po drugie potrafi wymyślić tak dobrą panierkę, że chce się zamówić drugiego schabowego jeszcze raz.

Kotlet schabowy jest najczęściej zamawianym daniem w polskich i lubelskich restauracjach, choć nie jest to typowo polskie danie. Jak podkreśla prof. Jarosław Dumanowski, kiedyś Polacy niechętnie jadali wieprzowinę, uważając ją za mało wartościowe mięso. W przeciwieństwie do Niemców, którzy bez golonki i żeberek nie wyobrażają sobie dobrej kuchni.

Iwona Baruk

Tatar w Hades Szeroka

Od lat można tu zjeść kilka rodzajów tatara: tradycyjny, po argentyńsku ze smażonym boczkiem i orzeszkami, mój ulubiony tatar po ukraińsku z nasionami kopru włoskiego, chrzanem i kiszonymi warzywami.

Godny polecenia jest tatar po prowansalsku z anchois, kaparami, natką pietruszki, czosnkiem i tymiankiem, tatar po chińsku w sezamem, sosem sojowym i imbirem, tatar myśliwski z rydzami, borowikami i kurkami. W karcie znajdziecie także tatara ze śledzia, z łososia i tatar wegetariański. Szef Marek Panek ma do tatarów dryg.

Wątróbka w Mandragorze

Do dziś nie mogę zapomnieć małego baru na lubelskim Czechowie, gdzie właściciel podawał najlepszą wątróbkę na świecie. Kroił otóż cielęca wątrobę w plastry, jak schabowe, moczył w mleku, panierował i smażył jak schabowe. Jakież to było dobre... Dobrą wątróbkę przed wojną podawała w Lublinie każda szanująca się restauracja.

Dziś wyśmienitą zjecie w Mandragorze. Jest to delikatna wątróbka drobiowa. W karcie występuje pod dwoma postaciami. Mi najbardziej smakuje wątróbka smażona z pieczarkami na winie i miodzie. Ta ciepła przystawka zawiera w sobie całą esencję żydowskiej kuchni. Możecie także zamówić wątróbkę w cebulowym sosie: to smakowite drugie danie zaspokoi gusta największych smakoszy.

Zupa z raków w Kardamonie

Z wyjątkowych dań zjecie tam najprawdziwszą animelkę, czyli grasicę cielęcą, słynne foie gras z konfiturą z mango i chałką, faszerowaną gęsią szyję i karpia w śmietanie po poniatowsku. Ozdobą kardamonowego menu są wybitne zupy. Od staropolskiego bulionu z kaczki, podawanego z kluskami kładzionymi, przez orientalny bulion z krewetkami, mulami, łososiem i imbirem, aż po zupę z raków, podawaną z chałką, serem Bursztyn i tymiankiem. Zupa z raków bardzo długo była wizytówką wytwornej polskiej kuchni. Dziś, kiedy rodzime raki znów pojawiły się w czystych rzekach, zupa z raków w Kardamonie przygotowana na esencjonalnym bulionie idzie jak woda.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Pegimek otworzy okienko w galerii
Świdnik

Pegimek otworzy okienko w galerii

To będzie duże ułatwienie dla mieszkańców Świdnika. W centrum miasta powstanie punkt obsługi klientów Pegimeku.

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Ostatnie tygodnie to zdecydowanie wspaniały czas dla Mateusza Kochalskiego. Wychowanek BKS-u Lublin właśnie otrzymał awaryjne powołanie do reprezentacji Polski na listopadowe mecze eliminacyjne.

11 listopada zostanie oficjalnie odsłoniony mural, który powstał kilka dni temu przy ul. Zamojskiej – jadąc od strony centrum, ul. Bernardyńską lub ul. Prymasa Stefana Wyszyńskiego, trafimy na niego niemal na wprost (kamienica po prawej stronie)

Lublin świętuje 107. rocznicę odzyskania niepodległości

Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, 11 listopada na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji. Obok koncertu, odsłonięcia muralu i okolicznych miejskich iluminacji nie zabraknie również momentów bardziej oficjalnych.

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Ponad 170 rowerów, w tym głównie elektrycznych, zabezpieczyli kryminalni z Krasnegostawu podczas szeroko zakrojonej akcji wymierzonej w grupę przestępczą kradnącą jednoślady w Belgii i Holandii. Na czele szajki miał stać 27-letni mieszkaniec powiatu krasnostawskiego. Sprawa, prowadzona od półtora roku, ma charakter rozwojowy.

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Zużyte łopaty turbin wiatrowych to rosnący problem dla branży energetycznej. Naukowcy z Politechniki Lubelskiej i partnerskich uczelni sprawdzają, jak nadać im drugie życie – tym razem w konstrukcjach inżynierskich.

