Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

21 czerwca 2025 r.
15:50

Gicz, golonka i ossobuco - sprawdzone przepisy od lokalnych restauratorów

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne (fot. DW (archiwum))

Gdzie na dobrą golonkę? Jak ją przyrządzić w domu? Golonka niejedno ma imię, a my mamy dla was sprawdzone przepisy na golonki, które rozpływają się w ustach.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Słynną golonkę według przepisu Kazimierza Grześkowiaka znajdziecie w karcie restauracji „Magia” na Starym Mieście w Lublinie. Gotowana w rosole, sosie sojowym, doprawiona kieliszkiem mocnej nalewki, delikatnie zapieczona kusi kruchością i soczystością.

Wybitną golonkę z pieca opalanego drewnem zamówicie w „Grill Barze przy Witosa”. Zachwyca kruchą, doskonale wypieczoną skórką i soczystym, dobrze doprawionym mięsem. Jest podawana z małosolnymi ogórkami, robionymi na miejscu. Na dobrą golonkę warto także podjechać do restauracji „Przystań”. Dlaczego jest dobra? Właściciele mają znaną w Lublinie rzemieślniczą masarnię, znają się na mięsie, smak golonki z „Przystani” jest niezrównany, po prostu place lizać.

A poza Lublinem?

Kultowym miejscem jest „Zajazd Przy Kominku”, mieszczący się w miejscowości Pikule, koło Janowa Lubelskiego. Golonki są gotowane w rosole pełnym warzyw a następnie opiekane na grillu opalanym drewnem. Od lat zachwycają kolejne pokolenia smakoszy, przybywają tu turyści z całej Polski i z zagranicy. Właściciele nie zdradzają wszystkich sekretów, ale na przykład gałązką jałowca rzucona na ogień nadaje golonkom leśnego aromatu. Sam zajazd ukryty jest w lesie, golonki najlepiej smakują na stołach rozstawionych pod gołym niebem. Legenda mówi, że jak wiatr dobrze wieje, to zapach golonek czuć w Janowie Lubelskim.

Kto chce jeść bardziej dietetycznie, jedzie na gicz cielęcą (gicz to też golonka) do „Restauracji Hotel Drob” w Urszulinie. Gicze są najpierw marynowane, doprawiane, następnie duszone w sosie własnym. Delikatne, bardzo smaczne mięso wprost rozpływa się w ustach. Do golonki można zamówić sobie młode ziemniaki z koperkiem, my zamawiamy gicz z kopytkami, które idealne komponują się z sosem.

 

Dietetyczna golonka z indyka

SKŁADNIKI: 1 podudzie z indyka, główka czosnku, 1 cebula, 2 łyżki papryki ostrej, pół łyżeczki cynamonu, pieprz, sól.

WYKONANIE: podudzie umyć i nafaszerować połową główki czosnku i cebulą pokrojoną w kostkę. Drugą połowę czosnku zmielić, dodać paprykę, sól, pieprz, cynamon i trochę wody. Wymieszać i natrzeć gicz. Owinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 180° przez 2 godziny.

 

Gicz jagnięca z Pułankowic

SKŁADNIKI: 6 giczy jagnięcych, olej, 10 dag cebuli, po 10 dag marchwi, selera, pora, sól, mąka, czosnek, świeży rozmaryn.

WYKONANIE: gicze umyć, oczyścić. Warzywa zetrzeć na grubej tarce. Obtoczyć w nich gicze i pozostawić na 3 godziny. Następnie gicze oprószyć mąką i obsmażyć na oleju na rumiano.

Mięso przełożyć do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia wraz z marchwią i cebulą, podlać wodą i powoli dusić. Przed końcem duszenia dodać roztarty czosnek i świeży rozmaryn. Choć Zajazdu Marta w Pułankowicach już nie ma, to mamy recepturę od Stanisława Stelmacha, właściciela zajazdu, który specjalizował się w dziczyźnie i jagnięcinie właśnie.

 

Gicz cielęca duszona

SKŁADNIKI: 3 kg giczy cielęcej z obciętym kolankiem, 3 dag soli, 2 dag mąki, 10 dag smalcu, 10 dag cebuli, 10 dag marchwi, 5 g czosnku.

