Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

24 października 2015 r.
21:03

Top 10 tatarów lubelskich (ceny)

(fot. Dorota Awiorko)
(fot. Dorota Awiorko)

To legenda polskiej zakąski. Według legendy wymyślili je Tatarzy, trzymający pod siodłem kawałki surowego mięsa. Uskrobane, było szybkim i energetycznym posiłkiem. Choć befsztyk tatarski podaje się w Europie nawet jako drugie danie, to nasz tatar wołowy nie ma sobie równych. Oto dziesięć miejsc w Lublinie, gdzie warto wpaść na tatara z wołowiny

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Z czego powstaje prawdziwy tatar? Ze świeżej (nie mrożonej) polędwicy wołowej. To bardzo delikatne mięso i nie da się go zastąpić ligawą, która bywa twarda i gumowata, a jednak w restauracjach często się pojawia. Prawdziwy tatar nigdy nie będzie mielony. Jak mielony jest, to do mięsa mogą się dostać resztki z niedomytej maszynki do mielenia. W Lublinie są miejsca, gdzie dobrego tatara można zjeść. Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny i w porządku alfabetycznym.

Czarcia Łapa

Tatar z polędwicy wołowej po polsku z marynowanymi grzybami, jajkiem przepiórczym, ogórkiem i cebulą kosztuje 29 zł. Liczy się forma podania. W Czarciej kucharze są artystami, potrafią malować na talerzu. Tatar z Czarciej jest dobrze namalowany. Bywa piękną rzeźbą. Do tego świeże składniki, przednia oliwa, czasem cudowny mus plus świeże bułeczki.Czarcia ma zestawy na lunch za 19.90 i można w takim zestawie trafić na tatara, zjeść drugie i poprawić deserem.


Chata Swojsko Strawa

Polski tatar kosztuje 19 zł. Świeża polędwica, cebula, pieczarki, musztarda. I obowiązkowo ogórek kiszony. Lubię wpaść do Chaty, bo od lat trzyma klimat i smak potraw.
Tatar w swojskich klimatach jest bardzo w porządku. Może to smak najlepszych ogórków kiszonych w mieście? Tatar długo kosztował tu 12 zł, w końcu poszedł w górę.

Hades Szeroka

To od lat (jeszcze gdy Hades był w podziemiach Centrum Kultury) kultowe miejsce dla miłośników tej potrawy w Lublinie. Za klasycznego (żółtko, cebula, ogórek konserwowy, musztarda, grzybki marynowane) zapłacicie 18 zł.
Elżbieta i Lech Cwalinowie wciąż wpadają na nowe pomysły z tatarem. Na przykład na tatara myśliwego za 24 zł z rydzami, borowikami i kurkami, żółtko, cebula, tymianek, musztarda. Ja przepadam za tatarem a l’A. A. Widelski za 25 zł (żółtko, cebula, ogórek konserwowy, bazylia, anchois, musztarda, śliwka kresowa, grzybki marynowane). Znakomity malarz jest fanem tatara i jego kompozycja po prostu wymiata.

Hotel Alter

Tatar z polędwicy wołowej z żółtkiem sous-vide, sardynką i bułkami pieprzowymi kosztuje 38 zł – to dużo, ale warto.
To prawdopodobnie najlepszy tatar w Lublinie. Świadectwo kunsztu młodego kucharza. Pierwszorzędne mięso, genialne żółtko gotowane techniką sous-vide. Do tego sardynka, którą w tatarze uwielbiam. I bułeczki jak marzenie.
Lepiej raz w miesiącu zamówić tatara w Alterze, niż dwa tatary gdzie indziej.

Kardamon

Tatar z polędwicy wołowej z przepiórczymi jajami podany z cebulą, kiszonym ogórkiem, francuską musztardą i grzybami marynowanymi kosztuje 28 zł.
W Kardamonie wielką wagę przygotowuje się do świeżych składników. Jak tam siadam, to wiem, że polędwica będzie super świeża. Jeśli zamówicie tatara, na salę wjedzie wózek i kucharz, lub dwóch kucharzy. I zacznie się teatr. Kucharz prezentuje polędwicę, jak wam podpasuje, zaczyna pracować dalej. Specjalnymi nożami sieka mięso, cebule, grzyby. Na sali unosi się cudowny zapach. Poezja.

Old Pub

Befsztyk tatarski kosztuje 26 zł. To oczko w głowie Doroty Otachel, szefowej kuchni i właścicielki lokalu. Recepta na dobrego tatara? – Wybór dobrej polędwicy. Każda musi być świeża, ale polędwica polędwicy nierówna. Sama ją wybieram - mówi Otachel.
Porcja ma być duża, bo klient musi dobrze zjeść i najeść się tatarem. Składniki mogą się zmieniać. Te klasyczne są zawsze. Tatar jest pięknie podany na talerzu, szlachetne dodatki błyszczą niczym diamenty na kulinarnym firmamencie.