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

Można się tylko cieszyć, że postać Andrzeja Kasprzaka doczekała się swojego uhonorowania. Ten wybitny zawodnik Lublinianki w latach 60-tych i 70-tych cieszył oczy kibiców w Lublinie swoją wybitną grą

Przed nami IV Janowiecki Bieg Niepodległości nad zalewem
Janowiec

Przed nami IV Janowiecki Bieg Niepodległości nad zalewem

W tegorocznych biegach nad janowieckim zalewem weźmie udział ponad 250 zawodników. Rywalizacji sportowej będą towarzyszyć atrakcje kulturalne, w tym występ zespołu śpiewaczego Oblasianki.

Szpital powiatowy we Włodawie zyskał wyposażenie bloku operacyjnego
zdrowie

Nowy sprzęt dla włodawskiego szpitala. "Placówka ma strategiczne znaczenie"

Na wyposażenie bloku operacyjnego Szpitala Powiatowego we Włodawie trafiły nowe urządzenia o wartości prawie 600 tys. zł. Dla pacjentów oznacza to mniej bólu pooperacyjnego i krótszą rekonwalescencję, a dla lekarzy - wyższą precyzję podczas zabiegów.

BKS Bodaczów wygrywa w hicie kolejki. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

BKS Bodaczów wygrywa w hicie kolejki. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Po trzech meczach bez zwycięstwa BKS Bodaczów wrócił na zwycięską ścieżkę. W sobotę, w hicie kolejki, zespół dowodzony przez trenera Krzysztofa Hadło pokonał u siebie Andorią Mircze 2:1

Lubelscy złodzieje grasowali w Radzyniu Podlaskim. Zabrali jaguara
na sygnale

Lubelscy złodzieje grasowali w Radzyniu Podlaskim. Zabrali jaguara

Samochód marki jaguar, alufelki oraz elektronarzędzia o łącznej wartości blisko 20 tys. zł z jednego z garaży w Radzyniu Podlaskim ukradła trójka mieszkańców Lublina. Skradzione auto ze zmienionymi tablicami rejestracyjnymi odnalazło się w Lublinie.

Koncert symfoniczny utworów skomponownaych przez polskich kompozytorów 11 listopada zakończy puławski festiwal Wszystkie Strony Świata
Puławy

Sportowo i symfonicznie. Puławy zapraszają na Święto Niepodległości

We wtorek, 11. listopada Miasto Puławy zaprasza wszystkich zainteresowanych uroczystości patriotyczne w tym zmagania sportowe oraz biletowany koncert Orkiestry Symfonicznej Filharmonii Częstochowskiej.

Z kijem bejsbolowym i nożem na seniorów. Tak świętowali "osiemnastkę"

Z kijem bejsbolowym i nożem na seniorów. Tak świętowali "osiemnastkę"

Brutalny, niczym niesprowokowany atak na leśnej ścieżce za ul. Wróblewskiego w Puławach. Dwóch nastolatków uzbrojonych w kij bejsbolowy i nóż, atakowało przechodniów. 67-latek trafił do szpitala. Sprawcy trafili już za kratki.

Burza po meczu Motoru Lublin z Wisłą Płock. Prezes Jakubas domaga się wyjaśnień
kontrowersje

Burza po meczu Motoru Lublin z Wisłą Płock. Prezes Jakubas domaga się wyjaśnień

W sobotę Motor Lublin po emocjonującym meczu zremisował na własnym stadionie z Wisłą Płock 1:1. Lublinianie przez długi czas byli bardzo nieskuteczni, a gdy już trafili po raz drugi do siatki rywala sędzia Damian Sylwestrzak po analizie VAR anulował trafienie. W poniedziałek żółto-biało-niebiescy pokazali treść pisma jakie zostało wysłane do Kolegium Sędziów Polskiego Związku Piłki Nożnej.

Obchody Narodowego Święta Niepodległości w Chełmie rozpoczną się o godzinie 9:00 mszą świętą w Bazylice pw. Narodzenia NMP
Chełm

Hymn, defilada, bieg i koncert – Chełm w biało-czerwonych barwach

Msza w bazylice, uroczystości na Placu Łuczkowskiego, bieg uliczny i wieczorny koncert – tak Chełm uczci Narodowe Święto Niepodległości. 11 listopada miasto po raz kolejny pokaże, że pamięć o wolności to coś więcej niż tradycja.

Az-Bud Komarówka Podlaska zainkasował w weekend komplet punktów

Pogrom w Komarówce Podlaskiej, ważna wygrana Unii Żabików. Grała bialska klasa okręgowa

Unia Żabików wygrała mecz za „dziewięć” punktów. Victoria Parczew rozbiła ŁKS Łazy. Rezerwy Podlasia Biała Podlaska rozgromiły Kujawiaka Stanin 9:1, a Az-Bud Komarówka Podlaska, Red Sielczyk 8:2

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Komunikaty