WYKONANIE: gicz umyć, oczyścić z wierzchniej błony, wyporcjować. Cebulę i marchew oczyścić, zetrzeć na drobnej tarce. W starych jarzynach otoczyć mięso i pozostawić na godzinę. Następnie gicz osolić i oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu na rumiano. Mięso przełożyć do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia wraz z marchwią i cebulą. Podlać wodą i powoli udusić do zupełnego rozklejenia tkanki chrzęstnej. Przed wykończeniem dodać roztarty z solą czosnek, zagotować i odstawić. Wydawać z kością. Podawać z ziemniakami, marchewką, buraczkami, brukselką, kalafiorem i surówkami sezonowymi. Tak przyrządzoną gicz podawali bracia Sieczkarze w swoich restauracjach w Głusku i Piaskach.

 

Golonka po redaktorsku

SKŁADNIKI: 2 małe golonki, 10 dag plasterków wędzonego boczku, parę małych cebulek, kawałeczek selera, 3 marchewki, oliwa, sól.

WYKONANIE: golonki zalać na noc solanką. Następnego dnia gotować godzinę. Zawinąć w plasterki boczku, posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza. Piec, aż będą miękkie w środku. Warzywa pokroić na kawałki gotować 5 minut. Na pół godziny przed końcem pieczenia otworzyć piekarnik, rozwinąć boczek, obłożyć golonki warzywami, zawinąć i dopiec.

 

Golonka według kucharzy „Przepióreczki” z Nałęczowa

SKŁADNIKI: 4 golonki, 2 butelki piwa Nałęczowskiego, ziele angielskie, sól, pieprz, suszone i mrożone borowiki, bulion, śmietana.

WYKONANIE: golonki ugotować do miękkości. W piwie i przyprawach. Delikatnie wyjąć kość.

Na oliwie udusić borowiki, podlać śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczonymi kartoflami i borowikami w śmietanie.

 

Golonka rzemieślnicza

SKŁADNIKI: 4 golonki, 4 szklanki jasnego piwa, 4 cebule, 2 łyżki tłuczonego jałowca, sól, pieprz, olej.

WYKONANIE: natrzeć golonki ulubionymi przyprawami i odstawić do lodówki na noc. Im więcej przypraw, tym lepiej. Następnego dnia golonki należy na chrupiąco obsmażyć na oleju z dodatkiem cebuli, zalać piwem i dusić do miękkości, aż mięso będzie odchodzić od kości. Podawać z puree grochowym. Jak go zrobić? Namoczyć groch. Ugotować do miękkości. Odcedzić, zostawić wywar, groch zmiksować. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem usmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, dodać mąkę. Gdy się zarumieni, podlać wywarem z grochu. Po kilku minutach dodać zmiksowany groch, zaprawić śmietaną. Dodać kminek, majeranek i sól.

 

Golonka z grochem i kapustą

SKŁADNIKI: 2 golonki, pęczek włoszczyzny, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 50 dag kwaszonej kapusty, 10 dag grochu, 10 dag jabłek, 1 łyżka estragonu, kilka ziarenek pieprzu, 1-2 listki laurowe, sól.

WYKONANIE: golonki oczyścić i natrzeć czosnkiem, zalać osolonym wrzątkiem i gotować pod przykryciem. Po 2 godzinach dodać umytą i obraną włoszczyznę, cebulę. Przyprawić pieprzem, estragonem i listkiem laurowym. Ugotować do miękkości. Kwaszoną kapustę połączyć z namoczonym i obgotowanym grochem, z drobną pokrojoną cebulą i jabłkiem. Golonki wyjąć z wywaru przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku. Podawać z kapustą, ziemniakami z wody (lub pieczywem) i piwem. A teraz przepis na ossobuco czyli gicze cielęce lub wołowe cięte w plastry wraz kością.

 

Ossobuco

Przepis Wiesława Kurowskiego, szefa kuchni z Lublina.

SKŁADNIKI: 4 gicze cielęce lub wołowe, 15 dag marchewki, 10 dag selera, 5 dag pietruszki, 10 dag cebuli, 20 dag masła. Na sos: 50 dag pomidorów, 10 dag białego wytrawnego wina, 4 dag masła, pęczek świeżej, posiekanej bazylii, sól, pieprz.

WYKONANIE: w dużym rondlu sklarować masło, zdjąć pianę, zarumienić gicze. Dodać pokrojone warzywa, podlać wodą i dusić około 1,5 godziny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Na maśle udusić połowę pomidorów z dodatkiem wina, doprawić solą, pieprzem, dodać pozostałe pomidory. Gicz ustawić pionowo na talerzu (na samym początku trzeba obciąć kość u nasady), polać sosem, przybrać przesmażoną na maśle bazylią. Podawać z kluskami półfrancuskimi.