Przystań

To restauracja z najlepszymi przekąskami w Lublinie. Uwielbiam tam wpadać na trio śledziowe (w oleju, w śmietanie, węgierski) za 10 zł. I na gorącą nereczkę z rusztu lub w śmietanie za 16 zł.
Cenię sobie także tatara, którego jeszcze podaje prawdziwy kelner. Taki, co potrafi zagadać, zachwalić „towar”, dobrać do śledzia wódkę.
Befsztyk tatarski z polędwicy wołowej kosztuje 18 zł. To dobra cena za dużą porcję. Ponieważ właściciele mają masarnię i znają się na rzeczy, to miejsce idealne na tatara.

Sielsko Anielsko

Tatar po staropolsku (mielona polędwica wołowa podawana z jajkiem, ogórkiem, cebulą i musztardą) kosztuje 26 zł.
I choć tatar to mielony, to jako jedyny przypomina mi tatara, którego jadłem w dawnej Lubliniance. Coś jest na rzeczy. Czy to klimat wnętrza, stroje kelnerek, ławy?
Jeśli chcecie ze znajomymi wpaść na tatara i setkę, to będzie to dobry wybór.

Ulice Miasta
Najtańszy tatar w mieście. Tatar z polędwicy wołowej z marynowanymi borowikami i żółtkiem kosztuje 12.90. Jadłem tego tatara kilka razy, zapraszałem tam znajomych. Smakowało.
Wiele razy także upewniałem się, że jest to tatar z polędwicy wołowej. - Jest - odpowiada krótko Monika Pucek, menedżerka restauracji. I dodaje: Lepiej więcej sprzedać w lepszej cenie.
Plusem tatara z Ulic jest świeże mięso i dobre borowiki.

Valentino. Chleb i wino

Jedna z najpiękniejszych restauracji, położona na obrzeżach Lublina. Raz zjecie tu tatara z wołowiny, raz z łososia.
Na tatara z polędwicy wołowej warto zapolować, bo robi się go tutaj według receptury największych mistrzów; słynnych szefów kuchni z dawnej Powszechnej.
Solidna porcja mięsa z klasycznymi dodatkami zadowoli miłośników dobrej kuchni z czasów PRL-u, kiedy na tatara przyjeżdżali wybitni smakosze z Warszawy.


Tatar z polędwicy wołowej
Składniki: 15 dag cebuli, 15 dag korniszonów, 15 dag marynowanych prawdziwków, 10 dag kaparów, puszka sardynek w oleju, po żółtku jajka na porcję, musztarda, sól, pieprz, dobra oliwa.
Wykonanie: polędwicę drobno posiekać, dodać kilka kropel oliwy, wymieszać. Cebulę, korniszony, prawdziwki posiekać w drobną kostkę. Mięso podzielić na porcje, uformować tatary, ułożyć na talerzach. Na każdej porcji mięsa zrobić łyżeczką dołek i wbić żółtko. Ozdobić dodatkami i 1 sardynką. Posypać świeżym pieprzem i solą (z młynka). Podawać z dobrą oliwą.

Pozostałe informacje

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

W środę rywalem lublinian będzie bułgarski Rilski Spotis

Zdjęcie ilustracyjne

Zima coraz bliżej – reagujmy, gdy ktoś potrzebuje pomocy

Dzięki szybkiej i empatycznej reakcji dzielnicowych z Komendy Powiatowej Policji w Lubartowie, 66-letni bezdomny mężczyzna otrzymał niezbędną pomoc i schronienie. Funkcjonariusze znaleźli go na jednej z posesji w Lubartowie, gdzie od pewnego czasu spał pod gołym niebem.

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?
11 listopada 2025, 9:00

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?

Nie zabraknie znanych artystów, nowoczesnych aranżacji i ponadczasowego przesłania. Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji.

Lubelszczyzna pamięta  o obrońcach Niepodległej...
DODATEK IPN

Lubelszczyzna pamięta o obrońcach Niepodległej...

Wśród wielu dat w historii Polski jedną z najpiękniejszych i najważniejszych jest 11 listopada 1918 r. Po 123 latach zaborów nasz kraj odzyskał upragnioną niepodległość i ponownie pojawił się na mapie Europy. Wspólny wysiłek podjęli zarówno wielcy politycy – tacy jak Józef Piłsudski, Ignacy Paderewski czy Roman Dmowski – jak i zwykli żołnierze, mieszkańcy wsi, miast i miasteczek.

Pegimek otworzy okienko w galerii
Świdnik

Pegimek otworzy okienko w galerii

To będzie duże ułatwienie dla mieszkańców Świdnika. W centrum miasta powstanie punkt obsługi klientów Pegimeku.

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Ostatnie tygodnie to zdecydowanie wspaniały czas dla Mateusza Kochalskiego. Wychowanek BKS-u Lublin właśnie otrzymał awaryjne powołanie do reprezentacji Polski na listopadowe mecze eliminacyjne.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Komunikaty