Jajka taniej kupimy w Tesco, po olej Kujawski najlepiej wybrać się do Freshmarket, natomiast mięso i wędliny w najatrakcyjniejszych cenach znajdziemy w sklepie Auchan. Teoretycznie w tym roku za świąteczne zapłacimy mniej niż przed rokiem.
- W sklepie planuję wydać ok. 400 zł, ale nie kupię wszystkiego, bo wieprzowinę biorę z małej prywatnej ubojni, a świeże warzywa kupuję w innym sklepie - mówi pani Iwona z Lublina. - Nie kupuję wędlin, mięso sama piekę w piekarniku. A jajka kupuję od małego hodowcy drobiu, na Wielkanoc wzięłam 40 jaj. W sumie na święta w gronie siedmiu osób wydam ok. 600 zł - podlicza.
W Auchanie za 10 jajek zapłacimy 3,70 zł, znacznie tańsze znajdziemy w Tesco (3,19 zł), najdroższe są w Carrefour Express (4,53 zł). W tym sklepie nie opłaca się też kupować nabiału; za 1 kg sera żółtego gouda zapłacimy 22,60 zł, czyli dwukrotnie więcej niż w sklepie Auchan, natomiast mleko kosztuje 3,05 zł.
W Almie, markecie E.Leclerc i Carrefour Express mięso i wędliny też są drogie. Najlepszą cenę wieprzowiny ma Auchan, gdzie kilogram schabu bez kości kosztuje 15,49 zł. Szynkę najlepiej kupić w Carrefour, za wiejską w plastrach zapłacimy 14,20 zł, zaś najtańszy cukier ma w swojej ofercie Lidl oraz Biedronka (1,79 zł/1kg).
Większość produktów jest tańszych niż rok temu. Więcej zapłacimy za jajka, których cena w koszyku wielkanocnym 2014 wynosiła 2,99 zł (cena za 10 sztuk).
Tańsza za to jest śmietana z Piątnicy, za którą w Auchan zapłacimy 1,36 zł oraz ser żółty gouda, który w sklepie sieci E.Leclerc kosztuje 14,50 zł. Rok temu w tym samym sklepie za ten sam ser trzeba było zapłacić 17,99 zł. Tańszy jest również cukier, który w Biedronce i Lidlu kosztował 2,29 zł, czyli o 50 gr więcej niż obecnie.