 

Golonka w chlebie

To patent Tadeusza Zubrzyckiego, który swoją rzemieślnicza piekarnię od lat prowadzi w Kraczewicach Prywatnych. Patent polega na tym, że gicz lub golonkę (samo mięso bez skórki) długo dusi się w sowie własnym. Następnie kroi mięso na kawałki i wraz sosem wkłada do wydrążonych bochenków chleba. A chleby wkłada do pieca, żeby się dobrze zagrzały.

Jedliśmy tak przygotowane gicze jagnięce. Ich smak był niezrównany, ich soczystość była niezrównana, ich kruchość też. Kiedy już kawałki mięsa zostały wyjedzone, został sos. Wyjadaliśmy go łyżką wraz z miękiszem chleba. A, że chleb przedobry, to i smak całości był przedobry. Polecamy ten patent  nie tylko do giczy. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Z repliką szabli „zaszarżował” na policjantów. Posiadał jeszcze granaty i ostrą amunicję

Z repliką szabli „zaszarżował” na policjantów. Posiadał jeszcze granaty i ostrą amunicję

To miało być spokojne wezwanie do włamania do niezamieszkałego domu pod lasem. Skończyło się na ataku na policjantów z szablą i znalezieniem ostrej amunicji i 2 granatów ręcznych.

W hicie 12. kolejki Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się u siebie ze Spartą Wrocław

Orlen Oil Motor kontra Betard Sparta Wrocław. Czas na pojedynek gigantów

Faza zasadnicza PGE Ekstraligi zbliża się nieubłagalnie do końca. Na zakończenie 12. kolejki, w jej hicie, Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się z Betard Spartą Wrocław. Mecz zaplanowano na niedzielę, a jego początek o godzinie 19.30

Sierpy w dłonie, czas na tradycyjne żniwa!
20 lipca 2025, 11:00

Sierpy w dłonie, czas na tradycyjne żniwa!

Czy chcesz przenieść się do czasów, gdy sierp, kosa i cep były podstawowymi narzędziami rolnika? Tradycyjne Żniwa już czekają!

Za wysoką frekwencję w wyborach – wysokie nagrody. Gmina Chrzanów liderem „Aktywnej Lubelskiej Wsi”
galeria

Za wysoką frekwencję w wyborach – wysokie nagrody. Gmina Chrzanów liderem „Aktywnej Lubelskiej Wsi”

84,72 procent – tak imponującą frekwencję w II turze wyborów prezydenckich osiągnęła Gmina Chrzanów, sięgając po główną nagrodę w konkursie „Aktywna Lubelska Wieś 2.0”. W zamian otrzymała pół miliona złotych na inwestycje lokalne. Nagrodzonych zostało łącznie pięć gmin z najwyższą frekwencją.

Azoty Puławy wystartują w Orlen Superlidze w nowym sezonie 2025/2026

Azoty Puławy wystartują w Orlen Superlidze w nowym sezonie 2025/2026

Azoty Puławy nadal będą występować w elicie klubowej piłki ręcznej

Lublin walczy z barszczem Sosnowskiego. „To naprawdę trudny przeciwnik”

Lublin walczy z barszczem Sosnowskiego. „To naprawdę trudny przeciwnik”

Miasto Lublin nie odpuszcza jednemu z najbardziej niebezpiecznych przybyszów w lokalnej florze – barszczowi Sosnowskiego. Roślina ta, choć może wyglądać niepozornie (lub wręcz dekoracyjnie), stanowi zagrożenie zarówno dla ludzi, jak i przyrody. Dlatego od kilku lat miasto prowadzi systematyczne działania mające na celu jej całkowite wyeliminowanie.

Oni mają dobrego nosa. Czworonożni funkcjonariusze lubelskiej policji pokazywali swoje umiejętności
ZDJĘCIA I WIDEO
galeria

Oni mają dobrego nosa. Czworonożni funkcjonariusze lubelskiej policji pokazywali swoje umiejętności

W piątek na terenie ośrodka szkoleniowego policji odbyło się szkolenie psów policyjnych. Wśród zadań było m.in. zatrzymanie osoby poszukiwanej, która może posiadać bron palną.

Bartosz Wolski i jego koledzy w niedzielę zaczynają swój kolejny sezon w PKO BP Ekstraklasie

Motor Lublin zaczyna sezon od meczu z wieloma podtekstami

Motor Lublin zaczyna sezon 2025/2026. W pierwszym meczu nowej kampanii żółto-biało-niebiescy zmierzą się z beniaminkiem rozgrywek Arką Gdynia, którą w czerwcu 2024 roku pokonali w walce o awans do elity

Top 5 CRM dla Małych i Średnich Firm w 2025 roku: Ranking i Wybór

Top 5 CRM dla Małych i Średnich Firm w 2025 roku: Ranking i Wybór

W 2025 roku wybór systemu CRM stanowi kluczowy element zarządzania zarówno małą jak i średnią firmą. Usprawnia on zarządzanie relacjami z klientami, automatyzuje procesy sprzedażowe i poprawia efektywność zespołów. Nasz artykuł prezentuje ranking pięciu najlepszych CRM dla MŚP, wybranych na podstawie funkcjonalności, ceny, łatwości obsługi oraz opinii użytkowników. Metodologia oceny uwzględnia intuicyjność, integrację, wsparcie techniczne i skalowalność. Naszym celem jest pomoc firmom w doborze narzędzia dopasowanego do ich potrzeb i specyfiki działalności.

Leczenie endometriozy kompleksowo i na NFZ. Lubelska placówka jedną z ośmiu w Polsce
galeria

Leczenie endometriozy kompleksowo i na NFZ. Lubelska placówka jedną z ośmiu w Polsce

1 Wojskowy Szpital Kliniczny z Polikliniką SP ZOZ w Lublinie znalazł się w elitarnym gronie ośmiu placówek w Polsce, które kompleksowo zajmują się leczeniem endometriozy w ramach nowego programu finansowanego przez NFZ. Dla kobiet oznacza to jedno: profesjonalną, bezpłatną pomoc tam, gdzie do tej pory zbyt często słyszały „taka pani uroda”.

"Przed Gdańskiem był Lublin". Miasto pamięta o wydarzeniach z lipca 1980 roku
galeria

"Przed Gdańskiem był Lublin". Miasto pamięta o wydarzeniach z lipca 1980 roku

„Przed sierpniem był lipiec” – ten pozornie prosty tytuł wystawy na placu Litewskim brzmi jak hasło z podręcznika historii. Ale to nie sucha data z kalendarza. To przypomnienie, że zanim Gdańsk stał się symbolem Solidarności, to właśnie Lublin pierwszy stanął do pokojowego buntu. I to Lublin – dziś po raz 45. – oddaje hołd tamtym dniom.

Górnik Łęczna rozpoczyna nowy sezon w Betclic I Lidze

Górnik Łęczna rozpoczyna nowy sezon w Betclic I Lidze

W sobotę o godzinie 17.30 zielono-czarni zagrają u siebie z Polonią Bytom. Będzie to tym samym oficjalny debiut nowego trenera Górnika – Macieja Stolarczyka

14-latek ranny po wypadku na hulajnodze elektrycznej

14-latek ranny po wypadku na hulajnodze elektrycznej

Wypadek nastolatka z udziałem hulajnogi elektrycznej. Policja ustala okoliczności wypadku i apeluje o ostrożność.

W poniedziałek i wtorek ma być równana pofalowana nawierzchnia kładki nad Łabuńką przy ul. Lipskiej. Na remont całej ulicy, bardzo ważnej dla miasta trzeba jeszcze poczekać

Wahadło na wylotówce z miasta. Zedrą asfalt, wyleją nowy

To jeszcze nie będzie wyczekiwana i planowana od lat inwestycja. Ale w ramach doraźnego remontu drogowcy pojawią się na ulicy Lipskiej w Zamościu. Dla kierowców oznacza to dwudniowe utrudnienia.

Michalina Pastuszka (z piłką) niejednokrotnie imponowała swoim zaangażowaniem

PGE MKS El-Volt Lublin rozpoczął przygotowania do nowego sezonu. W składzie drużyny brakuje Michaliny Pastuszki

Jeszcze kilka miesięcy temu klub informował, że Pastuszka przedłużyła kontrakt do końca sezonu 2025/2026. Niestety, ale kłopoty zdrowotne młodej szczypiornistki zmusiły ją do zakończenia kariery sportowej.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Różne -> Sprzedam

kształtki

ZAMOŚĆ

10,00 zł

Różne -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

159,00 zł

Różne -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

165,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

trojnik

ZAMOŚĆ

11,50 zł

Różne -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

179,00 zł

Komunikaty